Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Reea
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 05:43, 07.07.2023
Sukupuoli: Nainen

Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Viesti Kirjoittaja Reea »

Oon tuntitolkulla yrittänyt asiaa opiskella. Ja koittanut hakea täältäkin.

Ostin käytettynä 240L akvaarion jossa mukana 2 x 40w loisteputkea. (Koko akvaarion pituudelta)

- Koska olen pihi ja haluaisin myös "pimeän" akvaarion (mulle riittäisi huonevalokin) mikä olisi riittävä?
- Riittääkö vain toinen? (Voiko toisen loisteputken irroittaa kokonaan vai olisiko parempi vaan kääntää hieman toista loisteputkea aukipäin, koska kuitenkin siinä alla vettä?
- Omatekoisia ratkaisuja (esim. vessan peilin led-valo) (itsetehty spottivalo? jos niin kuinka paljon on riittävästi? pitääkö sen riittää koko akvaarion pituudelta?)
- Voiko vanhaan loisteputkivaloon laittaa LED-lamput?

Tiedän, että valoa tarvitaan ulkonäön lisäksi kaloille, levien ehkäisyyn ja kasveihin. Mutta mikä tosiaan on se kalojen kannalta minimi?

Ja vielä, että pärjäänkö pelkillä muovikasveilla? (Olisiko hyvä sitten antaa vaikka salaatin lehtiä? Voiko järvestä hakea jotain?)

Hirveän monta kysymystä joten kiitos jos jaksat vastata (edes johonkin) :)
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1270
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Onko putket niitä paksumpia eli T8? Kyllä yhdelläkin helpoimmat kasvit kasvaa. Ite vaan irrottaisin toisen kokonaan, tai jos niissä on omat sytyttimet niin riittäähän sekin että sytyttimen ottaa pois toisesta.

Oikeat kasvit auttaa pitämään altaan tasapainossa, eli suosittelen kyllä laittamaan jotain helppoja nopeakasvuisia alkuun ihan kunnolla: vedensuosikkia, vallisneriaa, intianvesitähdikkiä ym. Jaavansaniainen on yks parhaista kasveista hämärässä akvaariossa, mutta se kasvaa hitaammin.

Kannattaa ihan vaan kokeilla mikä toimii ja näyttää sun silmään mukavalta. Useimmat kalat kylkä viihtyy parhaiten kun saa piilotella välillä ihan oikeiden kasvien seassa. Kasvilajeja voi säätää myöhemminkin, eli jos aloittaa ihan helpoimmilla niin sit kun tankki on tasapainossa voi lisätä tai vähentää valikoimaa.

Jos et tiedä kauanko lamput on olleet käytössä, niin hankkisin kyllä uuden putken. Kahden putken kanssa on se kätevyys, että voi vaihtaa niitä vuorotellen kun tehot hiipuu, eikä tule sitten niin suurta muutosta kerralla. Mut kyllä se yhdenkin putken kanssa menee.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1937
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kalat ei tarvii mitään loisteputkia. Kalat tulevat toimeen pelkällä huoneen valolla. Mutta akvaariota ei oikein pysty katselemaan, jos ei ole yhtään valaistusta.

Minulla on hyviä kokemuksia kasvittomasta akvaariosta. On totta, että kasvit auttavat veden kunnossa pitämisessä, mutta toisaalta juuri kasvien hoito tuottaa usein vaikeuksia etenkin aloittelijoilla. Eivät kasva kunnolla ja kaikki levääntyy. Jos laittaa himmeän valaistuksen eikä kasveja lainkaan, on jo selvittänyt kasvinhoitopulmat eivätkä levätkään viihdy kunnolla, jos valoa ei ole. Muovikasvit ovat keinotekoisen näköisiä, parempi sisustaa erilaisilla puunjuurakoilla ja kivillä. Nykyään on kaupoissa saatavana näyttäviä ja myös ohut- ja tuuheaoksaisia juurakoita. Tällaiseen akvaarioon voi laittaa vaikka spottivalaistuksen - se näyttää siltä, kuin sademetsän puunlehvien välistä tulee valosäde veteen. Tai siihen spottiin voi laittaa vaikka sen jaavansaniaisen.

Salaatinlehtiä tai muita kasviksia tarvitset vain, jos on kasvinsyöjäkaloja, jotka ovat aika harvassa.
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Viesti Kirjoittaja tellie »

Minulle kasvit olivat aikanaan opiskelijabudjetilla itsestäänselvä ratkaisu: kasvattavat itse itseään isommiksi, kun taas (yhtään hienot) kivet, kepit ja sun muut vaativat aika hitonmoista askartelua tai monta rahaa :D Siinä kohtaa suosittelen helppojen peruskasvien ostamista toisilta harrastajilta.

Mutta jos pimeä pytty kiinnostaa, niin semmoisia saa kyllä komeiksi kuin mitkä, erityisesti just noilla spoteilla. Itsetehtyihin kuitenkin suositan harkintaa, kun sähkö ja vesi tapaa olla kyseenalainen yhdistelmä.

Sinun tapauksessasi miettisin ehkä itse sitä, että kiinnittäisin akvaariotarkoituksiin sopivaa LED-nauhaa loisteputkivalaisimeen, josta on otettu elektroniikat pois. Ts. se loistarikoppa olisi pelkkä nauhan tuki ja siistijä. Jos/kun kasvit eivät ole se juttu, niin ledien laatu (parrit yms) ei ole kamalan tärkeä ja ledeillä saisi halutessaan spottiakin aikaan.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1937
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Viesti Kirjoittaja kr70 »

tellie kirjoitti: 01:08, 12.08.2023 Mutta jos pimeä pytty kiinnostaa, niin semmoisia saa kyllä komeiksi kuin mitkä, erityisesti just noilla spoteilla. Itsetehtyihin kuitenkin suositan harkintaa, kun sähkö ja vesi tapaa olla kyseenalainen yhdistelmä.
Ite olen toteuttanut nämä siten, että akvaarion päällä on peitinlasit ja avoin 10 cm korkea kehys mustasta muovista, mihin laitan kiinni rakennustavaraliikkeestä ostetut led-spotit, joiden varren voi käännellä mieleiseen asentoon. Peitinlasit toki syövät pienen osan valotehosta, mutta eihän tämän tarkoitus ole ollakaan kirkas.
LukeLeonard
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 12:36, 18.08.2023
Akvaarioseurat: Pahoittelut

Re: Valaistuksesta (vääntäkää rautalangasta)

Viesti Kirjoittaja LukeLeonard »

T8 ja T5 ovat lamppujen kokomerkintöjä, joissa T5-lamput ovat hieman kapeampia ja tehokkaampia kuin T8-lamput. Kasvien kannalta valaistuksella on suuri merkitys, ja eri kasvit tarvitsevat erilaisia valon määriä ja spektrit. Uskomme, että kaikilla pitäisi olla pääsy tarvitsemiinsa tärkeisiin sovelluksiin modded apk for android apktome .Suosittelemasi kasvit ovat hyviä valintoja aloittaessa, ja voit säätää valoa ja kasvien valikoimaa myöhemmin sen mukaan, miten kasvien menestymistä ja altaan tasapainoa seuraat.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”