
Pätkä puroa, jossa kaloja. Akvaario voi hyvin olla parin metrin pätkä tuota puroa. Kasvillisuus tukkii sen molemmat pääs.
Lisää kuvia tuosta purosta:
http://www.aquahoito.info/suomi/tanganj ... i/puro.php
Valvoja: Moderaattorit
Ýksilöllisiä vaihteluita on suuriakin kalojen koon suhteen akvaariossakin ja samalla nimenomaan ravinto on varmasti erilaista akvaariossa ja sitä on tarjolla katkonaisesti. Luonnossa kalat saattavat etsiä ja löytää ravintoa koko päivän ja yönkin halutessaan, parhaimmillaan syödä yllin kyllin etsimättäkin, kun periodeittain tietyt hyönteiset kuoriutuvat tms.jartzu65 kirjoitti:Kaloissakin varmasti esiintyy yksilöllistä kasvueroa luonnossakin, riippuen ravinnon saannista, taudeista,selviytymisestä yleensä.
Aivan, ja jos vielä sisäistetään se että luonnonkappaleissa on yksilöitä mitkä sopeutuvat paremmin vankeuteen kuin kanssaveljet, niin ollaan varmasti oikeilla jäljillä?liina kirjoitti:
Vitaalisuus voisi sanana selittää tätä yksinkertaisesti. Kala akvaariossa ei ole niin vitaalinen kuin luonnossa.
Samaa mieltä.Jyrki kirjoitti:Hienoa, että Markku Varjo kirjoitti vastineensa...
No en ihan noin maailmanlaajuisesti ajatellut käyttäessäni tuota sanaaliina kirjoitti:Tosin auktoriteettejä seuraamalla on monet kurjat tilanteet maailmassa syntyneet ja autoritaarisuus yleisesti onkin pirulainen, jota vastaan olisi itse kunkin taisteltava.
Eikä pelkästään mieti vaan matkustelee, testaa yms.liina kirjoitti:Varjon järkevyys tuli hyvin ilmi tässäkin ja kyllähän järkeviä juttuja järkevä myös miettii ja ottaa huomioon.
Tässä osut auktoriteettiuskoon ja auktoriteetin asemaa saavuttaneen vastuuseen. Lauseellani hain takaa kahden järkevän osapuolen, kertojan ja kuulijan, kohtaamisessa syntyvää oivallusta ja idean sovellusta. Varjo on toki tärkeä tekijä töineen akvaarioiden maailmassa.Jyrki kirjoitti:Eikä pelkästään mieti vaan matkustelee, testaa yms.
Aivan juuri näin, mutta en pidä Varjoa auktoriteettinä vaan hänellä on auktoriteettiä kokemustensa pohjalta olla toista mieltä, ja noissa on minusta eroa.liina kirjoitti: Tässä osut auktoriteettiuskoon ja auktoriteetin asemaa saavuttaneen vastuuseen.
Sitä täällä AW:ssä toivoisinkin lisää, nimittäin tuota rakentavaa vuorovaikutusta kahden osapuolen välillä ennenkuin menee riitelyksi ja mahdollisuutta siihen että yksi tapa ei ole se ainoa oikea.liina kirjoitti:Lauseellani hain takaa kahden järkevän osapuolen, kertojan ja kuulijan, kohtaamisessa syntyvää oivallusta ja idean sovellusta. Varjo on toki tärkeä tekijä töineen akvaarioiden maailmassa.
Miten voidaan määritellä, että seura-akvaarion kypsyttäminen on turvallista kaupallisella valmisteella esim. Tetra Bactozym, joka a) ei(?) sisällä bakteereita ja b) jonka seurauksena tulee nitriittipiikki, sitä ennen mahdollisesti jo ammoniakkia veteen? Oon vissiin poikkeuksellisen tyhmä, koska en näe tuossa mitään turvallista...M.Varjo kirjoitti:Niiden avulla tavallisen seura-akvaarion kypsyttäminen käyttöohjeiden mukaan on helppoa, nopeaa ja täysin turvallista.
No, sehän on hienoa, että kirjoittajalla on varaa hankkia tuotteensa vain kävelemällä liikkeeseen sisään. Mulle tietysti saa lahjoittaa ylimääräiset rahat, jos kerran noin paljon on (privana tilinro). Mutta katsos, kun osa meistä ei syö kultalusikalla, ei edes hopea sellaisella niin minusta ainakin on suorastaan täysin järjenvastaista hankkia tuotteet sieltä, missä niiden arvo on 3-4x normaalihinta.Toisekseen en ymmärrä monien karsastusta kaupallisia akvaariotuotteita kohtaan. On se kummallista, jos akvaarioharrastukseen tarvittavia laitteita ja tarvikkeita ei voi ostaa akvaariokaupoista, vaan ne pitää haalia rautakaupoista, autotarvikeliikkeistä, apteekeista jne. Ja ovathan tuotteet niissäkin kaupallisia.
Tämän yhteydessä voinet varmaan sitten kertoa, miten monta sukupolvea ja vuotta tarvitaan siihen, että selvästi kovan veden kala viihtyy pehmeässä, happamassa vedessä? Toisin sanoen, erilaiset vesiarvot eivät vaikuta kalan fysiologiaan haitallisesti ja aiheuta ylimääräistä stressiä kalalle. Tai vielä parempi, että kirjoitat siitä artikkelin Akvaristiin, jossa tutkimustulokset viitteineen löytyy. Minä kun olen yrittänyt pitkään etsiä tuota tietoa, mutta tuloksetta. Faktahan on, että jos heität milliksiä yms. pehmeään veteen kasvavat poikaset helposti kieroon veden pehmeyden takia. Ja koska tilanne on tämä, ei liene kovin järkevää aloittelijalle neuvoja, että laitat vettä purkkiin ja haet miljoonakaloja akvaarioosi helpoiksi hoidokeiksi. Eihän mikään tae hyvinvoinnista ole poikasten saaminen: Sehän yksi keino pitää laji hengissä kovien aikojen yli (vrt. esim. killit -> jokien kuivuminen). Miljoonakala naaraatkin voivat saada poikasia vaikka ukkoa ei olis pariin viikkoon lähimäillakaan - eikä siinäkään mikään kysymys ole neitseellisestä tapahtumasta.Tällaiset kymmeniä sukupolvia viljellyt neontetrakannat ovat erittäin sopeutuvia erilaisiin akvaario-oloihin, ja siten myös erinomaisia aloittelijoiden akvaarioihin, myös yhdessä miljoonakalan luonnonmuotojen kanssa.
Jättäisin lauseen urbaanilegendaksi. On väärin hankkia kaloja akvaarioon sillä perusteella, että "No, eihän sillä ole tilaa täällä kasvaa riittävän suureksi...", koska lähtökohtana pitää olla se, että kalasta kasvaa x mittanen (TL) ja kalalle on oltavat siten riittävästi tilaa huomioiden sen käyttäytyminen. Akvaario on se "riittävänäkin" kuitenkin rajallinen ja rajoittaa kalan liikkumista, joten olisi vähintäänkin suotavaa, että se akvaario on edes riittävän iso.Sonja kirjoitti:Se minua on ihmetyttänyt, kun M. Varjon jutuissa mainitaan, että x-kala kasvaa luonnossa x-kokoiseksi, mutta akvaariossa jää pienemmäksi. Eikös tällöin kalalla ole ollut liian pieni akvaario tai hoidossa muuten puutteita?
Auktoriteetilla ja tietämyksellä ei nyt vaan satu olemaan mitään tekemistä toistensa kanssa. (Akvaario-opas: Kokonaiskovuuden että karbonaattikovuuden nostoon soveltuu CaCO3.)Jyrki kirjoitti:Hän lieneekin ainoa jolla on todellista auktoriteettia täällä kirjoittavia asiantuntijoita ja "asiantuntijoita" kohtaan.
Totta. Mutta mikä merkitys on sanalla toisin tässä?jarvij kirjoitti:Akvaario on biologinen kokonaisuus ja biologiassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos jotain tehdään toisin, pitää olla selvillä sen seurauksista, jotta tarvittaessa osaa tehdä oikean korjauksen.
Muutoin mennään helposti ojasta allikkoon.
Aivan, mutta asioita voidaan tehdä toisin monella eri tavalla, jotka ovat silti yhtä hyviä, ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa.jarvij kirjoitti:Akvaario on biologinen kokonaisuus ja biologiassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos jotain tehdään toisin, pitää olla selvillä sen seurauksista, jotta tarvittaessa osaa tehdä oikean korjauksen.
Muutoin mennään helposti ojasta allikkoon.
Huh, no olipa aikamoinen yleistys Markku Varjoa kohtaan.aqua2002 kirjoitti:Auktoriteetilla ja tietämyksellä ei nyt vaan satu olemaan mitään tekemistä toistensa kanssa. (Akvaario-opas: Kokonaiskovuuden että karbonaattikovuuden nostoon soveltuu CaCO3.)Jyrki kirjoitti:Hän lieneekin ainoa jolla on todellista auktoriteettia täällä kirjoittavia asiantuntijoita ja "asiantuntijoita" kohtaan.
Ja Ville hyvä voi sitten kertoa, että mitä ihmettä tässä oikein missasin, kun tälläinen tyhmä harrastaja ei oikein tajua!aqua2002 kirjoitti:No, Jyrki hyvä ottaa ne mustavalkoiset lasit päästänsä ja lukee tekstin uudestaan: Auktoriteetilla ja tietämyksellä ei nyt vaan satu olemaan mitään tekemistä toistensa kanssa.
Osoite mäntille tuosta kohta, jossa nimenomaan vertaan sitä Markku Varjoon! Suluissa oli esimerkiksi tilanne, joka osoitti sen, ettei nämä ns. auktoriteetit aina ole oikeassa. Taidan olla pokkeuksellisen tyhmä tänään, kun ensin en ymmärrä miten ammoniakki ja nitriitti on turvallista kaloille ja toisekseen en tuosta omasta tekstistäni saa M. Varjoa väännettyä mitenkään.
No, nyt meitä on sitten kaksi tyhmää - jos oikein kovaa kolautetaan päät yhteen, niin saataisko edes toinen meistä fiksuksi?Jyrki kirjoitti:Ja Ville hyvä voi sitten kertoa, että mitä ihmettä tässä oikein missasin, kun tälläinen tyhmä harrastaja ei oikein tajua!
Mä puhuin kyllä auktoriteetista yleisesti, kun siitä koko keskustelu alkoi.Eikös tässä nimenomaan ole puhuttu Markku varjosta?
No, kun... Se nyt oli yksi esimerkki.Helposti tuosta saa Markku Varjon väännettyä kun hän on sen kirjan kirjoittanut.
No, etsä nyt sitten ookkaan tyhmä, vaikka niin väitit. Puijasit mokomakin!Totta on että auktoriteetit eivät ole aina oikeassa kuten Markku Varjokaan (en ole tälläistä missään vaiheessa väittänytkään että olisi aina oikeassa), mutta ihmetyttää vaan täällä tämä arvostelu häntä kohtaan ja
Eniten varmasti närää aiheuttaa se, että muitten kokemuksien mukaan esim. leväbarbi tarttee 120cm altaaseen ainakin, jotta sillä varsin vaihdikkaana kala olisi tilaa uida. Samaan aikaan joku sitten möläyttää suustaan, että minä olen pitänyt niitä 80-litraisessa ja hyvin ovat pärjänneet ja eivät ne siellä kasva yhtä isoiksi kuitenkaan. Tuollainen ainakin saa minut näkemään punaista, olkoonkin vaikka kuinka elämänsä aikana ollut lapsesta asti akvaarioitten kanssa tekemisissä.mustavalkoisten lasien käyttö muissakin keskusteluissa kun ei voida hyväksyä monia eri tapoja tehdä asioita ja silti ne ovat yhtä hyviä kuin täällä esitetty "totuus". Suvaitsevaisuutta pyydän, en muuta.
...raportoituja viljelyjäkin on ollut pienemmissä akvaarioissa. Varmasti lisätila ei ole pahitteeksi, mutta jos minä huomaan, että ne näyttävät vielä onnellisemmilta 200cm akvaariossa, onko syytä vaatia sitä minimiksi?esim. leväbarbi tarttee 120cm altaaseen ainakin
Hyvin ajateltu.-Antti- kirjoitti:Onko se täysin mahdoton asia, että suosituksia on erilaisia ja harrastajille jätetään hieman omaakin harkintaa?
Akvaristissa kypsytys oli myös varsin laajasti esiteltynä,...
Tarvitaan yksi totuus! Miksi?
Sanokaa vain, minulle se on mielipide muiden joukossa. Monasti voin siihen yhtyäkin, mutta en varmasti loukkaannu, jos joku tekee toisin. Antti
Ja asuinpaikallaan vieläkin onnellisemmalta - viedään ne jatkossa sinne?-Antti- kirjoitti:esim. leväbarbi tarttee 120cm altaaseen ainakin
lisätila ei ole pahitteeksi, mutta jos minä huomaan, että ne näyttävät vielä onnellisemmilta 200cm akvaariossa, onko syytä vaatia sitä minimiksi?
Taisit unohtaa sen, että aikas moni on sitä mieltä, että esim. juuri levikselle saisi olla tuo 120cm (tai enemmän). Ja henkilöt jotka ovat tuota mieltä, ovat harrastaneet vuosia akvaarioita. Eron huomaat varmasti, jos pidät ko. kaloja 100 senttisessä altaassa tai pienemmässä ja siirrät ne isompaan. Levis isona, vilkkaana kalana tarttis tilaa ja vähän virtaustakin. Pieneen kippoon virtauksen saanti järkevästi on työn ja tuskan takana. Sitä en tiedä, miten ne käyttäytyy 2 metrisessä altaassa, kun oma allas ei oo kuin 150 senttiä - oletettavasti samoinTäällä on monet jo peräänkuuluttaneet hieman malttia näihin subjektiivisiin asioihin. Minäkin. Onko se täysin mahdoton asia, että
suosituksia on erilaisia ja harrastajille jätetään hieman omaakin harkintaa?
1. ammoniakki myrkytysnäyttänyt kelpaavan monille. Tarvitaan yksi totuus! Miksi?
Jos opiskelisit esim. biokemiaa (yleisesti biotieteitä), huomaisit, että tänään opitut asiat ovat jo huomenna vanhaa tietoa. Asiat päivittyvät, lisää tietoa tulee koko ajan, joten vanhoja käsityksiä ja silloisia "suosituksia" muutetaan jatkuvasti. Ja etenkin jos tekee samaa työtä pitkään ilman viime aikaista kehitystä, on jo auttamasti tippunut kärryiltä. Ja tämä koskee varmasti alaa kuin alaa. Siinä mielessä esim. aw on hyvä paikka pysyä kärryillä ja seurata, minne päin harrastus on menossa.julistaja vaan siksi että hänen pitkäaikainen työnsä alalla on tätä statusta tuonut pyytämättä.
Kenties aivan asian vierestä, mutta mitä kananmunajuttuja?Tuukkis kirjoitti: Jos tätä akvaristia verrataan siihen toiseen suomalaiseen missä on näitä kananmuna juttuja,niin onhan tämä siihen verrattuna jo kunnollinen akvalehti.
En ole lukenut itsekään sitä, silmäillyt useampaakin nroa akvaristiystävän luona. Lehti vaikuttaa mielestäni jopa paremmalta kuin Akvaristi (jos ei nyt kuvien laatuun kiinnitetä huomiota. Mutta ei sen puoleen, Akvaristissa käytetty paperi on hirveää -> heijastaa kaiken valon ja, kun lehteä lukee, niin saa käännellä lehteä eriasentoon koko ajan). Enemmän DIY-juttuja ja kertomuksia. No, Akvaristi on jo ilmestynyt vuoden päivät ja lukijoitten puolelta palautetta on ainakin kantautunut lehteen, joten luulisi, että lehtikin muovautuu lukijoitten tarpeeseen kyllä jossain vaiheessa - jos meinaa elää pitkään..ryukin kirjoitti:Kenties aivan asian vierestä, mutta mitä kananmunajuttuja?Tuukkis kirjoitti: Jos tätä akvaristia verrataan siihen toiseen suomalaiseen missä on näitä kananmuna juttuja,niin onhan tämä siihen verrattuna jo kunnollinen akvalehti.
(Aloitin akvaarionpidon vasta muutama kuukausi sitten, enkä ole lukenut sitä toista)