Opaalipleko L082 - käytännön kokemuksia

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Huikko
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 02:52, 17.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Opaalipleko L082 - käytännön kokemuksia

Viesti Kirjoittaja Huikko »

Hei,

Kyselin pari kuukautta takaperin ko. lajista tietoa ja rohkenin hankkia itselleni yhden. Ajattelin tuoda hiukan käytännön kokemuksia esille.

Kalalla on kaksi ja puoli negatiivista puolta:
- Se on hiukan nirso ruoan suhteen
- Se on erittäin arka
- Se kaivaa ja sisustaa ahkerasti

Toisaalta olen iloinen, että kala kotiutui näinkin nopeasti. Vesi on 26-27 asteista, pehmeää, hapekasta ja virtaa paikoitellen voimakkaasti. Altaassa on erittäin tehokas suodatus ja kaksi erillistä kiertovesipumppua.
Samassa altaassa on kultapleko ja muita sekalaisia monneja, jotka noissa olosuhteissa pärjäävät. Kala on aika reviiriherkkä, eikä juuri salli muiden asustella kolossaan. Kalalla on myös erittäin pyöreä ruumis ja vahvat evien ensimmäiset ruodot. Yleisin liikehtimismuoto onkin "kävely" pohjassa evien avulla vuorotahtiin. Pudotin voileivän, kun näin kalan kävelyllä ensimmäisen kerran :) Kala kykenee kaivautumaan itseään keinuttamalla ja täristämällä myös kohtisuoraan alaspäin. Toisinaan näin tehdään sen jälkeen, kun herkkupala on saatu suuhun. Usein vain käy niin, että kala pelästyy ja hukkaa ruokapalan hiekan sisään. Sitä etsitään sitten koko seuraava yö kaivamalla.

Kalaa näkee silloin, kun se haluaa näyttäytyä, mutta parin tunnin yöpassi akvaariolasin edessä opettaa paljon lajin tavoista. Uskoisin, että opaalipleko on parvikala - ainakin se hakeutuu öisin aika usein kultaplekon seuraan ja ne retkeilevät toisinaan tuntikausia yhdessä pitkin akvaariota. Jos kultaplekoa ei löydy tai se ei ole retkeilytuulella, niin aktiviteetti on paljon pienempää. Voi olla, että olen hakoteillä, mutta kala tuntuu kaipaavan seuraa.

Ruoaksi kelpaa parhaiten omatekoinen sydän-kalkkuna-maksa-pakaste, jota saatetaan tulla joskus päivälläkin ihmettelemään. Kasvisruoka ei ole niin hyvää, mutta spirulina-tabletteja saatetaan joskus puolustaa muilta, vaikkei niitä syötäisikään. Nappulat pyritään myös viemään turvaan omaan koloon, jossa niitä vahditaan hullun lailla. Yleensä ripsimonnit tyhjentävät varaston, sillä aikaa kun uutta aarretta ollaan hakemassa.

Kaikenkaikkiaan opaalipleko on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Jos ei välitä siitä, ettei kalaa juuri näy koskaan tai että aamulla ennen töihin lähtöä pitää istuttaa kasvit takaisin pohjaan, niin suosittelen lämpimästi. Olen kerran myös herännyt yöllä siihen kun pleko laajensi koloaan ja pienehkö kivi naputti lasia vasten kaivuuliikkeiden tahdissa. Ruoan kanssa ja veden happirikkauden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos toivoo kalan viihtyvän. Itseäni kiinnostaa kovasti oman altaan perustaminen opaaliplekoparvelle - olen aivan myyty. Tälläkin hetkellä kala seuraa näppäilyäni parin metrin päässä olevasta altaasta huolestuneena. Se on kaivautunut silmiä myöten hiekkaan aivan akvaarion lasiin kiinni. Selkäevä ja pyrstön yläreuna ovat hiekan yläpuolella.

Muistutan vielä, ettei tämä ole mikään lajityypillisen käytöksen ohjekirja, vaan kyseessä on hankkimani yhden yksilön toimintamalli. Kyseessä on mielestäni todella omalaatuinen pleko, jossa on vaadittavaa persoonallisuutta ja sitä kuuluisaa intelligenssiä. Jos seuraisin tuntitolkulla neontetroja keskellä yötä pitäisin varmaan itsekin itseäni hulluna.
"Mikä suomenkielen verbi kuvaa parhaiten tapaa, jolla ripsimonni syö?"
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

Harvinaisen hyvä selostus uuden lajin hoidosta! Oikea helmi verrattuna täällä olevaan kaikkeen roskaan. Kiitos siitä!
Huikko
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 02:52, 17.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Huikko »

Kiva kun kelpasi :)

Huomasin tuossa juuri äsken, että plekolla on samantapaiset poskiokaset kuin partamonneilla. Yritin ottaa siitä kuvia ja parin salaman väläyksen jälkeen minulle pörhisteltiin. Okaset ovat viisihaaraiset, haaroissa ei ole lisähaaroja, vaan ne ovat suorat. Poskikimppujen yleisilme on muutenkin paljon siistimpi kuin partamonneilla. Suljettuna ollessaan lisäkkeet sulautuvat todella huomaamattomasti kalan kiduskansien yläreunan suuntaisesti, etten ollut niitä aiemmin huomannut lainkaan.
"Mikä suomenkielen verbi kuvaa parhaiten tapaa, jolla ripsimonni syö?"
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

Huomasin tuossa juuri äsken, että plekolla on samantapaiset poskiokaset kuin partamonneilla.
Itse asiassa samat poskipiikit löytyvät useimmilta plekoilta, kaikilta, jotka aiemmin luettiin alaheimoon Ancistrinae. Ne puuttuvat vanhaan Hypostiminae-alaheimoon kuuluvilta lajeilta. Nykyisinhän heimot on yhdistetty ja Ancistrinae-plekot kuuluvat pääosin Ancistrini-sukuryhmään eli tribukseen.
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Suorat poskipiikit

Viesti Kirjoittaja Jani »

Samanlaiset piikit olen nähnyt myös appelsiiniplekolla ja hieroglyfiplekolla.
Pörhistelyä en noilla em plekoilla ole nähnyt ja olenkin luullut että ne ovat kiinteät suorat piikit.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”