Juovaokamonnien ja monnisten symbionttinen käyttäytyminen

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Boucicaut
Junior Member
Junior Member
Viestit: 95
Liittynyt: 22:47, 04.04.2011
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Juovaokamonnien ja monnisten symbionttinen käyttäytyminen

Viesti Kirjoittaja Boucicaut »

Viime vuonna kun Etelä-Amerikka -altaamme sai pari täysikasvuista juovaokamonnia lisää, yhden jo aiemmin tulleen lisäksi, huomasimme mielenkiintoisen ilmiön. Okamonnien kuollutta ihosolukkoa/limakalvoa saapui nyppimään monnisia. Yleensä yksi monninen kerrallaan. Okamonnit selvästikin pitivät toiminnasta ja sietävät sitä mielellään. Näemmä tätä toimintaa joka päivä.

Monniset saavat toiminnasta arvatenkin pienen ravintolisän kun taas okamonnit pääsevät eroon kuolleesta solukosta (ehkä parantaa yleisoloa, laskee hivenen homeiden tartuntariskiä tms.), eli vaikuttaa jossain määrin symbionttiselta toimintasuhteelta. Tulee mieleen krokojen hampaita putsaavat linnut tai loisia isojen nisäkkäiden turkista etsivät linnut.

Viime aikoina on näkynyt jo haarniskamonnejakin putsailemassa okamonnien pintaa. Näillä ilmeisesti hieman kovakouraisemmat otteet, sillä kohteena oleva okamonni toisinaan reagoi hivenen närkästyneesti.

Okamonneja on altaassa nyt jo viisi ja kaikki ovat rescue-kaloja. Kaksi uusinta tulokasta syövät innokkaasti kädestä, mikä on tietenkin oikein hauskaa :D Ovat kaikkiansa mahtavia otuksia, ja voin suositella, mikäli akvan koko on riittävä. Ovat kylläkin erittäin ahneita rohmuja ruoan perään, joten ujompien pohjakalojen ravinnonsaanti voi vaatia hieman huolenpitoa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”