Onko kellään mustahuulibarbia?

Barbit, rasborat, seeprakalat, kardinaalikalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mustahai
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 11:24, 26.09.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kiiminki

Onko kellään mustahuulibarbia?

Viesti Kirjoittaja mustahai »

Olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksista (myös menneistä) tästä komeasta kalasta. Itselläni oli aikanaan yksi yksilö ja se oli melko pitkäikäinen. Eleli 105 l altaassa, joten ei kasvanut kovin isoksi.
Oli akvaarioni suurin kala, mutta onneksi hyvätapainen. Tarkoitus olisi taas hankki samanlainen kunhan saan ison altaan.
Ei omena kauas päästä putoa (Wilhelm Tell).
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Saakin sitten olla TOSI iso allas, sillä kalahan kasvaa päälle puolimetriseksi. Muuttuu kuulemma iän myötä häijymmäksi ja muistuttaa sekä ulkonäöltään että luonteeltaan aika lailla lähisukulaistaan tulipyrstöä. En ottaisi muutamaa tuhatta litraa pienempään pyttyyn.
Ana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 12:37, 11.11.2002

Mustahuulibarbi on...

Viesti Kirjoittaja Ana »

Itselläni on ollut kyseinen mustahuulibarbi jo reilut 16vuotta, kokoa on tuommonen 50-55cm. Tarkemmin en ole mitannut. Nykyisin se asustelee 840l altaassa.

Se on muistona näiltä harrastukseni alkumetreiltä. Ostaessani kyseisen kalan 100l akvaarioon, olin noin 10v ja kauppias vakuutti kalan kasvavan korkeentaan 10cm pitkäksi. No pian huomasin, että kauppiaskin voi olla väärässä. Pienenä "Musti" olikin varsinainen devil, jahtasi muita kaloja ja sai pari muuta kalaa hengiltäkin. Kalan kasvaessa, hommasin sille aina isompia altaita. Joten halpa lemmikki se ei ole ollut. Toisaalta tämä on hyvä esimerkki kaikille aloitteleville harrastelijoille.

Nykyisin se on rauhallinen, kaikki alle 20cm uimakykyiset kalat se jättää rauhaan. Kuitenkaan en ota sen seuraan mitään isoja plekoja tms., sillä jos kala on tarpeeksi iso, että se koetaan uhaksi ja ei ole tarpeeksi nopea uimari se on ongelmissa Mustin kanssa. (Testattu on)

Komeahan se on ja kalaksi yllättävän fiksu. Nykyään se ei ole enää niin arka vieraita ihmisiä kohtaan. Ennen se painui piiloon aina kun vieraita ihmisiä näkyi. Muuten se on suhtkoht immuuni kaikenlaiselle melulle ja liikkeelle. Puoli metrinenkin kala osaa olla yllättävän näkymätön tarvittaessa.

Ruoka-ajoistaan se osaa pitää huolta. Jos ruokaa ei kuulu sen mielestä ajoissa, alkaa taukoamaton plopsutus veden pinnalla, että anna sitä ruokaa.

Kaiken kaikkiaan, siitä on vuosien saatossa tullut enemmän kuin pelkkä kala, se on melkein kun perheen jäsen. Voiko kalasta sanoa näin?
Kuntri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 214
Liittynyt: 11:09, 22.10.2002

Viesti Kirjoittaja Kuntri »

Ana: Kiinnostaisi nähdä kuvaa akvaariostasi ja tuosta perheenjäsenestäsi. [;)] Saisitko laitettua? Harvalla täällä varmaankin on meinaan noinkin isoa akvaariota. Voin toki olla väärässäkin, mutta mulla ei ainakaan ole, läheskään.
"No kyllä se oikeestaan on kaunis. Jos pimeessä katsoo ja siristää silmiä."
Ana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 12:37, 11.11.2002

Viesti Kirjoittaja Ana »

Kyllähän se on mahdollista. Laitan asian työn alle.
mustahai
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 11:24, 26.09.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kiiminki

Viesti Kirjoittaja mustahai »

No nyt on hommattu koti (550 l) "mustahaille", kuten myyjä oli aikanaan esitellyt kalan kaverilleni, joka sen minulle lahjaksi toi. Varmaksi en muista, mutta taisi olla vuosi -78. Itse en ole koskaan nähnyt kyseistä kalaa myynnissä. Nyt vaan odottelen että tarpeeksi lähelle johonkin liikkeeseen tulisi Kala myyntiin.
Ei omena kauas päästä putoa (Wilhelm Tell).
Ana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 12:37, 11.11.2002

Kuvia 'Mustista'

Viesti Kirjoittaja Ana »

Terve,

Mustahuulibarbi se vaan jaksaa. Kohta 18 vuotta yhteistä taipaletta takana. Mikä ei taida tuon kokoiselle särkikalalle olla vielä kovin paljon.

Kuitenkin tässä olisi pari kaverin ottamaa kuvaa Mustista. Hiukan silmät ovat menneet harmaiksi, muuten ihan hyviä kuvia.

http://www.aqua-web.org/kuvia/Fisu_1.jpg
http://www.aqua-web.org/kuvia/Fisu_3.jpg
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Komea kala tuo mustahuuli, kävi jo mielessä että voisiko pitää yhdessä karppien kanssa. Mutta fishbasen mukaan vaatii 24-27 asteista vettä, joten se siitä.

http://www.fishbase.org/images/Lachr_u5.jpg
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 12:37, 11.11.2002

Hmmm...

Viesti Kirjoittaja Ana »

Joo... näyttää tuo omani olevan hiukan riisitautinen tuohon vertailukappaleeseen verrattuna. No ilmankos sillä tuntuu olevan aina nälkä...

En suosittelisi muutenkaan karppien kanssa pitoa. Mustahuuli on se verran reviiritietoinen, että karpit olisivat helisemässä...
golden nugget
Junior Member
Junior Member
Viestit: 101
Liittynyt: 21:11, 12.01.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja golden nugget »

Meille eksyi myöskin mustahuulibarbi tuolla "mustahai"-nimellä, jonka aikuispituudeksi myyjä väitti 25cm. :? Vielä pariin otteeseen varmistelin että eihän kyseessä vain ole mustahuulibarbi, joka kasvaa puolimetriseksi. Takaisin tuli pomminvarmaa tietoa: "Mustahai, M.morulius, aikuispituus 25cm...bla bla bla..."
Ja niin kala lähti mukaamme. Tästä on siis nyt aikaa puolisen vuotta. Kyseinen kauppa myy edelleen mustahuulibarbeja, tosin nykyään oikealla nimellä. En kylläkään ole käynyt kysymässä mitä tämän myyntiartikkelin nimenvaihdoksen jälkeen väittävät aikuispituudeksi... :?

"Hai" on nyt puolen vuoden iässä jotakuinkin 15-senttinen. Vielä se mahtuu polskimaan lehtisten kanssa sulassa sovussa, mutta pian tulee eteen päivä, jolloin Haille pitää löytää uusi allas tai koti... *huoks* Ja tuo uusi allas taas tarkoittaisi minulle ja avokille uutta kotia. Tänne kerrostaloon kun ei niin vain 1000L tankkia tuoda... :roll:
-SYÖKÄÄ KANAA!-
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

golden nugget kirjoitti:Tänne kerrostaloon kun ei niin vain 1000L tankkia tuoda... :roll:
Jaa, minä kun edellisessä (kerrostalo-)muutossa katsoin haikaillen omaa seinää, jolle olisi mahtunut puoli metriä lisää allasta. Siihen siis olisi mennyt aivan nätisti 250 cm allasta, mikä olisi tehnyt tasan 900 litraa :mrgreen: Silloin rahatilanne vaan ei antanut myöden ja nykyiseen kämppään tuo 720 litraa on vasin sopiva. Haibarbini olisivat kyllä tykänneet suuremmasta loiskuntatilasta. Mustahuulibarbia tosin en toivo kenellekään, se on hankala kuten Anan viesteistä osaa lukea.

Ja eikös Marilla ole/ollut piskuisessa kämpässään kaksi 900 litraista? [;)] Että asiaan on monta näkökulmaa :mrgreen: (oli vaan pakko päästä ivailemaan).
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
golden nugget
Junior Member
Junior Member
Viestit: 101
Liittynyt: 21:11, 12.01.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja golden nugget »

Nyt se on sitten päätetty. Senttosia (enää kun ei voi sanoa pennosia) säästöön ja keräämään rahaa "Hain" uutta allasta varten. Avokin kanssa asiaa mietittyämme tulimme siihen tulokseen, että eihän tuosta möllistä malta luopua. :mrgreen: Nyt kun lehtikalojen myötä akvaakin uudistettiin, on Hai ottanut kasvussaan taas melkoisen spurtin. Pari senttiä tullut ihan huomaamatta lisää! Täytyy vain toivoa, että rahat saadaan kokoon mahd. pian, sillä haarniskamonnit alkavat saada melkoista höykytystä Hailta...alkaa allasrauha olla vaakalaudalla... :?

Sitä nyt vain kovasti mietin, että pitäisikö Hai laittaa suosiolla uuteen altaaseensa yksin vaiko eikö.... Isoon altaaseen iso pleko olisi hieno, mutta Anan kokemusten varjossa taidan jättää ottamatta... :|
Kokemuksesta tiedän, että Hai stressaantui vilkkaiden loistobarbien ja tulipyrstön kanssa samassa altaassa ollessaan. Tulipyrstöä se ajatti herkeämättä takaa, barbeista ei niinkään välittänyt, mutta näiden lähdettyä on Hai kuin uusi Hai. Uiskentelee majesteettisen rauhallisesti evät pystyssä ja ruokahalukin lisääntynyt selvästi. :D

Onko mitään ehdotuksia mitä voisi ehkäkenties ajatella samaan altaaseen Hain kanssa?
Tetroja mietin, mutta kuinkahan pian Hai kasvaa niihin mittoihin, että vetäsee tetrat lounaaksi....? (nyt Hai on noin 20cm)

//muoks muoks: Mitenkähän olisi käärmekala??? Mahtaisiko sen luikeromainen olemus yllyttää Haita näykkimään? Jos altaan pohjalle rakentaisi juuri ja juuri käärmekalanmentäviä luolia ja piiloja...
*mietintää*
-SYÖKÄÄ KANAA!-
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Voi olla että pienet kalat, jotka eivät syö haille tarkoitettuja ruokapaloja saattaisivat ärsyttää/stressata sitä vähiten. Oliko siis niin, että tuo kala ei kookkaanakaan syö pikkukaloja..?

Ana, oliko noissa kuvissa kalasi väritys kohdillaan, onko salama yhtään haalistanut/ruskistanut väritystä? Pikimustaksi se ei jää isompana, sen kyllä tiedän.

Antti
golden nugget
Junior Member
Junior Member
Viestit: 101
Liittynyt: 21:11, 12.01.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja golden nugget »

Meille kyllä Haita ostaessamme (vanha tarina: "kasvaa vain 25-senttiseksi bla bla bla") sanottiin, että pienimmät tetrat joutuvat lounaaksi... Mun tietääkseni kuitenkin mustahuulibarbi on kaikkiruokainen mutta ei peto. En sitten tiedä söisikö isompana suupalankokoisia tetroja. :roll:

FishProfiles.com suosittelee mustahuulibarbin allastovereiksi seuraavanlaista:
http://www.fishprofiles.com/interactive ... ophekadion
Listalta löytyy monenlaista affenta oskarista lähtien, sekä jopa karppi (joka ei edes vesivaatimustensa puolesta tahdo sopia samaan tankkiin) ja pallokala.

Pallot olisi kyllä kivoja Haille kaveriksi, JOS Hain kavereiksi sopivat...
-SYÖKÄÄ KANAA!-
Ana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 12:37, 11.11.2002

Viesti Kirjoittaja Ana »

Joopa joo, mustahuuli siirtyi kalojen taivaaseen pari viikkoa sitten muuton seurauksena. Ilmeisesti stressin ja happipulan vuoksi. Kieltämättä voin ottaa tuon kuoleman omalle kontolle.
Vaikka Musti matkustikin 80L ämpärissä olisi ilmeisesti kala pitänyt nukuttaa tai laittaa vetyperoksidia veteen tms. Kalan kuolinpituus oli ilman erityistä venyttämistä 54cm kuonosta pyrstoön päähän ja painoa arviolta 1,5kg.

Olin varannut aukoltaan 40cm elintarvikemuovipussikalvoa kalan pyydystämiseen. Kun akvaariossa oli enää 20cm vettä pohjalla ja kalan selkä rupesi viistämään uidessa veden pintaa, ajattelin että nyt olisi hyvä hetki aloittaa pyydystäminen. Kalaa alkoi taas lievästi sanottuna v***ttamaan meikäläisen pyyntitouhut ja se sai muutaman raivarin (hyppäsi neljä kertaa akvaarion valaisimeen yrittäessään pois altaasta, jos loisteputkivalaisin ei olisi ollut paikallaan akvaarion takareunssa, olisi kalan joutunut ottamaan lattialta, kalalla oli aivan uskomattomat voimat).

Seuraavaksi siirryin järeämpiin konsteihin ja siirsin kalan saaviin brutaalisti reippaan puoleisella uisteluhaavilla ja äkkiä kansi päälle. Kala joutui olemaan saavissa 2 tuntia mikä oli sille liikaa...kala eli vielä pois ämpäristä ottaessa mutta ei pysynyt enää omin voimin pystyssä ja värioli haalistunut. Silloin kieltämättä harmitti.
golden nugget
Junior Member
Junior Member
Viestit: 101
Liittynyt: 21:11, 12.01.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja golden nugget »

Voih....otan osaa menetykseen.....

Meillä Hai etsii sittenkin uutta kotia. Ensin oli tarkoitus hankkia sille oma allas kolmiomme ylimääräiseen huoneeseen, mutta huoneesta aletaankin suunnitella lastenhuonetta ensikevään aikana [;)] :mrgreen:
Kolmannelle ISOLLE akvalle ei kertakaikkiaan ole tilaa.... :|
-SYÖKÄÄ KANAA!-
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

voi..ihan nostalgiaa..

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

mun oma kalani lapsena oli just ko. kala. No jaa myytiin silloin meille mustahai ELI mustahuulibarbina :D Eli kumpiko lie ollut. Muistan että sanottiin voivan kasvaa puolimetriseksi oikeissa olosuhteissa. Yli 20 senttinen "Lakuksi" ristimäni kala oli kun lapsuuden kodistani akvaario myytiin pois ja suru oli valtava. Hassua miten johonkin kalaan pystyi kiintymään, mutta se oli semmonen "persoona" :)

Vieläkin on kuvia kalasta tallessa....
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Särkikalat”