Kalat päätyvät suodattimeen

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Tuhi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 102
Liittynyt: 18:51, 08.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hyvinkää

Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Tuhi »

Minulla on akvaariossani Eheimin pickup 2012 sisäsuodatin sekä Cristal Profi 701 ulkosuodatin. Jokin aikaa sitten hankin kahdelle piikkisilmälleni lisää seuraa kolmesta lajitoverista sekä yhdeksälle kardinaalitetralle kuusi kaveria lisää. Minulla siis pitäisi olla nyt viisi piikkisilmää ja 15 kardinaalitetraa. Mutta erittäin huonoa tuuria on ollut :(

Piikkisilmät ehtivät jo olla jonkin aikaa kaikki viisi hyvässä voinnissa ja vaikka uudet olivat aika pikkuruisia ja hoikkia, ovat nekin jo saaneet vähän lihaa ympärilleen lisää. Muutamia niistä kiinnostaa sisäsuodatin todella paljon ja tänään surukseni huomasin, että yksi niistä oli mahtunut suodattimen vedenottoaukoista suodattimeen sisälle ja kuollut sinne. Silloinkin, kun hankin kaksi ensimmäistä piikkisilmää, niistä toinen löysi tiensä suodattimeen, mutta sen sain pelastettua sieltä onneksi elävänä.

Uusista kardinaalitetroista ensimmäisenä yönä hävisi mystisesti yksi :? En löytänyt sitä kummastakaan suodattimesta enkä mistään lattialta enkä kalan raatoa akvaariota putsatessani. En voi ymmärtää, mihin kala saattoi yhden yön aikana niin hävitä. Pari päivää ensimmäisen kalan katoamisen jälkeen kardinaalitetroja laskiessani sain luvuksi 13. Kun katsoin sisäsuodattimen taakse, niin siellä johdon takana (Eheimissa on sellainen johdolle tarkoitettu ura) johtourassa näkyi jotain sinistä ja siellähän kadonnut kardinaalitetra oli, onneksi huomasin sen ajoissa ja sain sen elävänä pelastettua. Vähän sillä pyrstöevä vaurioitui, mutta muuten se on kunnossa. Tästä muutaman päivän päästä kardinaalitetroja laskiessani sain taas lukemaksi 13. Sillä kertaa löytyi kuollut tetra sisäsuodattimesta.

Tänään aamulla en saanut kardinaalitetroja lasketuksi kuin 12, mutta en ehtinyt tarkistaa suodattimia kuin nyt illalla. Sisäsuodattimen avasin, kun näin piikkisilmän kuultavan suodattimen kotelon läpi. Suodattimessa en nähnyt hukassa olevaa kardinaalitetraa, mutta kun sain suodattimen takaisin paikalleen, huomasin, että yksi kardinaalitetra on todella hailakan värinen ja kun laskin kalat, sain parven kooksi taas 13 kalaa. Eli ilmeisesti kadonnut kardinaalitetra oli kuitenkin ollut jossain suodattimen kätköissä ja pääsi sieltä vapaaksi, kun aloin avata suodatinta.

Minusta nuo sisä- ja ulkosuodattimen vedenottoritilikön aukot eivät ole järin leveitä. Ymmärrän kyllä, että pieni ja kapea piikkisilmä niistä mahtuu kiemurtelemaan suodattimen sisälle ja pieni kardinaalitetrakin. Tämä tänään suodattimen sisään ajautunut kardinaalitetra oli kuitenkin niitä minun ensimmäisiäni eikä ollut enää ihan niin pieni.

Nyt sitten hädissäni mietin, mitä voisin tehdä? Keksin pujottaa sukkahousun lahkeeseen sisäsuodattimen ja laittaa sukkahoususta pienen pussin myös ulkosuodattimen vedenottoritilikön ympärille. Sukkahousun materiaalistahan vesi menee läpi, mutta kudos on niin pienisilmäistä, että kalat siitä eivät pääse läpi. En kyllä tiedä tämän toimivuudesta ja nyt mietityttää, voiko sukkahoususta irrota tai liueta jotain kaloille vaarallista veteen? Osaisiko kukaan auttaa ja neuvoa mitä voisin tehdä? Ja onko olemassa mitään sellaista syytä mihin voisin vaikuttaa, miksi kalat ajautuvat suodattimeen sisälle? Onko kenelläkään muulla kokemusta tällaisesta asiasta? Apua!
128l monen vuoden tauon jälkeen :) 3xkääpiörihmakala, 18xkardinaalitetra, 6xpiikkisilmä, 1xmaatiaispartamonni.
56l: Kääpiörihmakalan poikasia kasvamassa
Hedelmiina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1291
Liittynyt: 09:55, 18.04.2012
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lohja

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Hedelmiina »

Jep. Pick up suodatimen mulla pannassa ilman sukkahousupussia pienten kalojen altaissa itselläni juurikin sen takia, että sinne menee niin piikkisilmät kuin muutkin. Pillisuodatin on toiminut sekä Seran nuo "mattomallit" niinkuin tuosta Seran suodattimesta sulle olen kerran kirjoittanutkin viestissäni. On toiminut oikein hyvin :) Kaikki pienetkään kalat eivät ole löytäneet tietään suodattimen sisälle, mutta joillain ei sitä älyä ole sen vertaa, että sieltä pois pysyisi ...
Harrastus vähän katkolla, 30l ja 400l.
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Moikka!

Mulla oli aikoinaan 200 litraisessa seuraariossa ulkosuodattimen imuritilän päällä sukkahousuista tehty este. Ei ainakaan mulla vaikuttanu mitenkään vesiarvoihin, silloin muinoin joskus täältä luinkin ko. kikasta. AInoa haitta siinä oli se, että meni sukkahousut nopeesti tukkoon, joten sitä sai huuhdella about kerta viikkoon. Sisäsuodattimena oli noi vanhanmalliset aquaballot, niihin ei oo mitään eliöitä koskaan päätynyt. Nykyisessä purkissa on 2 kpl noita vanhoja aquaballoja, ovatten olleet ihan raputurvallisiakin.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Pullahiiri
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3362
Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Pullahiiri »

Sama ongelma oli mullakin aikoinaan PickUpin kanssa, sinne meni piikkisilmää ja noitamonnia. Yksi noitamonni kohtasi noutajansa kun kiilautui roottoriin.

Heittäisin vesilintua sillä PickUpilla, tai sitten vuoraat sen sukkahousuilla tiiviisti.
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Kris »

Hyviä neuvoja ja tuota sukkistahan tarvitsee käyttää vain niin kauan kun kalat ovat pieniä. Olethan muuten laittanut paikalleen ne pienet vihreät osat jotka estää kalojen pääsyn käyttämättömiin johtouriin suodattimen takana? Tulivat pakkauksen mukana.
The plural of anecdote is not data.
Tuhi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 102
Liittynyt: 18:51, 08.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Tuhi »

Kiitos neuvoista kaikille!

Ilmeisesti siis on turvallista käyttää sukkahousuja suodattimen päällä? Minulla ei ole niitä osia, joilla peittää ylimääräiset johtourat, koska ostin Eheimin pickupin käytettynä enkä saanut sellaisia mukaan. Mutta laitoin nyt suodattimen kokonaan sukkahousun sisään niin, että johtourakin jää sen sisäpuolelle. Imukupit vain painoin paikalleen sukkahousun päältä suodattimeen.

Rahatilanteeni ei valitettavasti salli heittää suodattimella vesilintua, vaikka suuresti harmittaa menetettyjen kalojen kohtalo ja tuollainen suodatin, joka on vaaraksi pienille kaloilleni :cry: Näistä teknisten laitteiden vaaroista ja "vioista" voisi olla Alkeet-osiossa juttu, jotta tällaisilta voisi aloittelijat välttyä. Eihän sitä voi etukäteen arvata millaisista raoista kalat pyrkivät suodattimeen ja että ylipäätään sinne haluavat mennä.

Huomasin muuten hyvin pian itsekkin, että sukkahousu tukkiutuu nopeasti, joten usein täytynee se huuhdella roskista puhtaaksi. Se ei onneksi ole kovin iso homma :) Minä toivon nyt, että tällä konstilla vältyn enemmiltä kalojen menettämisiltä suodattimeen ja uskallan turvallisin mielin hankkia uusia kavereita piikkisilmille ja kardinaalitetroille.
128l monen vuoden tauon jälkeen :) 3xkääpiörihmakala, 18xkardinaalitetra, 6xpiikkisilmä, 1xmaatiaispartamonni.
56l: Kääpiörihmakalan poikasia kasvamassa
Ceela
Junior Member
Junior Member
Viestit: 242
Liittynyt: 20:05, 27.02.2014
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Ceela »

Yks vaihtoehto on vetää silikonit niihin reikäkohtiin sekä johtokouruun (näin neuvoi akvaariokeskuksen Viskari) sinne reikiin mahtuu kyllä meinaan ihan aikuinenkin kala. Riippuu koosta tietty.
"mitä, missä, milloin, koska?"
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalat päätyvät suodattimeen

Viesti Kirjoittaja Kris »

Ceela kirjoitti:Yks vaihtoehto on vetää silikonit niihin reikäkohtiin sekä johtokouruun (näin neuvoi akvaariokeskuksen Viskari) sinne reikiin mahtuu kyllä meinaan ihan aikuinenkin kala. Riippuu koosta tietty.
Tuo on varmaan hyvä "kikka kakkonen" jos ne alkuperäiset palat on hukassa. Pitää vain käyttää sitten akvaarioon sopivaa silikonia, ei sellaista kylpyhuonemallia, jossa on homeenestoaineita tms myrkkyjä seassa.
The plural of anecdote is not data.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”