Onko tietoa konnamonneista?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
wasser
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 17:40, 03.07.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Onko tietoa konnamonneista?

Viesti Kirjoittaja wasser »

Minulla on ollut jo 12 vuotta akvaariossani (150 l) konnamonni (Clarias batrachus?). Ostohetkellä pituus oli noin 10 cm, siitä päätellen se on jo selvästi yli 12-vuotias. Nyt se on 16-senttinen.

Monneja oli alkujaan kaksi ja ne liikkuivat aina yhdessä, mutta joitakin vuosia sitten toinen oli kiivennyt 8O ruokinta-aukosta ulos, ja vaikka se oli vielä hengissä kun se löytyi lattialta, se kuoli parin viikon kuluttua seikkailustaan.

Tämä toinen tervaskanto on ollut aina terve ja vilkas, mutta siitä on tullut vanhemmiten(?) tosi äkäinen. Se ei selvästikään katso asiakseen väistää muita :), mutta ei se kovin väkivaltainen ole, ja kelta- ja tiikeribarbit pärjäävät sille kyllä. Nykyään se kyllä enemmänkin makailee kasvien päällä tms. eikä ole niin vilkas kuin nuorempana.

Monnini ei ole koskaan saanut mitään erityiskohtelua, mutta nyt haluaisin kuulla, jos jollain olisi tietoa, millä ruualla sitä voisi hemmotella tai miten ihmeen vanhaksi se mahtaa tätä menoa elää...?
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Konnamonni

Viesti Kirjoittaja Jani »

Parhaiten hemmottelisit konnaasi ostamalla vähintään 500 L altaan :mrgreen: Konnamonni näet normaalisti kasvaa yli puolimetriseksi vonkaleeksi. Itsellänikin oli aikoinaan 200 L akvassa albiinokonnamonni. Kala sai lähteä takaisin eläinkauppaan kun näytti kasvavan 1 cm viikossa lisää pituutta ja pienet kalat saivat kyytiä 8O

Konnamonni ovat hienoja ja persoonallisia kaloja. Niille pitäisi vaan järjestää kunnolla tilaa jotta kasvavat eivätkä jää kitukasvuisiksi. Oikeastaan minimi allaskokona pitäisin 2 m pitkää allasta ja tilavuutta saisi olla 600+ litraa. 150 L on aivan liian vähän.

Mutta vielä vastaus alkuperäiseen kyssäriin: oletko tarjonnut konnamonnillesi esim pakasteseitä? Katkarapupelletit varmaan menevät myös alas. Kastemadotkin voisivat olla suurta herkkua.
wasser
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 17:40, 03.07.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja wasser »

Kiitos vinkeistä! Kastematoja elikkäs kasiaisia se on jo saanutkin.

Jaa-a, se on sitten lähdettävä metsästämään uutta asuntoa, jotta monni saisi mahdollisuuden uuteen uima-altaaseen...

Nimimerkki neljä akvaariota kaksiossa :D
sandariini.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 165
Liittynyt: 00:39, 11.06.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sandariini. »

En ole nyt aivan varma tarkoittiko tuo 8O -hymiö ensimmäisessä viestissäsi sitä, ettet ymmärrä miten konnamonnisi oli kiivennyt akvaariosta ja pärjäillyt kuivalla "maalla", mutta ajattelinpa nyt kuitenkin selventää asiaa heikolla tietämykselläni.

Eli konnamonnit todellakin pystyvät oleilemaan kuivalla maalla jonkin aikaa ja ne ovat taitavia ryömimään. Tämä onkin aikamoinen riesa sielläpäin maailmaa missä konnamonneja on vesistöissä riesaksi asti. Niitä ei näet pysty myrkyttämään kuoliaiksi tms. koska nehän voivat ryömiä kuivan maan kautta uuteen lätäkköön. :|

Että näin.

Niin ja onnittelen tiikeribarbiesi (niitähän ne olivat?) ja muiden fisujen selviytymisen johdosta. Kuulemani ja lukemani mukaan konnamonnit pistelevät poskiinsa kaikki itseään pienemmät kalat.

Eipä minulla muuta. Täytyy muuten vielä tunnustaa että itse lähes pelkään noita otuksia vaikken ole ikinä sellaista elävänä nähnyt. Jokainen kuva kyseisestä kalasta tuo mieleeni kauhukuvan jossa rauhallisesti tietä kävellessäni minua vastaan ryömii jättimäinen viiksivallu. 8O
Asian ydin taisi jäädä käsittelemättä..
wasser
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 17:40, 03.07.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja wasser »

Täytyy myöntää, että aika ruma jätkä(?) se minunkin konnamonnini on, enkä haluaisi törmätä sellaiseen - varsinkaan isoon - pusikossa. Mutta on se kuitenkin akvaariossa aika söpö :)

Ehkä omani on harvinaisen säyseä tai hyvin ruokittu, kun se ei tietääkseni ole syönyt yhtäkään asuinkumppaniaan näiden 12 vuoden aikana.

8O -naamalla viittasin hermostuttavaan tunteeseen, joka syntyy, kun huomaa uimariksi luulemansa otuksen järjestäneen itsensä kiipeämällä ulos akvaariosta, jossa on pieni ruokinta-aukko, jonka läheisyydessä ei ole mitään kiipeämistä helpottavia sisustuselementtejä. Olisin todella halunnut nähdä, miten se sen teki. Tai ehkä se hyppäsi taitavasti?

Muuta kiitos tiedosta - jos ne kerran luonnossakin kömpivät maalla, niin ihmekös sitten...
Mika
Monnimies
Monnimies
Viestit: 1730
Liittynyt: 20:40, 22.12.2001
Paikkakunta: Hellsinki rock city

Viesti Kirjoittaja Mika »

Oletko varma että monnisi on konnamonni? Olet ruokkinut sitä todella puuttellisesti tai lajimääritys on väärä. 12 vuodessa ja paljon vähemmässä ajassakin konnamonni kasvaa ainakin 30-35 cm pituiseksi altaan koosta riippumatta. Datzissa oli juuri artikkeli saksalaisesta harrastajasta joka oli kudettanut konnamonneja 700 l akvaariossa. Ankeriasmonneja on tuotu myös Afrikasta, jossa lajirunsaus on suurempi kuin Aasiassa. Itse sain vuosi takaperin hankittua tukusta Clarias pachynema yksilön joka menehtyi sittemmin PCF:a seuranneet tietänevät kyseisen tapahtuman. Yksilösi voi hyvinkin olla jokin muu laji kuin C. batrachus. Aasiassa on monia pieneksi jääviä lajeja. Ankeriasmonneissa albiinoyksilöinä on myynnissä myös Clarias gariepinus niminen hirmu, jota ei voi kunnolla hoitaa kotiakvaariossa.Täällä on vanha juttuni kalasta - nykyään voisin hiukan muokata tekstiä toisenlailla.
http://members.surfeu.fi/pekka.sivander ... mainen.htm

http://filaman.uni-kiel.de/Summary/Spec ... gariepinus
Lay down your soul to the gods rock `n' roll
wasser
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 17:40, 03.07.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja wasser »

Kiitos Mika infosta!!
En voi ENÄÄ sanoa olevani varma, että monnini olisi juuri konnamonni, millä nimellä sen alkujaan tulin ostaneeksi. En ole osannut epäillä lajinmääritystä, sillä omissa akvaariokirjoissani olevat kuvat lajista tukivat luuloani - nyt tosin huomasin, että niissä ei ole kokokuvaa kyseisestä kalasta, vain puolikuva, josta näkee pään.

Oma ronttini on hyvin erinäköinen kuin ensimmäisessä lähettämässäsi linkissä oleva Liisa. Omani on väriltään harmaa, väri on suunnilleen sama kuin Markku Varjon Elävä akvaario -kirjan kuvassa. Yhdennäköisyys kirjan kuvan kanssa on huomattava. MUTTA monnillani ei ole yhtään valkoisia pilkkuja, joita ainakin luonnonmuodoilla yleensä lienee.

Lisäksi säyseys sekä valikoivuus ruoan suhteen viittaisivat siihen, että se on joko jokin muu laji tai harvinainen luonne. Kastemadot kelpaavat ja tablettiruoka, mutta esim. katkoja tai lihaa se ei syö (ei edes maista).

Jaa-a! Mikähän monni se sitten on...? Nyt en kykene kuvaa liittämään mukaan, mutta yritän järjestää.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”