Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
aixaxperniii
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 21:46, 29.01.2023
Sukupuoli: Nainen

Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Viesti Kirjoittaja aixaxperniii »

Mulla on alkanut ahvenet hinkkailla kylkiään erilaisia akvaarion pintoja vasten. Ne siis pysähtyvät jonkun pinnan eteen, yleensä puun, ja sitten vetäisevät toisella kyljellä sen pinnan ohi niin että kylki osuu puun pintaan.

Perustin akvaarion 3kksitten, ja nitriittipiikin alas saanti oli ongelmallista. Viimeksi mitatessa noin kuukaus sitten nitriitti oli 0,2. Sillä viikolla vaihdoin 2 kertaa 50% vettä + vähensin ruokintaa jotta lähtisi laskuun. Rihmalevää on jonkin verran. Vedestä vaihdan lappoamalla 40% kerta viikkoon ja joka toinen viikko pesen suodattimen kevyesti huuhtelemalla. Akvaario on 80l. Asukkeina parvi, monnisia ja ahvenpari. Vain ahvenet siis tekevät tätä.

Mietin lähinnä että vahingoittaako limakerrosta. Tai muutenkin että mikä aiheuttaa tämän hinkkailun. Eivät koko ajan hinkkaile mutta aina n.5min välein.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mahdotonta sanoa varmasti, mikä hinkkailun aiheuttaa. On monia mahdollisuuksia. Lue tämä ketju:
viewtopic.php?t=244891
Siellä mietittiin useita mahdollisuuksia. Kuinka usein hinkkaavat? Ei välttämättä ole mitään vakavaa. Ovatko ahvenet tulleet myöhemmin kun muut?

Sinulla on joka tapauksessa yksi selvä hoitovirhe: suodatinta ei saa puhdistaa joka toinen viikko. Tämä on tod.näk. sen syynä, että nitriitti ei tahtonut lähteä laskuun. Suodatin pitäisi puhdistaa periaatteessa vasta sitten kun virtaus hidastuu. Yleensä tähän menee useampi kuukausi. Jos suodattimen rakenteen huomioiden on mahdollista, ei pitäisi myöskään puhdistaa yhtä aikaa kaikkea suodatinmateriaalia. Jos vaikka on kaksi vaahtomuovipatruunaa, niin vuorotellen molemmat. Suodattimessa asuvat ne bakteerit, jotka muuttavat nitriittiä nitraatiksi. Bakteerikasvusto ei pääse kasvamaan, jos suodattimen puhdistaa 2 vkon välein.
aixaxperniii
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 21:46, 29.01.2023
Sukupuoli: Nainen

Re: Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Viesti Kirjoittaja aixaxperniii »

Kuten mainitsin niin yleensä vain huuhtelen suodattimen, mutta kyllähän osa bakteereista joo siinä varmaan huuhtoutuu. Aijemmilla kerroilla kun on vaahtomuovipatruunaa pessyt niin ai että mikä kuravesi sieltä on tullu niin sen takia oon tossa altaassa puhdistanut usemmin mutta kai sitä vois nyt sit alkaa vähän tahtia hidastaa.

Ahvenet hinkkailee aina välillä, oisko 5-10min välein. Välillä tosi tiheeänkin, välillä taas ei jopa kertaakaan monessa kymmenessä minuutissa. Nyt taas eilen ja tänään en tyyliin kertaakaan oo nähnyt että oisivat. Vaihtelee aika paljon.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

kr70:n kanssa samaa mieltä. Anna sen suodattimen olla ihan rauhassa vaan. Mikä muuten on sen merkki ja malli?

Hinkkailu liittyy osittain kalan ihan normaaliinkin käytökseen. Toisinaan siihen on syynä joku ulkopuolinen ärsyke. Mitä vedenparannusainetta käytät? Kuinka usein vaihdat akvaarioon vettä?
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Tuo hinkkaaminen taitaa olla hirmu yleistä suht uusissa altaissa. Selailin porukoiden kokemuksia aiheesta ja siellä oli kaikkea mahdollista syytä loisista kalatuberkuloosiin, stressistä johtuvaa, kypsymättömistä altaista, vaihtovedestä, sopimattomista vesiarvoista, hiilidioksidista, lämpötilasta, sisustuksesta, seurasta.... Ohjeeksi annettiin valtaosassa tapauksissa hoitaa vettä, eli vesitestit kehiin ja käyttää vaihtoveteen vedenparannusainetta joissa on limakalvosuojaa ja Vooglea suositeltiin myös. Monipuolista ruokintaa joka lisää kalan hyvinvointia ja sitä kautta vastustuskykyä. Ja luonnollisesti pitää vesi puhtaana säännöllisillä vedenvaihdoilla. Stressitön elinympäristö. Lääkityksiä vasta viime kädessä koska se voi viedä kalan omaa vastustuskykyä vielä huonompaan jamaan kuin lähtötilanne. Ja jos lääkitsemiseen päädytään niin tärkeää selvittää mitä hoidetaan.

Mitä ahvenia altaassasi on? Mietin vaan pääsisikö sitä kautta jäljille mille ne voisivat olla herkkiä.

Tuo Kr70 linkkaama keskustelu on hyvä, siinä on mietitty monelta kantilta mikä voisi aiheuttaa hinkkaamista.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Ahventen hinkkailu pintoja vasten

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Se kura siellä suodattimessa on suurelta osin elävää ja kuollutta bakteerimassaa. Eläviä hyötybakteereja on eniten juuri siinä lietteessä, enemmän kuin muovin pinnoilla. Toimivin suodatin on sellainen, joka näyttää sisältä maallikon silmään kauhealta likaviemäriltä. Mutta huomaa, että se ei haise pahalta! Jossain vaiheessa tulee kuitenkin piste, jossa lietettä on niin paljon, että se haittaa virtausta, ja jos virtaus pysähtyy osassa suodatinmassaa, siellä alkavat anaerobiset pilaantumisprosessit.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”