Kestävä ja helppo kasvi

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Nia78
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 14:17, 18.02.2004

Kestävä ja helppo kasvi

Viesti Kirjoittaja Nia78 »

Moi, olen ihan aloittelija ja vasta kypsyttämässä akvaariota. Kalasto on valittu ja nyt tarvitsisin kasveja. Onko vinkkejä kestävistä kasveista? Miten kasvit parhaiten saa pysymään hengissä? Akvaarioni on n 60l.
Chuna
Junior Member
Junior Member
Viestit: 93
Liittynyt: 16:13, 04.11.2003
Paikkakunta: Jkl/Roi

Viesti Kirjoittaja Chuna »

Mun kokemuksen mukaan kestäviä kasveja on ainakin karvalehti, vedensuosikki ja monet muut köynnöstävät ja nopeakasvuiset kasvit. Jaavansaniainen on myös erittäin kestävä ja helppohoitoinen. Kääpiökeihäslehti on kestävä, mutta hidaskasvuinen. Köynnöstävät kasvit tykkää nestemäisestä lannoitteesta ja vahvajuuriset pohjalannoitteesta. Jaavansaniaisen voi kiinnittää kannon tai kiven päälle, missä se voi viihtyä paremmin kuin pohjassa. Kun akvaario on kunnolla kypsynyt myös jotkut melalehdet (esim. punamelalehti) ovat aika vaatimattomia. Muita helpohkoja kasveja tulee mieleen esim. vallisneriat ja miekkakasvit, joista löytyy 60l akvaankin sopivia lajeja. Näitä kaikkia pitäisi olla tarjolla joka akvaariokaupassa.
Tosi ystävyys ei jäädy pakkasessa.
a0200303
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 19:22, 28.12.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja a0200303 »

Minun, aloittelija myös, kokemusten mukaan helppoja ovat olleen (hengissä säilyneet) keihäslehti, jaavansaniainen ja rasvalehti. Minulla vallisneria ei menestynyt. Melalehti temppuili alkuun mutta nyt on kotiutunut ja kukoistaa. :D
Viimeksi muokannut a0200303, 19:03, 03.03.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Hammaskarppi tyttö
pauli1
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 18:06, 13.02.2003

Viesti Kirjoittaja pauli1 »

Intianvesitähdikki on tosi nopeakasvuinen, ja myös ihan kaunis kasvi. Mulla vaan kävi niin, että kotilot söi mun Intianvesitähdikit. Vedensuosikki on myös tosi nopeakasvuinen ja ihan kaunis sekin. Jos sinulla on kasvinsyöja kaloja, tms. niin keihäslehtien (Anubias- suku) pitäisi kestää kalojen terrorisoinnit aika hyvin. Myös Jaavansaniainen kestää.
Mikäli mahdollista, niin osta kasvisi toiselta akvaristilta. Kaupasta ostetut eivät nimittäin säily aina yhtä hyvin hengissä, koska ne on kasvatettu poteissa. Akvaristeilta saat kasvit myös tosi paljon halvemmalla, tai jopa ilmaiseksi, kun esim. kaupasta saa viidellä eurolla pari kitukasvuista taimea. Huuhtele aina ostetut kasvit huolella.
Jyrki
Senior Member
Senior Member
Viestit: 624
Liittynyt: 13:20, 29.01.2003
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

Rusolehti on myös nopeakasvuinen ja helppo, konnanputki pyöreine lehtineen on myös helppohoitoinen ja ehdottomasti yksi suosikeistani.
Nuorimmaisemme Annika: "Iskä, jos lohikäärmeet syöksevät tulta, niin miksi ne eivät pala?"
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

konnanputki ja jättiläismiekkakasvi

Viesti Kirjoittaja Cory »

Konnanputkelle pisteet täältä myös. Todella nätti kasvi, helppo hoitaa ja lisätä. Näyttää nätiltä sekä isossa ryhmässä että vain parina kappaleena, ja käy myös kelluskasviksi.

Toinen helppo suosikkini on jättiläismiekkakasvi Echinodorus bleheri, se mitä löytyy melkein joka putiikista. Voi nimensä perusteella ja muutenkin tuntua hieman suurelta 60 litraiseen, mutta karsimalla sen saa pysymään ihan kompatinakin. Itse olen pitänyt sitä 80 litraisessa ja ollut tyytyväinen. Rehu ei tosin kasva täyteen mittaansa ja tuskin tekee kukkavanaa, mutta näyttää silti kauniin vihreältä ja tekee uusia lehtiä reippaasti. Ja kasvien, toisin kuin kalojen, kohdalla ei ole mitään lakisääteistä minimitilavaatimusta! ;)

Todella vaatimaton hoidokki tämäkin: pohjalannoitustabu/-kuula vain silloin tällöin, muutoin kasvi tulee toimeen suht heikollakin valaistuksella ja veden laadullakaan ei ole niin väliksi. (Vinkki: näitä löytyy joskus putiikeista todella halvalla/ilmaiseksi, jos liikkeen plekot ovat repineet rehun lehdet pitsiksi. Kotiuduttuaan tekee kuitenkin uusia lehtiä n. 1/viikko, joten ihan siedettävässä ajassa siitä saa taas nätin näköisen. Kauppa vaan ei viitsi odottaa.)
Andy85
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 21:26, 08.02.2004

Viesti Kirjoittaja Andy85 »

Karvalehti on mielestäni parhaita kasveja vasta perustettuun akvaarioon. Se on nopeakasvuinen ja kestää hyvin vesiarvojen muutoksia ja huonontumista. Tietysti kaikki muutkin nopeakasvuiset köynnöskasvit ajaa saman asian.
Viimeksi muokannut Andy85, 16:26, 19.03.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Irene
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 16:02, 14.12.2002
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Irene »

Tässähän niitä hyvä lista on jo tullut kestäviä kasveja. kun mainitsit että kalasto on valittuna niin senkin osuus kyllä merkitsee hieman tuota kasvi valintaa / kestävyyttä sekä tietty muut vesi ja valaisuunliittyvät seikat. Kunhan lannoitat kasvejasi oikealla lannoitteella, vaihdat vettä, katsot valaisun kohdalleen niin eiköhän se ole siinä!

Itselläni oli aluksi heti jättiläismiekkoja, vedensuosikkia, kääpiökeihäslehteä ja intianvesitähdikkiä ja hyvin rehoittivat heti alkuun.

Sitten vain nauttimaan kauniista akvaariosta [;)]
Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito jos sekään nyt niin kovin tärkeää..
turtana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 12:57, 23.02.2004

Viesti Kirjoittaja turtana »

Argentiinan vesirutto on tosi nopeasti kasvava ja sitä on helppo lisätä napsauttalla päät poikki ja istuttamalla pohjaan, haarautuessaan katkaisukohdasta saat nopeasti tuuhean viidakon. Lisäksi se on ihan kivan näköinen ja kestävä. Anubiakset on kestäviä, joskin hitaita kasvamaan. Karvalehti on kestävä ja hyvännäköinen, nopea.
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Jättiläis miekkakasvi on ainakin erittäin kestävä kasvi... Ja nopea kasvuinenkin :roll:
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

limaskaa

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

helpoin on varmasti pikkulimaska....jota et saa pois altaastasi jos sitä sinne vahingossa pääsee tulemaan. :mrgreen:

No joo kehäslehdet ovat helpoimpia :)
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
turtana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 12:57, 23.02.2004

Viesti Kirjoittaja turtana »

Minulla oli pikkulimaskaa altaassani, toin sitä ihan vartavasten kaverilta. Se ei lähtenyt leviämään vaan hävisi nopsaan suodattimeen ja kalojen suihin. Missähän oli vika? Tarvitseeko se jonkun spesiaalin lämpötilan?
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Pikkulimaska

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

turtana.

Luin jostakin että limaska tarvitsee seisovaa vettä, vilkkaassa vedenkierrossa se häviää, eleleehän se ojissa ja lammikoissa tuolla luonnossa vaan ei koskissa. :mrgreen: Ja onhan se herkkupala kaloille, ottavat ja syövät jos suuhun sopii.

Ja vinkkiä:
Luulempa että pikkulimaska on niin helppo kaveri, että sen voi laittaa vaikka laajapintaiseen lasikippoon, sinne pikkuisen hiekkaa pohjalle ja lannoitusta. Voisi kokeilla vaikka tavallista kasvilannosta ja paljon valoa. Eteläinen ikkunapaikka voisi sopia, muistaa vaan täyttää kippoa ettei vallan kuivu kokonaan. Siitä vaan sitten akvaan kun entinen limaska häviää. :)
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kun allas on noin pieni, niin minä en laittaisi sinne jättiläismiekkakasvia, vaikka kuten Cory sanoi, sen saa pysymään pienenä. Mutta miksi nähdä se vaiva kun voi hankkia pienempiä kasveja joita ei tarvitse karsia.

Esimerkiksi pikkuinen miekkakasvi, Echinodorus quadricostatus, kasvattaa hienon pusikon viihtyessään eikä se ole kovinkaan vaikea pidettävä. Köynnöstäviä kyllä joutuu karsimaan aika usein pienessä altaassa, mutta eipä se miltään näytä ilman niitä. Tällä mainitut intianvesitähdikki (Hygrophila polysperma), konnanputki (Hydrocotyle leucocephala), rusolehti (Ludwigia repens), argentiinanvesirutto (Egeria densa), karvalehti (Ceratophyllum demersum) jne. ovat hyviä vastaperustettuun altaaseen. Minun suosikkejani ovat konnanputki, argentiinanvesirutto, karttulehti (Heteranthera zosterifolia) ja vedensuosikki (Limnophila sessiliflora). Noita kun katkoo tarpeeksi usein, niin niistä saa myös aika tuuheat puskat.

Perussuosikit jaavansammal (Vesicularia dubyana) ja jaavansaniainen (Microsorum pteporus) ovat helppoja. Jaavansaniaisesta löytyy vähän kaikenmoisia muotoja ja esimerkiksi Windeløv-muoto jää pienemmäksi kuin tavallinen ja on söpön hapsuinen. Myös kääpiökeihäslehti (Anubias barteri var. nana) on kestävä, joskin sitä ei kannata istuttaa pohjaan, vaan se olisi hyvä kiinnittää johonkin kantoon tai kiveen.

Jotkut kasvit viihtyvät paremmin kovemmassa, jotkut pehmeämmässä, mutta yleisesti ottaen meikäläinen vesi on ihan hyvä melkein suurimmalle osalle kasveista. Kunhan muistaa lannoittaa oikein ja kasvit saavat riittävästi valoa.

Lisää tietoa kyseisistä kasveista löydät varmasti käyttämällä aqua-webin omaa hakua, Googlea, Tropicaa ja Akvaariokasvien nimilistaa. Jälkimmäisestä löydät suomenkieliset ja tieteelliset nimet Liisa Sarakonnun keräämästä listasta.

OT:
Ja sitten, anteeksi nipotus, mutta tuo on vähän liian suosittu kirjoitusvirhe tässä aiheessa.

Intianvesitähdikki.

Argentiinanvesirutto.

Jättiläismiekkakasvi.

Eli suomenkieliset nimet kirjoitetaan yhteen. Esimerkiksi täältä näkee oikeat kirjoitusmuodot: Akvaariokasvien nimilista. Sieltä näkee myös että joillakin lajeilla on montakin kutsumanimeä ja osassa on kaksiosainen nimi jälkimmäisenä. Esimerkkinä vaikkapa "leveäkeiholehti, leveälehtinen sagittaria". Se ei kuitenkaan tarkoita että se olisi lajin nimen oikea kirjoitusmuoto vaan se on yleensä hyvinkin vanhentunut kutsumanimi, eikä validi lajinnimi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”