Leväongelma

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Vikama
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 18:13, 09.04.2020
Sukupuoli: Nainen

Leväongelma

Viesti Kirjoittaja Vikama »

Meillä on 180l Juwelin allas ja siinä Bioflow 3.0 suodatinsysteemi. Ostimme setin käytettynä marraskuussa, kaikki meni hyvin pari-kolme kuukautta, mutta nyt akvaarioon kertyy jostain syystä järkyttävästi levää. Vaihdamme 1/3 vedestä kerran viikossa, vedenparannusaineena oli alkuun JBL parannusaine, nyt Easy Life Filter Medium. Vedenvaihdon yhteydessä keräämme ison osan irti lähtevästä levästä pois. Levä on vihreää, kertyy lehtien pinnalle, hiekan päälle ja lasiin. Lisäksi kasveissa on tummanruskeita tupsuja, jotka ei irti lähdekään. Mistä ihmeestä tämä runsas levän kertyminen voi johtua, onko antaa vinkkiä mistä lähteä selvittämään? Vesiarvoja seuraamme aina vedenvaihdon jälkeisenä päivänä liuskatesteillä, niissä ei vikaa löydy. Ainoa mikä näyttäisi olevan melko matala on KH, karbonaattikovuus, mutta ei sekään vielä hälyyttävällä alueella. Voiko tämä vaikuttaa levän muodostumiseen? Toki tippatesteillä saisi luotettavammat tulokset arvoista, ne ehkä seuraavana ostoslistalla.

Toinen mikä mietityttää, nyt leväongelman alkamisen jälkeen on pari kalaa ensin pullistunut ja sen jälkeen löytynyt kuolleena - vesipöhöä ja seurausta tästä samaisesta ongelmasta? Jotenkin järki sanoisi että joku arvo vedessä on pielessä, mutta mistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Turhauttaa kun vedenvaihdosta jo parin-kolmen päivän jälkeen akvaario on täynnä levää, ei ole kovin kaunis näky.
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Leväongelma

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Kertoisitko ne vesiarvot niin tiedettäisiin sinun tilanteesta enemmän. Millainen valaistus sulla on. Ei liuskatestien tuloksista toki voi hirveästi päätellä.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Vikama
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 18:13, 09.04.2020
Sukupuoli: Nainen

Re: Leväongelma

Viesti Kirjoittaja Vikama »

Tosiaan näillä liuskoilla vasta arvoja testailtu ja näyttävät seuraavanlaisia tuloksia:
NO3 10, NO2 0, GH >7, KH 3, PH 6,4-6,8 ja CI 0.

Mietimme suodatinta, mahtaako olla riittävä tuohon altaaseen? Suodatinmateriaaleja ei ole meidän aikana vaihdettu (paitsi päälimmäisenä olevan ohuen "vanun" vaihdamme aina vedenvaihdon yhteydessä uuteen). Kuinka usein pesette suodatintyynyt?

Lamput ovat Juwel High Lite Day 45W,molemmat samanlaiset.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Leväongelma

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Jollei altaassa ole ylikansoitusta riittää sudoatin loistavasti. Tehokkaampaa suodatinta tuossa kokoluokassa saa hakea. Niitä vaahtomuovilevyjä ei ole tarpeen pestä kuin 2-4 kertaa vuodessa, jos silloinkaan. Mutta sekin riippuu tosiaan siitä altaan kuormituksesta. Päällimmäisen hienosuodatuslevyn vaihto/pesu on tarpeen silloin kun se on likainen, sitäkään ei ihan kalenterista kannata katsoa.

Kuvauksesi perusteella akvaariossa on sinilevää joka nimestään huolimatta ei ole levää vaan bakteerikasvustoa. Sen saa kyllä mekaanisesti poistamalla ja akvaarion pimentämällä pois, mutta se tulee takaisin jos kasvun syytä ei ole selvitetty. Yleensä taustalla on nitraatin ja fosfaatin epätasapaino altaassa. Tästä viisaammat voi kirjoittaa enemmän.

Hyvä että, olet laittanut tippatestit ostoslistalle. Osta sitten kerralla kunnon testit (Käytännössä siis JBL) äläkä sorru mihinkään halpoihin kopioihin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”