Kuinkahan monella teistä mahtaa olla jaguaarinnahkamonni (Liosomadoras oncinus)?
Mitenkä pitkään kyseinen kala on sinulla ollut? Kuinka iso? Kertokaahan kokemuksia omista mussukoistanne.
Itselläni on ollut kyseinen kala vasta viikon, mutta näyttää sopeutuneen kohtaisen hyvin. Eli syö hyvin ja yrittää valloittaa koloja yöllä. Pimeässä tuntuu päästävän melkoisia mylvähdyksiä karkoittaessa kilpailijoita ( mylvähdykset kuuluvat muuten yläkerrasta alakertaan ?! ).
Kala on suhteellisen kookas eli noin 15cm ja helvetin isopäinen ja suurisuinen. Pohjaväri ruskeahko verrattuna kuviin joita olen kyseisestä kalasta nähnyt. Kuitenkin tosi komea otus
Vastaanpa itselleni kun kukaan muu ei ole viitsinyt/kerennyt/voinut.
Ilmeisesti jaguaarinahkamonni on harvinainen Suomessa. Katselin aiempia viestejä kalasta ja laskeskelin, että ainakin kolmella muulla palstaa seuraavalla henkilöllä on/oli kyseinen monni. Joten eipä tuosta nyt niin hirveää keskusteua saa aikaiseksi.
Tuosta ruokahalusta lisäisin viikon lisäkokemuksella, että se tuntuu olevan pohjaton. Kala on vallannut itselleen kannosta kolon jonka edustalle pystyy tiputtamaan erilaisia ruokia. Voin todeta että n.10 katkarapupettettiä 2-3krt vuorokaudessa ei riitä tyydyttämään nälkää. En kehtaa edes kokeilla kunka paljon otus mahtaa syödä.
Ja vielä noista mylvähdyksistä sen verran että vaimo rupesi tällä viikolla yhtenä iltana valon sammuttua kyselemään, että mikäs tuo ääni on. Kerroin että se uusi monnihan se siellä vain kurnuttaa. No sainkin sitten kuulla, että mitä *** olet mennyt ostamaan noin ruman otuksen, joka pitää semmoista ääntä ettei edes vieraita voi kutsua kun vierasvuoteet ovat ihan akvaarion vieressä. Niinpä niin, no onneksi vaimo ei tiedä paljon kala maksoi...taisin sekoittaa markat ja eurot keskenään...
Näitä monneja ei täällä aikaisemmin ole ollut.Pengerkadun liike tuotti niitä pari vuotta sitten ensituontina. Akvaario Laakson tukussa niitä näytti olevan listoilla. Monelle harrastajalle hintahaitari 50-90e/kpl on liian suuri. Toivottavasti niitä alkaa tulla enemmän niin hintakin mahdollisesti halpenee. Saksassa hinta on n. 20e.
Niinpä niin, no onneksi vaimo ei tiedä paljon kala maksoi...taisin sekoittaa markat ja eurot keskenään...
Meillä "hallitus" tykkää monneista , mutta unohdan kalan hinnasta yleensä 50% - hajamielinen...
Kolme noita mölöjä suihkii minunkin akvassani, ovat olleet viime kesästä.. Hyvin ovat voineet ja sopeutuneet yhden ison platydoras costatuksen kanssakaan ei ole mitään ongelmia ollut. Kun vuoteeni ympäristössä asustaa erilaisia oka, banjo ja nahkamonneja kymmeniä niin kaikennäköisiin kuutamoserenaadeihin kyllä tottuu aika äkkiä, mutta oncinuksen ääntely on kyllä varmasti kovimmasta päästä. Tekisi mieli ostaa kontaktimikki ja äänestä aktivoituva sanelukone lasiin kiinnitettäväksi
Fisut ovat sellaisia 25 cm pitkiä, ja ruokahalu on ihan kohdallaan. Syövät oikeastaan kaikkea, mutta katkaravut, mustekalan palat ja tabimin ovat ehkä kokonsa puolesta hyviä särpimiä. Ihan pientä hötöä kun joutuu antamaan tosiaan suunnilleen ämpäristä, että nämä kahelit saisivat siitä tarpeekseen. Eihän nämä ole mitään pienisuisimpiakaan... Söisivät varmaan ihan mielellään pikkukalojakin, mutta en oikein pysty kuvittelemaan miten tuollainen puromakkara saisi jonkun vauhdikkaan tetran kiinni... Yön pimeinä tunteina kuitenkin voivat parvet harventua.
Minua ihmetyttää kyllä että millä tuon kalan saisi viihtymään. Mulla on ollut nyt hoidossa pari kuukautta yksi kipale tuolla 570 litran altaassa ja kertaakaan en ole sen nähnyt syövän mitään. Joskus ihan pilkkopimeässä se on haahuillut ympäriinsä mutta muulloin vain tunkee syvemmälle kantonsa alle. Vaikka työntää sapuskaa parin millin päähän kuonosta ei innostu syömään.
Kavereina altaassa on kirjoahvenia ja monnisia että olisiko liikaa säpinää ympärillä? Lämpö on 23.5 ja ph ~7 että siinäkään tuskin vikaa on, kovuuksista ei tietoa.
Mahdollisuus olisi siirtää se 100l yksityiskippoonkin jossa saisi olla rauhassa mutta onkohan ideaa?
En kyllä olisi kovinkaan huolissani tuosta käytöksestä, kuulostaa aika tutulta. Kun itse sen aikoinaan Helsingistä olimme hakeneet, niin altaaseen päästyään emme nähneet sitä kuukauteen edes liikkeellä vaikka koitin sitä öisinkin taskulampun kanssa "jahdata". Pyrstön pää korkeintaan näkyi kannon alta ja sai vain miettiä onko se elossa vai ei. Mutta sitten se yks kaks alkoikin liikuskella ja kun tottui? uuteen kotiinsa niin alkoi liikkua enemmänkin ja myös päivisin.
En tiedä mistä toi alku-ujous sit johtuu vai onko maha niin iso että voi pitää vähän "paastoakin". ;=) Mutta kai se jotain on joskus suuhunsa laittanut, jos vielä hengissä on ja muuten päällepäin hyväkuntoisen näköinen...
Sitten kun se oli "vauhtiin päässyt" niin minkäänlaisesta ujoudesta ei voisi kyllä puhuakaan, ainakaan ruoka-aikoina! Kaikenlainen pohjaruoka kelpasi ja ongelmana oli lähinnä se että se söi lähes kaiken muiden edestä. Se vaan tunki muut tieltään pois ja täytti mahansa pullolleen. Muut ei uskaltanu sille pahemmin ryppyillä. Joskus saattoi joku lehtikala vähän jotain yrittää mutta eipä se siitäkään ollut moksiskaan.
Käytöksen perusteella sitä voisi kyllä jotenkin luonnehtia joko sokeaksi tai tyhmäksi! ,=)
Ja seuralaisina sillä oli aikojen saatossa partiksia, sokkeloripsimonni, haarniskamonneja, kampaokamonni, appelsiinipleko, mehiläismonni ja lehtikaloja. Olihan se toki isoin uiskentelija altaassa, mutta ei se "erakkona" koskaan saanut olla. Joten ei toi kalakanta mitenkään "uhkaavalta" kuulosta.
Ainut ero mikä tulee mieleen, niin meillä oli lämpö kyllä jonkinverran korkeampi.
Joten eiköhän se "möhkö" siitä ala jossain vaiheessa liikkumaan/näkyvästi syömään...
Kukahan lopulta osti Pengerkadun remontin alta ne kaksi joille jo olin antanut nimet Soma ja Dora, kolmaskin siellä taisi olla? Muutaman välipalakokoa olevan monnin vuoksi nämä eivät saaneet kotia pusukala-akvaariostani vaikka niin sympaattisia ovatkin.
Pitänee koittaa vähän nostella lämpöjä jos se vaikka siitä innostuisi. Kalalla on kuitenkin kaikki evät ihan hyvät ja viikset tallella joten ei se mitenkään huonokuntoiselta vaikuta.