Surviaisista
Valvoja: Moderaattorit
-
- Junior Member
- Viestit: 213
- Liittynyt: 21:38, 29.10.2004
- Akvaarioseurat: OAS
- Paikkakunta: Oulu
Surviaisista
Tämä voi olla hiukan väärällä osastolla, mutta kysyn kuitenkin, koska kiekkojen on tarkoitus nuita survareita syödä.
Elikkä sain eräältä kalamieheltä (ei omista akvaariota, mutta harrastaa siis tuota perinteistä kalastusta) vinkin, että survarit ois huomattavasti edullisimpia ostaa uistinliikkeestä (kertoi liikkeen nimenkin, en viitsi tässä kuitenkaan mainostaa). Miten on, onkohan ne ihan turvallista ravintoa myös akvaariokaloille?
Elikkä sain eräältä kalamieheltä (ei omista akvaariota, mutta harrastaa siis tuota perinteistä kalastusta) vinkin, että survarit ois huomattavasti edullisimpia ostaa uistinliikkeestä (kertoi liikkeen nimenkin, en viitsi tässä kuitenkaan mainostaa). Miten on, onkohan ne ihan turvallista ravintoa myös akvaariokaloille?
-
- Member
- Viestit: 490
- Liittynyt: 20:49, 16.04.2004
Olen kuullut väitteen että suuret surviaisentoukat (joita pääsääntöisesti kalastusliikkeissä on tarjolla) voivat vahingoittaa kiekkokalan suolistoa puremalla tms. Minulle on suositeltu että kannattaa katkaista ne ennen kaloille antamista. Väitteen todenperäisyydestä ei ole näyttöä mutta kai se ainakin periaatteessa olisi mahdollista. Enpä sitten tiedä, minusta ne ovat kyllä aika suolaisen hintaisia myös kalastusliikkeissä. Varsinkin kun kohta pääsee kalastamaan elävää ravintoa ilmaiseksi luonnosta.
-
- Advanced Member
- Viestit: 2151
- Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
- Akvaarioseurat: HAS
- Paikkakunta: Helsinki
Eilen ostin myös tuohon rahaan. Ennen olen toisessa liikkeessä joutunut maksamaan samanlaisesta pakkauksesta 5,50 €minnakoo kirjoitti:100 g. oli 3,70

528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
FinaFiskeneita?lippukala kirjoitti:Lahdessa maksaa 10 levyä 20euroa kilon paketti ovat Ruotsalaisia
Jos ovat, niin yksi huono puoli niissä on. Levy on kokonainen, jolloin se alkaa pilaantumaan heti ensimmäisesti avauksesta lähtien. Jos siis levy kestää pitkään, niin voi olla, että viimeiset palat ovat jo "kuivuneet" ennen käyttöä tai pilaantuneet.
Ainakin itse olen huomannut, että pitemmän ajan jälkeen ovat kuin pakastekuivattua mössöä. Hkiläinen liike, jolta ko. FF:tä löytyy, niin sanoi, että jos "harmaantuu", niin heitä menemään, ovat pilalla.
Hintaansa nähden halvempia kuin kuutiot (painettavat folion läpi), mutta kuutiot säilyvät paremmin.
-
- Elite Member
- Viestit: 5470
- Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
- Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
aqua2002, millainen jääkaappi ja pakastin sinulla on? Minusta nämä jääkaappeihin ja pakastimiin liittyvät juttusi kuulostavat vähintäänkin omituisilta ja lähinnä siltä, että laitteet ovat joko ikäloppuja tai täysin väärin säädettyjä tai hoidettuja.
Voin suositella lämpimästi hollantilaista Ruto -merkkistä levysurvaria, on puhtainta mitä olen milloinkaan kokeillut. Stokkalta. Survarilevy laitetaan tiiviiseen pakastuspussiin se on leikattu toisesta päästä siististi auki, eikä sitä ole tarkoitus säilyttää ihmisikää pakkasessa vaan käyttää pois.
Voin suositella lämpimästi hollantilaista Ruto -merkkistä levysurvaria, on puhtainta mitä olen milloinkaan kokeillut. Stokkalta. Survarilevy laitetaan tiiviiseen pakastuspussiin se on leikattu toisesta päästä siististi auki, eikä sitä ole tarkoitus säilyttää ihmisikää pakkasessa vaan käyttää pois.
Millä perusteella? Mitähän tällä oikein tarkoitat?maisu kirjoitti:aqua2002, millainen jääkaappi ja pakastin sinulla on? Minusta nämä jääkaappeihin ja pakastimiin liittyvät juttusi kuulostavat vähintäänkin omituisilta ja lähinnä siltä, että laitteet ovat joko ikäloppuja tai täysin väärin säädettyjä tai hoidettuja.
Mutta, hetki pieni rakas Maisuli, käyn katsomassa, mitä mittari näyttää: -18,8 °C. Eli aika jämptisti -18° tienoilla.
Äh, ehdit väliin, kun editoin viestiä...
Jos viittaat jotain tuohon pilaantumiseen, niin tarkoitan sillä sitä, että jos pakastelevy on esim. kuukauden-pari käytössä. Aika tehokkaasti menettää kosteuden ja levystä tulee hötöä (siis vesi haihtuu survareista ja jäljelle jää köykästä, kelluvaa survaria). Harmaaksi ei ole vielä kertaakaan mennyt, mutta enpä juuri niitä "puunpuruja" ole viitsinyt kaloillekaan syöttää.
Jatkossa ostan kyllä niitä kuutioita, joita painetaan paketista ja muut säilyvät ilmatiiviissä tilassa, kunnes käytetään. FinaFiskenia olen ostanut vain sen edullisuuden takia ja yleensä 10 levyä kerrallaan pakkaseen, kun ei viitsi jatkuvasti hakea niitä liikkeestäkään. Kokemuksesta voin sanoa, ettei kannata ja kannattaa ostaa vain sen verran mitä parin kuukauden aikana kuluttaa. Kerran oli yksi levy jo ostettaessa ihan köykästä "kuivunutta" tavaraa.
Jos viittaat jotain tuohon pilaantumiseen, niin tarkoitan sillä sitä, että jos pakastelevy on esim. kuukauden-pari käytössä. Aika tehokkaasti menettää kosteuden ja levystä tulee hötöä (siis vesi haihtuu survareista ja jäljelle jää köykästä, kelluvaa survaria). Harmaaksi ei ole vielä kertaakaan mennyt, mutta enpä juuri niitä "puunpuruja" ole viitsinyt kaloillekaan syöttää.
Jatkossa ostan kyllä niitä kuutioita, joita painetaan paketista ja muut säilyvät ilmatiiviissä tilassa, kunnes käytetään. FinaFiskenia olen ostanut vain sen edullisuuden takia ja yleensä 10 levyä kerrallaan pakkaseen, kun ei viitsi jatkuvasti hakea niitä liikkeestäkään. Kokemuksesta voin sanoa, ettei kannata ja kannattaa ostaa vain sen verran mitä parin kuukauden aikana kuluttaa. Kerran oli yksi levy jo ostettaessa ihan köykästä "kuivunutta" tavaraa.
Mutta, paskasteruoathan ovat muutaman sekunnin ajan pois pakastimesta, sen ajan kun otat sen palasen siitä levystä tai läpipainopakkauksesta. Ei minulla ainakaan ole survarit tai muukaan mennyt lainkaan harmahtuneeksi tms. vaikka ainakin surviaiset varmaan sen 2 kk säilyvät, syötän niitä max. kerran viikossa. 

-
- Junior Member
- Viestit: 76
- Liittynyt: 22:17, 08.03.2004
- Paikkakunta: Espoo
- 18 °C on energiaystävällinen vaihtoehto ja tuossa lämpötilassa ruoka jo säilyy varsin pitkään ja kelvollisena pakastettuna.Kalajaakko kirjoitti:Hei !aqua2002 kirjoitti: käyn katsomassa, mitä mittari näyttää: -18,8 °C. Eli aika jämptisti -18° tienoilla.
Tiedättekö miksi "pakastimen oikea lämpötila on -18 astetta" ?
Luepas nyt uudestaan tuo viesti.misu kirjoitti:Mutta, paskasteruoathan ovat muutaman sekunnin ajan pois pakastimesta, sen ajan kun otat sen palasen siitä levystä tai läpipainopakkauksesta. Ei minulla ainakaan ole survarit tai muukaan mennyt lainkaan harmahtuneeksi tms. vaikka ainakin surviaiset varmaan sen 2 kk säilyvät, syötän niitä max. kerran viikossa.
a) ruoka pilaantuu myös pakkasessa. Niitä ei kuitenkaan missään syväjäädytyksessä pidetä

b) ruoka kuivuu avonaisena pakkasessa, kosteus haihtuu
c) läpipainopakkauksessa survarit säilyvät paremmin, koska pakkausta ei avata kuten levyn tapauksessa
Harmaantuminen liittyi siihen, että survarit ovat silloin varmasti pilalla, jos ovat harmaantuneet.
Tarkemmin ajatellen minulla ovat kaikki pakasteruoat useammankin kuukauden pakasteessa, tälläkin hetkellä on kuutta tai seitsemää eri pakasteruokaa ja niiden syöttäminen (ja kuivaruoan siinä lomassa) kestää jonkin aikaa. Kaikki eivät ole läpipainopakkauksissa, mutta eivät kuitenkaan mitenkään "avoimina" ja näin ollen alttiina pilaantumiselle, kaikki on suljettavia pusseja. Ei mikään pakasteessa ikuisesti säily mutta aivan varmasti useamman kk:n.
-
- Junior Member
- Viestit: 76
- Liittynyt: 22:17, 08.03.2004
- Paikkakunta: Espoo
Eihän tuo -18 astetta Celsiusta ole kuin pelkkä käännöskukkanen. Jos katsoo Celsiuksen ja Farenheitin muunnostaulukosta, niin tuo lämpätila on juuri 0 astetta Fahrenheiteissa. Pakastimet ovat varmaankin tulleet Amerikasta ja kotitalousihmisille pitää kaikki yksinkertaistaa ja mustavakoistaa. Joku oneton on suomentanut pakastimen käyttöohjeet suomeksi ja muuttanut 0 Fahreheitia -18 celsiukseksi.aqua2002 kirjoitti: - 18 °C on energiaystävällinen vaihtoehto ja tuossa lämpötilassa ruoka jo säilyy varsin pitkään ja kelvollisena pakastettuna.
Säilyvyys pakastimessa on lämpötilan funktio ja vieläpä tuo säilyvyysaika lisääntyy melko jyrkästi laskettaessa lämpötilaa laskettaessa. Järkevä pakastimen lämpötila riippuu kunkin pakastustarpeista ja kauanko sielä on tarpeen saada säilymään tavarat. Kalan pakasteruuat ovat kilohinnaltaan kalliita ja vaikeasti säilyviä.
Aikoinaan tutkin joitakin säilyvyystaulukoita ja muistaakseni jo jossain -23 - -25 lämpötilassa sinalihan säilyvyysaika on jo kaksinkertainen. Joulukuussa voi kaupasta saada hyvinkin yli vuoden syväpakastamossa olleen kinkun. En muista nyt näitä syväpakastamojen lämpötiloja mutta ei ne mitään aivan hirveitä ole liekö jossain -40 kieppeillä. Ihmisiähän on yritetty pakastaa Amerikassa toiveena herättää heitä myöhemmin henkiin ja muistaakseni silloinkin oli kyseessä tuollaiset -60 asteen pakkaset. Siinä lämpötilassa säilyvyyden pitäisi olla jo melkoisen hyvä.
Nämä lukuarvot olivat ulkomuistista (muut paitsi ei tuo -18 C = 0 F) ja suuntaaantavina osoittamaan, että pakastimen lämpätila tulee asettaa omien tarpeidensa mukaisesti. Tuo -18 astetta on tarkoitettu ihmisille, joilta puuttuu halu omaan analyyttiseen ajatteluun. Ällistytävän hyvin se on iskostunut kuitenkin monien päähän.
No, niinpä näyttää elintarvialan asiantuntijatkin olevan väärässä käsityksessä ja kielikukkasen propagandan uhreja sitten. Tyypillisestihän pakastimen lämpötila kehoitetaan pitämään 18-20 miinusasteen paikkeilla, koska sillä saavutetaan varsin pitkä säilymisaika monelle elintarvikkeelle, etkä maksa sähköstäkään sitten turhasta, mikä menee "ylipakastamisen" piikkiin. Mitä kylmempää, sen suurempi sähkölasku ja pakastat ihan turhaan suuremmalla - vai mitä ihmeen ruumiita tai dna-näytteitä sä siellä pakkasessa säilytät?Kalajaakko kirjoitti:Tuo -18 astetta on tarkoitettu ihmisille, joilta puuttuu halu omaan analyyttiseen ajatteluun. Ällistytävän hyvin se on iskostunut kuitenkin monien päähän.

Marttojen sivuilta löytyi aikoja, miten ruoat säilyvät:
Pakastimessa, - 18 asteessa
vihannekeset 8 kk
leipä 3 kk
jauheliha 3-4 kk
naudanliha 6-12 kk
sianliha 3-4 kk
broileri, paloina 9 kk
kana kokonaisena 12 kk
kalafileet 2-3 kk
Moni kun olettaa automaattisesti, että pakastin on paikka, jossa kaikki säilyy ikuisesti. Säilyy varmaan, kun 0 K:iin säädetään lämpötila

Energiakustannuksista
Finfood
TTS
yms. yms..
Amerikkalaisista en tiedä, ne muutenkin liioittelee kaikkea ja ylisyönneet ihmiset luonnollisesti varastoi vuoden vohveli- ja pekoniateriat pakastimeensa. Harva kuitenkaan liharuokia monia kuukausia tai vuosia säilyttää pakkasessa.
Tietysti käyttö vaikuttaa siihen, miten se lopulta säädetään, mutta tuo -18 - -20 °C sopii varmaan suurimmalle osalle pakastajista sopivaksi lämpötilaksi. Jos haluaa alennusmyynnistä ostaa edullisesti kinkun, jonka ajattelee syövänsä ensi jouluna, niin kannattaa laskea, tuleeko se kinkku todellisuudessa yhtään halvemmaksi kuin ensi jouluna ostettava kinkku, kun laskee kasvaneen sähkönkulutuksen seuraavan 12kk:n ajalle.
Laskentatavasta riippuen (1 aste 5% enemmän sähköä) saadaan pakastimen sähkönkulutukseksi 35-41% enemmän, kun pakastin säädetään -18°:sta -25°:een. Riippuen vielä pakastimen energialuokasta ja siitä, kuinka innokas pakastimella kävijä henkilö on, voi se "alennuskinkku" tulla hinnakkaaksi lopulta.
Jos pakastin veisi keskimäärin 1,5kWh / vrk, tekee se 548 kWh vuodessa. Jos energian kulutus kasvaa keskimäärin 38%, on kulutus 756 kWh. Sähkönkokonaishinnan ollessa 8,3 c/kWh hinnaksi muodostuisi: 63 euroa, kun taas tavallisessa lämpötilassa 45 euroa. Erotusta on likimain 20 euroa.
Itse kukin voi sitten miettiä oman pakastimensa energialuokkaa/energiakulutusta ja sitä, onko kannattavaa maksaa lisää siitä, että saa enempi pakastuskuukausia. Marttojen ohjeen mukaan yhdistettynä Kalajaakon muistiin tuplautuneesta säilytysajasta sianliha ei tällöinkään säilyisi kuin 6kk - 8 kk. Jos haluttaisiin säilyttää vuosi sianlihaa pakkasessa, pitäisi alentaa lämpötilaa edelleen, joka nostaa vuosikustannuksia korkeammaksi. Tulikos sitä säästöä nyt sitten lainkaan kasvaneen energiakulutuksen takia?
Minusta tuo -18°C on varsin kelpo pakastuslämpötila, sopii varmasti moneen tarkoitukseen, etkä maksa turhasta energian käytöstä.
Minä en ole edes lukenut pakastimemme käyttöohjeita enkä myöskään tiedä lainkaan mikä sen lämpötila (kylmyystila) on. Ei todellakaan hajuakaan, sen tiedän, että pakastin on samanikäinen kuin asuntokin eli kohta 5 vuotta vanha Rosenlew Vähävirtanen Eko system. Pakastimen oven kun avaa, siinä on mittari ja väriasteikko, jossa värit sininen, vihreä ja punainen. Meillä se mittari on sinisen loppupäässä, lähellä vihreää. Mitä lukema mahtaa tarkoittaa, kertokaa te, joilla samanlainen pakastin on. Pakastin on aina yleensä aivan täynnä ja sisältö aika pitkälti vaihtuu eli ei seiso vuosikausia, pisimpään taitaa seisoa juuri useat kiekkojen pakasteruoat. Kaikki on kuitenkin olleet täysin syöntikelpoista ja hyvää, olisiko lämpötila sitten meidän käytölle sattumalta sopiva. 

-
- Junior Member
- Viestit: 213
- Liittynyt: 21:38, 29.10.2004
- Akvaarioseurat: OAS
- Paikkakunta: Oulu
Tais mennä täällä keskustelu "hiukan" pois raiteiltaan
Kovasti puhetta pakastimesta on ollut, vaikken mitään siitä kysynytkään, mutta edelleen en mielestäni ole saanut keneltäkään vastausta siihen, onko turvallista ostaa survareita kalastusalan liikkeestä? Kokeillaan vielä kerran, jos vastausta joku osaisi heittää.

Kyllä minä ostin ja syötin kaloilleni....hengissä ovat vielä. Aika kalliita ovat nuo elävät, ns. "pilkkisurvarit", muistaakseni sellainen halkaisijaltaan 4cm purkki jossa varmaan parisen kymmentä toukkaa maksoi euron. Ja nuo toukat ei kestä useamman kuukauden säilytystä...
Minulla meni kuusi purkkia kun ruokin kaikki kalani, joten ymmärrettävistä syistä vaihdoin takaisin pakastettuun tavaraan.Pakastettua minulla menee noin levy/viikko. Osta ja kokeile, sitten ensi talvena, nyt pilkkisurvaria ei enää saa, vaan pitää odottaa että jäät taas tulevat.

Metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan.
-
- Junior Member
- Viestit: 76
- Liittynyt: 22:17, 08.03.2004
- Paikkakunta: Espoo
Tämä ei ole nyt erityisen tärkeä asia mutta kommentoisin kuitenkin, että tuo -18 ei ole mikään taikaluku. Se on Fahrenheiteissa 0 ja varmaan otettu käyttöön tasalukuna. Eikö sen nyt olisi voinut kääntää tasaluvuksi, vaikka -20 asteeksi. -18 astetta on huomattavasti vaikeampi saavuttaa Floridan helteessä kuin kymmenasetisessa suomalaisessa autotallissa -20.aqua2002 kirjoitti:
Pakastimessa, - 18 asteessa
vihannekeset 8 kk
leipä 3 kk
jauheliha 3-4 kk
naudanliha 6-12 kk
sianliha 3-4 kk
broileri, paloina 9 kk
kana kokonaisena 12 kk
kalafileet 2-3 kk
Ja mihin ylläolevaan ryhmään rinnastatte vaikka itse tehdyn räkmixin.
Jos se kuuluisi kalafileiden luokkaan niin muutaman kuukauden jälkeen niiden laatu olisi heikentynyt tuossa -18 asteessa.
No myönnettäköön, että säästäväisyys ei ole niitä vahvimpia puoliani ja aion pitää autotallissani olevan pakastimen lämpötilan edelleen -25:ssä.
Heti ensimmäinen kommentti kysymyksesi jälkeen??minnakoo kirjoitti:en mielestäni ole saanut keneltäkään vastausta siihen, onko turvallista ostaa survareita kalastusalan liikkeestä? Kokeillaan vielä kerran, jos vastausta joku osaisi heittää.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 50#3576850
Mielestäni toukat kalastusliikkeestä ovat aika kalliita - jos nyt eläviä niillä tarkoitat, tuskin pakasteitakaan myyvät - niitä ei rasiassa ole kuin "muutama".
Eläviä matosia löytyy myös jostain akvaarioliikkeeistä, mutta aika kalliita nekin ovat olleet ja vesi, jossa ovat, on aika "pilalla". Katselin kerran niitä eräässä liikkeessä ja osa matosista oli jo kuollutkin, vesi sameaa yms. Oltiin pakattu semmoisiin kait kertakäyttöpusseihin.
-
- Junior Member
- Viestit: 203
- Liittynyt: 11:36, 01.12.2004
- Paikkakunta: Joutseno
Aika paljon maksaa sielläpäin survarit,täällä 100g maksaa 2,5e.minnakoo kirjoitti:Joo, no tarkoitus oli ostaa pakastettuja surviaisia - ne ei kait enää pure![]()
Kävin pikaisesti päivällä hakemassa survareita ihan alan akvaarioliikkeestä, 100 g. oli 3,70
Lahjoitetaan tummaleväpleko Joutsenossa. Kiire! Ota yhteyttä yv:nä
OT:ksi menee, mutta miten tuo pilaantuminen näkyy? Meikeläinen nimittäin on pienen ikänsä vedellyt pari vuotta pakkasessa ollutta maissia, raparperia, ja tuossa muutama kuukausi sitten meni nelisen vuotta pakkasessa olleita marjoja. Namnam, eikä mitään haittavaikutuksia ole koskaan tullut.aqua2002 kirjoitti:
Pakastimessa, - 18 asteessa
vihannekeset 8 kk
leipä 3 kk
jauheliha 3-4 kk
naudanliha 6-12 kk
sianliha 3-4 kk
broileri, paloina 9 kk
kana kokonaisena 12 kk
kalafileet 2-3 kk
Lihoja kyllä harvemmin säilytän pakkasessa enempää kuin pari kuukautta, mutta kalat saattavat hengata siellä vuoden päivät oikein mainiosti ilman ongelmia, tai ainakaan sellaisia ongelmia jotka antaisivat kuulua itsestään. Onko tämä pilaantuminen ravintoarvon laskemista vai mitä? Vähän vaan tuntuu ettei edes meikeläisen teräsmaha kestäisi tosiaan pilaantuneiden tuotteiden syömistä

Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
-
- Elite Member
- Viestit: 5470
- Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
- Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Elävää survaria olen ostanut vain Eestistä jossa sitä on tarjolla ympäri vuoden huokeaan hintaan. Kiemurtavalla matokasalla on kiva pelotella darrasta kärsiviä matkakumppaneita paluumatkalla ja toistaiseksi kalatkaan ei ole tykänneet kyttyrää, lukuunottamatta Nasuja jotka uivat säännönmukaisesti karkuun kaikkea elävää ruokaa riippumatta siitä olenko itse sen pyytänyt vaiko tuonut reissuiltani.
Minusta survari on pilalla jos se harmahtaa. Pakastimessa en ole saanut survaria sen paremmin pakastekuivatun kuin pilaantuneenkaan näköiseksi, mutta pidän kyllä pohojalaasen tarkkaa huolta pussien sulkemisesta.
Minusta survari on pilalla jos se harmahtaa. Pakastimessa en ole saanut survaria sen paremmin pakastekuivatun kuin pilaantuneenkaan näköiseksi, mutta pidän kyllä pohojalaasen tarkkaa huolta pussien sulkemisesta.
Saivartelua ja OT.tä mutta pakastushommissa pitää erottaa toisistaan 2 asiaa, bakteerien aiheuttama pilaantuminen ja laadun heikkeneminen esim rasvojen härkiintymisen tai vitamiinien hapettumisen myötä.
Bakteerit eivät lisäänny/tuota toksiineja normaali pakastinolosuhteissa, todellista "pilaantumista" ei siis tapahdu. Rasvojen härskiintyminen hidastuu pakkasessa, kuitenkin siten että esim. rasvainen kala kuten lohi, alkaa maistumaan pahalta jo 1-2 kk pakastimessa säilytyksen jälkeen, varsinkin jos se ei ole ilmatiiviissä paketissa.
Bakteerit eivät lisäänny/tuota toksiineja normaali pakastinolosuhteissa, todellista "pilaantumista" ei siis tapahdu. Rasvojen härskiintyminen hidastuu pakkasessa, kuitenkin siten että esim. rasvainen kala kuten lohi, alkaa maistumaan pahalta jo 1-2 kk pakastimessa säilytyksen jälkeen, varsinkin jos se ei ole ilmatiiviissä paketissa.