UVa akvaariossa?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Rosmariini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 159
Liittynyt: 20:59, 22.01.2003
Paikkakunta: espoo

UVa akvaariossa?

Viesti Kirjoittaja Rosmariini »

Mahtaakohan uva:lla olla jonkinmoista vaikutusta akvaarioon, jos vaikka käyttää 965 putkia? Kansilasistahan se ei kai mene läpi (miksi?), mutta olisiko siitä esim. kasveille hyötyä? Luonnossahanhan sitä taitaa olla tarjolla yllikyllin, joten tulisiko altaasta näin luonnollisempi?
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

Siitä en tiedä minkä verran sitä UV-a:ta 965-lampusta irtoaa mutta tavallisesta lasista se kyllä painelee läpi ilman suurempia ongelmia. (lähde)
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Re: UVa akvaariossa?

Viesti Kirjoittaja KtMan »

Rosmariini kirjoitti:Mahtaakohan uva:lla olla jonkinmoista vaikutusta akvaarioon, jos vaikka käyttää 965 putkia? Kansilasistahan se ei kai mene läpi (miksi?), mutta olisiko siitä esim. kasveille hyötyä? Luonnossahanhan sitä taitaa olla tarjolla yllikyllin, joten tulisiko altaasta näin luonnollisempi?
Käsittääkseni loisteputkista ei uv:ta juurikaan synny ja jotkut mainostavat vielä uv-blockista. Kuitenkin vesi on erittäin tehokas blockkaamaan uv:ta myös, vain pintakasveille siitä olisi iloa/surua.
T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
ronsu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 205
Liittynyt: 15:10, 31.01.2003
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja ronsu »

UV-A -säteilyn alue sähkömagneettisessa spektrissä on noin 315-380 nm. Näkyvä valo alkaa sitten noin 400 nanometristä. UV-A -säteily menee kyllä lasista läpi, mutta tuolloin spektristä leikkautuu tietty osa pois. Käytössä on esim. UVA-340 -putkia, joissa säteilypiikki on noin 340 nm:n kohdalla, ja joka vastaa joten kuten ulkona vallitsevaa UV-A -tasoa. Sitten esim. UVA-351 putken säteily on lähempänä ikkunalasin läpi tullutta ja osittain suodattunutta säteilyä, ja piikki on yllättäen noin 351 nm:n kohdalla.

UV-A -säteilyn vaikutuksesta kasveihin en kyllä tiedä, mutta luulisin, ettei järkevissä määrissä oleva UV-A -säteily ole ainakaan vahingollista, onhan sitä luonnossakin. En tosin tiedä, onko siitä merkittävästi hyötyäkään :mrgreen: .

Niin, oliko ajatuksena käyttää "tavallisten" putkien lisänä UV-putkia?
Rosmariini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 159
Liittynyt: 20:59, 22.01.2003
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja Rosmariini »

ronsu kirjoitti: Niin, oliko ajatuksena käyttää "tavallisten" putkien lisänä UV-putkia?
Lähinnä ajattelin kartoittaa sitä, että mitä tuosta uva:sta kukaan hyötyy, jos kerta tuollaisia erikoisputkiakin on tarjolla niin mihin niitä käytetään?

Joillekin liskoillehan uv on pakollista (taas voisi kysyä miksi), mutta kun noita 965 putkia mainostetaan mm. uv:ta tarjoavina niin mitäs siitä pitäisi silloin hyötyä?
samij76
Member
Member
Viestit: 289
Liittynyt: 19:55, 07.01.2003
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja samij76 »

Liskot ja matelijat yleensä tarvitsevat UVa ja UVb säteilyä tuottaakseen tarvitsemiaan vitamiineja kehossaan.
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

UV-säteily (sekä A- että B-) aiheuttaa ihosyöpää myös kaloille. Turha kai niitä on sellaiselle altistaa.

Eläinkokeissa on nähty, että myös UVA aiheuttaa esim. melanoomaa, joka on aika tappava tauti.

Jos et usko, katso vaikka:

http://www.med.harvard.edu/chge/deG-v3n1full.html
However, experiments with specially cross-bred Xiphophorus fish (Setlow et al, Proc. Natl. Acad. Sci. USA 86 (1993) 6666-70) threw doubt on the contention that solar UVB was the cause. A certain percentage of the unexposed fish developed melanomas over a few months period, but if they were exposed to UV radiation right after birth, a higher percentage of the fish developed melanomas. Surprisingly, UVA radiation was nearly as effective as UVB radiation.
http://www.medscape.com/viewarticle/431185
A fish model for melanoma has been developed. Fish of the genus Xiphophorus develop melanoma after sufficient UVA exposure,[7] leaving no doubt that UVA can cause all types of skin cancers (both melanoma and nonmelanoma) in animals, and confirming what we have known for some time now.
Liskoista minulla ei ole hajuakaan. Niihin en siis ota mitään kantaa. Tottahan se on, että monilla maaeläimillä noita säteitä tarvitaan vitamiinituotantoon. Kaloilla kuitenkin arvaisin tämä olevan vain harmiksi.

(Edit: lisättu suorat lainaukset.)
Viimeksi muokannut Kris, 19:03, 02.12.2003. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
The plural of anecdote is not data.
kit
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 12:37, 19.11.2002
Paikkakunta: oulu
Viesti:

...

Viesti Kirjoittaja kit »

Matelijat tarvitsevat nimenomaan UVB:tä tuottaakseen kehossaan D3 vitamiinia, jota ne tarvitsevat kalkin imeyttämiseen...

UVA:n ei tiedetä olevan kasveille haitallista, hyödyistäkään ei taida olla ihmeempää tietoa...
vanne
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 11:42, 23.11.2001
Paikkakunta: Kontiolahti, Finland

Viesti Kirjoittaja vanne »

Kris kirjoitti:UV-säteily (sekä A- että B-) aiheuttaa ihosyöpää myös kaloille. Turha kai niitä on sellaiselle altistaa.
Normaali UV säteily ei käsittääkseni kyllä veteen kovin syvälle yllä. Millainen on tuo koeasetelma. Työpaikallani ei kyseistä lehteä ole tilattuna, jolloin en pääse siihen käsiksi abstraktia lukuunottamatta. Siinä syvyyksiä ja UV-tasoja ei ole mainittu. Mikä tahansa eliö reagoi tarpeeksi voimakkaaseen säteilyyn. Myös kasvit.

Kasvitkin käyttävät UV säteilyä myös hyväkseen. Niillä on erityisiä UV-A ja sinisen valon reseptoreita, jotka aktivoituessaan saavat aikaan muutoksia kasvin metaboliassa - tarpeellisiakin sellaisia.
Liskoista minulla ei ole hajuakaan. Niihin en siis ota mitään kantaa. Tottahan se on, että monilla maaeläimillä noita säteitä tarvitaan vitamiinituotantoon. Kaloilla kuitenkin arvaisin tämä olevan vain harmiksi.
(Edit: lisättu suorat lainaukset.)
Linnut myös, kuten mekin tarvitsemme UV säteilyä D-itamiinisynteesiin ja sitäkautta kalsiumaineenvaihduntaan. Liskoilla ja linnuilla tuo vitamiini on D3 ja nisäkkäillä D2, luulisin että myös kalat tarvitsevat vitamiinisynteesiin UV-ta, tai sitten ne saavat D-vitamiininsa suoraan ravinnostaan tarvitsematta sitä itse tuottaa.
TimoV

"Pain decreases as nerve damage accumulates"
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Eihän sitä UV-säteilyä voi vaarallisuudeltaan nyt mihinkään radioaktiiviseen säteilyyn verrata ;-)
Oleellista mielestäni on se, että kyseessä on säteily jonka tiedetään aiheuttavan syöpää. Monet kalat viettävät pitkiä aikoja pintavesissä ja siten sillä ei liene niin suurta vaikutusta kuinka syvälle tuo säteily yltää. Mahdollisen haitallisuutensa vuoksi pitäisi olla kyllä hyvät perustelut sellaista akvaariossa erityisesti käyttää.
The plural of anecdote is not data.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kalanviljelylaitoksissa ulkoaltaat ovat usein peitettyjä, koska kalat vivat "polttaa" itsensä auringossa. Ei tosin meillä, mutta jo Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä varsinkin tropiikissa.

Muutamien metrienkin, puhumattakaan syvemmistä vesikerroksista, syvyydessä oleville kaloille ei UV taida juuri näkyä. Monet valtamerilajithan elävät satojen metrien syvyydessä, ja vieläkin syvemmällä.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1235
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Muistaakseni

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Muistaakseni kerran maailmassa ihmiset jopa käyttivät enemmänkin UV-putkinimitystä tavallisista loisteputkista, koska ne tuottivat UV-säteilyä, jota silmä ei edes näe, enemmän kuin näkyvää valoa. Nykyään sovelluksia näkee diskoissa.

Parikymmentä vuotta sitten lueskelin VTT:n tutkimusta senaikaisista loisteputkista, jonka mukaan kaikki tuottivat kovasti uv-säteilyä. Jopa niin paljon, että amerikkalaisten suositusten mukaan normaalissa suomalaisessa koulu/toimistovalaistuksessa ei olisi saanut oleskella neljää tuntia enempää päivittäin.

Vielä nykyäänkin monet potevat turhaan kovaakin päänsärkyä työpaikan tai luentosalin valaistuksen takia. Asian voi korjata omalla tontillaan helposti vaihtamalla vanhojen putkien tilalle sellaiset päivänvaloputket, joista UV on suodatettu pois.

Tietokoneetkin ja tv voivat päänsärkyä ja silmävaivoja aiheuttaa, jos niitä tuijottaa liian läheltä ja liian kauan. Onneksi uusissa putkissa on tehokkaat suodattimet elektronisäteille. Mahdolliseen vaivaan (luennot huom!) voi kuitenkin uv-suodattimella varustetut lasiset silmälasit olla ratkaisu. Ennenvanhaan oli tietokoneessa hyötyä etulasistakin, joka poisti lisäksi häikäisyä ja pölyyntymistä. Ostin sellaisen halvalla Biltemasta ja käytän edelleen - tietokonelasien ohella - eikä päänsärky ole palannut, vaikka kärsin siitä aikoinaan vuosikausia.

Kirjoitin tämän, jotta siitä olisi ehkä jollekulle muullekin apua.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”