Suodattimet

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Petteri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 13:56, 18.04.2002

Suodattimet

Viesti Kirjoittaja Petteri »

Käyttääkö kukaan ulkosuodattimen imusiivilän ympärillä vaahtomuovisuodatinta hoitamassa mekaanista suodatusta?

Lueskelin tossa rec.aquaria.freshwater.misc -uutisryhmää ja siellä, ainakin yhdessä viestissä ja sen ketjussa kehuttiin kovasti:
http://groups.google.com/groups?hl=en&s ... ernews.com

Tämä alentaa epäilemättä ulkosuodattimen suodatuskapasiteettiä, mutta alentaako merkittävästi? Oletetaan, jos mulla olisi Eheim 2217 (max.tankki 600l, suodatus 1000l/h) ja 300l akvaario, onko yhdistelmä riittävä, vai olisiko viisainta hommata sisäsuodatin hoitelemaan veden kierrätystä ja roskien siivilöintiä?

Entäs mitäs eheimiin sisälle (6l) ? 3l keramiikkapötköjä, 2l siporax-pötkylöitä ja päälle suodatinvanua täytteeksi? (siporaxi tuntuu olevan kovin kallista.. mieluummin ymppäisi täyteen keramiikkaputkilla 3.95e/l)

Entäs mitä ulkosuodattimeen suodatusaineeksi, jos olisi sisäsuodatin lisänä?

:D Kiitos!!
klaus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 15:00, 14.01.2002

Viesti Kirjoittaja klaus »

Vaahtomuovipatruuna ulkosuodattimen sisäänimussa ei tehosta suodatusta, mutta pidentää suodattimen tyhjennysväliä. Vaivana on sitten usein putsattava patruuna.

Paras yhdistelmä on ulkosuodatin ja sisäsuodatin - molemmat. Sisäsuodatin on hyvä näkyvien partikkeleiden poistossa kun taas ulkosuodattimen hajottavan bakteeriston kapasiteetti on omaa luokkaansa. Ts esteettistä iloa on sisäsuodattimesta kirkkaampana vetenä ja ulkosuodatin on tehokkaampi hajoittamaan kuona-aineita ja pitämään veden laatua yllä.

Ulkosuodattimien s.materiaaleista.

Vanu on tehokas etenkin mekaaniseen suodatukseen, helppokäyttöinen mutta tuo hieman kustannuksia. Karkeaa alimmaksi ja hienojakoista ylimmäksi. Lisäksi aivan alimmaksi jotakin, vaikka yksi kerros suodatinpalloja virtausta tasaamaan.

Granulaatti tmv on tehokas biologisen suodatuksen alueella suuren pinta-alansa tähden. Siksi yleisimmin onkin yhdistetty vanu ja granulaatti. Näitä on useita kivi- tai raekokoja ja niissäkin tihein materiaali ylimmäksi.

Vielä on keraamisia putken pätkiä ( hyviä ) ja mm suodatinpalloja. Granulaateissa, hiekoissa ja näissä keraamisissa on haittana korkea hankintahinta ja työvaihe jossa ne täytyy huuhdella kirkkaaksi jokaisen suodatinhuollon yhteydessä. Etuna tietenkin pitkä käyttöikä joka tuo hinnan takaisin.

Paras suodatinvalmistaja on ehaim, sisä ja ulkosuodatin sekä vanun ja granulaatin yhdistelmä. Kaikki muut muuttujat kuten huoltoväli, s.materiaalin uusiminen ym tulee akvaartiokohtaisesti kokemuksen kautta.
Petteri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 13:56, 18.04.2002

Viesti Kirjoittaja Petteri »

Kiitos vastauksesta!

Kuulostaa siltä, että tein suhteellisen oikeat valinnat:
Sacem Gemini 800 -sisäsuodatin (800l/h)
Eheim 2217 -ulkosuodatin (1000l/h) (pohjalle: 3l keramiikkaputkia, keskelle 2l Ehvisubstratia ja lopuksi vanua?)

300l on akvaarion koko. Kaloiksi olisi suunnitteilla kiekkokaloja, mutta hieman hirvittää vedenvaihtorytmi 20-30% pvässä ja 50% viikottain. Ainakin ameriikassa tämä tuntuu olevan käytäntö..vai onko jenkeillä vain huono vesi, huonot suodattimet jne. Mitenköhän usein yo. konfiguraatiolla ja 4-6:lla kiekolla + talonmiesryhmä (joku lämpökelpoinen cory-laji?) pohjalle täytyisi vedenvaihto suorittaa?

Ulkosuodattimista mulla ei ole juuri viimeaikaisia kokemuksia, n. +10v sitten oli about samanlainen eheimi ja pelkkiä keramiikkaputkia 320l akvaariossa ja toimi ihan kivasti.

Petteri :)
cancermann
Junior Member
Junior Member
Viestit: 129
Liittynyt: 01:01, 09.02.2002
Paikkakunta: Seinäjoki

Viesti Kirjoittaja cancermann »

Mulla on melkein sama varustus 350 -litraisessa: Classic 2217 ja Hydorin R20 ( 900L/h ).
Your signature is too long
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”