Puremiin lääkettä vaiko ei?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
tiiasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 15:37, 17.10.2014
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Puremiin lääkettä vaiko ei?

Viesti Kirjoittaja tiiasu »

Kertokaas nyt joku fiksumpi, onko saatavilla jotain sellaista lääkettä, mitä olisi turvallista ja järkevää käyttää järsittyyn kylkeen? Yksi kala on saanut toiselta siipeensä aika raa'asti ja pyrstöstä puuttuu toiselta puolen iho? suomut? Kuitenkin tumman sävyisestä kyljestä on osa valkoista eli mun nähdäkseni ihan "vereslihalla". Potilas on pirteä, syö ja ui ympäriinsä. Odottelenko siis vain tilanteen kehittymistä, vai onko jotain sellaista lääkettä, mitä olisi järkevä altaaseen laittaa "varmuuden vuoksi"?
hejohe71
Junior Member
Junior Member
Viestit: 59
Liittynyt: 21:20, 26.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Puremiin lääkettä vaiko ei?

Viesti Kirjoittaja hejohe71 »

Vedenparannusainetta (jotain hyvää, aqua-safe, aqutan) kannattaa lisätä veteen. Se antaa hieman suojaa vaurioituneelle iholle. Sen jälkeen kannattaa seurata tilannetta. Mikäli vesi on suht puhdasta, kalan oma immuunipuolustus hoitaa ongelman. Vedenvaihtojen määrää/tiheyttä voisi ehkä lisätä. Itse en vielä tässä vaiheessa alkaisi lääkitsemään.
tiiasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 15:37, 17.10.2014
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Puremiin lääkettä vaiko ei?

Viesti Kirjoittaja tiiasu »

Näin itsekin ajattelin. Eilen juuri onneksi vaihdoin vettä ja tänään tapahtunen havaittuani vaihdoin lisää ja käytin vedenparannusainetta (tetra aquasafe) ihan urakalla. En ole ikinä lääkinnyt kaloja, koska en ole vielä koskaan törmännyt tilanteeseen, missä arvelisin siitä olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. Tuli vaan mieleen, että josko tämä olisi jo sellainen tilanne...
tiiasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 15:37, 17.10.2014
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Puremiin lääkettä vaiko ei?

Viesti Kirjoittaja tiiasu »

Ja allas on isohko, pohjapinta-ala 150x50, yli 400 litraa. Vesi on pehmeää, lämmintä ja uskoakseni melko puhdasta. Suodatus tehokas, Eheim sisä- ja ulkosuodatin. Molemmat järeitä. Kasveja, kantoja ja luolia on paljon, kun enemmänkin noihin pohjakaloihin olen mieltynyt. Teurastajana toiminut yksilö on partis ja siipeensä saanut kala on juovaokamonni. Hyvin nuori tosin. Okamonnin otin, kun sattui kohdalle ja suunnitelmissa on joka tapauksessa reilusti isompi pleko-/monniallas lähivuosina.

Muutoin akvaariossa on siis sokkeloplekoja, banjomonneja (joita kukaan ei ilkeä häiritä), tuo okamonni, ottoja putsailemassa, ahvenpari (lehtikala), sekä tetraparvi ja pari nuoliaista (joita ei kumpaakaan sisustuksen ja vikkelyytensä vuoksi poiskaan saa, joten olkoot). Ei siis pitäisi olla ylikansoitettua. En ole viime aikoina muuttanut sisustusta tai tehnyt muutakaan radikaalia. Partis on asunut altaassa alusta asti, muutaman vuoden. Aiemmin hänellä oli vaimo (ostin pentuina ja toivoin kahta tyttöä, toisin kävi). Naaraan annoin pois viime vuonna, koska uros hätyytteli sitä. Ei tosin näin rankasti. Partiksella on pitkään ollut oma kanto/kasvi residenssinsä toisessa päässä allasta, muut pohjakalat eivät edes mene sinne. Toisessa päässä on laaja kanto/luola rykelmä, missä muut pohjakalat asustelevat. Lisäksi keskellä on kantoja, jotka ilmeisesti ovat jollain lailla olleet puolueetonta vyöhykettä.

Viime aikoina partis on kuitenkin nähdäkseni ollut lisääntyvästi huonolla tuulella. Ruokin laadukkailla katkarapupelleteillä ja pakasteruoalla ja lisäksi kurkkua (kesäkurpitsa ei jostain syystä kelpaa yhtä hyvin) on ollut tarjolla. Ja sitä kylläkin on partikselle mennyt just niin paljon, kuin annetaan. Se on hätyytellyt plekoja ja käyttänyt aikaansa enemmänkin vahtiakseen, ettei kukaan muu saa syödäkseen, kuin siihen että söisi itse. En ole asiaan suhtautunut niin vakavasti, kun tilaa ja piiloja kerran on, mitään vammoja en ole ikinä havainnut ja muiden jahtaaminen on aiemmin jäänyt lähinnä hätistelyn asteelle.

Tänään kuitenkin havahduin kummalliseen kolinaan. Muutoinkin hämyisestä akvasta oli juuri silloin valot poissa, mutta pienen taskulamppututkiskelun jälkeen totesin, että savista luolaa paiskotaan lasia vasten. Mitäs siinä muuta kuin purkamaan kantoviritelmät päältä ja tarkastamaan tilanne. Aluksi näytti siltä, että okamonni olisi heittänyt lusikan nurkkaan ja partis yrittää syödä raatoa. Luolaa pyöritellessäni ja nostaessani partis tuli pois ja ajattelin tutkia ja poistaa raadon heti (koska miksi ihmeessä nuori monni olisi kuollut?!). Sitä hämmennyksen määrää, kun totesinkin raadellun okamonnin olevan elossa!!!

Mä en ole oikeasti ikinä nähnyt niin hätääntynyttä eläintä, kuin se okamonni luolasta ulos tullessaan. Viritin partikselle kurkkuansan ja sainkin sen kiinni lähes heti. Olin juuri lähes tyhjentänyt entisen rapulan, josta oli tarkoitus tulla kasviterraario, mutta nyt se päätyikin partisuroksen eristysselliksi/poikamiesboksiksi. Otin isosta altaasta suodatinmassoja ja n. puolet vedestä. Kärsikööt vesiarvojen heittelyt, jos sellaisia tulee, mutta kuka nyt ylipäätään yrittää syödä okamonnia elävältä ja miksi?!? Partis on iso ja okamonni on vielä aika pieni, ovat jotakuinkin samaa kokoa.

Miksi partiksella on flipannut päässä? Onko se hormonihöyryinen ja kuvitellut olevansa kutupuuhissa vastahakoisen naaraan kanssa, kun on samaan luolaan änkenyt? Oli siis ihan saakelisti pureutunut okamonnin kylkeen kiinni ja ahtanut itsensä luolaan, jonne okamonni juuri ja juuri edelleen päiväunilleen mahtuu.

Öykkäri on nyt eristyksissä omassa minialtaassaan (50-60l). Tyytyväisenä syö siellä kurkkua ja nauttii ylisuuren (vara)suodattimen altaaseen tarjoamasta virrasta... Takaisin isoon altaaseen en voi sitä enää laittaa ja tuskin sitä kukaan tän tarinan jälkeen enää itselleenkään huolii. Ainoa vaihtoehto lienee siis sakset tai ostaa partikselle isompi allas ja pitää sitä yksin... Huomenna voisin hakea 128-litraisen, luulisi sen yhdelle partikselle riittävän? Oman asunnon kannalta ei ole tilanpuutetta, mutta tuntuu turhalta hommata yhdelle euron öykkärille omaa boksia, vaikka se muuten kuinka symppis olisikin...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”