terrorisoija altaassa?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
ssonja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 18:36, 11.02.2005
Paikkakunta: Vantaa

terrorisoija altaassa?

Viesti Kirjoittaja ssonja »

Mitä tehdä? Vai tehdäkö mitään? Altaani Pseudotropheus msobo deep tanzania koiras on melko ärhäkkä kaveri: se jahtaa altaassani kaikkea liikkuvaa.
Näyttää siltä, että kukaan kaloistani ei saa olla rauhassa tältä pomolta. Se jaksaa jahtaa jokaista ja vieläpä miltei koko ajan.
Altaani on 380 litrainen ja sieltä löytyy paljon piilopaikkoja mutta aina se löytää jonkun jota jahdata. Tuntuu siltä kuin se olisi vallannut reviirikseen koko altaan. Ko laji (2 koirasta ja 4 naarasta) tuli viimeisenä altaaseeni.
Pitäisikö asialle tehdä jotain? Vai onko normaalia, että joku kaloista ottaa haltuunsa koko altaan? Siltä se nimittäin näyttäää..
JB
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 09:58, 23.01.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja JB »

Omasta kokomuksesta voi sanoa, että kun kaloja on tarpeeksi, niin yhden kalan "kukkoilu" ei enää haittaa. Kalakauppiaat (esim. Kimi - Siniriutta) sanovat nyrkkisääntönä, että 1 kala per 10 litraa vettä on sopiva määrä. Sinun altaassasi tarkoittaa siis melkein 40 kalaa. Eikä se ei ole mielestäni mitään myyntipuhetta vaan toimii.

Kun lisäksi piilopaikkojakin löytyy tarpeeksi ja vilske on kova ympärillä, niin johtavan uroksen aggressiot ei jaksa kohdistua vain yhteen kalaan. Ei tule siis mitään vahinkoa. Jos taas poistat tuon kukkoilijan, niin joku muista ottaa varmasti sen paikan tankin kinginä ja sama rökitys jatkuu. Onhan nuo kalat tietysti yksilöitä ja aina löytyy hulluja yksilöitä...

Pseudotropheus msobo dee tanzania on ainakin minun populaatiossani kiltimmästä päästä. Kalamäärän justeeraus pitäisi auttaa.
ssonja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 18:36, 11.02.2005
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja ssonja »

Kiitoksia nopeasta vastauksestasi, JB!
Kyllä, näin olenkin ymmärtänyt, että kaloja tarpeeksi niin aggressiotkin vähentyvät (tahi jakaantuvat). Altaassani polskii 24 yksilöä mutta täytyy varmaankin hankkia lisää..
Kalat ovat olleet altaassani vasta vähän aikaa, eli jos hankkisin lähipäivinä lisää, niin sisustustakaan ei tarvitse varmaankaan muuttaa? Kun ei siellä kukaan ole vielä minkään kokoista kivenmurikkaa itselleen vallannut.
Kalastoni tällä hetkellä: 7 kpl Melanochromis sp maingano, 6 kpl Metriaclima estherae red/red, 6 kpl Pseudotropheus flavus ja 6 kpl Pseudotropheus msobo deep tanzania. En viitsi uutta lajia hankkia, nuo 4 eri lajia taitavat riittää? Mutta yksilö määriä voisin siis varmaankin lisätä?
Izze
Senior Member
Senior Member
Viestit: 500
Liittynyt: 15:24, 26.02.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Izze »

Yleensä tuo yksilömäärän lisääminen juuri auttaa, mutta on sulla aika hyvänlainen populaatio jo tuo 24. Suosittelen kyllä sisustuksen laittamista uuteen uskoon. Se voi sekoittaa pakkaa mukavasti.

Kannattaa muistaa, että akvaario-olosuhteissa ei voi oikeastaan välttää takaa-ajoja ja ne ovat ihan ok tietyssä määrin. Paras keino on lisätä sisustusta niin että piilopaikkoja muodostuu enemmän ja näköyhteyksiä altaassa on vähemmän. Ja joskus on vaan niitä harvinaisen määrätietoisia yksilöitäkin.
ssonja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 18:36, 11.02.2005
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja ssonja »

Niin, tuo 24 yksilöä tuossa altaassa näyttää mielestäni hyvältä: tarpeeksi vilinää ja riittävästi tilaa uiskennella ja puikkelehtia kivikossa, mutta kalojen ehdoillahan tässä eletään, joten jos yksilöiden määrän kasvattaminen saa kalat rauhallisemmaksi ja viihtymään paremmin niin senhän minä sitten teen.

Tuo Pseudotropheus msobo deep tanzania on saanut Metriaclima estherae ukonkin villiksi: ennen niin rauhallinen ja ystävällinen kala toisille ko lajin koiraalle muuttui msobon tulon jälkeen ärhäkäksi: toinen estherae koiras saa kyytiä jos uskaltautuu herran näköpiiriin. Tosin tavallistahan tällainen käyttäytyminen on..

Jospa siis lisäisin vaikka muutaman estheraen ja muutaman msobon altaaseen. Osaattekohan te neuvoa kumpaa sukupuolta hankkisin? Nyt minulla on molempia lajeja 2 koirasta 4 naarasta kohti.

Kiitos kovasti avuistanne!
MiSt
Senior Member
Senior Member
Viestit: 539
Liittynyt: 13:29, 08.11.2001
Paikkakunta: Kotka/Karkkila - Ciklidistit - KLAS

Viesti Kirjoittaja MiSt »

ssonja kirjoitti:Kalastoni tällä hetkellä: 7 kpl Melanochromis sp maingano, 6 kpl Metriaclima estherae red/red, 6 kpl Pseudotropheus flavus ja 6 kpl Pseudotropheus msobo deep tanzania.
Mielestäni kalastosi vaikuttaa varsin mallikkaalta altaaseesi, niin yksilömääräisesti, kuin myös lajivalinnaltaan. Harkitsisin kyllä vielä pariin kertaan uusien kalojen ostoa. Kannattaa myös huomioida sudatuksen riittävyys, mikäli päädyt hankkimaan lisää kaloja.

En ole Metriaclima msobo deep tanzania:a koskaan pitänyt, mutta olen myös ymmärtänyt sen olevan agressiivisuudeltaan ihan normaalia mbuna -tasoa. Ihmettelenkin, että tämä kyykyttää M. estherae:t myös. 8O :) Jotenkin uskoisin tuon estherae ukon ottavan vielä altaan haltuunsa. Oliko kaloilla rajujakin nujakoita msobo -koiraan kiipiessä hierarkiassa?

Minkä kokoisia kalat ovat kustakin lajista ja kuinka kauan allas on toiminut ja kalat olleet altaassa? Voisiko olla kenties niin, että kalat ovat nyt asettumassa altaaseen ja/tai saavuttamassa sukukypsyyden, josta seuraa usein juuri lisäagressioita kutuinnon kasvaessa.

Kuten Izzekin tuossa mainitsi, yksi hyvä keino sekoittaa kalojen arvojärjestystä on sekoittaa altaan kivikoita ja näin myös niiden reviireitä (kalojen siis [;)] , kivillähän ei taida reviireitä olla edes Malawijärvessä :mrgreen: ). Kivien lisäys myöskään tuskin ainakaan heikentää tilannetta. Altaan pimennys myös yleensä auttaa, esim. uusia kaloja tuotaessa altaaseen rauhoittamaan "vanhoja" kaloja. Ruokinnalla on niin ikään oma osuutensa kalojen agressiivisuuteen. Runsas ruokinta vähentää agressioita. Huomio kuitenkin taasen suodatus/vedenvaihtotiheys.

Mikäli päädyt hankkimaan lisää kaloja, uskoisin Labidochromis sp. "hongi":n olevan hyvä laji kyykyttämään altaan muut kalat. Tämä laji tuntuu olevan varsin suuri luonteeltaan, mutta ei mikään terrorisoija. Yksi koiras ja 2-3 naarastakin voisi jo riittää. Väreissä oleva L. sp "hongi" koiras on vielä jopa hyvännäköinen kalakin. :D

Tsemppiä! :D
><{{{(*> ><Mikko(*> ><{{{(*>
PZQ
Junior Member
Junior Member
Viestit: 115
Liittynyt: 13:19, 07.10.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: K:nummi

Viesti Kirjoittaja PZQ »

Täällä ainakin L sp. "hongi" kyykyttää sekä estheraet (siniset & oranssit)
sekä "mainganot" aika mallikkaasti vaikka altaan ainoa täysikasvuinen on vanha maingano. ja "hongi" tosiaan ON hyvän näköinen.
Juissi

Viesti Kirjoittaja Juissi »

Minulla vastaavat murheet aiheuttaa Melanochromis auratus. Naaraat on kaikki ajettu vähitellen hengiltä, jäljellä on vain kolme koirasta, joilla reviirit altaan päissä ja keskellä. Tällä hetkellä on aika hyvä tasapaino. Koiraat ottavat ajoittain yhteen, mutta ovat kutakuinkin tasaväkisiä.

Hongit ovat minullakin melko ärhäköitä. Johtavia koiraita on kaksi, ja ne ovat todella hienon värisiä. Ne jahtaavat vähän kaikkea ja kaikkia, mutta kalamäärä ja lukuisat piilopaikat ovat tähän asti estäneet tappiot lähes kokonaan.

-Juissi
ssonja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 18:36, 11.02.2005
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja ssonja »

Kiitoksia vastauksistanne! Tuo kivikkojen siirtely kuulostaa pahalta: se tulisi olemaan sangen työlästä ja hankalaa hommaa, sillä suurin osa kivikoistani on liimailtu silikonilla yhteen.. muutama yksittäinen murikka löytyy, mutta nuo muut..
jospa siis ainoastaan rakentaisin enemmän näköesteitä, en muuta. Altaastani kyllä todellakin löytyy sekä isoja että pieniä kivikkoja ja paljon piilopaikkoja (jotka ovat osoittautuneet hyviksi).
Hmm. Onko siis näin, että pysyttelen kalastossani? samapa tuo kai on, onko altaan pomo hongi vai msobo?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”