paul kirjoitti:Timanttitonkija kasvaa 25-30cm pitkäksi eli on iso kala. Jos altaassa ei ole tarpeeksi pituutta niin kala jää kitukasvuiseksi.
Yleisesti ottaen akvaariossa kalat eivät välttämättä kasva yhtä isoiksi kuin luonnossa (eivät edes suuressa akvaariossa), se ei kuitenkaan tarkoita, että kala on jäänyt 'kitukasvuiseksi' ja jotenkin automaattisesti kärsii puuttuvasta parista sentistä.
Kalatkin sopeutuvat eri olosuhteisiin. Kokemuksesta voin sanoa, että timanttitonkija voi kasvaa reippaasti yli 25 cm, kutea ja päällisin puolin elää mukavaa elämää, pienemmässäkin altaassa kuin täällä yleisesti suositellaan.
paul kirjoitti:Itselläni on 3 timanttia 725 litrasessa ja kyllä käyttävät kaiken tilan hyväksi. Eli uivat paljon päästä päähän. Ei ne kokoajan syö pohjaa vaan ainoastaan kun on nälkä.
Ja timantti on todella herkkä kala ja kun on liian nafti allas se sairastuu helposti reikätautiin.
En tarkkoittanut, että nämä tonkijat möllöttäisivät paikallaan, vaan etteivät ne välttämättä vaadi paljon uintitilaa voidakseen hyvin. Virkeä ja liikkuva käytös on, ainakin timanttitonkijoilla, merkki kalan hyvästä voinnista, joka voidaan mielestäni saavuttaa myös esim. 350 l akvaariossa hyvällä hoidolla.
Luonnossa ruokaa on todennäköisesti tarjolla niukemmin ja se on haettava suuremmalta alalta kuin akvaariossa, ja jatkuva tonksottelu tai sen puuttuminen voivat liittyä ruuan tarjontaan (annoksiin ja ruokintakertojen määrään).
Reikätaudin välitöntä aiheuttajaa ei täysin tiedetä, muuten kuin tietenkin että stressaantunut kala saa reikiä päähän helpommin. Lajille huonot vesiarvot ovat yksi stressin syy, ja tiedetään, että hyvät vesiarvot (=alhaiset nitriitit ja nitraatit) vähentävät reikätaudin esiintymistä. Nitraatit/iitit on joskus helpompi pitää alhaalla isossa altaassa, mutta ne pystyy pitämään hyvällä tasolla myös pienemmässä altaassa. Toinen stressiä aiheuttava tekijä voi olla tilanpuute, mistä seuraa esim. lajitovereiden jatkuva ahdistelu. Tätä voi lieventää tarjoamalla riittävästi piiloja ja elementtejä, jotka käyvät 'reviirirajoista' -parasta olisi tietenkin tarjota mahdollisimman iso akvaario siinä samalla (mutta iso akvaario ei yksin takaa, ettei tulisi lajitovereista stressiä).
Olen ollut huomaavinani, että vesiarvoilla on kuitenkin suurempi merkitys reikätautiin kuin kalojen sosiaalisilla suhteilla -sosiaalisten suhteiden merkitys kuitenkin saattaa kasvaa kalojen aikuistuessa.
Kantani vain on, että Timanttitonkijoiden/pronssitonkijoiden harrastamisen voi aloittaa vähän pienemmälläkin akvaariolla, kunhan välittää kaloistaan ja tarkkailee niiden vointia ja toimii sen mukaisesti (akvaarioharrastusta en tosin ehkä aloittaisi timanttitonkijoista). Luonnollisesti kalan ja altaan koko rajoittaa joidenkin lajien pitoa akvaariossa, mutta tässä tapauksessa sanoisin, että jos on valmis oppimaan ja tekemään työtä kalojensa hyvinvoinnin eteen, 350 l ei ole välttämättä liian pieni akvaario.
Ei voi olla hyväksi akvaarioharrastukselle yleisesti, eikä kyseisen lajin akvaarioharrastukselle, jos aidosti asiasta innostunut 'käännytetään ovelta' 'liian pienen' akvaarion vuoksi. Moni voi ongelmitta pitää hienoja kaloja isossa akvaariossa oppimatta paljoakaan niiden käytöksestä tai olosuhteista, 'liian pienen' akvaarion omistajan on pakko oppia.
yt,
Jonna
(kun minä olin pieni 350 litrainen oli iso akvaario)