Kultakalahan on kaukana alkuperäisestä lajista monine muunoksineen.
Siispä vain alkuperäistä luontoa eikä mitään virityksiä,jätettäisiin
jalostus koiraihmisille.

Valvoja: Moderaattorit
Eipä noissa nokinaamoissa sinänsä mitään vikaa ole - ja eivät takuulla kuulu siihen linjaan, jota kahdeksankymmentäluvulla alettiin jalostaa vain parista yksilöstä.Izze kirjoitti:Juu, mulla on pari L.caeruleus koirasta, joilla on nätti sänki ja viiksetkin. Pystyraidat kyljissäkin on aika selvät. Ei ehkä parhaita yksilöitä juuri viljelyyn, mutta mun mielestä aika persoonallisen tyylikkäitä.
Tämä ei ymmärtääkseni pidä paikkaansa vaan on oikeastaan aivan päin vastoin. Eli se täysin keltainen ja mustaeväinen L. caeruleus on kotoisin muistaakseni Kakusasta. Siellä kala on varsin harvinainen ja Konings kirjoittaakin kirjassaan (3E), että kaloja on harrastajien altaissa moninkertainen määrä suhteessa luonnosta löytyviin. Tätä Kakusan "loistavan keltaista" värimuotoa on pyydystetty luonnosta viimeksi 70-80 -luvulla. Tämä siksi, että paikka on nykyään luonnonsuojelualuetta, josta ei kaloja saa pyytää. Hurjia huhuja on ollut liikkeella Tanskaan tuotetuista villeistä kaloista, mutta tämän totta oleminen on vähintäänkin epävarmaa - ja tämäkin erä olisi ollut vain muutama kala.Liisa kirjoitti:Esimerkiksi L. caeruleus -lajin puhtaan keltainen värimuoto mustilla evillä on kuulemma pitkälti linjasiitoksen tulosta. Jalostamattomilla yksilöillä värit eivät yleensä ole yhtä puhtaat; kyljissä voi näkyä heikkoja pystyraitoja ja etenkin dominanteilla koirailla on naamassaan päivän tai parin sänki (eli naama on enemmän tai vähemmän noetun näköinen).
Eipä noissa nokinaamoissa sinänsä mitään vikaa ole - ja eivät takuulla kuulu siihen linjaan, jota kahdeksankymmentäluvulla alettiin jalostaa vain parista yksilöstä.
Täältä löytyy muuten kuvia L. caeruleus-lajin eri värimuodoista (esim. Lion's Cove II on se valkovatsainen värimuoto)
Olen käsittänyt, että suurin syy luonnosta vaikeasti saatavien kirkkaan keltaisten kalojen häviämiseen harrastajien akvaarioista ei niinkään olisi linjasiitos ja siitä seurannut degeneroituminen, vaan pikemminkin muualta järvestä pyydettyjen eri värimuotojen risteytyminen niiden kanssa. Tästä olisi sitten seurannut nokinaamaisuuden ja muiden "ei-toivottujen värivikojen" lisääntyminen kalapopulassa.MiSt kirjoitti:Harrastajat, joilla on ollut altaissaan ensimmäisten sukupolvien L. caeruleus:ia, ovat kertoneet haikeina (mm. tuolla cichlid-forumilla), kuinka nyky caeruleus:it eivät ole lähellekään yhtä loistavan keltaisia verrattuna 80-luvun alun kaloihin. Tämän Kakusan muodon keltainen väri oli kuulemma erittäin kirkas, sellainen "sähköisen keltainen", josta tuo amerikkalainen kauppanimikin, "electric yellow".
Eli käsittääkseni tuo kakusan värimuoto on parikymmenvuotisen linjakasvattamisen ja siitä seuranneen degeneroitumisen takia menettänyt alkuperäisen kirkkaan keltaisen värinsä ja muistuttaa usein enemmän tuota Lion's Coven värimuotoa. Siis nykyiset ns. "golden" L. caeruleus:et ovat tietoni mukaan kaikki tuon alkuperäisen tuontierän/-erien kalojen jälkeläisiä.
Voi pitää hyvinkin paikkansa myös tämä. Varmaa faktaa kun on vaikea saada ja ristisiitoisuus on varsin todennäköistä. Tästä taas päästäänkin aiheeseen - ovatko nämä kalat sitten hybridejä vai ei.Liisa kirjoitti:Olen käsittänyt, että suurin syy luonnosta vaikeasti saatavien kirkkaan keltaisten kalojen häviämiseen harrastajien akvaarioista ei niinkään olisi linjasiitos ja siitä seurannut degeneroituminen, vaan pikemminkin muualta järvestä pyydettyjen eri värimuotojen risteytyminen niiden kanssa. Tästä olisi sitten seurannut nokinaamaisuuden ja muiden "ei-toivottujen värivikojen" lisääntyminen kalapopulassa.
Mutua on osittain myös oma tietoni ja osa hieman luotettavammista tietolähteistä peräisin olevaa (Koningsin kirjat).Liisa kirjoitti:Mutta tämä on ihan mututietoa ja erheytymisen vaara siis ilmeinen. Oli miten oli, liikajalostuksen vaarat ovat ikävällä tavalla tulleet todeksi monen eläinlajin kohdalla, toivottavasti nämä hienot Malawi-järven kalat säästyvät niiltä.
Erwin Scraml: East African Cichlids Malawi Mbuna kirjassa on kyllä juuri tuon johannii-koiraan näköinen värimuoto. En muista ulkoa sen nimeä, mutta uskoisin tuon olevan juuri tätä kantaa. Voisihan se ulkonäön perusteella olla kyllä esim. M.johannii ja M.interruptus risteytymä.wauweli kirjoitti:Tuosta värien sekoittumisesta tuli mieleen seuraava. Kuva on Joohanniista joka uiskentelee altaassani
http://pictureposter.allbrand.nu/pictur ... i.jpg.html
Kyljen kuviosta voisi päätellä että kyseessä ei aivan puhdas johannii ole.