akyttala kirjoitti:Miksi muuten kalat kestivät parikymmentä vuotta sitten aivan hyvin heittämisen akvarioon, johon oli vasta laitettu tavarat sisälle? Kypsytys tapahtui sitten siinä kalojen ollessa jo sisällä. Eikä ne mihinkään kuollut..
Eihän siinä nykyäänkään välttämättä kaikki kalat kuole, riippuu kalojen kestävyydestä ja nitriittipiikin suuruudesta. Suurin riski on jos uuden, kypsymättömän akvaarion asuttaa heti likipitäen täydellä kalastolla. Akvaarioon tulee enemmän hajotettavaa (ruoka,ulosteet yms) ja koska bakteerikanta on vasta kehittymässä, esim. nitriitti todennäköisesti nousee myrkyllisiin määriin, ennenkuin seuraavan vaiheen bakteerit ovat lisääntyneet tarpeeksi hävittämään nitriitin.
Uskon sitäpaitsi, että 'aika kultaa muistot', joten muistetaan vain, että oli akvaario ja oli kaloja, jotka elivät, mutta näitä yksittäisiä, selittämättömiä kuolemantapaksia ei niinkään.
Itse aloitin parikymmentä vuotta sitten siirtämällä n 5 nuorta miljoonakalaa 70 litran akvaarioon, kypsyttämättä. Kaikki jäivät eloon, johtuen todennäköisesti, että kuormitus jäi niin pieneksi.
Tuohonhan se nykypäivän 'kalallinen kypsytyskin' tähtää; vain muutamia kaloja ensiksi ja kuormitusta (ja bakteerikantaa) kasvatetaan siinä sivussa. Nitriitti saattaa silti olla vaarana.
Järven ohjeissa taas bakteerikanta kasvatetaan ensin ja sitten voidaan tuoda kaikki kalat kerralla. Nitriittiä ei ole enää vaarana.
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi. (Lapsen kouluaineesta poimittu)