ParratonMonni kirjoitti:Nyt olen uuteen veteen lisännyt vähän askorbiinihappoa, se on auttanut myös vähän.
Hiilidioksidi laskee pH:ta jonkin verran, ei tosin paljoa. Mutta se on hyväksi kasveille. Onko sinulla käytössä hiilidioksidilevitin?
Juurakot yms. laskevat myös pH:ta, mutta luultavasti joudut silti käyttämään jotain pH-minusta (tai rikkihappoa, on halvempaa, mutta minä en ole vielä uskaltanut...) vedenvaihtojen yhteydessä.
Heikkoja happoja ei kannata käyttää pH-arvon alentamiseen, vaan tarkoitukseen on syytä käyttää vahvoja happoja (happoja, joiden happovakio on suuri).
Otetaan esimerkiksi heikkona happona etikkahappo (CH3COOH). Heikko happo dissosioituu veteen heikosti. Tämä tarkoittaa sitä, että veteen joutuessaan happo hajoaa vain osittain happamuutta aiheuttaviksi oksoniumioneiksi – osa aineesta säilyy vesiliuoksessa siis happomolekyyleinä, jotka sinänsä eivät ole happamia. Etikkahapon happovakioiden mukaan etikkahappopitoisessa vedessä, jonka pH-arvo on 4,74, puolet etikkahaposta on protolysoituneena oksoniumioneiksi ja puolet esiintyvät etikkahappomolekyyleinä. Jos tällaista happoa lisätään akvaarioveteen, laskee ensin veden pH-arvo. On kuitenkin huomioitava, että hapon joutuessa tekemisiin kalan solujen kanssa, protolyysireaktio alkaa edetä myös niiden sisällä laskien pH-arvon tässä esimerkissä arvoon 4,74. Tämä on luonnollisesti kalalle kohtalokasta.
Jos puolestaan pH-arvon laskemiseen käytetään vahvaa happoa, jonka protolysoitumisaste on suuri, voidaan olla varmoja siitä, että lisätty happo on vapauttanut itsestään kaikki happamuutta aiheuttavat oksoniumionit jo vesiliuokseen, eikä protolyysi enää jatku kalan ja tietenkin akvaarion muiden eliöiden soluissa enää tästä pidemmälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vahvoja happoja käsiteltäessä harrastajan ei tarvitsisi olla huolellinen. Yliannostelulla voi helposti tappaa kaikki akvaarion eliöt kaloja myöten. Täytyy siis tietää, mitä on tekemässä.