Siniset kiilakyljet ja niiden mahdolliset loiset

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
MyllyviitaT
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 16:20, 15.05.2019
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Siniset kiilakyljet ja niiden mahdolliset loiset

Viesti Kirjoittaja MyllyviitaT »

Olen kahteen kertaan ostanut parven sinisiä kiilakylkiä (toinen lähes 10 vuotta sitten ja vuosi sitten uudestaan). Molemmilla kerroilla kalat ovat kuolleet muutaman kuukauden sisällä. Oireita ei ole kuin vasta ennen kuolemaa jolloin värit haalistuvat ja kala siirtyy taka-alalle mököttämään. Kalat olivat ihan hyvinsyöneitä mutta eivät kuitenkaan turvonneita eikä mitään laihojakaan. Kuulin sattumalta että näillä sinisillä kiilakyljillä on joku ulkoloinen yleinen joka tappaa kalat. En sitten tajunnut kysyä että mikä loinen on kyseessä ja onko siihen lääkettä. Onko kukaan muu kuullut tämmöisestä?

Ja onko joku muu saanut siniset kiilakyljet pysymään hengissä? Minulla siis on akvaario ollut vesiolosuhteiden puolesta sellainen jossa lajin pitäisi viihtyä enkä oikein mitään muuta selittävää tekijää ole keksinyt. Kuolemat eivät näyttäneet liittyvän mitenkään vedenvaihtoihinkaan. Muut kalat eivät oireilleet. Tuo vuosi sitten hankittu parvi jopa kuti säännöllisesti mutta eipä paljon lohduta kun aikuiset kalat vain kuolivat yksitellen pois. Nyt mietin olisiko mieltä yrittää hommata uusi parvi ja lääkitä se ensin jollain loislääkkeellä. Vai pitäisikö unohtaa koko laji... ovat ne kyllä tosi kauniita.
300 litraa rihmakaloille, 300 litraa tanganjikoille, 50 litraa taistelukaloille + kavereille, 40 litraa pikkusinteille... ja kaksi Devon rex kissaa
Ssartzukka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 13:54, 22.02.2020
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Siniset kiilakyljet ja niiden mahdolliset loiset

Viesti Kirjoittaja Ssartzukka »

Moi, ikävä kyllä mitään vinkkejä ei ole antaa :( , mutta ihan sama kokemus kiilakyljistä. Kaksi parvea hankkinut ja molemmilla kerroilla kalat kuolivat yksi kerrallaan. Ensimmäisen parven ostin uuteen akvaarioon ja ajattelin, että se oli syynä kuolemiin. Päätin kokeilla uudestaan reilun vuoden kuluttua, mutta sama juttu. Vesiolojen piti olla kiilakyljille sopivat, käytin turveuutetta yms. Muihin kaloihin sairaus ei vaikuttanut. Ekassa parvessa oli sinimustia kiilakylkiä ja toisessa niitä tavallisia. Päätin sitten unohtaa kiilakyljet ihan kokonaan :cry:
TopiT
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 10:30, 16.06.2023

Re: Siniset kiilakyljet ja niiden mahdolliset loiset

Viesti Kirjoittaja TopiT »

Onpa mielenkiintoista. Toivottavasti itsellä ei käy tulevaisuudessa niin. Nyt on 25kpl parvi seura-akvaariossa (375L) muiden kalojen kanssa. Ovat olleet kohta 2kk minulla.

Ei ole itsellä tässä akvaariossa kuollut kuin suurinosa leväkotiloista jostain tietämättömästä syystä. 5/8 kuollut :( 2 seepraa, 2 tiikeriä/korua ja yksi black helmet. Tiikeri, seepra ja vaalea elossa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”