Leväongelma

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
hmmhmmm
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 15:50, 28.08.2021

Leväongelma

Viesti Kirjoittaja hmmhmmm »

Hei, mulla syyskuusta asti käytössä ollutta akvaariota vaivaa jonkinlainen levä. Ohessa kuva jossa tuota näkyy.

Kuva

Eli levä näkyy pääosin kahdessa vesimiekassa ja tuossa lämmittimen muovisuojuksessa.. sitä myös myös ilmestyy joihinkin noista vedensuosikeista.

Kysäisin levistä akvaariokaupassa ja siellä mainittiin joku nitraatti- /fosfaatti? (PO4) suhde jonka tulisi olla 16:1 tms, tuon mittaaminen vaan on ollut vähän vaikeaa kun testeissä ei riitä tarkkuus ja seran tippatestit vaan kertovat molempien olevan nolla. Olen reilun viikon päivät käyttänyt yleislannoitetta (vimi all in one) ihan testatakseni auttaisiko sellainen levien kanssa mutta ainakaan viikossa ainoa havaittava muutos että parin vihreän kasvin muuttuminen punaisiksi.

Googlettelulla jotkut suosittelevat seachem excel flourish ('nestemäinen co2') käyttöä joidenkin levien (Black beard algae.. partalevä suomeksi?) torjuntaan joten tilasin purkillisen sitä mutta ainoa havaittava vaikutus oli akvaarioveden muuttuminen valkoiseksi, väritys tosin palasi normaaliksi nyt kun sitä menee kolmatta päivää.

Aiemmin näkyi myös vähäistä sinilevää ajoittain, mutta se on pysynyt näkymättömissä siitä lähtien kun laitoin UV-C suodattimen tuonne. Laitan viel kuvan koko akvaariosta jos siitä ilmenisi jotain. (se etualan suodatin sisältää vain polyesterivanua jonka vaihdan noin 3-5 päivän välein)

Kuva
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Leväongelma

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Jos sitä levää ei tuota enemmän ole, niin onko se ongelma? Ei leviä kokonaan pois saa eikä minusta tarviikaan. Syökö nuo nuolimonnit sitä levää?
hmmhmmm
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 15:50, 28.08.2021

Re: Leväongelma

Viesti Kirjoittaja hmmhmmm »

No tämä nykyinen määrä ei sinänsä aiheuta ongelmia, pidän noita karvatupsuja jotenkin epäesteettisinä minkä takia niistä olisi kiva päästä eroon, ja toisaalta pelkään että innostuvat leviämään.

Nuolimonneista en ole ihan varma, mun mielestä ne eivät aiemmin ole syöneet, mutta nyt näyttäisi siltä että joku (partis tai nuolimonnit) on käyny ruokailemassa kenties. Käytin tuota exceliä ensimmäisen kerran pari päivää sitten, olisiko mahdollista että se tappoi noita leviä ja kalat mutustaa nyt kuolleita leviä?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Leväongelma

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Jos näyttää siltä, että monnit syövät vähän levää, voisit kokeilla sellaista, ettet anna monneille vähään aikaan muuta ruokaa (tabletteja jne) ja katsot alkavatko ne nälissään syödä levää enemmän. Tämä tietysti vain, jos pohjalla ei ole muita pohjaruokaa tarvitsevia kaloja, kuten monnisia. Nuoli- ja partamonnit ovat luonnossa enimmäkseen kasvis-, siis levänsyöjiä, joten tällainen koe ei ole mitään eläinrääkkäystä. Päinvastoin, jos niitä syötetään jatkuvasti eläinperäisellä ruoalla, ne rasvoittuvat.

Excelistä en osaa sanoa, mutta en usko, että se olisi tappanut levää.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”