
Suodattimet ym. tekniikka vedenvaihdon yhteydessä
Valvoja: Moderaattorit
Suodattimet ym. tekniikka vedenvaihdon yhteydessä
Asia ei ole mitenkään erityisen tärkeä, mutta ihan mielenkiinnosta kysyn. Kun vaihdatte altaisiinne vettä, otatteko lämmittimien ja suodattimien yms. sähköjohdot irti siksi ajaksi kuten ihan oikeasti pitäisi? Ajattelin vaan kun en itse koskaan ota muita kuin lämmittimen, ettei hajoa. Suodattimia kun ei viitsisi juuri toiminnasta pois pitää. 

Lämmittimen otan pois seinästä. Suodattimet porhaltavat käynnissä sekä valaisimet, että näkee mitä tekee. Suodattimia en sammuta vedenvaihdon ajaksi, koska elän siinä uskossa, että uudelleen käynnistyttyään heittävät kaikki töhnät ulos altaaseen. Usein on "vaihdossa" kaksi allasta kerrallaan jolloin suodattimet joutuisivat olemaan pitkänkin aikaa hapettomana.
Niin, turvallisuudenhan vuoksi vedessä olevista sähkölaitteista pitäisi johdot irti ottaa. Ja tottakai sisäsuodattimien, koska ei ole hyvä pitää toiminnassa niitä elleivät ole veden pinnan alla. Ajattelin nääsen asiaa omien ulkosuodattimieni näkökulmasta. Minulla ulkosuodattimien putket eivät "pöräytä" mitään sontaa ulos vaikka suodattimet pois toiminnasta ottaakin. Tein meinaan eilen niin kun vaihdoin töpseleiden paikkaa pistorasiassa, muuten en minäkään niitä irroittele. Valot nyt voi päällä ollakin kun kyseinen sähkölaite edes ole vedessä. Toivotaan vaan ettei tule oikosulkua ja onnettomuutta.... ![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
- Advanced Member
- Viestit: 1074
- Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Vantaa
Otan päältä pois lämmittimen (kuvittelen, että voi rikkoutua kuivilla), sisäsuodattimen ja mattosuodattimen (jäisi puoliksi ilmaan) ja ulkosuodatinta säädän hiljemmälle, jottei se roiski vettä. Valot saa tietysti olla päällä. Näin teen turvallisuussyistä ja pitääkseni tekniikat kunnossa, sillä uusia on harvoin varaa ostaa. Tosin kädet tulee kyllä usein laitettua veteen, vaikka laitteet ovatkin päällä.
Siis mitä pitääksesi tekniikan kunnossa? Tarkoititko, että suodattimen (ulko-) bakteerikannan säilyttämisen vuoksi et ota suodatinta pois toiminnasta? Minä en siksi juuri niitä "sulje", käännän vain kaikki suihkuputket mahdollisimman alas, jolloin niistä ei roisku yhtään vettä altaan ulkopuolelle eikä valaisimeen. 
Ps. Ikinä en ota niitä töpseleitä irti ja kädet lilluu altaassa päivittäin lähes. Joskus olen ehkä pysty-/kiharatukkainen hirviö (en tikkusellainen) sähkiksen johdosta.![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)

Ps. Ikinä en ota niitä töpseleitä irti ja kädet lilluu altaassa päivittäin lähes. Joskus olen ehkä pysty-/kiharatukkainen hirviö (en tikkusellainen) sähkiksen johdosta.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
- Advanced Member
- Viestit: 1074
- Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Vantaa
Niin siis tuo minkä aqua2002 selittikin ja lisäksi vain yksinkertaisesti esimerkiksi se lämmitin voi kai mennä rikki, jos se käy kuivana. Eli pysyy kunnossa kun ei mene rikki.. Ulkosuodatinta ei ole mitään syytä ottaa pois päältä ja sisäsuodattimen bakteerikanna oletan pysyvän kunnossa, koska vedenvaihto ei kestä kovin kauaa ja suodatin on aika lailla kuivana ja bakteerit silloin kosteana eli hyvin säilyvänä.Misu kirjoitti:Siis mitä pitääksesi tekniikan kunnossa?
Varmaan parasta vain olla tarkkana tekniikan kanssa, huoltaa ja ostaa vain laatutavaraa, sillä altaaseen tulee kuitenkin laitettua kädet laitteiden ollessa päällä. Ettei tulisi hirviö-efektiä.Ps. Ikinä en ota niitä töpseleitä irti ja kädet lilluu altaassa päivittäin lähes. Joskus olen ehkä pysty-/kiharatukkainen hirviö (en tikkusellainen) sähkiksen johdosta. icon_wink.gif

Re: Suodattimet ym. tekniikka vedenvaihdon yhteydessä
En kyllä todellakaan jaksa ottaa. Vettä tulee vaihdettua viikoittain sellaiset 50 %, ja ainakin lämmitin paljastuu siis puoliksi. Pumput on viritetty siten että niiden vedenottoaukot jäävät aina "veteen", joten niiden kanssa ei ole ongelmaa.Misu kirjoitti:Asia ei ole mitenkään erityisen tärkeä, mutta ihan mielenkiinnosta kysyn. Kun vaihdatte altaisiinne vettä, otatteko lämmittimien ja suodattimien yms. sähköjohdot irti siksi ajaksi kuten ihan oikeasti pitäisi?
Ainoa, jolle on pakko tehdä jotain, on pH-mittari, jonka joutuisi kalibroimaan uudestaan jos se joutuu pitkäksi aikaa ilman kanssa tekemisiin. Tökkään siis sen styroksinpalaan lillumaan veteen vedenvaihdon ajaksi.
// Markus
Niin, tuosta lämmittimestä minäkin mainitsin jo ensimmäisessä viestissäni. Se hajoaa aikaa myöden jos se on aina toiminnassa kun se jää veden pinnan yläpuolelle. Ohjeissakin jo kerrotaan, että se pitäisi muistaakseni 10-20 min ennen ottaa irti pistorasiasta.
Kukin tekee tätäkin hommaa tyylillään.
Ps. Karanteenialtaan kaksi sisäsuodatinta (+lämmittimen) otan kyllä irti seinästä. menenpä nyt laittamaan kädet akvaarioon ennen töihin lähtöä...
Kukin tekee tätäkin hommaa tyylillään.
Ps. Karanteenialtaan kaksi sisäsuodatinta (+lämmittimen) otan kyllä irti seinästä. menenpä nyt laittamaan kädet akvaarioon ennen töihin lähtöä...

Se halkeaa jos lämpötilaero kasvaa tarpeeksi. Itsellänihän on tilanne se, että akvaarion päällä ilma on noin 28-29-asteista. Lämmittimen termostaatti on säädetty 24.5 asteeseen, ja vesi on yleensä 24.5-25-asteista. Kun lämmitin on päällä (termostaatti on todennut että on liian kylmää) ja sen nostaa pois vedestä, termostaatti katkaisee lämmönsyötön 1-2 sekunnin päästä. Tämä siis käytännössä vastaa sitä kun repäisee töpselin pois seinästä.Misu kirjoitti:Se hajoaa aikaa myöden jos se on aina toiminnassa kun se jää veden pinnan yläpuolelle.
Ainoa vaara, jonka keksin, liittyy lämmittimen halkeamiseen ja veden virtaamiseen sen sisälle. Käsittääkseni tämäkin on ratkaistu jollakin tasolla noiden lämmittimien rakenteessa.
// Markus