Lyhtytetran kutu "käynnissä" - vinkkejä ??

Tetrat, seisojakalat, piraijat, tapparakalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Johku***
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 11:22, 17.10.2001
Paikkakunta: Finland

Lyhtytetran kutu "käynnissä" - vinkkejä ??

Viesti Kirjoittaja Johku*** »

Perheenlisäystä tiedossa...ko?

Lyhtytetra-parvestani (10) on enää 3 jäljellä. Yksi iso "mamma" ja kaksi pienempää sätkyttäjää. Tämä iso aloitti eilen mädin pudotuksen, siirsin kalan karanteeniakvaariossani pieneen eristysaltaaseen, jonka pohjalle palleroiset tippuvat. Sitten siirsin toisen näistä pienistä tetroista messiin. Mistähän voisin tietää, että se varmasti on uros?

Näillä kahdella pienellä tetralla oli ns. kilpailu käynnissä silloin naaraan ollessa vielä akvaarion isommalla puolella. Ne ajoivat hullun lailla takaa naarasta.Lopulta naarastetra oli mennyt suodattimen taakse piiloon pää alaspäin-asentoon... Luulisi siis kai, että ne molemmat pienet tetrat on uroksia - mutta ..

... tämä onnellinen "uros" joka pääsi mammansa viereen, ei näytä kovin innostuneelta kuitenkaan. Ei syö tällä hetkellä mätiä (!) mutta on vaan aika poissaolevan tuntuinen ts. sätkyttää vaan paikallaan.

Koko kutu-asia on aivan uusi asia minulle, puolivuotta akvaarioiden parissa tuusanneelle. Olisi tietysti kuitenkin kiva tietää, mitä kaikkea tähän asiaan liittyy. Ja onko ylipäätään mahdollista, että tetrani saavat jälkikasvua...Itse asiassa koko parvi on ollut ns. poistolistalla, niissä kesällä raivonneen valkopilkun ja bakteeritulehduksen vuoksi.

...Jos jokin tietää.....niin kertokoon kun ehtii........

Terv. Johku
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

(Kokeillaan nyt tänne postausta ekaa kertaa.)

Koiraan pitää hedelmöittää mätimunat hyvin pian sen jälkeen, kun ne ovat tulleet ulos naaraasta. Muuten ne jäävät hedelmättömiksi. Eli jos koiras ei ollut paikalla alusta alkaen eikä sitten myöhemmin osoittanut kiinnostusta asiaan, tämä satsi jää kyllä kuoriutumatta.

Nyt emokalat takaisin isoon akvaarioon. Vahvaa ruokintaa, mieluiten elävällä ruualla että saat ne uudelleen kutukuntoon. Ja sitten, kun naaras on taas pulskana parin-kolmen viikon päästä, uusi kutuyritys pikkuakvaariossa. Laita kaikki kolme sinne, vaikka koiraat edeltä ja naaras perässä niin näet, joko kutu onnistuisi tällä kertaa.

Mutta jätä se kutuakvaario nyt pariksi päiväksi rauhaan ja tutki sitten. Ehkäpä jokunen mätimuna on kuitenkin onnistunut hedelmöitymään ja siellä onkin poikasia!

Ai niin, miten iso se kutuakvaario on? Alle 10-litraisessa hommatuskin onnistuu. Joku 20-30 -litrainen voisi olla sopivin.
pehis
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 1010
Liittynyt: 15:24, 19.06.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja pehis »

quote:(Kokeillaan nyt tänne postausta ekaa kertaa.)

Tervetuloa mukaan!

Vinkkinä tuohon postaukseen liittyen(jos et ole vielä huomannut), että kannattaa aina muistaa kopioida oma viesti, ennenkuin yrittää lähettää. Palvelin jumittaa aika usein ja antaa virhesivun ja virhesivulta kun tulee takaisin, niin viesti onkin hävinnyt...
Nim. Joskus hihansa polttanut, kun "puolen sivun" juttu häviää...

Tosin tuokin ongelma häviää joskus tämän kuun loppupuolella, kun pääsee uudelle palvelimelle.

__________________
Luuletko tietäväsi vai tiedätkö luulevasi
Johku***
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 11:22, 17.10.2001
Paikkakunta: Finland

Viesti Kirjoittaja Johku*** »

Kiitos vinkistä...ehkä ensi kerralla osaan toimia oikein...!!

En tiedä mikä meni vikaan, mutta seuraavana päivänä kun naaras oli laskenut kutunsa, ja onnellisena juoksin töistä kotiin kalojeni kimppuun (siirtäekseni naaraan ja uroksen pois pikkualtaasta)- olikin naaras KUOLLUT. Siirsin sitten urokset ja kuolleen emon pois.

Minulla on ns. karanteeni/kutualtaana 80 litrainen, ehkä liiankin hulppean kokoinen akvaario. Kutemista varten tässä altaassa oli se pieni 10 cm x 20 cm muovilävikkö. Siihen olisi kai sitten pitänyt virittää sukkahousua tms...ettei pallerot karkaile virran mukana, mutta niinhän siinä kävi, ettei siellä lopulta ollut enää yhtään palleroa jäljellä, hukkaan meni...siis.

Tiedä sitten mikä on vikana koko altaassa, kun se emokala kuoli. Liekö sitten vanhuuttaan vai oliko syynä jokin pöpö. Tarkkailen tilannetta muiden kalojen osalta...
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Tuo 80 litraa olisi ollut ihan kelpo koko lyhtytetran kudettamiselle ja tilaa olisi riittänyt vielä keskikokoisen poikueenkin kasvatukseen.

Mutta tarkoitatko, että laitoit kutevan emokalan semmoiseen pieneen kelluvaan purkkiin, joka oli tässä isossa altaassa? Ja vielä koiraan sinne seuraksi? Silloinhan se ressukka saattoi kupsahtaa vaikka stressiin siirron ja tilanahtauden takia. Eivät useimmat kutevat kalat ihan missä vaan kude, kyllä ne tarvitsevat jotain lajinmukaisia virikkeitä kuten pienen kasvipuskan, tumman pohjan, tunnelmavalaistuksen tai jotain vastaavaa. Synnyttävillä eri juttu; kun valmiit poikaset alkavat pulpahdella maailmaan niin kyllä ne sieltä tulevat, ei se emo voi niitä kovin kauaa pidätellä vaikka se heitettäisiinkinn moiseen pikku selliin.
Johku***
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 11:22, 17.10.2001
Paikkakunta: Finland

Viesti Kirjoittaja Johku*** »

Niin, tiedän kyllä nyt tehneeni väärin. Sen takiahan täällä "aloittelijana" neuvoja kyselen...

Mun karanteeni akvaario on ollut käynnissä todella vähän aikaa, pari viikkoa, lisäksi ostaessani käytetyn altaan tuli siinä mukana kultis, jota en ole hennonut lopettaa, enkä myöskään siirtää vielä varsinaiseen akvaariooni. Näin ollen en siis uskaltanut näitä tetroja kudettaa niinkuin olisi pitänyt -vapaasti altaassa- kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Lähinnä ajatuksena oli se että on mielenkiintoista kokeilla mitä tapahtuu, ja tapahtuuko mitään ylipäätään, kun asia on minulle aivan uusi.

Noh, ensi kerralla osaan EHKÄ toimia oikein.

Kiitos neuvoistasi, Liisa!!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tetrat”