Kypsytys ja nitriitti
Valvoja: Moderaattorit
Kyllä tarkoitin. NO3 pysyi juuri ja juuri asteikossa, NO2 meni yli. Nyt siis vedenvaihtoon. Taas.
Milloin voin mitata samalla menetelmällä vettä uudemman kerran jos nyt vaihdan vedestä vaikkapa puolet? Voiko uuden mittauksen tehdä saman tien?
Alkaa tuntua ettei tästä tule valmista I K I N Ä. Ehkä olen vain liian kärsimätön...
Milloin voin mitata samalla menetelmällä vettä uudemman kerran jos nyt vaihdan vedestä vaikkapa puolet? Voiko uuden mittauksen tehdä saman tien?
Alkaa tuntua ettei tästä tule valmista I K I N Ä. Ehkä olen vain liian kärsimätön...
Ei se siitä. Eikö ole juuri niin päin, että happamassa ammoniakkia ei esiinny, vaan turvallisempaa ammoniumia?Kala_ kirjoitti:Vaikuttaako muuten ph tässä jotenkin?
Jostain sivuilta vain luin, kun jonkun kalat olivat voineet huonosti ja oli testit tehnyt, niin luki: "Ph oli 6.5, joten ammoniakkista ei voinut olla kyse".
Kun toi ph oli laskenut silloin, kun ei oltu kertaakaan pariin viikkoon vettä vaihdettu, n. kuuteen.
http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/typenkrt.php kirjoitti: Ammonium esiintyy suhteellisen haitattomana happamessa vedessä, mutta pH 7 yläpuolella ammonium muuttuu kaloille hyvin myrkylliseksi ammoniakiksi. Huomattakoon ettei pH 6 alapuolella voi vedessä koskaan olla vapaata ammoniakkia. Näin olen pH:n alentaminen riittää poistamaan ammoniakin vedestä eli se muuttuu ammoniumiksi.
Typpibakteerit kylläkin toimivat parhaiten pH:n ollessa 7,5-8, mutta mielestäni ei kypsytyksen vuoksi kannata lisäillä ylimääräisiä kemikaaleja pH:n nostamiseksi. Paitsi jos on hirveästi ylimääräistä aikaa kaikkiin ylimääräisiin mittailemisiin ja testeihin
. Mutta jos pH jostain syystä laskee niin alas, että bakteeritoiminta hidastuu huomattavasti tai estyy kokonaan, täytyy sitä nostaa. Raja-arvo saattaa olla jossain 5,5:n paikkeilla (en pikaisesti etsimällä löytänyt tästä kuin yhden maininnan, sekin ilman lähdeviittausta: http://www.mongabay.com/fish/chemistry.htm).
Bakteerien kannalta ei ole väliä, onko vedessä ammoniakkia vai ammoniumia, ne käyttävät sen joka tapauksessa (NH3 tai NH4 + veden happi -> NO2 + vety).
Ottakaa ihan rennosti vaan
! Jarvij:n ohjeiden mukaan kun toimitte, kyllä siitä valmista tulee ennemmin tai myöhemmin, kestää se sitten loppujen lopuksi minkä kestääkin. 3-6 viikkoon on varmaankin hyvä aina varautua.
Kypsytyksen lopuksi ei sitten kannata laistaa runsaista vedenvaihdoista ennen kalojen tuontia, vaikka nitriitit ovatkin alhaalla.
Tuija
Edit: löysin lisätietoa nitrifikaatiosta linkistä http://www.pipidae.net/david/biocycle2.htm
Alkaliniteetista on ainakin jarvij muistaakseni kirjoittanut täälläkin. Itse en siitä tiedä/muista sen enempää kuin että veden kovuuteen liittyy.
Mutta riippumatta bakteerien tarpeista pH- ja muiden arvojen suhteen, kalojen tarpeet ovat etusijalla kun niitä akvaarioon laitetaan.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Bakteerien kannalta ei ole väliä, onko vedessä ammoniakkia vai ammoniumia, ne käyttävät sen joka tapauksessa (NH3 tai NH4 + veden happi -> NO2 + vety).
Ottakaa ihan rennosti vaan

Kypsytyksen lopuksi ei sitten kannata laistaa runsaista vedenvaihdoista ennen kalojen tuontia, vaikka nitriitit ovatkin alhaalla.
Tuija
Edit: löysin lisätietoa nitrifikaatiosta linkistä http://www.pipidae.net/david/biocycle2.htm
Tämän mukaan siis jo pH 6 olisi alarajana typpibakteerien toiminnalle. Prosessissa tarvitaan hapen lisäksi myös bikarbonaatteja. Niiden määrää mitataan alkaliniteetilla, jonka pitoisuus tulisi olla vähintään 8-kertainen ammoniakkiin nähden, optimin ollessa yli 100 ppm.The main concern of biological filtration in aquaria is control of ammonia and nitrite. Nitrosomonas transforms ammonia into nitrite, which is then converted to nitrate by nitrobacter. The general chemical pathways are described below.
Nitrosomonas
NH4+ + HCO3- + O2 + Phosphorous + trace elements->bacterial biomass + NO2- + H+(acid)
Nitrobacter
NO2- + HCO3- + O2 + Phosphorous + trace elements->bacterial biomass + NO3
There are several noteworthy points in the above relationships, which may explain why rates of nitrification vary.
Nitrifying bacteria require adequate levels of bicarbonate to convert ammonia to nitrite and nitrite to nitrate. Bicarbonate is generally not limiting in saltwater, but, in freshwater, the lack of adequate bicarbonate, which is measured as alkalinity, inhibits nitrification. Alkalinity should be at least eight times the concentration of ammonia and ideally over 100 ppm.
Nitrification, particularly the activity of nitrosomonas, generates considerable acidity.
The optimal pH for nitrification is 8.0. Sea water is very good. Lower pH is suboptimal; nitrification will be limited below pH 6.0.
Alkalinity provides buffering capacity to water. A reduction in alkalinity results in more rapid shifts in pH, reduced food for nitrifying bacteria and suboptimal pH, all of which stress nitrifiers, decreasing growth efficiency and rates of nitrification.
Alkaliniteetista on ainakin jarvij muistaakseni kirjoittanut täälläkin. Itse en siitä tiedä/muista sen enempää kuin että veden kovuuteen liittyy.
Mutta riippumatta bakteerien tarpeista pH- ja muiden arvojen suhteen, kalojen tarpeet ovat etusijalla kun niitä akvaarioon laitetaan.
Eivätkö ne aivan loogisesti ja matematiikan mukaan pienentyneet?
Paljonko minä ehdotinkaan vedenvaihtoprosentiksi eilen.
Jos ne käyttäytyivät loogisesti, voit helposti laskea paljonko vettä vaihdetaan ennen kypsytyksen jatkamista normaalissa järjestyksessä. Sinun on vain päätettävä nitriitin taso, mistä nyt 'aloitat'.
Paljonko minä ehdotinkaan vedenvaihtoprosentiksi eilen.

Jos ne käyttäytyivät loogisesti, voit helposti laskea paljonko vettä vaihdetaan ennen kypsytyksen jatkamista normaalissa järjestyksessä. Sinun on vain päätettävä nitriitin taso, mistä nyt 'aloitat'.
On niin kovin vaikea päättää sitä tasoa, kun ei tiedä mitkä lukemat ovat "hyväksyttäviä" ja sopivia. Jos vaihdan vettä vielä kerran, luulen saavani ihan mukavat lukemat jatkamista ajatellen...Sinun on vain päätettävä nitriitin taso, mistä nyt 'aloitat'.
Kehotit eilen vaihtamaan vettä "haluamani määrän", joka oli sitten hieman yli puolet.

Olen nyt lisännyt hieman ammoniakkiliuosta bakteerinruuaksi. Turhaa työtä vai jopa tuhoksi koituvaa toimintaa?

Vaihda nyt se 75%, mitä eilen vähän ehdottelin.
Silloin on täysi kymppi jäljellä.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 55#3421955

Silloin on täysi kymppi jäljellä.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 55#3421955
Ostin ammonium testin...
Mittasin ennen ku lisäsin ammoniakkia, tulos oli nolla.
Lisäyksen jälkeen sitä kyllä ilmaantui
Mutta mites ihmeessä se on ehtinyt kadota vuorokaudessa kokonaan?! Tosin ei lisätty, kuin millin verran. Mutta kuitenkaan nitriitti ei katoa?
On vissiin nitriittiä nitraatiksi muuttavat bakteerit ottaneet nokkiinsa jostain
?
Mittasin ennen ku lisäsin ammoniakkia, tulos oli nolla.
Lisäyksen jälkeen sitä kyllä ilmaantui

Mutta mites ihmeessä se on ehtinyt kadota vuorokaudessa kokonaan?! Tosin ei lisätty, kuin millin verran. Mutta kuitenkaan nitriitti ei katoa?
On vissiin nitriittiä nitraatiksi muuttavat bakteerit ottaneet nokkiinsa jostain

-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Teeppäs sellainen testi, jotta kun ammoniumia ei ole yhtään, lisäät ammoniumia vaikka 2 mg/l ja mittaat paljonko sitä heti lisäyksen jälkeen on. Sitten mittaat sen uudelleen seuraavana päivänä ja kerrot meille hävisikö se kaikki.
Se että nitriittiä syntyy, muutta ei kunnollla häviä, voi johtua siitäkin ettein noita nitriittiä nitraatiksi muuttavia bakteereita ole vielä tarpeeksi.
Se että nitriittiä syntyy, muutta ei kunnollla häviä, voi johtua siitäkin ettein noita nitriittiä nitraatiksi muuttavia bakteereita ole vielä tarpeeksi.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
En todellakaanliina kirjoitti: Oletko jo saanut nitriitin järkeviin lukemiin, 5-10?


Tosin vaikuttaisi myös siltä, että nitraattia olisi kehittynyt ainakin pikkuisen enemmän, että kyllä siellä nitriitti-> nitraatti rintamallakin edes jotain tapahtuu

Kannattaisiko nyt sitten vain lisäillä esim. vajaat pari millilitraa ammoniakkia per päivä, jotta nuo ammoniakki -> nitriitti bakt. pysyisi virkeenä? Ainakin niin kauan kunnes toi nitriitti tipahtaisi..?
-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Kyllä, mutta testaa ohimennen miten tuo ammoniakki häviää.
On tärkeää syöttää sekä hajottajabakteereita kalanruoalla että nitriittibakteereita ammoniumilla.
Jossain vaiheessa nitriitti alkaa muuttua nitraatiksi, ja lopuksi se käy niin nopeasti ettei annomiumista ehdi syntyä nitriittiä yhtä nopeasti kuin se edelleen hapettuu nitraatiksi.
On tärkeää syöttää sekä hajottajabakteereita kalanruoalla että nitriittibakteereita ammoniumilla.
Jossain vaiheessa nitriitti alkaa muuttua nitraatiksi, ja lopuksi se käy niin nopeasti ettei annomiumista ehdi syntyä nitriittiä yhtä nopeasti kuin se edelleen hapettuu nitraatiksi.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Tässä vaiheessa pyrkisin ainakin nitriittilukemaan 10 ellei jopa viiteen, ennenkuin jatkaisin arvojen seurailua ja ruokkimista. Muutenhan kypsyttelette vielä kuukaudenkin päästä ja lopputuloksessa ei ole eroa.
Katsokaas tätä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=22255 Kysykää sieltä vaikka yv:llä tai muuten, mitkä ovat todelliset arvot. Vertailukohta voi olla ihan hyvä, koska ohjeita siellä nähtävästi noudatetaan. Tosin erona on että kasvit ja levä syövät ehkä isonkin osan ammoniumista ja nitriitistä.
Katsokaas tätä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=22255 Kysykää sieltä vaikka yv:llä tai muuten, mitkä ovat todelliset arvot. Vertailukohta voi olla ihan hyvä, koska ohjeita siellä nähtävästi noudatetaan. Tosin erona on että kasvit ja levä syövät ehkä isonkin osan ammoniumista ja nitriitistä.
Johan Kala teki tuon, edellisellä sivulla kertoi, että kaikki hävisi.jarvij kirjoitti:Teeppäs sellainen testi, jotta kun ammoniumia ei ole yhtään, lisäät ammoniumia vaikka 2 mg/l ja mittaat paljonko sitä heti lisäyksen jälkeen on. Sitten mittaat sen uudelleen seuraavana päivänä ja kerrot meille hävisikö se kaikki.
Tässä vaiheessa väliaikaisesti voi laittaa vaikka joka toinen päivä, mutta ehdottomasti jatketaan. Vaihda vettä sen mukaan kuinka paljon haluat nitriittipitoisuudeksi.Niksu kirjoitti:Vaihdan siis varmaan huomenna vielä puolet vedestä.
Mitenkäs on ammoniakin ja kalanruuan lisäyksen laita? Vasta kun nitriittiarvot ovat halutulla tasolla?