Valaistuksen vaikutus levään

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
J&S
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 17:03, 20.04.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Valkeakoski

Valaistuksen vaikutus levään

Viesti Kirjoittaja J&S »

Terve,

ajattelin kysyä teiltä enemmän tietäviltä vinkkejä leväongelmaan ja samalla myös kasvien hitaaseen kasvuun.

Tässä ensin perustietoa : akva 317 litraa, suodattimet eheim prof.2028 (1*laavakivimurska ja 2*efisubs) sekä eheim 2212 aquaball. Valaisin 2*36W (putket nyt kohta 2v vanhat : Sylvania aquastar 10000K ja Osram lumilux plus eco daylight), lisäksi valaisimessa on putkiin kiinnitettävät reflektorit. Valaistuksessa keskipäivällä 2h tauko.
Veden vaihto tehdään 2-3vk välein 50% ja samalla sisäsuodattimen pesu. Veteen lisätään purkin ohjeen mukaan aquasafea ja kasvien juurelle olen viimeaikoina laittanut JBL:n ferrotabseja.
Vesi arvot mitattu liuskatestillä : NO3 10-15, NO2 0, GH 5-7, KH 3-4, PH 6,8-7,0 ja vedenlämpö noin 26-27astetta.

Kasveina intianvesitähdikkiä, miekkalehti(?) ja vallisneriaa. Näistä intianvesitähdikki kasvaa hyvin. vallisneria kohtuullisesti ja miekkalehti huonosti.
Kantojen pintaan ja kasveihin tulee jatkuvasti levää. Kannoissa sitä mustaa tupsulevää ja nyt viimeaikoina kasveihin tullut mustaa rihmalevää sekä vihreää samettimaista pintaa.

Kysymys kuuluukin, mitä pitäisi tehdä, että levien rehotus loppuisi ja kasvien alkaisi? Onko valaisimen putkilla merkitystä? Ehdotuksia?

Kalat viihtyvät hyvin. Lisääntyvät ja tauteja ei ole ollut 1,5vuoteen.
JaH
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 12:14, 29.07.2005

Viesti Kirjoittaja JaH »

Ensinnäkin valaistusta on aivan liian vähän ja aika vanhat putket. Noita 36W putkia saisi olla ainakin neljä, tai vaihtoehtona monimetallivalaisimet.

Etkö käytä mitään nestemmäistä lannoitetta? Siitäkin voisi olla jotain apua. Myös hiilidioksidin lisäys nopeuttaa kasvua.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Lyhyesti sanottuna; kun kasvit rehottavat niin levät eivät saa jalansijaa.

Uudet putket, lannoituksen säännöllistäminen sekä hiilidioksidin lisääminen saanee kasvit rehottamaan ja samalla levät vähenemään. Aniharvoin leväongelma on pelkästään valosta kiinni. Jos haluaa oikein rehevän kasvialtaan niin pari lisäputkea ei haittaa, mutta niitä ei kannata lisätä ennenkuin kasvit ovat lähteneet kasvuun (lannoitteiden ja hiilidioksidin avulla). Muuten valosta tullut lisäenergia menee kasvien nenän edestä jo voimakkaina rehottaville leville taistelu vaikeutuu entisestään...

Peukalosääntönä voi pitää sen, että kasvit tarvitsevat (näin karkeasti sanoen) valoa, lannoitteita ja hiilidioksidia tietyssä suhteessa. Oman altaan kohdalla pitää selvittää, mitä näistä on liian vähän tai liikaa ja korjata se jotta kasvien olosuhteet olisivat optimaaliset. Onko valoa liian vähän, lannoitus vähäistä/väärän tyyppistä, onko hiilidioksidia tarpeeksi? Usein unhodetaan hiilidioksidin merkitys (etenkin hyvin ilmastoiduissa altaissa sitä on hyvin vähän) vaan keskitytään ennemmin ravinteisiin ja valon värisävyyn, jolla loppujen lopuksi on aika vähän asian kanssa tekemistä.

Oman altaan minimitekijän löytäminen voi olla hankalaa, mutta mielestäni kannattaa aloittaa hiilidioksidista ja lannoitteista, valon yhtäkkinen lisääminen tekee usein enemmän halllaa kuin hyvää. Nykyään kun melkein altassa kuin altaassa on loisteputket (entisajan hehkulamppujen sijasta) voi melkeinpä valossa kuin valossa kasvattaa edes jotain kasvia kunhan muut minimitekijät ovat kohdallaan.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Pakke
Senior Member
Senior Member
Viestit: 505
Liittynyt: 12:58, 14.03.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Imatra

Viesti Kirjoittaja Pakke »

Itselläni auttoi akvaariourani alkuvaiheessa sellainen konsti, että laitoin kasveja paljon altaaseen ja lisäsin valon määrää. Eipähän jäänyt leville paljoa ravinteita. Viikoittaiset vedenvaihdot olivat myös avuksi + partamonnit ja leväbarbit.
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

Minä suosittelisin vedenvaihtoja vähintään kerran viikossa. 8-)
UTI
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 15:07, 04.03.2005
Paikkakunta: Kouvola

Viesti Kirjoittaja UTI »

Onko akvaario kuinka tuore tapaus? Itse taistelin leväongelman kanssa alussa, en tajunnut että akvaarion "asettuminen" lopulliseen tilaan vie niin pitkään, kuukausia, paremminkin puoli vuotta. Kaikkia yllämainittuja konsteja kokeiltiin, mutta aika se oli mikä auttoi. Toki myös olosuhteet täytyy olla kunnossa, tietysti. Nyt allas kukoistaa, kasvit rehottaa ja levää saa etsimällä etsiä jos haluaa nähdä! :D
Ei kovaa mutta täysillä.
Pakke
Senior Member
Senior Member
Viestit: 505
Liittynyt: 12:58, 14.03.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Imatra

Viesti Kirjoittaja Pakke »

Ja lähtötilanteena on hyvä pitää se, että laittaa altaaseen PALJON kasveja ja lannoittaa aluksi "niukasti". Ja kalastoon levänsyöjäkaloja. Sitten kun menee pari-kolme viikkoa niin lisäilee pikkuhiljaa lannoitteita. Ei ne kasvit kuole jos ne on viikon-kaksi ilman sen suurempaa lannoitusta. Tietenkin valoa pitää olla paljon ja mieluusti hiilidioksidia.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Valon määrää sopii listätä, mutta valaistua aikaa rajoittaa. Trooppiset akvaariokasvit ovat lyhyenpäivän kasveja, ja veden alla päivä on lyhyempi, koska kokonaisheijastuu estää auringonvalon tunkeutumista veteen auringon ollessa alhaalla. Levät voivat hyödyntää pitkän valojakson, mutta kasveille sillä on vähemmän merkitystä, kunkan valoaika ylittää 4-5 tuntia (tuollainen siis aamulla ja illalla).
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
J&S
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 17:03, 20.04.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Valkeakoski

Viesti Kirjoittaja J&S »

Vastauksia muutamiin kysymyksiin. Akvalla on ikää nyt noin pari vuotta. Ensimmäinen vuosi meni hyvin, ilman suurempia ongelmia levistä. Alkutalvesta muutimme ja muuton jälkeen remontin ollessa päällä ja veden saanninkin ongelmallista, akvan siivous jäi vähemmälle ja levä ongelma pamahti käsiin. Tietysti uudessa osoitteessa myös akvan sijainti on erilainen ja se saa ikäväkyllä enemmän auringonvaloa nyt kuin ennen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”