Mitä lisäätte veteen?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Willeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 17:47, 23.03.2016
Sukupuoli: Mies

Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja Willeh »

Moi!
Monia kertomuksia olen kuullut noista veteen lisättävistä kemikaaleista. Ainakin uuteen akvaarioon lisätään "bakteeritiiviste", mutta pitääkö jotain siis lisätä joka vedenvaihdon yhteydessä? Tehdäänkö vain jonkun tietyn kalan vuoksi? Pärjäävätkö ilman vai onko merkitystä?
Kiitoksia jos vastailisitte!
ivy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 112
Liittynyt: 20:42, 24.02.2016

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja ivy »

Vedenparannusaine tulee laittaa aina kaloista riippumatta vedenvaihdon yhteydessä lisätyn veden määrän mukaan annostellen, muuten riippuu vähän kalastosta ja teidän hanaveden arvoista. Vedenparannusaine poistaa hanavedestä akvaarioeläimille haitallisia aineita, kuten klooria ja raskasmetalleja.

Suomessa hanavesi on yleensä melko pehmeää, eli jos haluaa pitää kovan veden kaloja, pitää veteen lisätä kovetusainetta/kipsiä/tms. sen verran, että veden kovuus nousee kaloille sopivalle tasolle. Itselläni taasen on hyvin pehmeän ja happaman veden kaloja, joten lisään turveuutetta vedenparannusaineen lisäksi. Turveuute pehmentää ja happamoittaa vettä hieman, ja värjää sitä myös rusehtavaksi.

Veteen lisättävät aineet siis riippuu kalastosta ja hanavedestä, eli jos haluat tarkemmin tietää mitä juuri sinun tulisi akvaarioon lisätä, pitäisi ensin selvittää haluamasi kalat ja niiden vaatimat olosuhteet, sekä teidän hanaveden vesiarvot. Näistä seikoista on hyvä lähteä liikkeelle.

Monet kalat kyllä "pärjäävät" ilman veteen lisättäviä aineita, mutta vääränlaisissa oloissa kalojen elinikä usein lyhenee ja sairastelu lisääntyy, eli kyllä näistä asioista kannattaa ottaa selvää. Jos ei halua puljata turveuutteiden tai kipsin jne. kanssa, kannattaa valita kaloja joiden vaatimukset ovat mahdollisimman lähellä oman hanaveden arvoja, niin sitten pärjää ihan pelkällä vedenparannusaineella. :)
jpuu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 15:20, 22.03.2013
Akvaarioseurat: Oma
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja jpuu »

Vedenparannusaineen lisäksi myös kasveja voi lannoittaa nestemäisillä aineilla, jos kasveja on akvaariossa ylipäätänsä. Hiilidioksidi lisä joko kaasuna tai nesteenä on kasveille myös hyväksi ainakin altaissa, joissa on vähän kaloja. Turveuutteen käytöstä voi olla montaa mieltä. Yleisesti ottaen turveuutteen lisääminen ei tee muuta kuin värjää veden ruskeaksi. Se ei happamoita, eli laske pH:ta ollenkaan ellei käytetä suuria määriä. Paremman hyödyn saa esimerkiksi puukantojen laittamisesta akvaan.
http://jpuu.1g.fi/kuvat/Luonto/Akvaario/
240 litraa pääasiassa Etelä-Amerikkaa. Vähän Aasiaakin.
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja paul »

Itselläni on ollut useampi kymmenen allasta useamman vuoden aikana ja ainut asia minkä olen altaaseen laittanut on veden muokkausta kovemmaksi (Malawi/Tanganjika).
Ensimmäiseen altaseen startti, jotta saa bakteerit jylläämään ja jatkossa voi ottaa ympin vanhasta altaasta uusiin altaisiin. [;)]

Vedenparannusainetta en ole vuosiin käyttänyt.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
jpuu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 15:20, 22.03.2013
Akvaarioseurat: Oma
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja jpuu »

Käyttö riippuu maantieteellisestä sijainnista. Oman paikkakunnan vedenlaatu selviää netistä. Haitallisin aine on vesijohtoveteen lisätty kloori jota käytetään varmaan joka paikassa jonkin verran. Kloori haihtuu vettä seisottamalla. Itse laitan veden suoraan letkulla hanasta altaaseen, joten esim. aquasafen (itse käytän) lisääminen on perusteltua. Toinen on jo mainitut raskasmetallit. Vedenparannusaine on kehitetty näiden lisäaineiden sitomiseen eikä niiden käytöstä ainakaan haittaa ole.
http://jpuu.1g.fi/kuvat/Luonto/Akvaario/
240 litraa pääasiassa Etelä-Amerikkaa. Vähän Aasiaakin.
7Pete
Member
Member
Viestit: 316
Liittynyt: 19:50, 07.02.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja 7Pete »

Menee hieman ohi aiheen, mutta kyllähän vedenparannusaine "imee" myös ne hyvät aineet (kivennäsiaineet yms.) vedestä, mutta tätä pystytään jollain lailla korjaamaan laadukkaalla ruokavaliolla. Toisaalta esim. Amazonin pehmeä ja hapan vesi on hyvin köyhää, koska vettä sataa niin paljon ja kasvit kasvaa vauhdilla (käyttävät nämä vähäisetkin mineraalit maasta ja vedestä), joten "ravinteita" tai muutakaan hyödyllistä vedessä on vähän.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Mä käytän vanhanaikaisesta tammenlehtiä ja toisinaan myös vaahteranlehtiä. Vaahteranlehtien tiedetään sisältävän voimakkaita antosyaaneja, joiden terveysvaikutuksia esim. ihmisten suhteen tutkitaan. Tammenlehdissä puolestaan on tanniineja ja niiden teho on tunnettu jo vuosisatoja, ei ole sattumaa että konjakki kypsytetään tammitynnyreissä. Eikä sekäään että tanniineja tanniineja lisäätään karjan rehuun.
Ahvenia ja monneja.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Toinen vanha ketju. Tällä kertaa veteen laitettavista lisäaineista. jpuu sanoo laittavansa veden suoraan letkulla hanasta altaaseen, ja lisäävänsä Aquasafea. Mutta eikö vedenparannusaineilta kestä melkein tunti saada kaikki haitallinen sidotuksi? Eikö vettä pitäisi silti seisottaa vedenparannusaineen kanssa, jos pelkää kloorin tai raskasmetallien tappavan bakteerit?
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5538
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

kr70 kirjoitti:Toinen vanha ketju. Tällä kertaa veteen laitettavista lisäaineista. jpuu sanoo laittavansa veden suoraan letkulla hanasta altaaseen, ja lisäävänsä Aquasafea. Mutta eikö vedenparannusaineilta kestä melkein tunti saada kaikki haitallinen sidotuksi? Eikö vettä pitäisi silti seisottaa vedenparannusaineen kanssa, jos pelkää kloorin tai raskasmetallien tappavan bakteerit?
Nyt mulla ei käsillä tarkkaa faktaa ole vedenparannusaineiden vaikutuksen nopeudesta. Yleensä ne kyllä reagoi aika nopeasti. Aquasafesta en tarkemmin tiedä, koska en ole sitä pahemmin käyttänyt. Pirun kallista muihin vastaaviin verrattuna. Itse olen käyttänyt omissa altaissani lähes aina JBL:n biotopolia ja sitä käytettiin myös vanhassa työpaikassani akvaarioliikkeessä. Uusi vesi meni suoraan vesijohtoverkosta akvaarioon ja biotop annosteltiin sinne sekaan ehka lievänä yliannoksena. Kalojen, kasvien ja muiden eliöiden menestyksestä päätellen tästä metodista ei ainakaan mitään haittaa ollut.

Merivesiharrastuksen puolellahan vedenparannusainetta ei käytetä ollenkaan, mutta toisaalta siellä sitten taas "seisotetaan" vettä kun suolat sekoitetaan vaihdettavan veden joukkoon ja vettä sekoitetaan joko ilmastimella/kiertovesipumpuilla/streameilla.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Meillä on aina mennyt vesi suoraan hanasta letkulla akvaan ilman kommervenkkejä.

Aquasafe hyvä aine, mutta niin kuin Teemu jo mainitsi, suhteessa moniin muihin, jäätävän kallis, 5ml/10l. Puolesta litrasta saa 1000l:aan. On minusta sellainen pienten altaiden aine, tai no jos massia on liiaksi, niin mikä jottei isoonkin. Käytin sitä joskus 120 litraiseen.

Itse käytän Easy-Life filter mediumia. 10ml/30l. Jos ei ole mitään erityistä tarvetta, kuten sakkaa vedessä, itsensä kolhineita tai näykittyjä kaloja, kalat lähtee pusseissa pidemmälle reissulle tai saapuvat minulle sellaiselta, hehee kiljutilanteita, joista seuraa myös suuret vedenvaihdot ja paljon kuplaa vedessä, ym. muuta mukavaa, en käytä ollenkaan.

Jostakin olen taas lukenut (voi voi kun olis niin kiva antaa aina lähteet myös, mutta ehkä jo toistan itseäni, _en_muis_ta), että laadukkaat vedenparannusaineet auttaisivat jo sekunneissa. Noh, uskoo ken tahtoo, siihenhän nyt jo pelkästään vaikuttaa kovastikin ja paljon vedenkierron voimakkuus akvassa. Mutta nopeasti kuitenkin.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kirjoittamani perustui lähinnä siihen, että bakteeristarttereiden ohjeissa lukee, että ensin pitää laittaa vedenparannusaine, sitten odottaa tunti ja sitten vasta bakut. Sama lukee myös Biotopolin ohjeissa:
Always use one hour before the use of bacterial starters, such as Denitrol.
https://www.jbl.de/?lang=en&mod=product ... il&id=2316

Toinen juttu on, ovatko nuo vedenparannusaineet lainkaan tarpeellisia. Monethan laittaa veden suoraan hanasta ilman mitään vedenparannusaineita ja ilman ongelmia, kuten Pouko. Ilmeisesti vesilaitoksien klooriannokset vaihtelevat raakaveden laadun mukaan. Joskus saattaa olla yllättäen kovempia klooripitoisuuksia, joten siltä varalta vedenparannusaineet voivat olla hyviä varmuuden vuoksi.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Sen voisi käsittää niin, että vedenparannusaineet tekee tehtävänsä viimeistään tunnissa, jolloin on turvallista laittaa bakut.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Niinpä just, ja eikö siksi vedenvaihtovettä pitäisi seisottaa väh. tunti ennen vaihtoa, jos uskoo hanavedessä olevan klooria tai raskasmetalleja. Seran aineen tuoteseloste väittää kloorin lähtevän 10 minuutissa, joten olisko se sitten tuo raskasmetallien puoli, joka kestää vähä pidempään.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Kirjoitin huonosti. Uudestaan...

... eli vedenhoitoaineen teho ja toiminta vedessä säilyy max sen tunnin.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Häh? Että tunnin päästä on tehnyt tehtävänsä ja kaikki metalli on sidottu? Juuri kuin kirjoitin. Vai että tunnin päästä raskasmetallit vapautuvat jälleen? Ei se nyt ainakaan näin voi mennä, että tunnin ajan on terveellistä pitää kaloja, sitten teho lakkaa ja pitää laittaa lisää tai kalat pois.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

En saa selvästikään ajatustani päästä ruudulle.

Sitoo/poistaa levitessään akvaarioveteen haitalliset, (klooria, klooriamiinia, raskasmetalleja, mutta myös hyödyllisiä partikkeleita). Toimii näin heti levitessä veteen koko alalle.

SEN jälkeen, sen tunnin ajan, jos veteen lisätään (nyt ihan karrikoiden) esim. pullosta raskasmetalleja tai klooria, edelleen kyky sitoa/poistaa jatkuu ja kestää lisäyksestä sen n. tunnin.

Nyt jos linjoilla on alan vesikemisti, tulehan selvittämään asia. Itse haluan tähän nyt ihan faktaa, soitan hittolainen vaikka valmistajalle ja kysyn 8-) .
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Okei, nyt tajusin. Voisi olla totta, koska Biotopolin tuoteselosteessa lukee myös, että lääkettä saa laittaa 30-60min Biotopolin jälkeen.

Lähetin kysymyksen JBL:lle siitä, olisiko vettä hyvä seisottaa Biotopolin kanssa ennen akvaarioon kaatamista. Kerron, kun/jos vastaavat.
TaijaAhjoharju
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 12:44, 25.09.2017
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja TaijaAhjoharju »

Hienoa kun jaksat selvittää asian! Itsellänikin menee suoraan akvaarioon hanavesi ja vedenparanne/aquadur perään. Toki kalastokaan ei ole sieltä herkimmästä päästä. :)
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Vastaus tuli nopeasti. Kysymykseni oli: "Kuinka nopeasti Biotopol vaikuttaa? Tuoteselosteessa lukee, että vasta tunti Biotopolin jälkeen bakteeristartteria. Olisiko hyvä myös ennen vedenvaihtoa lisätä Biotopol ämpäriin ja seisottaa väh. tunti."

Vastaus:
Wie es auf der Rückseite der Packung steht: sofort und dauerhaft
1 Stunde vor Anwendung von Denitrol dem Aquarienwasser Biotopol nach Gebrauchsanweisung dazugeben.
Suomeksi:
Kuten pakkauksen takapuolella lukee: heti ja pysyvästi [siinä lukee oikeasti niin]. 1 tunti ennen Denitrolin [bakteeristartteri] käyttöä lisätään akvaarioveteen Biotopolia käyttöohjeiden mukaan.
Tein lisäkysymyksen: "Jos Biotopol vaikuttaa heti, miksi bakteeristartteria saa sitten laittaa vasta tunti Biotopolin jälkeen?"

Vastaus:
Damit Biotopol sich gut im Becken verteilt und seine Arbeit macht.(Schadstoffe binden)Tut aber nicht dem Denitrol schaden.
Eli:
Jotta Biotopol jakautuu/leviää hyvin altaaseen ja tekee tehtävänsä (sitoo haitta-aineita). Ei kuitenkaan haittaa Denitrolia.
Eli ei suoraan vastannut kysymykseeni, kannattaisiko vettä ensin seisottaa. Vaikuttaa, että vastaaja ei ole mikään asiantuntija, on vain töissä siellä. Itse asiassa toinen vastaus viittaisi siihen, että kannattaisi: "pitää odottaa, että tekee tehtävänsä". Palaan tähän ehkä. Nyt muistan lukeneeni tästä jotain, katsotaan löydänkö lähteen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Seran aquatanista sanotaan myös, että vaikuttaa heti, mutta silti alempana lukee, että kestää 10 min.
https://www.sera.de/en/product/freshwat ... a-aquatan/
Ks. myös käyrä.

Mutta tämä ei ole se "lähde" mitä tarkoitin. Palannen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Löyty. Saksalaisessa vda-aktuell 2/2012 -lehdessä Seran tutkija Dieter Untergasser kirjoittaa artikkelissa "Wasseraufbereitung - überflüssig?" mm. seuraavaa:
Hyvä vedenparannusaine, kuten "sera aquatan", poistaa kloorin ja neutraloi myös voimakkaat myrkyt, kuten esim. raskasmetallisidokset. "aquatania" pitäisi lisätä vedenvaihdon yhteydessä. Siinä ei voi tehdä virhettä - luulisi! Mutta sillä on suuri merkitys, lisääkö vedenparannusaineen uuden veden lisäämisen jälkeen vai ennen sitä. Jos täyttää akvaarion ja lisää vedenparannusaineen vasta sen jälkeen, ovat desinfiointiaineet mahdollisesti ["unter Umständen"] jo vahingoittaneet bakteereja, ja seuraavina päivinä on kohonnut nitriittipitoisuus mitattavissa. On osoittautunut hyväksi lisätä täysi annos "aquatania" koko akvaarion tilavuuteen akvaarioveden pois imemisen jäkeen, ja sitten täyttää heti puhtaalla vedellä.
Eli Untergasserin mukaan ensin lasketaan vaihdettava vesi pois, sitten lisätään vedenparannusaine annosteltuna KOKO AKVAARION TILAVUUTEEN ja sitten heti täytetään akvaario hanavedellä. Tässä voi myös nähdä myyntipuhetta, kun on kyse Seran miehestä: jos annostellaan koko tilavuuteen, menee enemmän vedenparannusainetta kaupaksi kuin jos annostellaan vain vaihdettavaan veteen. Miten annostelette te muut? Koko tilavuuteen vai vain uuden veden tilavuuteen?

Lisäksi artikkelin vieressä on Seran mainos, jossa on käppyrä, kuinka nopeasti kupari sitoutuu vaarattomaksi. Siinä menee 5 min. Eli kloori 10 minuutissa (Seran nettisivun mukaan), kupari 5 minuutissa. Myös artikkelissa sanotaan "minuuttien sisällä". Joten "välittömästi" ei ole aivan totta, siinä menee minuutteja. Tunti ennen bakteeristartteria on tod.näk. varmuustoimenpide, koska silloin on enemmän myrkkyjä, kun kaikki vesi on uutta.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja GTX »

kr70 kirjoitti:Toinen vanha ketju. Tällä kertaa veteen laitettavista lisäaineista. jpuu sanoo laittavansa veden suoraan letkulla hanasta altaaseen, ja lisäävänsä Aquasafea. Mutta eikö vedenparannusaineilta kestä melkein tunti saada kaikki haitallinen sidotuksi? Eikö vettä pitäisi silti seisottaa vedenparannusaineen kanssa, jos pelkää kloorin tai raskasmetallien tappavan bakteerit?
Mielenkiintoiset kysymykset, joita on itsekin tullut pohdittua.

Kloorin osalta löysin tämän
https://www.theseus.fi/bitstream/handle ... sAllowed=y

Siinä todetaan sivujen 13-14 vaihteessa, että kloori toimii tehokkaasti vapaassa vedessä oleviin bakteereihin. Pintoihin kiinnittyneet bakteerit ovat biofilmin suojassa, jolloin kloorin teho on huomattavasti vähäisempi. Näin vedenparannusaine ehtii neutraloida akvaarioon suoraan hanastakin laskettavan veden kloorin, ennen kuin kloorista on haittaa suodatinmateriaalien, hiekan ja muiden pintojen bakteerikannalle.

Tetralta aikoinaan kysyin AquaSafen vaikutusaikaa lannoitteiden lisäämisen kannalta. Vastaus oli, että AquaSafen vaikutusaika on noin tunti, jonka jälkeen voi lisätä lannoitteet, ettei vedenparannusaine sido esimerkiksi lannoitteen rautaa pois käytöstä.

Vaihdan vettä akvaarioihin 50% viikottain. Aikaa kuluu 700 litraisen vedenvaihdossa sen verran, että varmuuden vuoksi laitan vedenparannusaineesta 2/3 määrän alkaessani laskemaan uutta vettä hanasta ja 1/3 määrän veden täytön valmistuttua. Ehkä turhaa varmistelua, mutta näin kuitenkin teen. Pienempiin akvaarioihin uuden veden lisäys sujuu nopeammin, joten vedenparannusaineen voi lisätä kerralla vedenvaihdon alkaessa. Lannoitteet lisään aina vasta seuraavana aamuna.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

GTX, annosteletko koko akvaarion vesimäärään vai vain lisättävän veden määrään? Siis esim. Biotopol 10 ml / 40 l: laitatko 700-litraiseen 50%-prosenttisen vedenvaihdon yhteydessä 175 ml vai vajaa 90 ml ?
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja GTX »

Biotopol.jpg
Käyttöohjeiden mukaan AquaSafe ja Biotopol annostellaan lisättävän veden määrän mukaan, joten Biotopolin osalta vastaus on vaihtoehto B: vajaa 90 ml.

Myönnän käyttäneeni tässä kohtaa oljenkorren ja kysäisin googlelta, kun Biotopol ei ole minulle tuttu tuote. :)
https://www.jbl.de/en/products/detail/2 ... ol#details
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1947
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mitä lisäätte veteen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Itse olen annostellut Biotopolin ämpäriin ja seisottanut jopa päivän, niin lämpötilatkin tasaantuu. Minulla se on mahdollista, koska mulla on toistaiseksi vain pienehköjä akvaarioita. Mutta on selvää, että 700-litraiseen loppuu useimmilla ämpärit kesken.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”