Ripsimonnit ja monniset

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Ripsimonnit ja monniset

Viesti Kirjoittaja Save »

Hei!
Saan kohta 600-litraisen purkin, ja tarkoitus olisi hankkia sinne mm. isohkoja ripsimonneja. Mitenkäs menevät monnisten kanssa? Onko kukaan havainnut mitään ongelmia esim. ruokinta-aikana. Tarkoitus olisi hankkia niitä "kiltimpiä" ripsareita eli saksiripsi tms. monneja, ehkäpä isoripsimonnikin.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Mulla on ollut monnisia ja kookkaita ripsimonneja samoissa akvaarioissa ongelmitta jo vuosia. Tietysti täytyy ruokkia melko reilusti että kaikille riittä, mutta hyvä suodatus ja reippaat vedenvaihdot pitävät siitä huolimatta veden kunnossa.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Saksiripsari

Viesti Kirjoittaja Jani »

Se on yksi pahimmista kasvirepijöistä. Jos haluaa ripsareita ja kasveja niin kannattaa unohtaa saksiripsimonni.
Koruripsari ei vetele kasveja ja on komia :mrgreen:
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

Ripsimonnit eivät tee mitään monnisille, mutta jos niitä on paljon, monnisille ei riitä ruokaa. Minä en saanut monnisia pärjäämään koskaan isossa ripsimonnialtaassa. Siinä tosin oli jopa 20 Synodontis-yksilöä.

PS. Ripsimonnien kasvienrepimistaipumus on jossain määrin yksilöllistä. Muutaman yksilön kokemuksella ei kannata tuomita tai antaa synninpäästöä. Yleisohje on: ripsimonnit silppuavat tarvittaessa kasvit. Onko sillä sitten niin merkitystä? Jos haluaa ripsimonneja, ne ovat pääasia ja kasvit välttämätön paha. Eikä kasveja tarvitse edes ehdottomasti laittaa akvaarioon. Minä kuitenkin suosin niitä. Ne antavat ripsimomnneille puuhaa ja hieman ravinnon lisääkin. Esim. jättiläisvallisneria on todella sopiva. Ei haittaa vaikka lehtiä revitään. Uusia tulee jatkuvalla syötöllä.
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Omat kokemukset sulkaripsimonnien ja monnisten yhteiselosta eivät kyllä ole mukavia.

Yksi pienikokoinen kuparimonninen katosi jälkiäjättämättä ja epäilenkin, että ripsimonni on sen "erehdyksessä" syönyt ruokinta-aikana, jotka ovat yhtä hulinaa.

Siinä tullaankin toiseen asiaan. Kaksi isoa ripsimonnia ja monniset ruokinta-aikana ei ole mitenkään hauskaa katseltavaa. Käytännössä ripsarit jyräävät monniset mennen tullen, kun etsivät kiihkoissaan ruokaa. Surviasta kun tipauttaa vielä vähän altaaseen niin meno yltyy entisestään.
Tuossa touhussa ilmeisesti tuo yksi kadonnut monninenkin on epähuomiossa ilmeisesti joutunut ripsimonnin kitaan.

Noh nyt ei ole enään monnisia ja en oikeastaan niitä kaipaakkaan. Ripsarit tuntuvat pöllyttävän vieläkin tehokkaammin pohjaa ja näyttävät kaivelevan kuoppiakin altaaseen.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Minulla on kokemusta tällä hetkellä:
- aaltoripsareista (parvi)
- selkäuimareista (parvi)
- helmiripsarista (1 kpl)
- sulkaripsareista (yht. 3 kpl)
- seepraripsareista (parvi)
- parista tuntemattomasta lajista
- koruripsarista (1 kpl)
- rengasripsarista (1 kpl)
- täpläripsareista (2 kpl)
- S. longirostris (1 kpl)

En pyri kiistämään Pertin sanomaa yksilöllisestä kasvientuhoamistaipumuksesta, mutta toteanpahan tähän perään että on tainnut käydä tuuri. Kaikki ripsimonnini ovat asuneet kasviakvaarioissa ja ainoat tuhotut kasvit ovat olleet keihäslehtiä (Siis syödyt kasvit. Tuhoihin mukaan ei lasketa niitä hennompia kasveja jotka ripsarit joka yö vauhdilla ohi uidessaan / ruoanpaloja pohjalta tonkiessaan nostavat pinnalle kellumaan ja uudelleen istutettavikseni. :roll: Tämä on väsytystaistelu! :mrgreen: ). Vallisneriat ja muutkin ovat aina saaneet olla hampaiden koskematta.
Tai joo, akvaariossa oleva lumme tuossa äskettäin kukki, ja sen nupun suojuslehtiä oli käyty maistelemassa. Jäljistä päätellen epäilen ripsareita.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
MikkoP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 22:07, 29.11.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja MikkoP »

Mari kirjoitti:En pyri kiistämään Pertin sanomaa yksilöllisestä kasvientuhoamistaipumuksesta, mutta toteanpahan tähän perään että on tainnut käydä tuuri.
Samanlainen tuuri on käynyt minullakin. Minulla on 450 litraisessa altaassa koru- ja kuvioripsimonni sekä parvi aaltoja ja yhdenkään noista en ole nähnyt koskevan kasveihin edes testimielessä. Kongontetrat sen sijaan vetävät tähtilumpeen lehtiä ja kääpiöruohoa naamaansa niin että lätinä käy.
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

Muutama kommentti. Kovastipa olette seuranneet ripsimonnejanne yöllä pimeässä! Eiväthän ne yleensä tee vapaaehtoisesti päivällä mitään. Tulevat toki syömään, jos niitä ei muuten ruokita. Ripsimonnit eivät yleensä syö kasveja niin, että lehden reunasta katoa palanen tai että lehdessä näkyvät hampaan jäljet. Ne käyvät kasvavien uusien lehtien kimppuun. Jos uusi kasvava pieni lehti katoaa ripsimonnin suuhun, sitä on vaikea huomata.

En myöskään väittänyt, että kaikki ripsimonnit syövät aina kasveja. Useimmat voivat tehdä niin, jos siihen ilmenee syystä tai toisesta tarvetta. Esim. ne eivät ole saaneet tarpeeksi viherruokaa etc.

Epäilen ripsimonnien monnissyöntiä. Yleensä kala, joka yrittää nielaista monnisen, kuolee. Monnisen rintaevät nimittäin lukittuvat ulospäin törröttävään asentoon ja tällainen kala takertuu nielijän kurkkuun.
MikkoP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 22:07, 29.11.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja MikkoP »

prboy kirjoitti:Muutama kommentti. Kovastipa olette seuranneet ripsimonnejanne yöllä pimeässä!
Kieltämättä tulee monneja seurattua öisin aika lailla ja varsinkin yhden hehkulampun iltavalaistuksen aikana, jolloin meno on aika vauhdikasta.
prboy kirjoitti:Ne käyvät kasvavien uusien lehtien kimppuun. Jos uusi kasvava pieni lehti katoaa ripsimonnin suuhun, sitä on vaikea huomata.
Minä sanoin että en ole _nähnyt_ monnien maistelevan kasveja, mahdollista se tietenkin on.
prboy kirjoitti:En myöskään väittänyt, että kaikki ripsimonnit syövät aina kasveja.
Ei kukaan ole väittänyt, että olisit noin sanonut tai että yksikään ripsimonni ei söisi kasveja, kunhan omia kokemuksia kerrottiin. Vastakkaisia kokemuksia löytyy tältäkin foorumilta yllin kyllin, joten pieni rohkaisu ripsimonneja havitteleville kasviakvaarioiden omistajille ei liene pahasta.
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Kiitoksia mielipiteistä! Suurin osa nyt on ilmeisesti sitä mieltä, että monniset ovat turvassa. Ripsimonneja tässä nyt on tosiaan tarkoitus hankkia ja jää nähtäväksi miten niille kasvit maistuvat.
-Satu
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

prboy kirjoitti:Epäilen ripsimonnien monnissyöntiä. Yleensä kala, joka yrittää nielaista monnisen, kuolee. Monnisen rintaevät nimittäin lukittuvat ulospäin törröttävään asentoon ja tällainen kala takertuu nielijän kurkkuun.
Paljon mahdollista. Ehkäpä ripsimonnit ovat vaan sitten jyränneet kiihkoissaan monnisen kuoliaaksi...

En kyllä akvaariota tyhjentäessä löytänyt minkäänlaista jäännettä monnisesta, mutta pieni se olikin.
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

Omia kokemuksia ripsareista ja kasveista sekä ripsareista ja monnisista:

Kertaakaan en ole varsinaisesti nähnyt ripsimonneja kasvien kimpussa, ja siskollani on iso sulkaripsari oleskellut menestyksekkäästi jo vuosia tiheästi istutetussa paljon erilaisia kasveja sisältävässä kiekkoaltaassa. Omat ripsarini eivät myöskään ole näyttääneet hirveästi kasveista välittävän, mutta omissa altaissani kasvitilanne ei isojen ahventen takia ole oikein vertailtavissa "normaaliin" akvaariosisustukseen. Kaikenlaista kasvisruokaa monnit kuitenkin vetelevät kitaansa ahnaasti.

Monnisia en itse uskaltaisi isompien ja ärhäkämpien ripsarien seuraan laittaa. Tuon mainitsemani sulkaripsariyksilön käytös ruoka-aikana on sellaista, etteivät monniset joukossa pärjänneet. Myös omat pieniin ripsimonneihin luettavat tummaripsarini ovat parvessa sellaisia syömäreitä, että välillä ahvenetkin ovat kovilla! Tummaleväplekon ravinnonsaanti onkin tuon porukan saapumisen jälkeen ruvennut jonkin verran pelottamaan. En nimittäin tummaripsareita hankkiessani olisi millään uskonut, millainen meno altaassa alkaisi, kun kaikki aiemmat ripsimonnini ovat olleet enemmän tai vähemmän varautuneita ja pimeässä viihtyviä. Tummat sen sijaan ovat jatkuvasti liikkeellä, valtavan vilkkaita ja ahneita kaloja, kohtuullisen kilttejä kuitenkin, eli erittäin suositeltavia pienehköjä ripsareita, mutta enpä noita ehdottaisi kuitenkaan monnisten allaskavereiksi.
"It's an addiction and it can't be fixed"
Miirula
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 22:02, 12.04.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Miirula »

Itselläni on samassa altaassa 2 todennäköisesti tummaripsaria, ovat kyllä mustempia kuin mitä olen kuvissa nähnyt. Pituutta rasavilleillä on reilut 20cm ja sujuvasti ovat monnisten kanssa samassa altaassa. Eikä syö kuin Vallisnerioita :mrgreen: Ruokinta oli alkuun hieman ongelmallista mutta ahmatit oppivat että ne saavat ruuan eri paikkaan kuin muut. Syödessään kyllä aikamoisia porsaita :roll: Nämäkin vonkaleet oli sujuvasti kauppias myynyt pieniksi jäävinä ja sopivina seura-akvaarioon... Siitä seura-akvasta ei ollut paljoa enää jäljellä kun kalat kotiin hain, ovat erittäin ahkeria mylläämään!
Hullulla on halvat huvit...tällä asteella kaikki on ilmaista!
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Ripsarit

Viesti Kirjoittaja Save »

Täytyy nyt katsoa miten ripsarien ja monnisten yhteiselo sujuu. Ajattelin itsekin ruokkia altaan molemmista päistä, että pienemmät eivät jää ruokaa vaille. Olen varannut AW:n kautta isoripsimonnin tulevaan akvaani ja omistajan mukaan kyseinen yksilö on noin neljävuotias ja rauhallinen (pientä hössötystä tietenkin ruoka-aikana). Ollut kuparimonnisten, kiekkojen ja toisen ripsimonnin kanssa samassa altaassa. Ei ole kuulemma mitään ongelmia esiintynyt. Myy kalan, koska akvassa tungosta (paljon kiekkoja). Erilaisia mielipiteitä olen tästä otuksesta kuullut, joidenkin mielestä ihan mukava kala eikä maineensa veroinen, toiset taas sitä mieltä, ettei sitä kannata akvaarioon ottaa. Täytyy nyt vielä kysellä Akvaariokeskuksesta Viskarin mielipidettä... Ovathan nuo yksilöitä, toiset rauhallisempia kuin toiset. Haluaisin kuitenkin toisenkin ripsimonnin, ilmeisesti kannattaa hankkia sitten sellainen, joka ei muistuta isoripsaria. Joo, saa nähdä uskallanko tuota kalaa ottaa...Ei ole muuten kuulemma kasvejakaan nakerrellut. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?
-Satu
Huikko
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 02:52, 17.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Huikko »

Kello on puoli viisi aamulla ja olen kohta kolme tuntia niska jäykkänä seuraillut lähes pilkkopimeässä huoneessa olevan akvaarion aaltoripsimonnien toimintaa. Parvi aktivoituu oikeastaan kunnolla pari tuntia valojen sammuttua. Mitä kauemmin on aivan hiljaa ja seuraa kaloja, sitä mielenkiintoisemmaksi touhu menee. Kyllä näille ainakin anubiakset kelpaavat...yksi suuri yksilö tuossa juuri "maistoi" yhden uuden lehden kärjen ohi ajellessaan.

Aaltoripsimonniparven sulava uinti vapaassa vedessä ja niiden kisailun seuraaminen on valvomisen arvoinen asia.
"Mikä suomenkielen verbi kuvaa parhaiten tapaa, jolla ripsimonni syö?"
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Tulipa tässä mieleen muiden vastauksia lukiessa, että suurimman osan akvaarioissa ripsimonnit ilmeisesti liikkuvat vain öisin?

Sama juttu oli täälläkin sulkaripsimonnien kanssa, mutta kun kaikki muut pohjakalat ja suurin osa pinta/keskivedenkin kaloista poistui, tuli kaloistakin rohkeampia. Nykyään ne liikkuvat päiväsaikaankin ja varsinkin naaras lekottelee usein pinnalla kasviryteikössä suoraan elohopealampun alla.

Voiko tuosta vetää sen johtopäätöksen, että ripsimonnit ovat arkoja mitä tulee muihin kaloihin?

Muilla ihmisillä samantapaisia kokemuksi ripsimonnien rohkaistumisesta?
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Ripsarit ja arkuus

Viesti Kirjoittaja Jani »

Sellaisia piirteitä olen huomannut että lajiakvaariossa ripsarit eivät ole arkoja. Myös määrä tuntuu vaikuttavan. Jos altaassa on 15 ripsaria, kaikki tulevat valoisaankin aikaan syömään ihan ruokaluukulta ja pinnalta. Ruokinta vaikuttaa kalojen käyttäytymiseen tosi paljon. Jos et anna öisin ruokaa ja kilpailua on paljon, kalojen on pakko tulla valoisalla syömään ja piilossa ei voi olla. Muuten nääntyy nälkään.

Ostin kaveriltani koruripsimonnin antennimonni/ripsimonni altaasta. Yksilö oli siellä tosi rohkea ja vilkas. Kala pääsi minun akvaani jossa on piiloja ja kasveja ja vain muutama ripsimonni kaverina. Käytös muuttui heti piilottelevaksi yökalaksi. Huono homma kun kala on niin näyttävä ja aina piilossa. :(
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”