Mitä tapahtui lehtikaloille?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Susanna
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 19:57, 03.11.2001

Mitä tapahtui lehtikaloille?

Viesti Kirjoittaja Susanna »

Olen varsin uusi akvaarion omistaja. Aikani perehdyin aiheeseen ja haikailin akvaarion perään, kunnes hankin 128-litraisen. Ja sinne ensimmäiseksi kaksi kultakalaa.
Haluaisinkin kysyä myös sitä, että miksi ne eivät ole alan harrastajien suosiossa? Mielestäni ne ovat kauniita ja persoonallisia ja ainakin toistaiseksi vielä hyvin reippaita ja elinvoimaisia. Toisin kuten hankkimani lehtikalat, jotka saivat viettää akvaariossa viimeisen elinviikkonsa.

Ensin naureskelimme toisen kalan hassulle uintitavalle, kunnes surukseni huomasin, että se olikin täysin kontrolloimatonta. Raukka pyöri ihan miten sattuu ja välillä makasi kyljellään altaan pohjalla. Kun vielä muut kalat näykkivät sitä ohimennessään sitä ei enää kestänyt katsella ja niin se lopetettiin. Seuraavana päivänä oli toinen samassa tilassa.
Mikä niille tuli?

Toiset kalat (kultakalojen lisäksi platyja, kiilakylkiä ja partaimumonneja) ovat ihan hyvinvoivan näköisiä. Lehtikalat oli hankittu eri aikaan eri liikkeestä. Olisivatko ne voineet jo olla sairaita? Ruoka ei niille oikein maistunut vaikka myyjän mukaan tavallisen ruoan pitäisi kelvata.

Aikomukseni on kyllä asiaa myös ko. myyjältä, mutta ajattelin kysyä teiltäkin alan harrastajilta mielipiteitä. Kiitokset etukäteen.

Edit: Helpompi lukea, kun ei ole yhdessä pötkössä. Siirretty Kalat; Sairaudet - alueelle.
Pehis
jusa
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 20:58, 17.09.2001
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jusa »

Olen varsin uusi akvaarion omistaja. Aikani perehdyin aiheeseen ja haikailin akvaarion perään, kunnes hankin 128-litraisen. Ja sinne ensimmäiseksi kaksi kultakalaa. Haluaisinkin kysyä myös sitä, että miksi ne eivät ole alan harrastajien suosiossa? Mielestäni ne ovat kauniita ja persoonallisia ja ainakin toistaiseksi vielä hyvin reippaita ja elinvoimaisia. Toisin kuten hankkimani lehtikalat, jotka saivat viettää akvaariossa viimeisen elinviikkonsa. Ensin naureskelimme toisen kalan hassulle uintitavalle, kunnes surukseni huomasin, että se olikin täysin kontrolloimatonta. Raukka pyöri ihan miten sattuu ja välillä makasi kyljellään altaan pohjalla. Kun vielä muut kalat näykkivät sitä ohimennessään sitä ei enää kestänyt katsella ja niin se lopetettiin. Seuraavana päivänä oli toinen samassa tilassa. Mikä niille tuli? Toiset kalat (kultakalojen lisäksi platyja, kiilakylkiä ja partaimumonneja) ovat ihan hyvinvoivan näköisiä. Lehtikalat oli hankittu eri aikaan eri liikkeestä. Olisivatko ne voineet jo olla sairaita? Ruoka ei niille oikein maistunut vaikka myyjän mukaan tavallisen ruoan pitäisi kelvata.
Aikomukseni on kyllä asiaa myös ko. myyjältä, mutta ajattelin kysyä teiltäkin alan harrastajilta mielipiteitä. Kiitokset etukäteen.
Omistin aikoinaan kultakaloja. Kun olin aloittelija.

Kultakalalle pitäisi varata aika paljon ainakin 50 litraa ( jopa 100) vapaata uimatilaa per yksilö. Akvaarion pitäis olla vähintään 250 litran vetoinen, eikä sekään kyllä mitenkään inhimillinen tila ole. Toinen pointti on että ne vaatii alhaisemman lämpötilan kuin normaalit seura-akvaarion asukit. Kolmas on se että ne tuhoaa kasvit. Neljäs on se että ne todellakin kasvaa isoiksi ja paskoo paljon. viides on se että mielestäni sitä ei sais myydä ollenkaan akvaarioliikkeissä, koska 99,9% sen ostajista sijoittaa sen sille sopimattomaan ympäristöön.

Lehtikalat ja kultakalat ei kuulu samaan akvaarioon. 128 litran akvaario tosin on liian pieni jotta sinne olisi inhimillistä sijoittaa edes erikseen yhtäkään em. lajien edustajaa.

Kultakalat on tosin hyvin kestäviä kaloja, tosin tietyt pitkälle jalostetut yksilöt alkaaa olemaan vähän herkempiä.

Lehtikalat ovat joko olleet sairaita ennen tai jälkeen akvaarioosi tulon. Suurin osa kaloista kantaa sairauksia. Ympäristöolot vaikuttaa yleensä hyvin paljon siihen että niitä tulee. Jos olot on hyvät, vaikka tautia kantais se ei välttämättä puhkea kukkaan

Suosittelen että luovut kultakaloista. Ei ole pakko, mutta suosittelen kuitenkin. Huomaat syyn kyllä kun kasvettuaan lemmikkisi ei meinaa mahtua kääntymään. Tosin pieni elintila luultavasti saa lemmikin kitukasvuiseksi.

Nimimerkillä aikoinaan itsekin kaloja rääkännyt.
aku
Member
Member
Viestit: 291
Liittynyt: 16:56, 18.10.2001
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja aku »

Tuo susannan viesti kuuluisi kyllä joko sairaudet tai kirjoahvenet osille.

Vihreä oli salaatini
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Viesti on todellakin väärässä ryhmässä, mutta:

Veikkaisin syyksi huonoa vettä. Jos tämänkokoisessa akvaariossa on kaikkia näitä lajeja ja useampia yksilöitä, veikkaan että akvaarion omistaja ei pysty normaaleilla hoitotoimilla pitämään vettä kohtuulaatuisena ja akvaarioon tuodot uudet kalat kuolivat ehkä typpiyhdisteiden korkean määrän takia. Lehtikala ja kultakala eivät kuulu näin pieneen akvaarioon lainkaan.
Susanna
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 19:57, 03.11.2001

Viesti Kirjoittaja Susanna »

Kiitos vastauksista. Unohdan nyt ainakin uusien lehtikalojen hankkimisen. Kultakaloista en vielä ainakaan halua luopua. Täytyy kyllä sanoa näin uutena alan harrastajana, että todella paljon näistä asioista saa ristiriitaista ja erilaista tietoa. Vaikea tietää mitä tai ketä pitäisi uskoa. Kai se "oma tie" ajan mittaan löytyy. Sen kyllä ymmärrän, että kauppiaat haluavat saada myyntiä aikaan ja on niiden omasta etiikasta kiinni, antavatko aina varmasti oikeata tietoa.

Susanna
aku
Member
Member
Viestit: 291
Liittynyt: 16:56, 18.10.2001
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja aku »

Lueppa joku näistä kirjoista niin sitten tietoa pitäisi löytyä: akvaario maailma kirjoitanut M. varjo, suuri akvaariokirja tai AkvaariokirjA.

Vihreä oli salaatini
maketzu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2408
Liittynyt: 09:35, 26.09.2001
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Loppi, Kormu City
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maketzu »

Voi olla että lehtikalat ovat saattaneet olla jo valmiiksi sairaita mutta oireita ei vielä näkynyt.
Akvaarioosi saapuessaa ne alkoivat ne oireet sitte. Varsinkin jos siellä on paljon kaloja ja noin pieni akvaario.

Ja eikä kultakalojakaan kannata noin pienessä akvaariossa pitää, varsinkaan jos siellä on vielä muitakin kaloja ja varsinkin trooppisia kaloja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”