Monnisten myrkky

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tilli85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 734
Liittynyt: 13:13, 27.11.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja tilli85 »

Elikkäs tänään kävin ostamassa akvaarioon 4korumonnista ja uusia milliksiä 5 kappelatta. Myyjä laittoi ekana monniset pussiin ja sitten sanoin siinä että otan viellä noita milliksiä. Myyjä oli menossa solmimaan jo pussia kiinnii. Myyjä siinä sitten totes että hämpä laittaa nou millikset SAMAAN pussiin monnisten kanssa. Olin siinä hiukan kysemysmerkkinä että hetkinen oletkos tosissasi eikös monniset etenkin Corydoras suvun monniset eritä jotain myrkkyä tressatessaan. Myyjä hyvä että ei suuttunut ja totes äkäsesti että hän on myyjä kyllä hän tietää. Jäi siitä liikkeestä kalat ostamatta. Toisesta liikkeestä sain sitten nuo kalat ja tuntuvalla alennuksella viellä :D
Nyt rupesinkin miettimään että olinko väärässä tuosta monnisten myrkyn erittämisestä?
1 kääpiöluppa, 3 gerbiiliä, Sekä tietysti 150l vettä sekä mieheke
erkka77
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 17:33, 22.06.2008
Akvaarioseurat: porin akvaariokerho
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: pori

Re: Monnisten myrkky.

Viesti Kirjoittaja erkka77 »

Näin mäkin oon kuullut että corydorakset erittäisivät myrkkyä veteen, ainakin jos ovat olleet pidempään pussissa. Joku kellä "varmaa tietoa" voi vahvistaa :)
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Monnisten myrkky.

Viesti Kirjoittaja Deicide »

Stressihormoni vai myrkky? Sitä ei kait ole sen tarkemmin pystytty selvittämään. Ei edes sitä mistä sen erittävät. Hyvä olisi pakata aina erikseen. Muistaakseni tuo aine myös samentaa kuljetuspussin veden.
Viimeksi muokannut Deicide, 18:49, 15.04.2009. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
nannukka9
Member
Member
Viestit: 313
Liittynyt: 18:23, 22.06.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Monnisten myrkky.

Viesti Kirjoittaja nannukka9 »

No ei ole varmaa tietoa ei, mutta...
Näin olen antanut itselleni kertoa, että monniset erittäisivät jotain ainetta joka kuluttaisi hapen vedestä.
Eri kalalajeja, oli ne sitten monnisia tai muita, ei suositella laitettavaksi samaan kuljetuspussiin.
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Re: Monnisten myrkky.

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Rassi kirjoittaa panssarimonnnit-kirjassaan seuraavasti sivuilla 16-17:
Corydoras-monnien kuljettamiseen liittyy vielä toistaiseksi tarkemmin selvittämätön riski. Hyvin usein on sattunut, että Corydorasten kanssa samassa kuljetusastiassa tai pussissa olleet kalat, jopa toisen Corydoras-lajin yksilöt, ovat kuolleet. Erityisesti kirjomonnisen, Corydoras schwartzi, kerrotaan olevan helposti matkakumppaneilleen kuolemaksi. Kuljetusastian vesi on tämän jälkeen tavalliseti hyvin sameaa. Sen on otaksuttu johtuvan monnisten veteen erittämistä puolustusaineista. Se, mistä elimestä tai ruumiinosasta mahdollinen eritys on peräisin, on edelleen arvailujen varassa. Edellä on jo kerrottu rintaevien piikkiin liittyvistä tuskallisista ja tulehtuvista pistohaavoista. Mahdolllisesti on kyse samasta asiasta.
Varmuuden vuoksi Corydoras-lajin yksilöitä ei siis ole syytä laittaa samaan kuljetusastiaan edes toisen monnislajin yksilöiden kanssa. Asiansa osaavat kauppiaat tietävät tämän, mutta aivan liian usein tästä ehdosta tingitään. Vaadi aina Corydoraksia ostaessasi, että ne pakataan erikseen. Ei akvaariokaupan kannattavuus voi olla kiinni muutamia kymmeniä pennejä maksavista muovipusseista.
Tuosta tekstistä on aikaa sellaiset 12vuotta, mutta ilmeisestikään varmuutta siihen mit tämä "myrkky" on ja mistä se erittyy, ei edelleenkään ole. Mutta siitä huolimatta se, että jopa eri lajiset monniset tulee pakata eri pusseihin ei ole muuttunut miksikäään. Jos kauppias ei tähän asiakkaan pyynnöstä suostu, suosittelen vaihtamaan kauppiasta, nimittäin ei sen pussin hinnan luulisi näin euroaikanakaan kauppaa kaatavan. Ennemmin kuvittelisin sen olevan ns. kauppiaalle kotiinpäin, kun antaa asiakkaalle palvelua, tämä todennäköisesti palaa uudestaan liikkeeseen asioimaan, mikä taas tietää lisää kilisevää kassakoneeseen. [;)]
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja bj »

"Mun" kauppiaani tuotti Saksasta harvinaisempia jousimonnisia, ne oli pakattu kaikki yksitellen omaan pussiinsa. Myös kotiin ne vein yksitellen pakattuina varmuuden vuoksi. Kyllä yleensäkin kaupasta ostettaessa monniset pitäisi olla lyhyilläkin matkoilla eri pussissa kuin muut kalat. Aika ihme muutoinkin, että jos asiakas sanoo jotain, ni kauppiaalla on varaa suuttua ja menettää asiakas?
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
Inneremont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 608
Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Inneremont »

bj kirjoitti:Aika ihme muutoinkin, että jos asiakas sanoo jotain, ni kauppiaalla on varaa suuttua ja menettää asiakas?
Tuohon ei todellakaan yhdelläkään kauppiaalla ole varaa, millään alalla! Varsinkin kaikki erikoisalan liikkeet, mihin akvaariokaupat kuuluvat, on oltava "parhaita" asiakaspalvelussa...

Kerran pikkupoika tuli liikkeeseen missä olin töissä, kukaan muu ei vaivautunut palvelemaan. Juttelin pojan kanssa ja hän halusi katsella tuotteita, kalleimpia ja parhaita tietenkin... Hän ei ostanut mitään, mutta seuraavana päivänä hän tuli liikkeeseen suurlähettiläs-isänsä kanssa ja tuotteita meni useamman tonnin arvosta... Muiden myyjien ilmeet olivat katsomisen arvosia ja pomolta tuli pullo palkkioksi.
Biotooppiharrastaja
Dranj
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 14:42, 29.01.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vihti

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Dranj »

Aika röyhkeätä toimintaa tuollainen. Vähän offtopic mutta kuitenkin, olen itse 14-vuotiaasta saakka palvellut asiakaspalvelu aloilla niin isäni kuin setäni liikkeissä. Ja olen sitä mieltä, että kauppiaalla ei ole varaa menettää asiakkaistaan, kuten aiemmin jo todettiin. Tietysti on olemassa nirppanokkavinku-asiakkaita, joita en kerta kaikkiaan voi sietää, mutta pakko heitäkin on palvella.

Mielestäni oli aivan oikein, että vaihdoit kauppaa. Ei tuollaista käytöstä pidä katsoa. =)
180L

If you can dream it, You can do it - Walt Disney
Micke
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1899
Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Micke »

Kyllähän tuo monnisten pakkausasiassa on nyt vaan niin ettei monetkaan akvaarioliikkeiden myyjät tiedä ko. asiasta oikeastaan mitään. Ei suinkaan kaikki noissa liikkeissä työskentelevät ole muuta kuin myyjiä "akvaariospecialistin" näkökulmasta katsottuna.
Jotkut osaa sen myöntää mutta jotkut ei itse sitä ymmärrä että ei 3kk eläinkaupassa töissä tee vielä myyjää specialistiksi, eikä pelkkä myyjänä työskentely yleensäkään vaan asiaan on perehdyttävä jotta tietotaito karttuu...kuten kaikessa työssä.

Ei suurin osa automyyjistäkään tiedä miten peräkoukun sähköasennus-sarjassa mukana tulevat sähköjohdot kytketään. :twisted:

Eli jos näin on käymässä että myyjä pakkaa monnisten kanssa muita kaloja samaan pussiin niin siitä voi kyllä myyjälle kertoa että haluan monniset eripussiin koska....ja jos se ei käy niin kyllä senkin voi kertoa myös sen että en otakaan kaloja lainkaan.
Ihan heti ei kannata vetää hernettä nenään. ... itse kyllä teen helposti niin että en vaan vie perusostojani enää siihen liikkeeseen hetkeen aikaan josta saan huonoa palvelua.

Kovin on pikkutarkkaa tietoa ja suurimmalla osalla nuo "monniskuljetukset" eivät tuota mitään ongelmia vaikka olisi useita erimonnisia samassa pussissa muiden kalojen kanssa. Olen kyllä kuljetellut monnisia useita kymmeniä kertoja siten että samassa astiassa on ollut muita kaloja eikä ongelmia ole ollut... nykyään vältän niiden kuljettamista samassa astiassa muiden kalojen kanssa.
Ilmeisesti "aika" ja astian koko+vesimäärä ovat ne pointit tuossa myrkytys hommelissa, onko jollakulla siitä kokemusta kuinka kauan kalat voi olla samassa astiassa ilman ongelmia. Itsellä kun on nuo kuljetukset olleet aina alle 3-tuntia ilman ongelmia.
Olen huomannut monnisilla sen että ne joutuvat paniikkiin "eritavalla" kuin muut kalat kun vesi vähenee astiasta.

Kun kaloja on tullut tukkurilta ruotsista tänne poriin niin olen pannut merkille sen että keskimäärin kaloja on pakattu hyvin pieniin vesimääriin ja niihin sitten pieniä määriä kaloja /pussi.
Esim. viimeisestä tilauksesta jonka olen ollut mukana purkamassa tuli 75 kardinaalitetraa tuli 5:ssä eri pussissa ja 25 helmimonnista tuli 3:ssa eri pussissa ja 60 seeprakalaa tuli kolmessa pussissa. Kun taas kohtalaisen kookasta 10 purjemollia tuli kaikki samassa pussissa. Matka-aika oli noin 48tuntia ja vettä oli pusseissa vain noin 1,5-2 litraa. Onko vesimäärään pieneen määrään syynä rahtihinta vai joku muu?
70 ja 80-luvuilla kun kerhoon tuli tukusta kaloja (kuljetusaika n. 8tuntia) ole ne pakattu aina noin 5litran vesimäärään.
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
-riff-
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1299
Liittynyt: 18:04, 15.05.2005
Akvaarioseurat: TAS, HAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Tampere

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja -riff- »

Micke kirjoitti:Matka-aika oli noin 48tuntia ja vettä oli pusseissa vain noin 1,5-2 litraa. Onko vesimäärään pieneen määrään syynä rahtihinta vai joku muu?
Rahtimaksu on usein kilojen mukaan, eli se voi vaikuttaa myös vesimäärään. Mutta uskoisin tärkeimmän syyn olevan, että ilmassa on enemmän happea kuin vedessä ja mitä enemmän ilmaa on pussissa, sitä pitempään kaloja voi siellä kuljettaa. Itse laitan pussiin vain noin neljänneksen tai viidenneksen vettä. Kalat eivät vettä tarvitse kuin sen verran, etteivät ole kuivilla.

Minusta joka laji tulisi pakata akvaarioliikkeessä omaan pussiinsa tarpeeksi väljästi ja varmasti ainakin monniset. Jos näin ei tehdä vaikka asiasta huomauttaa, vaihtaisin varmasti liikettä. Korkeintaan jonkun pienen partiksen voi ehkä yhdistää esim. taistelukalan kanssa.
iomeron
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1400
Liittynyt: 22:32, 24.03.2008
Akvaarioseurat: OAS veepeejii
Paikkakunta: Oulu

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja iomeron »

Kyllä niillä saattaa jotain "myrkkyä", koska pojan kanssa kun monnisia metsästettiin, häntä "pisti" yksi monninen ja sormeen tuli ilkeä punainen alue ja oli kauan kipeä. Ei ole poika sen jälkeen halunnut metsästellä monnisia..
Työn määritelmä: Sarja köyhän tekemiä pakkoliikkeitä
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Deicide »

Rassihan mainitsee kirjassan saman esimerkin. Mä kyllä uskon ennemmin jonkin hormoonin erittämiseen, mutta, kun asiaa ei ilmeisesti ole sen enempää tutkittu? Vai onko jollain uudempaa tietoa?
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Jotain tököttiä ne monniset tosiaan niistä rintaevistä erittää.

Useammin kun kerran olen monnisen piston sormeen saanu ja aina pistokohta on turvonnu ja punottanu useamman päivän. Lähinnä mieleen tulee ampiaisen pisto.

Kerran kävi duunissa niin, et kotiutettiin tukkukuormasta muistaakseni korumonnisia. Monnisten kotiuttamisen jälkeen n. 15 min. aikana altaassa jo pidempään olleet tiikeribarbit kuolivat yksi toisensa jälkeen.
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Deicide »

Myös itse olen sanut eväpiikistä sormeen, mutten välttämättä yhdistäisi noita. Tutkijat ovat juuri etsineet noista eväpiikeistä jotain johtimia, koskaan niitä löytämättä.
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
lauraxc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 222
Liittynyt: 13:39, 16.01.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Haukipudas

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja lauraxc »

8O Uskaltaako noita monnisia sitten edes hankkia..
Talosta löytyy iloista vesimaailmaa 160 litraa! Ja omppuihin ihastunut puoliso.
Nniina+++
Senior Member
Senior Member
Viestit: 821
Liittynyt: 14:17, 10.11.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Nniina+++ »

Mulla on tällä hetkellä albiino-, täplä-, kupari- ja kääpiömonnisia ja kivasti olen lurautellu ne suoraan muden kalojen sekaan akvaan eikä ole yhtään kalaa sen takia kuollu *koputtaa puuta*. Eihän sitä kuljetuspussin vettä muutenkaan pitäis omaan akvaan kaataa.
Lyhyt muisti takaa hyvän omantunnon
320 l NPT-allas
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Deicide »

Juurikin matkustaessa noita tapauksia voi sattua, ei altaaseen laskun jälkeen.
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
RHODESIAN
Member
Member
Viestit: 492
Liittynyt: 17:26, 13.11.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja RHODESIAN »

Joskus neljä vuotta sitten ostaessani nuo venezuelanmonniset, laitoin ne karanteenialtaaseen 54-L jossa oli kymmenkunta sukarapua (porkkanasukia) Kävin allasta vähänväliä katselemassa ja n.kahden tunnin päästä kuulin pientä läiskettä altaasta:tarkistamaan asiaa ja p...kele! Sukaravut kouristelivat ja pomppivat altaasta ulos, pari oli kuolleena altaan pohjalla ja keittiön lattialla. Haavin kiireesti loput sukaravut toiseen altaaseen sain pelastettua kaksi yksilöä. Mitään muuta altaassa ei ollut tapahtunut kuin 10 monnisen laitto joten syytän monnisia.
tilli85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 734
Liittynyt: 13:13, 27.11.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja tilli85 »

Tutulleni kävi kerran maatiaispartamonnin (Evän) pistäessä että hänellä se pisto kohta turposi todella pahasti, ja söi lääkkeitä seuraavat 2kk että turvotus ja se helkutinmoinen särky hävis. lääkärin mielestä kyseessä oli kalatubi tai jokin semmoinen.
1 kääpiöluppa, 3 gerbiiliä, Sekä tietysti 150l vettä sekä mieheke
Mika Sandell
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2027
Liittynyt: 16:20, 06.04.2009
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja Mika Sandell »

Teemu Salonen kirjoitti:Kerran kävi duunissa niin, et kotiutettiin tukkukuormasta muistaakseni korumonnisia. Monnisten kotiuttamisen jälkeen n. 15 min. aikana altaassa jo pidempään olleet tiikeribarbit kuolivat yksi toisensa jälkeen.
Menikö kuljetusvedet mukana altaaseen? Muuten aika outoa.

Ilmeisesti kaikkien lajien myrkky ei yhtä tehokasta, koska monnisten mukana tulee pitkänkin matkan takaa erinäisiä väärin pakattuja/määriteltyjä monnisia ja muitakin kaloja.
Muistan kertaalleen pohjaa lapolla putsatessa letkun tukkeutuneen jostain kokkareesta. Yritin sitten puristelemalla saada tukoksen liikkeelle, ja kun tunsin piston sormessa, tajusin että monnisen raatohan se oli. Sormi ei ärtynyt, eli myrkyn erittyminen ilmeisesti vaatii sen stressireaktion, jos eväpiikin kautta tapahtuu.
28.1.2012 asti MHS

CorydoradinaeFinland
tinzue
Member
Member
Viestit: 372
Liittynyt: 12:30, 21.08.2006
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Monnisten myrkky

Viesti Kirjoittaja tinzue »

Itse sain selkäuimarin eväpiikistä, kävi niin nopeasti etten tiedä mikä kohta sormeen pisti, mutta oli pari viikkoa kipea ja punoitti. Laiskana en mennyt lääkäriin :roll: . Heti piston jälkeen piti vielä kotiuttaa juovaokamonneja, olin jo hieman varovaisempi :mrgreen: .
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”