Helmimonnisten kutu

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Helmimonnisten kutu

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Perustietoja altaasta:

Koko: 440 litraa 160x55x50
pH 6.8-7.0, GH 5-5.5, KH 0.5-1.0, Nitraatti n.12.5 mg/l

Suodatus: 2 x Eheim 2252 sisäsuodatinta, toisessa kiinni diffuusori hönkäämässä täysillä kuplaa veteen. Lisäksi 50x50 cm mattosuodatin eheimin compact pumpulla. Veden kierto 3400 l/h
Veden lämpö digimittarilla 28.0-28.3

Kasvit ja sisustus: Akvaario on tällähetkellä täydellinen sekamelska. Pohjalla yksi liuskekivistä koottu rakennelma jossa monia piilopaikkoja ja lisäksi 7 juurakkoa.
Kasveina 4 isoa miekkakasvia, 1 pantterimiekkakasvi, jumalattoman paljon vesitähdikkiä, kääpiöruohoa ja vallisneriaa. Kasvit ovat sikinsokin ja iso osa akvaariosta on ns. läpitunkeutumatonta viidakkoa.

Kalat:
1 x partamonni, 3 x haarniskamonni, 5 xhelmimonninen, 2x salamanteripleko, 1x LDA-01, 1x juovapuupleko (ehkä) ja 1 leväbarbi,
joka on muuttamassa uuteen kotiin keskiviikkona.

Ruokinta:
Ruokin ainoastaan kerran päivässä, mutta melko runsaskätisesti. Ruokinta on iltaisin n. tunti ennen valojen sammumista. Ruokana wardleyn katkarapupelletit ja spirulinakiekot, tetran tabiminit ja plecominit, JBL:n novoplecochipsit, tuore kurkku ja vanhimmalle haarniskamonnille kädestä pakastekuivattua tubifexiä. Aiemmin olen ruokkinut sillointällöin pakaste verimadoilla ja tubifexillä.
Monniset syövät pääasiassa noita katkarapupellettejä ja tabiminejä.

Eilen löysin kasvipusikosta pari helmimonnisen vauvaa (1cm) ja nyt kun aloin ruokkimaan kaloja pääsin todistamaan tätä luonnonihmettä eli monnisten kutupuuhaa livenä. Katselin että mitä ihmettä monniset nyt tekee ja huomasin niiden kutevan.

Kudun kulku:
Pullero helmimonnismamma touhottaa pitkin pohjaa aivan normaalista ja normaalivartaloinen helmimonnispappa kyhnää ympärillä. Uros kyhnää jä kyhnää naaraan kyljessä ja ympärillä sekä tökkii tätä kylkiin ja eviin ja yrittää tyrkyttää masuaan naaraalle.

Yhtäkkiä uros jää sellaiseen hieman tönöttävään asentoon ja naaras imee uroksen vatsaa hullunlailla sekunnista jopa kymmeneen sekuntiin. Pari saattaa kulkea virranviemänä 20 cm suorituksen aikana. Useimmiten tämä tapahtuu kuitenkin suojaisassa paikassa jossa ei ole kovaa virtaa (kivien alla, suodattimen alla, akvaarion kulmassa).

Tämän jälkeen uros loittonee naaraasta onnellisen näköinen ilme naamalla (samantyylinen ilme kuin aikuisviihde elokuvissa erään suorituksen jälkeen, joka usein on kohtauksen lopussa). Naaras jää paikoilleen ja on aivan samannäköinen kun ystäväni joskus aikoinaan yrittäessään niellä kokonaista mandariinia. n. sekunnin päästä naaras laittaa vatsaevänsä yhteen ja evien väliin plumpsahtaa kaksi tai kolme pientä valkoista munaa.

Tämän jälkeen pariskunta touhottaa yhdessä pitkin akvaariota (10 sekunnista, jopa pariin minuuttiin) ja naaras etsii paikkaa mihin laskea munat. Sopivan paikan usein lehden alapinta löydettyään naaras puhdistaa lehteä hetken ja sitten painaa itsensä lehteä vasten ja samalla levittää vatsaevänsä ja munat tarttuvat kasvin lehteen.

Tämän jälkeen naaras menee pohjaan tonkimaan normaalisti ja uros höheltää perässä ja koko homma toistuu. Meillä monniset aloitti hommat siinä 22 aikaan ja jatkavat sitä vieläkin (kello 01), elikkä aikamoinen maratooni kavereilla menossa.



Eli tässä oli siis kutupuoli ja tämä oli ensimmäinen kerta meillä kun pääsin todistamaan tapahtumaa. Edellisestä poikueesta ei siis ole kuin korkeintaan muutamia jäljellä ja nähdessäni haarniskamonnin imaisevan pari munaa sisäänsä päätin kokeilla kerätä munia talteen.

Itselläni on 4 viikkoa sitten perustettu kakkosallas (100l) ison akvaarion jalustassa, jossa on jonkinverran postitorvi ja kierteiskotiloita. Akvaarion perustin ottamalla isosta hiekkaa ja kasveja. Pikkuakvassa on mattosuodatin eheim compact 600 pumpulla johon on liitetty diffuusori, joka puhaltelee harvakseltaan kuplia altaaseen ja siellä oli eheimin aquaball joka pyöri pari viikkoa isossa akvaariossa ennen pikkualtaan perustusta. Poistin aquaballin ettei se ime mahdollisesti kuoriutuvia poikasia sisäänsä.

Seurasin monnisparia pitkin akvaariota ja yritin kerätä niiden munat talteen ottamalla ne varovasti sormilla kasvien lehdiltä pois ja liimasin ne pikkuakvaarion seiniin. Keräsin munia 30 kappaletta ja loput monnisten jopa 100 munasta jätin isoon akvaarioon, siltä varalta, että jos siirto vaurioittaa niitä jotenkin ja siksi että monniset tuppasivat laskemaan muniaan minulta piiloon ison akvaarion kasvipusikoihin vaikka kuinka yritin niitä seurata.



Elikkä tähän loppui tämä tieto-osuus ja päästään kysymyksiin.
En ole ehtinyt vielä etsiä tietoa monnisten kudusta ja ajattelin alkaa sitä etsimään tämän kirjoituksen jälkeen, mutta toivon että joku pystyy kertomaan että mitä tästä eteenpäin omia kokemuksiaan.

Kauan kuoriutumiseen pitäisi mennä aikaa?
Millä näitä poikasia voisi ruokkia?
Artemian kasvatuksesta olen lukenut, mutta en taida keretä niitä kasvattelemaan tälle poikueelle, mikäli ne niitä tarvitsee heti.
Olisiko jotain muuta mitä olisi hyvä tietää asiaan liittyen?

Lupaan kirjoitella mitä monnisille kuuluu tästä eteenpäin.
Toivottavasti osa poikueesta säilyy hengissä.

Suurin murhe tällä hetkellä on se mahtaako pikkuakvaarion kotilot syödä munat ennen kuoriutumista, toivottavasti eivät.
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Ainakin täällä on kerrottu hiukan monnisten kudusta/poikasista. Kuvaus sopii myös helmimonnisiin.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Kudun jälkeen päivä 1

Elikkä tänä iltana oli vieläkin kutu tallella 100 litraisessa. Ei ole kelvannut postitorville eikä kierteisille onneksi ainakaan vielä. Isoimmat kierteiset, jotka vastaan tuli siirtelin varmuuden vuoksi takaisin pääakvaan. Lähes kaikkiin muniin on ilmestynyt sisälle tumma osa elikkä hyvältä näyttää sen suhteen että ilmeisesti munat ovat hedelmöittyneet. Yhden poistin tänään kun olin vahingossa rusikoinut munan siirron aikana rikki ja se oli puolittain levinnyt.

Jännityksellä seuraillaan. Tuota ruokapuolta mahdollisesti kuoriutuville monnisille olen alkanut miettimään. Menen huomenna akvaariokeskukseen kyselemään mitä niille petrin mielestä kannattaisi syöttää. Ilmeisesti kaloja on turha ruokkia niin kauan kun ruskuaispussi näkyy selvästi, olenko käsittänyt oikein?
Kauankohan tossa kuoriutumisessa kestää. Olen lukenut 2 päivästä 2 viikkoon välillä olevia kirjoituksia. Aika laaja haitari. Toivottavasti kuoriutuvat. Lämpö poikasammeessa on 26.4-26.7.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Helmimonniset tuppaavat kutemaan jatkuvalla syötöllä kerran alettuaan. Omat helmet näkyvät hommissa liki joka päivä. Mätimunia tulee kerralla paristakymmenestä reiluun sataan riippuen siitä, onko pidetty paussia ja montako naarasta osallistuu.
teemu7117 kirjoitti:Jännityksellä seuraillaan. Tuota ruokapuolta mahdollisesti kuoriutuville monnisille olen alkanut miettimään. Menen huomenna akvaariokeskukseen kyselemään mitä niille petrin mielestä kannattaisi syöttää. Ilmeisesti kaloja on turha ruokkia niin kauan kun ruskuaispussi näkyy selvästi, olenko käsittänyt oikein?
Älä suotta jännitä, munien munaaminen on vaikeeta [;)]. Ainoa isompi moka, jonka ehkä olet tehnyt, on munien siirtäminen liian erilaiseen veteen. Jos munia siirtää, kannattaa toimia varman päälle ja ottaa poikasaltaan vesi on kutualtaasta. No, ilmeisesti munat ovat kondiksessa. Toinen varman päälle -juttu olisi homelääkkeen tai metyleenisinen lisääminen muna-altaaseen homehtumisen välttämiseksi, mutta monesti pärjää ilmankin.

Vastakuoriutuneita on vaikea huomata, paitsi jos altaassa ei ole pohjamateriaalia. Itse aloin ruokkia poikasia reilun vuorokauden jälkeen kuoriutumisesta, vaikka en varmasti nähnytkään, onko ruskuaispussit syöty.
Millä näitä poikasia voisi ruokkia?
Artemian kasvatuksesta olen lukenut, mutta en taida keretä niitä kasvattelemaan tälle poikueelle, mikäli ne niitä tarvitsee heti.
Olisiko jotain muuta mitä olisi hyvä tietää asiaan liittyen?
Eiku kasvattamaan vaan, muttei ihan vielä. Helmimonniset ovat kuoriuduttuaan aika pieniä. Ensiksi likoeläimiä ja/tai jauhemaista poikasruokaa (esim Sera Micron tai Tetra Baby E). Kypsä mattosuodatinkin on tässä avuksi. Mikromadot saattavat myös kelvata heti, itse en ole toistaiseksi kokeillut.

Parin päivän päästä sitten artemiaa, se on parasta tavaraa. Noita samoja jauheita voi antaa lisäksi, ja siirtyä sitten pikkuhiljaa hieman isompaan tavaraan (Sera MicroPan tai vaikka hienonnetut Viformo-tabut).

"Seuraavassa asteessa" olen itse käyttänyt erilaisia helposti hajoavia tabuja (tuo Sera Viformo on aika hyvä, hajoaa jauhoksi), hienonnettuja hiutaleita, hienoksi lihamyllytettyä räkmixiä, daphniaa, bosmidiaa ja cyklopsia (pakasteina).
Kauankohan tossa kuoriutumisessa kestää. Olen lukenut 2 päivästä 2 viikkoon välillä olevia kirjoituksia.

Riippuu ainakin lämpötilasta. Omien kokemusten perusteella arvaisin, että 3-4 päivää tuossa lämmössä.

Ai niin - yks munaamisen mahdollisuus on. Veden pilaaminen on tosi helppoa isoa poikuetta ruokkiessa. Vaihda vettä usein sitten kun poikaset alkavat syödä, sitä ennen sillä ei ole niin suurta väliä. Aluksi, kun poikaset ovat aivan pieniä, on tosin pidettävä erityisesti huolta siitä, ettei uusi vesi ole liian erilaista, tai vaihdettava vain vähän kerrallaan.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

päivä 3 (kudun jälkeen)

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Ok. eli tuossahan tuota tietoa tuli. Kiitoksia. Munat siirsin pikkuakvaarioon, jossa
vesiarvot ovat kyllä melko tarkalleen samat kuin isommassa, ainoastaan lämpötila on hieman matalampi, kun en tajunnut sitä ajoissa laittaa samaksi kun isossa akvaariossa, enkä munien siirron jälkeen viitsinyt sitä enää muuttaa. (Isossa n. 28 pienessä n. 26.5)

Munat näyttävät ihan hyviltä. Siirtopäivänä ne oli valkoisia, eilen sisällä oli tumma laikku ja tänään suurimman osan munista sisällä oleva laikku on saanut sellaista kuunsirpin tapaista muotoa eli aivan samannäköisiä ovat kuin biologian kirjan kuvat kalan alkiosta elikkä hyvältä näyttää.

Kävin akvaariokeskuksessa ja petri soitti jollekin harrastajalle, joka usein tuo hänelle helmimonnisen poikasia myyntiin. Hän kuulemma syöttää artemian toukkia kaloille kuoriutumisen jälkeen parin päivän päästä ensimmäiset 3-4 viikkoa.

Itselläni on tuo talous hieman tiukalla enkä alkanut ostamaan ilmapumppuja ja muita artemiankasvatusvälineitä. Täytyy sitten seuraavan poikueen kanssa katsoa jos talous olisi paremmalla tolalla.

Vinkkinä sain banaaninkuorten palasten laiton akvaarion pohjaan siten että hieman seisoneiden banaanien kuorista otetaan paloja ja annetaan olla pöntössä pari päivää kunnes ne alkavat selkeästi mätänemään ja sitten heittää ne menemään ja uutta tilalle. Näin pitäisi siis tulla likoeläimiä jos käsitin oikein. Mieleen juolahti vaan se että kannattaisikohan kuorista ottaa ulkopinta pois ettei säilöntäaineita joutuisi akvaarioon. Riskinä tässä tietysti se että kuoren sisäosat hajoavat varmaankin näin aika helposti.

Ostin myös purkin helposti hajoavaa JBL:n tabis ruokaa. Tämä saattaisi kelvata ilmeisesti jo ihan pienillekin ja lisäksi ajattelin kokeilla jauhaa noita muita kalanruokia pohjalle.

Sinänsä hyvänä puolena minulla on tuo kypsä mattosuodatin ja 100 litrainen poikasakvaario verrattuna siihen että monet kasvattavat poikasia jossain muutaman litran purkeissa. Lämpö pysyy vakaana ja pienten kalojen ruokinta tuskin kuormittaa vettä järin kauheasti. Tilakin riittää kasvatella mahdollisesti kuoriutuvat poikaset tuohon 2-3 cm kokoon samassa akvaariossa, eli ei joudu niitä siirtelemään mihinkään kasvatuksen aikana.

Ajattelin mahdollisen kuoriutumisen jälkeen vaihtaa varmuuden vuoksi sellaiset 10% per päivä vettä. Luulisi sen riittävän. Altaassa on myös kierteissarvikotiloita ja valitettavasti myös tässäkin pöntössä postitorvia, jotka myös syövät ylijäämäruokaa. Pelkona oli että miten kudun käy kotiloiden kanssa mutta toistaiseksi kotilot eivät ole kutua syöneet.

Jännityksellä odotellaan. Toivottavasti kuoriutuvat. A-keskuksesta luvattiin sellainen 2-3 euroa kalasta jos onnistuu niiden kasvatus sinne 2-3 cm pituuteen. Elikkä tässä olisi siis mahdollisuus saada vähän akvaarioinvestoinneistakin takaisin. Jos kasvatus onnistuu niin ostan sitten varmaan artemiasysteemit niillä rahoilla seuraavaa poikuetta varten. Rahaahan ihminen ei tarvitse muuhun kuin akvaarioihin.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Moi, artemia kasvaa myös ilman ilmapulputtimia laakeassa astiassa matalahkossa vedessä - haku on ystäväsi. :D Merisuolaa saa parilla eurolla ruokakaupasta.

Paria euroa enemmän saat kun myyt suoraan harrastajille esim. 5 e per pyrstö, kuten tällä palstalla monet ovat tehneet, tähän hyvin kohtuulliseen hintaan näistä kauniista monnisista. Itsekin ostin aw:n kautta 10 helmimonnisen parven.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

3 vrk täyteen

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkä nyt tuli 3 vrk täyteen munien siirrosta.
Periaatteessa hyvältä näyttää munien suhteen elikkä yksikään ei ole homehtunut ja kaikki näyttää olevan vielä ok (27/29 munaa). Kaksi poistin kudun jälkeisenä aamuna kun olin rusikoinut ne rikki siirrossa.
Jos olen oikein käsittänyt niin mikäli munat eivät ole kunnossa niin ne homehtuvat?

Tänään huolta on aiheuttanut pikkuakvaarion laseissa kiemurtelevat 1-2 mm. pituiset valkoiset ohuet madot, jotka kiemurtelivat etulasissa. Yksi pyöri myös munan päällä ja monta niiden ympärillä. Järven sivuilta löysin pari lausetta näistä ja jos oikein ymmärsin niin näiden pienien matojen ei ilmeisesti pitäisi vahingoittaa munia. Toivotaan parasta etteivät ne munia tuhoa ja toimivat pikemminkin poikasruokana kuoriutumisen jälkeen. Sen verran pieniä lierot olivat että luulisi niiden mahtuvan jo aika pienien poikasten suihin.

Olen ruokkinut pikkualtaassa olevia kierteisiä pohjatabletin palasilla ja niitä hajonneita ruoan palasia en ole viitsinyt poistaa akvaariosta, vaan ajatellut että eiköhän ne kierteiset ne tuhoa jossain vaiheessa. Ilmeisesti tämä on aiheuttanut matojen ilmestymisen.

Eilen mittailin vesiarvoja pikkuakvaariosta. pH 7 GH 5 KH 0.5-1 elikkä melko samat kuin isossa. Nitriittiä ei ollut, mutta nitraatin määrä hieman hämäsi. Nitraattia oli tetran tippatestillä lähemmäs 0 kuin 12,5 mg/l ja näin pientä arvoa ei minulla ole ikinä ollut missään akvaariossa. Mistä lie johtuu. Vettä vaihdoin sattumoisin pikkupöntöstä kutua edeltäneenä päivänä noin puolet.

Akvaarion perustin joskus ennen joulua laittamalla isosta akvaariosta hiekkaa pohjalle 2-3 cm ja siirtämällä ylimääräkasveja isosta pikkuakvaan. Pikkuakvaan tein päätyyn eheimin compact 600 pyörivällä pumpulla varustellun mattosuodattimen jonka ulostulovirtaukseen on viritelty 2252:sen ylijäämä diffuusori, joka puhaltelee kuplaa ammeeseen harvakseltaan. Olin pitänyt pariviikkoa myös eheimin aquaballia (liekö 2210 numeroltaan, en muista) isossa akvaariossa pyörimässä ja pidin sitä pikkuakvaariossa perustamisen jälkeen, mutta otin härkin pois munien siirron jälkeen, kun en tahdo sen imevän mahd. kuoriutuvia poikasia sisäänsä.

Perustamisen yhteydessä laitoin pikkuakvaan 5 kierteissarvikotiloa ja kasvien mukana tulin postitorviakin pikkuakvaan ja näiden kannat ovat kasvaneet "kypsytyksen ajan" eli ilmeisesti järin kovia nitriitti ja ammoniakki piikkejä ei ainakaan pikkupönttössä ole ollut.

Useimpien luettujen kertomusten ja arvailujen mukaan munien pitäisi siis kuoriutua noin 3-4 vrk kudun jälkeen elikkä huomenna alan odottelemaan tätä ihmettä nähtäväksi. Toivottavasti kuoriutuvat.

Isossa akvaariossa olleista edellisen kudun poikasista (jotka oli n 1 cm sunnuntaina) ei ole enää tänään tai eilen näkynyt yhtään. Edellisenä yönä huoneen valossa niitä tuli ainakin 3 pois vallisneria pusikosta vaeltelemaan pitkin pohjaa. Valitettavasti luulen että tässä vaiheessa haarniskamonnit ovat syöneet nämä viimeiset mohikaanit. Toivoa tietysti on että poikasia vielä edellisestä kudustakin on jäljellä, mutta ovat vain jossain piilossa.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Voionnea

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

No nyt ne sitten alkoivat kuoriutumaan. Kudusta aikaa tarkalleen 3 vrk.
Kolme on jo kuoriutunut ja hävinnyt sen siliän tien akvaarioon. Jäljelle on jäänyt vain tyhjät munan kuoret. Seurasin yhden kalanalun rypistelyä munasta ulos. Ei se näytä helppoa olevan pienilläkään se elämä.

Lisäksi pääakvassa näinkun näinkin tänään kaksi vanhan poikueen edustajaa jäljellä. Toinen oli vetäissyt mittaa ilman pyrstöä sen sentin verran. Toivottavasti nämä vieläkin onnistuvat välttämään haarniskamonnien kidat. Toivotaan parasta.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Ja nyt seuraavana aamuna on kaikki poikaset kuoriutuneet. Kaikki 27 munaa. Silloin tällöin näkee pohjassa vipeltävän kamalaa kyytiä pieniä palloja, joilla on pyrstö. Suurin osa poikasista työntyi kuoriutumisensa jälkeen piiloon mattosuodattimen mattoon, elikkä ei imeytynyt sinne vaan uivat ja osa tuli myös pois matosta tai vaihtoi paikkaa matossa. Toivottavasti eivät mitenkään jumiudu tuonne mattoon. Kai ne tietävät mitä tekevät. Matto on sitä hienointa laatua.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkä tänään 15. päivä yksi päivä ja yksi yö kuoriutumisen jälkeen monnisvauvoja ei juuri näe akvaariossa, mutta sillointällöin joku pölähtää aina näkyviin eli luulen että niistä suurin osa on ihan kunnossa. Piilossa vain. Asustelevat pääasiassa suodatinmatossa. Toivottavasti eivät jää jumiin. Maton alalaidasta aina silloin tällöin yksi pujahtaa esiin ui hetken pitkin pönttöä ja pujahtaa takaisin mattoon ja sitten toisesta kohtaa pujahtaa toinen jne.

Päädyin kuitenkin ostamaan artemian munia ja kokeilumielessä ostin vielä tuon hatch'nfeered laitteen tykötarpeineen. Ei ollut järin kallis peli verrattain moniin muihin asioihin jotka näihin akvaarioihin liittyy. Jos laite ei pelaa niinkuin pitää niin kuoriutan munia sitten perinteiseen malliin munia. Voin kertoa tässä samassa ketjussa sitten kokemuksia tämän laitteen toimivuudesta.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Raaka-Arska
Member
Member
Viestit: 373
Liittynyt: 18:48, 15.06.2004
Paikkakunta: Sahalahti

sterbai

Viesti Kirjoittaja Raaka-Arska »

ei noissa sterbaiden kudettamisessa ole mitään poppaskonsteja meinaan ne kutee minun altaassani jatkuvalla syötöllä.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkä nyt on siis 16 päivä. 3 päivää kuoriutumisesta ja asentelin eilen tuon hatch'nfeederin pikkupönttöön ja ihan hyvin se tuntuu toimivan. Nyt niitä artemian toukkia "kiipeää" jatkuvasti tuota osaa kohden josta ne menevät akvaarioon. Tämän jälkeen toukat kyllä katoaa hyvin äkkiä näköpiiristä, mutta toivotaan että luonto hoitaa hommansa ja toukat päätyvät poikasten suihin.

Ehkä näin jälkeenpäin ajatellen voisi ajatella, että kutua, poikasia ja näiden syömistä olisi todella paljon helpompi tarkkailla jossain pienemmässä astiassa, mutta kyllähän tämä 100 litrainen kypsä somistettu akvaario tietysti mahdollistaa sen ettei poikasia tarvitse siirrellä mihinkään vaan ne voi kasvattaa myyntikuntoon samassa pöntössä missä ne kuoriutuvat. Lisäksi kypsästä akvaariosta jossa on mattosuodatin poikaset löytänevät muutakin ruokaa itselleen kuin nuo artemian toukat.

Poikaset ovat tosin aika pieniä joten en ole varma syövätkö ne näitä artemian toukkia vielä, mutta kyllähän nuo kierteissarvikotilot hoitelevat nuo ylijäämät sitten pohjalta. Hukassaolleita monnisvauvoja kyllä löytyy, kun nostelee somisteita esim. kukkaruukun puolikkaita niin alta pölähtää aina poikanen tai pari. Lukumäärästä on mahdotonta mennä sanomaan mitään. Kuoriutuneita oli siis 27.

Syy miksi kirjoittelen tähän päivittäin on se, että haluan antaa kokonaiskuvan miten meillä tämä helmimonnisten kutu kehittyy kudusta toivottavasti komeiksi poikasiksi. Ehkäpä tästä on hyötyä sitten jollekin muulle, joka helmimonnisiaan tai muita monnisia haluaa kudettaa tai poikasia yrittää kasvattaa.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Mielenkiintoinen ketju, tätä on mukava seurata :D Kirjoita lisää vaan, tästä on varmasti hyötyä niille, jotka samojen asioiden kanssa pähkäilevät. Toivottavasti mukaan lukien minä, kun joskus saan toisen akvan ja pystyn näitä himoitsemiani monnisia hankkimaan.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkäs nyt on 18. päivä ja 4 päivää ja yö kuoriutumisesta aikaa. Poikaset ovat hieman kasvaneet, mutta ei niitä vieläkään löydä pohjalta nostelematta somisteita. Tänään nostin kahta juurakkoa ja alta pölähti n.10 monnisenpoikasta. Elikkä eiköhän poikasista valtaosa liene tallella.

Isossa akvaariossa on edellisestä poikueesta, joka kudettiin minun huomaamatta ainakin 2 poikasta on säästynyt ja mittaa alkaa olla yli 1,5 cm ja ötökät ihan helmimonnisen näköisiäkin, laihoja tosin. Alkavat olemaan sen kokoisia ettei tuo isoin haarniskamonnikaan niitä aktiivisesti yritä syödä. Hyvän paikan tullen varmasti kyllä vielä poikaset syö, jos ne eivät osaa varoa.

Tuosta hatch'nfeederistä hyytyi toiminta tänä aamuna lähes täysin ja päädyin repimään romun ulos, pesemään sen ja käynnistämään uudelleen. Ajattelin että ekaa kertaa käynnistäessä laitoin pumpun liian pienelle ja tämän takia iso osa artemian munista päätyi collection chamber nimiseen osaan minne ne ei kuulu ja nyt sitten kokeilin panna puhallusta laitteeseen oiken huolella ja puoli tuntia munien laiton jälkeen niistä pääosa on taas siellä missä ei pitäisi.

Taidan panna normaalin viljelmän pystyyn johonkin kokispulloihin kun ei tuo laite oikein vörki niin kuin pitäisi. Hieno idea ja osittain laite toimii, mutta vielä olisi hieman varaa kehittääkin pömpeliä.

Laite toimi tosin pari päivää hyvin ja artemian toukkia kiipesi akvaarioon jopa 50 kerrallaan laitteen kaulaa pitkin mutta parin päivän jälkeen tämä collection chamber osa oli aivan täynnä kuoriutumattomia munia ja kuoria ja toukkia näkyi kaulassa parikolme. Pulputus on vehkeessä hirveä ja tuohon imukuppiin ei osaa kyllä oikein luottaa. Yritän kehittää jotain nipsua jolla laitteen saisi tuettua akvaarion kehykseen ettei se vaan kaadu ammeeseen sisältöineen.

Jos joku ei tiedä mikä on hatchn'feeder ja asia kiinnostaa niin siitä on tarinoita tuolla tekniikka osastolla ja laitteen kaavakuva löytyy googlella hakusanalla hatch'nfeeder.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Nonniin eli samaa päivää mennään.

Löytyihän niitä poikasia nyt sieltä pohjalta. Valitettavasti kuolleina.
Pari kuollutta poistin ja löysin akvaarion pohjasta 2 lisää jotka olivat vatsa pystyssä pohjalla. Oletin niidenkin kuolleen mutta haaviessani ne kuitenkin vielä yrittivät uida ja pohjalla kääntyivät vatsa ylöspäin. Mikäköhän näitä vaivaa? Onko kyse luonnollisesta poistumisesta vai mikä näitä nyt alkoi tappamaan. Vastapainoksi näin sellaiset 10 jotka olivat varsin pirtsakoita ja säntäsivät pakoon juurakon alta.

Harjoitteluahan tämä vasta on minulle ja toivon että edes osa poikueesta selviää. Hieman kammostuttaa tuollainen joukkotippuminen. Täytyy seuraavaa kutua varten varmaan kehitellä joku hieman pienempi astia poikasten alkupäiviä varten, kun tuntuu tuo noiden seuraaminen olevan todella vaikeaa tuolla 100 litraisessa.

Saas nähdä.

edit: tässä siirryttiin nyt sitten tuonne hoito ja ongelmat palstalle. valitettavasti
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Uudet 80 munaa

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Tämä tarina siirtyi tuonne hoito ja ongelmat osioon, kun poikaset alkoivat tippua. Erittäin todennäköiseksi syyksi poikasten kuolemiseen olivat 100 litraisessa akvaariossa elävien artemiantoukkien ylimäärän takia hurjasti levinneet hydra-polttiaiseläimet, joita kasvoi mm. mattosuodattimen pinnassa. Ihmettelin kun yksi terveesti uiva poikanen ui mattoon ja tavallallaan jämähti niille sijoilleen. Hetken päästä se irroittautui ja oli paisunut kaulan kohdalta ja ui huonosti. Muutama hetki tästä poikanen kuoli pohjalle. Suurin osa kuolleista olivat paisuneet samalla lailla. Nyt 100 litrainen on flubenol kuurilla ja viimeiset 2 poikasta 10 litran muoviastiassa muutaman kierteissarvikotilon ja hohkakiven kanssa. Hyvin tuntuvat nämä kaksi pärjäävän.

Tässä kohtaa on hyvä siirtyä takaisin tänne monnipalstalle, koska tänään monniseni kutivat taas. Kutuun osallistui nyt selkeästi vain yksi koiras ja yksi naaras monninen. Sain kerättyä talteen noin 80 munaa reilusti yli sadasta lasketusta. 100 litraiseen en uskaltanut munia laittaa koska laitoin sinne eilen flubenolia ja nyt jaoinkin kudun kahteen paikkaan. Osa kudusta ~20 munaa ovat nyt pääakvaarion pinnalla olevassa poikashäkissä ja loput ovat varastojen kätköstä kaivetussa n. 20 litraisessa pikkuakvaariossa, jossa on ilmapumpulla toimiva pikku suodatin, hohkakivi ja n. 1 cm pääakvaarion hiekkaa pohjalla. Tässä pikkupöntössä poikasten alkuvaiheita on huomattavasti helpompi seurata kuin tuossa 100 litraisessa.

Edellisestä kerrasta edes jotain oppineena heitin artemiahautomo hatch'nfeederin nurkkaan ja aion käyttää sitä seuraavan kerran vasta, kun poikaset ovat sen verran isoja, ettei liika-artemiasta aiheutuva mahdollinen hydrapopulaation kasvu tapa poikasia. Nyt aion kasvattaa artemiaa erillisissä astioissa, jolloin pystyn kontrolloimaan artemian määrää akvaarioissa paremmin.

Palailen asiaan taas monnisten kuoriutumisen jälkeen ja toivotaan parempaa onnea tällä kertaa.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkäs nyt alkoi 20 litraisessa poikasten ensikodissa tapahtumaan ja muutama monninen kuoriutui jo. Aikaa meni nyt vain hieman reilut 2 vrk kun vesi on sellaista ~28 asteista. Viimeeksi meni reilut 3vrk kun vesi oli ~26.5 asteista. Saas nähdä miten käy. On tuo poikasten tarkkailu nytten huomattavasti helpompaa, kuin viimekerralla tuossa satalitraisessa.

Edellisestä talteen kerätystä poikueesta asuu muutamien 100 litraisesta ennen flubenolia pelastettujen kierteissarvikotiloiden kanssa samassa 10 litran ämpärissä jäljelle jääneet 2 poikasta ja nämä ovat jo hieman kasvaneet.

Nyt olisi tarkoitus olla hieman maltillisempi tuon ruokinnan kanssa ja tarkoitus kasvattaa pikkuiset sellaiseen reilun 1cm mittaan ennen siirtoa 100 litraiseen, jossa ajattelin flubenol kuurin jälkeen tehdä kunnon puhdistusoperaation varmuuden vuoksi. 50% vedestä muutamana päivänä peräkkäin ja hieman yrittää huuhdella somisteita ja lapota hiekkapohjaa, että saisi kierteisetkin palautettua pönttöön.

Uusiksi pioneerikaloiksi suunnittelin noita kahta edellisen poikueen edustajaa ja mikäli ne pysyy nyt hengissä 100 litraisessa niin siten alan hiljalleen siirtelemään tuosta 20 litraisesta poikasia tuonne sataseen tietysti pitäen silmällä sitä että poikaset ei ole järin erikokoisia, ettei pienimmät päädy isompien ruokalistalle.

Pääakvaariosta 440 l on alkanut tepsahtelemaan esiin erikokoisia monnisenpoikasia nyt entistä enemmän ja noita 1.5 cm tai yli on siellä ainakin 5 ja pienempiä useita, jotka ovat välttäneet haarniskamonnien suut ja sisäsuodattimien imut.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkä nyt on siis kulunut reilu vuorokausi poikasten kuoriutumisesta. Pikkuakvaariossa 20l kuoriutui suurin osa munista, mutta kokeilumielessä viritelty poikashäkki pääakvaarion pinnalla ei ollut järin toimiva ratkaisu. Munat painuivat verkon ja tukirakenteiden väliin ja ainoastaan 7/15 kuoriutui. Lisäksi pari poikasta oli verkon ja tukien välissä kuolleena. Tästä kyllä varoiteltiin kun ostin häkin, että kannattaa ommella verkko tiheästi tukirakenteisiin kiinni, ettei mikään joudu ja jää sinne väliin, mutta kun tämän ei muutenkaan ollut tarkoitus olla mikään hieno ratkaisu niin päädyin vain lätkimään munat häkkiin ja sillä hyvä.

Keräilin poikashäkistä hengissä olleet 5 poikasta tuonne pikkuakvaarioon. Pari poikasta on ollut kuolleena myös pikkuakvaariontapaisessa, mutta aikamoinen vilinä siellä käy. Poikasten lukumäärästä en osaa sanoa mitään. Ehkäpä noin 50 kpl saattaa olla aika lähellä. Osa munista jäi kuoriutumatta, kun viimeeksi 100 litraisessa kuoriutui kaikki 27, mitä olin sinne kerännyt. Nyt alan ruokkimaan artemialla poikasia vasta siinä noin viikon jälkeen ja silloinkin erittäin varovasti alkuun, ettei uutta hydrainvaasiota pääse syntymään. Tarkoitus olisi nyt kokeilla ihan jauhettuna noita perusruokia ja lisäksi kaupallista vauvaruokaa parin päivän päästä, kun ruskuaispussit näyttäisi olevan syöty.

Pikkuakvaariossa on pohjahiekka isosta peräisin ja muutamia kasveja olen sinne siirtänyt, että varmasti siellä osa poikasista saa ainakin jotain ruokaa mm. kaikenmaailman pikkueliöitä, joita noissa akvaarioissa on.
Vettä vaihdan noin puolet joka päivä ja veden otan isosta akvaariosta, jossa on täysin sama lämpö. Oletan näin vedenlaadun pysyvän aika lähellä tuon ison akvaarion tasoa, josta tuntuu noita "vahinkopoikasia", eli akvaarioon jääneestä kudusta syntyneitä poikasia löytyvän päiväpäivältä lisää. Nyt on ainakin 5 senverran isoa poikasta pääakvaariossa, ettei ne kuulu enää aktiivisesti haarniskamonnien ruokalistalle. En ajatellut jättää poikueista itselleni noiden alkuperäisten 5 lisäksi kuin korkeintaan 7 poikasta ja nuo 7 todennäköisesti löytyvät jo nyt isosta akvaariosta eli kaikki mitä saan kasvatettua tulee päätymään myyntiin.

Pikkuakvaariossa on hiekkaa pohjalla vain juuri sen verran että pohja peittyy eli noin 0.5-1.0 cm ja muutamia kierteissarvikotiloita olen siirtänyt sinne nyt kun poikaset ovat kuoriutuneet.Kierteiset eivät tosin ole olleet erityisen kiinnostuneita kudustakaan, kun taas postitorvia oli vastamunittujen munien kimpussa reilustikin. Keräsin muutaman munan, joissa oli useita postitorvia kiinni ja asettelin ne pieneen akvaarioon sellaiseen paikkaan, että muistan mitkä ne olivat ja näistä munista kyllä kuoriutui poikanen kaikista, elikkä eivät postitorvet ilmeisesti varsinaisesti mätimunia syö vaan pikemminkin sitä valkoista "tahnaa", jolla munat on kiinni laseissa ja kasveissa.

Katsellaan ja toivotaan että käy nyt parempi tuuri poikasten kanssa kuin edellisellä kerralla. Meillä tuntuu nuo monniset kutevan ~100 munaa kahden viikon välein ja en kyllä ajatellut luovuttaa tätä poikasten kasvatusyritystä ennenkuin saan edes yhden reilun poikueen kasvatettua myyntimittaan, meni siinä kuinka monta poikuetta tahansa.

Edellisen poikueen 2 viimeistä edustajaa elelee edelleen 10 litran muoviämpärissä kierteissarvien ja hohkakiven kanssa ja ovat hieman kasvaneetkin. Sitkeitä ovat nämä kaverukset. Siirrän ne seuraavaksi tuohon 100 litraiseen kuoleman kellariin, kunhan saan nuo flubenolin jämät sieltä suunnilleen puhdistettua.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
TaSa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 01:11, 19.12.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Itä-Helsinki, HAS

Viesti Kirjoittaja TaSa »

Kiitokset kun olet jaksanut kirjoitella noin tarkkaa päiväkirjaa. Oli mielettömän kivaa luettavaa :P .

Itsekin haaveilen, että helmimonniseni innostuvat kutemaan.
- Taru -
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Se on mukava kuulla, että kirjoittelu kiinnostaa, kun olen jo välillä ehtinyt ajatella lukeekohan tätä enää kukaan.

Elikkä monniset siis kuoriutuivat maanantain vastaisena yönä ja nyt ollaan keritty torstaihin elikkä poikasilla on ikää sellaiset reilut 4 vuorokautta ja nyt ne ovat jo kerinneet hieman isommiksi kuin viimeeksi poikaset olivat kun ne alkoivat massoittain kuolemaan. Lämpötila on 1.5 astetta korkeampi kuin viimeeksi mistä nopeampi kuoriutuminen ja kasvu johtuu. Pidetään peukkuja.

Lähes kaikki poikaset majailevat suurimman osan valoisasta ajasta tälläisen ilmapumpulla toimivan vaahtomuovipatruunasuodattimen alla, mutta kun akvaarioon pimeällä kohdistaa valoa on poikasia levittäytynyt pitkin akvaariota. Tässä 20 litraisessa on sellainen kynttilälamppu akvaariovalaisin joka lämmittää akvaarion meillä vanhojen kokeilujen perusteella ~40 asteiseksi elikkä se ei siis ole käytössä vaan olen viritellyt ison akvaarion jalustan alumiiniputkeen sellaisen halogeenispotin (entinen yölamppu) kiinni lähes puolenmetrin päähän akvaariosta ja tämä valaisee akvaarion aika mukavasti.

Toissa iltana käynnistelin kokeilumielessä artemiahautomon fantapulloon ja tänään tarjosin artemiaa poikasille ja aikamoinen kuhina noiden poikasten keskuudessa akvaariossa syntyi eli ilmeisesti maistuu. Eilen ja toissailtana aloin ruokkimaan poikasia tetra tabimin tableteilla siten että halkaisin tabletin neljään osaan ja laitoin yhden osan taitetun leivinpaperinpalasen väliin ja painoin ruuvimeisselin väärällä päällä tabletin palan rikki ja vähän pyörittelin ja kippasin syntyneen jauheen akvaarioon. Tämä jauho painuu pohjalle niinkuin monnisille pitää ja menee todella pieneksi. Kerrallaan panin siis vain tuon 1/4 osa tabletin ja ruokajauhoa syntyy aika tavalla.

Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni kasvattaa artemiaa fantapullossa ja artemiaa kuoriutuu näköjään aivan älyttömästi. Imeskelin sitten lappoletkulla pullonkyljestä pimeässä vessassa vettä kohdasta johon sohotin taskulampulla suoraan artemiasiivilään sellaisen reilun desin verran ja panin suolaveden takaisin pulloon ja huuhtelin hanan alla suolavedet pois artemiamassasta ja tämänjälkeen käänsin artemiasiivilän ympäri ja hanavedellä hiljaisella paineella sain "suolattomat" artemiantoukat vähään makeaanveteen. Tästä sitten kippasin osan suoraan poikasakvaarioon ja tämän jälkeen vasta tajusin kuinka monta miljoonaa toukkaa siinä vesimäärässä oli ja päädyin imemään suurimman osan toukista pois poikasakvaariosta ja vaihtamaan vettä. Lopun artemiaveden valutin sitten kahvisuodatinpussiin ja leikkasin suodatinpussista suurimman osan pois siten että ainoastaan alaosa ja toukat jäivät jäljelle ja laitoin suodatinpussin palasen täynnä artemiaa pakasterasiaan pakkaseen myöhempää käyttöä varten. Seuraavan kerran ruokkiessa tyydyn imaisemaan artemiapullosta vain ihan pienen määrän vettä.

Nyt olen siirtänyt takaisin ne kaksi poikasta siitä ämpäristä sinne satalitraiseen, jossa yritin viimeeksi kasvattaa poikasia ja joka oli flubenoli kuurilla. Hyvin ne näyttävät tällä kertaa pärjäävän siellä. Satalitraisessa on päätymatto compact 600 pumpulla ja laitoin sinne pienen määrän artemiaa nyt samalla näiden kahden poikasen iloksi ja huomasin hetkenkuluttua että suurin osa artemiantoukista päätyy näköjään mattosuodattimen taakse kirkasvesitilaan, mikä ei siis ole hyvä juttu. Ilmeisesti täytyy yrittää kasvattaa nyt poikaset niin isoiksi pikkupöntössä että niitä voi ruokkia muulla kuin artemialla sitten kun ne siirtää kasvamaan 100 litraiseen. Hyvänä puolena tuossa 20 l pikkuakvaariossa on se, että siitä olen vaihtanut veden sinne suoraan tuosta pääakvaariosta, jolloin sitä vettä voi vaihtaa tarpeen mukaan vaikka puolet 10 kertaa päivässä ilman mitään ongelmaa, jos joku sattuu livauttamaan sekaan esim miljoona ylimääräistä artemian toukkaa, kunhan muistaa aina vain silloin tällöin lisäillä pääakvaarioon uutta vettä ettei laitteet joudu kuiville.

Tuo artemiankasvatus ja muutkin poikastenkasvatuksen asiat vaativat kyllä vielä aikatavalla harjoittelua ennenkuin niihen muodostuu sellainen rutiini että homma toimii. Melkoista säheltämistä tämä kaikki tuntuu olevan mutta täytyy sitä nyt yrittää kasvatella poikasia, kun nuo helmimonniset niitä tuntuu niin mielellään työntävän. Eilen oli liikehdintä pääakvaariossa taas sellaista että eiköhän tänään tulisi jo uusiakin munia. Nämä mahdollisesti tulevat uudet munat saavat kyllä tosin nyt jäädä sinne isoon akvaarioon sillä alkaa tila, aika ja avopuolison hermot loppumaan näiden kanssa pelatessa.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Mja
Member
Member
Viestit: 255
Liittynyt: 17:54, 19.03.2004
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Mja »

teemu7117 kirjoitti:Se on mukava kuulla, että kirjoittelu kiinnostaa, kun olen jo välillä ehtinyt ajatella lukeekohan tätä enää kukaan.
Lukee lukee.

Tsemppiä vaan kasvatukselle. Miten niin avopuoliskolla hermot menee, miksi se näistä sun jutuista ressiä ottaa?

Meillä kuparimonniset taas eilen kutivat, toissapäiväisen vedenvaihdon jälkeen. Se alkaa olla vakiokuvio, että kun näkee naaraalla tai parilla vatsan pullollaan ennen vedenvaihtoa, niin tietää varautua keräämään kudun pois. :)
mape
Member
Member
Viestit: 326
Liittynyt: 16:59, 07.10.2002
Paikkakunta: Nurmijärvi/Klaukkala

Viesti Kirjoittaja mape »

Juu, täälläkin luetaan innolla :D ja haaveillaan omien helmimonnisten kudusta...
Miksi pitää olla muiden kaltainen, kun heitä on jo niin paljon?
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

mape kirjoitti:Juu, täälläkin luetaan innolla :D ja haaveillaan omien helmimonnisten kudusta...
Samma här. :D

Mukavaa, että toinen erä poikasia on menestynyt paremmin. Jos kameraa löytyy niin laitahan ihmeessä kuviakin niistä pikkuisista hassutuksista.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Elikkä nyt on lauantai-ilta ja poikasille tulee ikää kuoriutumisesta 6 päivää. Nyt suurin osa poikasista on viimeyön ja tämänpäivän aikana alkanut liikkumaan paljon pitkin poikasakvaariota ja touhottavat pitkin pohjaa ja sivulaseja eestaas ja ylösalas. Poikasten lukumäärästä on mahdotonta kuitenkaan sanoa vieläkään mitään. Senverran pieniä ja nyt vielä vikkeliäkin päälle ne ovat. Arviona voisi pitää tuota 30-50 poikasta. Kuolleita poikasia en ole löytänyt kuin muutaman, mutta todennäköisesti niitä on tuonne pieneenkin akvaarioon jonkinverran "kadonnut".

Olen syöttänyt poikasia nyt useita kertoja päivässä elävillä ja pakastetuilla artemiantoukilla ja jauhetuilla tabimineillä. Olin tuossa reissussa vuorokauden ja silloin ruokintana oli tuo tabiminjauhe.
Täytyy todeta että tuo itsekuoriutetun artemian pakastaminen ja syöttäminen poikasille on todella hyvä idea ja helppoa toteuttaa. Itse siis imeskelin lappoletkulla fantapullosta kunnon satsin artemiaa siivilään ja huuhtelin suolavedet pois ja veden avulla liruttelin artemiasiivilästä toukat kahvinkeittimen suodatinpussin pohjalle ja leikkasin suurimman osan pussista pois siten että jäljelle jäi vain pussinpohja ja toukat. Sitten suodatinpussin jämät toukkineen vain pakkaseen pakasterasiaan.

Nytten on todella helppoa ja nopeaa ottaa se pakasterasia pakkasesta ja leikata suodatinpussista sopivankokoinen pala irti ja panna rasia takaisin pakkaseen sekä kääntää suodatinpussin pala auki ja tipauttaa palanen artemiantoukkia akvaarioon. Kaikkein parasta tässä on se että toukat painuvat pohjalle ja poikaset silminnähtävästi syöksyvät tämän pohjalle hiljalleen leviän palasen kimppuun ja syövät näitä toukkia pakastettuina.

100 litraisessa akvaariossa ovat vieläkin kahdestaan elossa ne kaksi jäännöspoikasta edellisestä kudusta. Flubenolkuurin seurauksena hydrat katosivat, mutta varjopuolena myös sinne flubenolin ja akvaarion kohtuu huolellisen puhdistuksen jälkeen laitetut kierteissarvikotilot löytyvät "luukkupystyssä" pohjalta elikkä tuon flubenolin jämät ottavat kyllä kierteiset siinä pytyssä hengiltä. Ajattelin kokeilla vaihtaa pohjahiekan uuteen tästä satalitraisesta sitten kun tilanne vähän rauhoittuu ja toivoa että saisin kierteissarvikotilokannan palaamaan pönttöön.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Tänä yönä poikasille tulee siis viikko täyteen ja hyvältä näyttää kaikinpuolin. Ruokin kaloja nyt n. 6 kertaa päivässä palasella pakastettuja itsekuoriutettuja artemian toukkia ja hyvin näyttää menevän alas. Poikasista on tullut todella aktiivisia ja ne liikkuvat pitkin pohjaa ja laseja jatkuvasti. Akvaariossa ei ole muuta suojaa tai piiloa kuin tuo vaahtomuovipatruunasuodatin, jonka alla ja "urissa" kalat ovat muulloin kun mennessään pitkin pohjaa. Kasveina akvaariossa on vesitähdikkiä muutamia varsia, jotka eivät ole missään kiinni vaan killuvat pinnalla.


Tässä on tämä kuvasarja sterbain poikasista ja meillä kalat ovat jotain tuon viikon ja kahden välistä, johtuen ilmeisesti korkeammasta lämpötilasta.

http://www.nettaigyo.com/corydoras/diar ... i00-e.html
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”