Vedenvaihdosta ristiriitaista tietoa

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
PetriL
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 12:19, 18.12.2003
Paikkakunta: Turku

Vedenvaihdosta ristiriitaista tietoa

Viesti Kirjoittaja PetriL »

On ihmeellistä miten ristiriitaista tietoa voi akvaarion hoidosta saada! Lukuisten ohjeiden mukaan olen vaihtanut 200litraisesta akvaariostani vettä 50-60litraa viikossa sekä puhdistanut tällöin suodattimen ja "imuroinut" pohjaa kevyesti parin viikon välein.

Eräässä jo monta vuosikymmentä alalla toimineessa akvaarioliikkeessä nämä minun hoitotoimenpiteet kuitenkin kuitattiin makeilla nauruilla. 8O Näiden "asiantuntien" mukaan vesi tulee vaihtaa kuukauden välein ja samalla pohja lapota. Liika vedenvaihto kuulemma estää bioloogisen tasapainon synnyn ja kalat suorastaan huutavat :twisted: kun uutta kraanavettä kaadetaan niiden altaaseen viikon välein. (käytän vedenparannusaineita)

En tiedä pitäisikö tässä itkeä vai nauraa! :frown:
Fisustaja
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fisustaja »

Kai tiesit että monet akvaariokauppiaat puhuvat täyttä p****a! 8-) On tosin monia hyviäkin kauppiaita, mutta aina pitää hieman epäillä.
Jo yli puolet elämästä akvaarioiden parissa.
Antin & Annen kotisivut
Jyrki
Senior Member
Senior Member
Viestit: 624
Liittynyt: 13:20, 29.01.2003
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Vedenvaihdosta ristiriitaista tietoa

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

PetriL kirjoitti:On ihmeellistä miten ristiriitaista tietoa voi akvaarion hoidosta saada! Lukuisten ohjeiden mukaan olen vaihtanut 200litraisesta akvaariostani vettä 50-60litraa viikossa sekä puhdistanut tällöin suodattimen ja "imuroinut" pohjaa kevyesti parin viikon välein.
Anna niitten vaan nauraa, väärässä ovat (siis akvaariokauppiaasi) mutta voisit vaihtaa tuota vettä vaikka noin 80-90l viikossa ja ei sitä suodatinta (ilmeisesti sisäsuodatin) kannata puhdistaa kuin vähintään kerran kuukaudessa ellei sitten aivan tukkoon mene.
Nuorimmaisemme Annika: "Iskä, jos lohikäärmeet syöksevät tulta, niin miksi ne eivät pala?"
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Vedenparannus aineiden käyttö on ollut vähän niin ja näin viimeaikoina. Helpoimmalla on päästy jättämällä se kokonaan pois (mikä hyöty?). Se ainostaan maksaa ja sen hyötykin on vähän... :roll:
Tosin jos tykkää käyttää, niin antaa mennä vain [;)]
Tosin halvemmalla pääsisit, jos et käyttäisi :roll:
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
Tarza
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 10:18, 05.01.2004

Viesti Kirjoittaja Tarza »

Korva kirjoitti:Vedenparannus aineiden käyttö on ollut vähän niin ja näin viimeaikoina. Helpoimmalla on päästy jättämällä se kokonaan pois (mikä hyöty?). Se ainostaan maksaa ja sen hyötykin on vähän... :roll:
Tosin jos tykkää käyttää, niin antaa mennä vain [;)]
Tosin halvemmalla pääsisit, jos et käyttäisi :roll:
Niin täälläkin on kyllä ollut useammankin kerran puhetta Turun vedestä. Se todellakin kaipaa vedenparannusainetta, koska siinä on aina joko klooria tai kloramiinia. Eli ei siis todellakaan turhaa!
Tuija
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 15:10, 20.10.2003
Paikkakunta: Espoo / HAS

Viesti Kirjoittaja Tuija »

Turun vedestä on keskusteltu ennenkin, esim. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... un+%2Avesi.

Ilmeisesti vedenparannusaineen käyttö on paikallaan. Vedenvaihtoja ei kannata yleensä jättää väliin, vaihtaa vaikka vähemmän kerralla. Paitsi jos vedessä on jo selviä merkkejä saasteista tms.

Omasta mielestäni tuo sinun vaihtamasi 50-60 litraa/viikko on ok, jos hanasta tulee pienehköjä määriä nitriittiä ja akvaariosi biologinen suodatus toimii (esim. pohjahiekan bakteeristo). Enempää tuskin kannattaa vaihtaa, ellei sitten Turun vesilaitos jotenkin onnistu saamaan vettä parempilaatuiseksi.

Viikoittainen vedenvaihto ei estä biologisen tasapainon syntyä, koska bakteerit eivät asusta vedessä, vaan sopivilla pinnoilla. Ainoastaan, jos hanavedessä on paljon klooria, voisi ajatella sen tuhoavan akvaarion bakteeriston. Typpibakteerit kuitenkin ilmeisesti ovat melko kestäviä kloorin suhteen. Ja vedenparannusaine auttaa tässä asiassa, varsinkin jos sillä pystyy neutralisoimaan myös kloramiinin, jota Suomessa myös käytetään.

Sisäsuodattimet tulisi puhdistaa viikoittain, kuten ilmeisesti oletkin tehnyt. Saat silloin osan akvaariota kuormittavasta jätteestä pois jo ennen sen hajoamista ja veteen liukenemista.

Hankala tilanne teillä siellä :( . Mutta sanoisin, että ei se kerran kuussa vaihtaminen ole ainakaan parempi vaihtoehto, veteen ehtii kertyä sinä aikana vaikka mitä. Ja vedenvaihto (= veden vaihtuminen tuoreeksi) on kaloille aina sitä rankempaa, mitä harvemmin se tehdään.

Tuija
><((((('`>
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Re: Vedenvaihdosta ristiriitaista tietoa

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

PetriL kirjoitti:Eräässä jo monta vuosikymmentä alalla toimineessa akvaarioliikkeessä nämä minun hoitotoimenpiteet kuitenkin kuitattiin makeilla nauruilla.
No, ovatten sitten jäänneetkin sinne vuosikymmenten päähän nykytilanteesta. Jättäisin siis huomioimatta moisen liikkeen kommentit jaktkossa täysin... Voit toki seuraavan kerran tokaista "Ehkä se oli vuosikymmenia sitten tuollaista - tervetuloa tälle vuosituhannelle!" :mrgreen:
Hyde79
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 21:09, 06.04.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Loppi

Viesti Kirjoittaja Hyde79 »

Sain muuten minäkin kuulla vedenvaihdoistani, kun vaihdan n.200litrasesta vikkottain sen 3-4 ämpärillistä...

Akvaarioliikkeen myyjän silmät pyörähti päässä ja tokaisi,että eihän sitä hyvä ihminen niin usein! 8O

Aloittelijalle tämä on vähän hankalaa...kun ei viitsi alkaa kinaamaan tytön kanssa jolla on akvaario toiminut ihan hyvin jo vuosia toisella tavalla :roll:

Nitriittitestiä ostaessani tyttö sanoi,ettei se kyllä ole välttämätön jos kalat voi hyvin... mutta siihen sanoin,että voin minimoida vahingot jos tiedän akvani tilan.

Ja muuten, nitriittitesti näytti hailakan keltaista eli erittäin hyvä! :mrgreen:
Anza
Member
Member
Viestit: 431
Liittynyt: 18:33, 19.10.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anza »

Argh! Itse akvaarioliikkeessä työskentelevänä saan korjata ihmisten vanhanaikaisia tietoja vedenvaihtorytmistä päivittäin. Sitten vielä sanovat epäilevästi, että "toisessa liikkeessä neuvottiin vaihtamaan kerran kuussa...". Milläs siinä sitten todistat että oma tietosi on sen oikeampi kuin toisen liikkeen myyjän..? ;)
Lähinnä ongelmia tuottavat juuri akvaariokauppiaiden/myyjien jakama väärä tieto, asiakkaat kuitenkin kuuntelevat heitä ja kyselevät paljon - surullista että tietoja ei päivitetä. Tiedän esimerkin, jossa muutama (kallis) pleko oli menettänyt henkensä koska vettä vaihdettiin suurehkoon akvaarioon ämpärillinen viikossa ja vedessä oli niin paljon nitraattia että sinne oli jo kehittynyt myrkytystila.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kehoita mittaamaan veden laatua ja vertaamaan tuloksia hanaveteen. Ellei vedenlaatua tietoisesti muuteta (kovuus, pH ja kasvilannoitteet jne.), niin vedenlaatu ei saisi paljoa muuttua vaihtojen välillä.

Johtavuusmittarilla vois ionipitoisuuden muutoksia tarkkailla vaikka pari kertaa vuorokaudessa, ja pitää kirjaa niistä. Josko olisi miten hyvä vedenvaihtoindikaattori. Tosin sellaisia ei kovin monella valitettavasti ole.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
vee_monn
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 10:16, 23.03.2004
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja vee_monn »

Itsekin suosittelen vaihtamaan ainakin kerran viikossa vaihtamaan n. 3-4 sangollista vettä. Siis 112L ja 240L. Tottakai 240L tarvii enemmänkin sangollisia kuin 4. Esim 6 sankoa...silleen.. 8-)
Akva myyjäsi oli väärässä.. :frown: Että suututtaa.
Kaksin aina kaunihimpi.
Anzku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 774
Liittynyt: 17:16, 29.07.2003
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Anzku »

Anza kirjoitti:Sitten vielä sanovat epäilevästi, että "toisessa liikkeessä neuvottiin vaihtamaan kerran kuussa...". Milläs siinä sitten todistat että oma tietosi on sen oikeampi kuin toisen liikkeen myyjän..? ;)
Niinpä, itselleni ja akvaarionhankintaa suunnittelevalle ystävälleni on erinäisiä kertoja kehkeytynyt varsin pitkä(veteinen) eipäs-juupas-väittely vedenvaihdoista. Hänellä on ollut akvaario joskus vuonna muumio, "eikä sitä vettä silloinkaan vaihdettu ja pari kertaa vuodessa suursiivous. Eikä kuollut kuin pari kolme kalaa vuodessa!". Vesitestit ovat myös turhia, koska "niitä ei silloinkaan ollut ja ne on vain niille jotka ottaa akvaariojutut liian tosissaan" (!!). Miten ihmeessä tällaisille todistetaan, että vettä vaihdetaan kerran viikossa, ei kuussa, ja testit on tarkoitettu kaikille akvaarionomistajille, ei vain meidänkaltaisillemme tiukkapipoille... 8O
The difficult is done at once, the impossible takes a little longer.
Tuoppi76
Junior Member
Junior Member
Viestit: 164
Liittynyt: 15:36, 24.10.2003

Viesti Kirjoittaja Tuoppi76 »

Anza kirjoitti:Milläs siinä sitten todistat että oma tietosi on sen oikeampi kuin toisen liikkeen myyjän..? ;)
Miksi siis olette sitä mieltä, että vettä pitäisi vaihtaa tyyliin 50% viikossa, jos ette pysty osoittamaan, että siitä on mitään hyötyä. Haittaakin siitä saattaa siis aivan yhtä hyvin olla.

Vai onkos asiasta muutakin tietoa kuin "mun kalat voi hyvin, kun vauhdan vettä x% viikossa". Vai onkos täällä aina se viimeinen totuus? No joo...8O
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Tällaista voisin heittää:
Äkilliset tai nopeat vedenlaadun muutokset stressaavat kaloja, mutta hitaisiin kalat tottuvat.

1) no ei siis vaihdeta vettä; mitä tapahtuu: veden laatu muuttuu hitaasti viikosta toiseen. Kalat voivat hyvin ja ovat pirteitä. Ne eivät kude, kasva hyvin eivätkä sairastu, ja kaikki näyttää hyvälle. Sitten on vuosisiivouksen aika, ja vettä on pakko vaihtaa. Osa kaloista sairastuu ja osa kuolee. Uudet altaaseen tuodut kalat eivät olosuhteita kestä, vaan sairastuvat ja kuolevat. On siis jopa haitallista vaihtaa vettä. Isoisän isä tiesi tuon eikä vaihtanut vettä!

2) vettä vaihdetaan reilusti vähintään viikon välein. Veden laatu ei ehdi sanottavasti muuttua vaihtokertojen välillä ja veden pinnankorkeuden vaihtelut eivät häiritse kaloja (vrt. aallokko rannan lähellä) . Vedessä olevien potentiaalien taudinaiheuttajien ja haitallisten aineiden pitoisuudet vedessä pysyvät pieninä. Kalat ovat pirteitä syövät ja kasvavat hyvin, pysyvät terveinä ja monasti kutevat heti vedenvaihtojen jälkeen (edellytys: hanavesi on hyvälaatuista, kuten Suomessa yleensä).

3) vaihdetaan vettä jossain tuolla välillä ja seurauksetkin ovat sitten jossain tuolla välillä.

Nuo vaihtoehdot ovat monin eri mittauksin todennettavissa. Eräs yksinkertaisimmista on veden sähkönjohtavuuden mittaus, joka ilmoittaa veteen liuenneiden ionien määrän. Sitä päivittäin seuraamalla voi havainnoida veden laadun muutoksia. Voi vaikka merkitä päivittäiset mittaustulokset aikajanalle päivittäin.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
PetriL
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 12:19, 18.12.2003
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja PetriL »

Kiitos monista vastauksista! :o Uskoni säilyi akvaarioharrastukseen ja jatkan altaani hoitoa entiseen tapaan oli se sitten jonkun mielestä oikein tai väärin. :D
Tuoppi76
Junior Member
Junior Member
Viestit: 164
Liittynyt: 15:36, 24.10.2003

Viesti Kirjoittaja Tuoppi76 »

PetriL kirjoitti:Kiitos monista vastauksista! :o Uskoni säilyi akvaarioharrastukseen ja jatkan altaani hoitoa entiseen tapaan oli se sitten jonkun mielestä oikein tai väärin. :D
Varmasti ihan hyvä päätös. Minäkin vaihdan vettä omaan 200 -litraiseen vettä juuri samaan tahtiin kuin sinäkin. Tosin pohjaa en lappoa, kun on tuo hiekkapohja. Taitaa olla tässä harrastuksessa olla aika monta tapaa ehdä asiat "oikein".

jarvij:lle vielä lisäisin, että mainitsemasi runsaat viikottaiset vedenvaihdot varmasti olisivatkin paras tapa, mutta väittäisin, että asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Vesijohtovesi ei käytännössä missään ole riittävän hyvää laadultaan, varsinkaan jos sitä ei erikseen käsitellä/seisoteta.

Kiekkokalojen kanssa touhuavat kyllä tosin taitavat yhtyä siihen, että kiekot eivät kasva kunnolla jos vettä ei vaihdeta riittävästi. Tästäkin tapauksessa "riittävästä" kuitenkin taitaa olla aika montaa käsitystä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”