
Vihresamennus on usein yhdistetty huonoon akvaarion hoitoon eli yliruokintaan ja liikaravinteisiin. Aina ei näin kuitenkaan ole. Ravinteet toki näyttelevät samennuksessa suurta osaa, mutta se tärkein pointti samennuksen ilmaantumisessa on ravinnetasapaino. Eli vihrsamennusakvaariossa ovat yleensä nitraatit (ja joskus myös kalium)kasvua rajoittavana tekijänä. Fosfaatteja tulee akvaarioon yleensä ylimäärin eläinperäisten ruokien mukana, mutta nitraatteja vähemmän. Kasvit käyttävät enemmän nitraatteja kuin fosfaatteja ja siksi fosfaatteja saattaa jäädä veteen ylimäärin.
Varmin tapa saada vihersamennus on ruokkia kalojaan katkarapupelleteillä ja survareilla ja antaa auringon paistaa altaaseensa
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Pari viikkoa sitten vaihdoin akvaariooni liikaa vettä ja jätin kalat paastolle reissun ajaksi. Seurauksena samennus ja nitraattitesti näytti nollaa, akvaario näytti tältä 50% vedenvaihdonkin jälkeen:
http://groups.msn.com/sani313/samennus. ... hotoID=218
Viime kerralla hoidin samennuksen turveuutteella ja siskon kaivovedellä joka sisältää 50 mg/l nitraattia

Viikko sitten sain kaliumnitraattia ja nostin nitraatin n. 20 mg/l samalla vaihtaen vettä reippaasti päivittäin ja annostellen kasviravinnetta normaalisti eli 5 ml PMDD:tä päivässä. Ja valot olivat päällä normaalisti eli 12 h vuorokaudessa. Akvaario alkoi kirkastua lähes välittömästi. Nyt vettä ei ole vaihdettu pariin päivään ja allas on silti suhteellisen kirkas. Pituutta on 130 cm ja altaassa myös mangrovekantoja, joten ihan kristallinkirkasta en odotakaan.
Kuva tänään: http://groups.msn.com/sani313/samennus. ... hotoID=221
ja allas edestä:
http://groups.msn.com/sani313/samennus. ... hotoID=220
Eli tällainen tarina. Toivottavasti auttaa jotakuta samennuksen kanssa kamppailevaa. Tiedän miten turhauttavaa se voi olla.