ZMF Algo Stop Depot ja amanoravut

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Liisa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 139
Liittynyt: 12:01, 26.04.2004
Paikkakunta: Helsinki

ZMF Algo Stop Depot ja amanoravut

Viesti Kirjoittaja Liisa »

Levät pääsivät rehottamaan, kun akvaario oli jonkin aikaa vähän hunnigolla. Avuksi leväongelmaan hankittiin pari ottoa ja muutama amanorapu sekä tukko nopeakasvuisia kasveja, jotka ovatkin lähteneet kasvamaan oikein mainiosti. Nyt tihennetyillä vedenvaihdoilla, lyhennetyllä valaistusajalla ja lampun vaihdolla, ravinteen lisäämisellä pieninä annoksina pitkin viikkoa ym. ym. on muut levät saatu kuriin ja katoamaankin - jopa joka paikan peittänyt pitkä, rihmainen ja vihreä leväkin. Mikään ei kuitenkaan tunnu tepsivän mustahkoon karvamaiseen levään, joka on pesiytynyt etualalla kasvavaan brasiliankääpiöruohoon. Otoille ja amanoille se ei näytä maistuvan.

Kaikkea muuta on siis kokeiltu ja ainoaksi keinoksi näyttää jäävän kemiallisiin aseisiin tarttuminen. Mutta uskaltaako noita tehokkaiksi kehuttuja tabletteja laittaa samaan akvaarioon kemikaaleille herkkien rapujen kanssa?

(60 litraa, asukkeina yllä mainittujen lisäksi sekaparvi sinineon- ja rubiinitetroja, vedenvaihto 2 kertaa viikossa, turveuute- ja hiilidioksidilisäys, nitraatti n. 12,5 ph 6,7...)
akirpap
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 16:33, 26.01.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tornio

Re: ZMF Algo Stop Depot ja amanoravut

Viesti Kirjoittaja akirpap »

Tetralta kysyin voiko ko. tabuja kayttaa katrakapualtaassa, sanoivat etta voi, pitaa silti pitaa huoli ilmastuksesta. Ei varmaankaan kannata yhtaan yliannostella.
Liinanen
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1273
Liittynyt: 18:18, 26.08.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liinanen »

En laittaisi, jos kerran leväongelma alkaa jo väistyä. Anna brasiliankääpiöruohon vaan kasvaa ja nypi pikkuhiljaa leväisimpiä lehtiä siitä pois.
harrykaa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 11:31, 17.03.2006
Paikkakunta: Helsinki

Re: ZMF Algo Stop Depot ja amanoravut

Viesti Kirjoittaja harrykaa »

Liisa kirjoitti:Mikään ei kuitenkaan tunnu tepsivän mustahkoon karvamaiseen levään
No siis ensinnäkin tuo levä on punaleviin (Rhodophyta) kuuluva turkkilevä (Audouinella sp.). Sitä on erittäin vaikea poistaa. Tämä johtuu siitä, että punalevillä on vahva tukirakenne ja syvälle alustaan lujasti kiinnittyneet juuret. Vaikka siis hankaat levät näkyvät osat irti, juuret jää ja kasvu alkaa pian uudestaan. Toinen paha juttu tämän levän kanssa on se, että se kykenee käyttämään veden vetykarbonaatteja (KH) hiililähteenään. Se ei siis edes tarvitse hiilidioksidia. Kolmas paha juttu on, että se viihtyy erittäin hyvin nk. kasvilampuilla. Punaleville käy hyvin pelkästään sininen valo tai pelkästään sopiva punainen valo.

Poisto: Nämä levät tarvitsevat nitraatteja elääkseen. Ne elävät hyvin vain, jos nitraatteja on ylimäärä. Siis enemmän vedenvaihtoja, vähemmän ruokintaa ja kirkkaampi valo, jotta kasvit kasvavat paremmin. Sitten on olemassa tuo hiililähteillä temppuilu. Kuten tuossa totesin veden KH -arvon nostaminen ei onnistu punaleville, mutta orgaanisen hiilen käyttäminen onnistus. Seachem valmistaa sellaista tuotetta (Flourish excel), jota myydään Suomessakin (Aapelin Akvaario). Se pystyy usein jopa riuduttamaan punalevät, koska se vahvistaa kasvien kasvua (hyvässä valossa tietenkin) eikä jätä tilaa (esim. nitraatteja) leville.

t. Harry
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Seachem Flourish Excel ei tapa punaleviä välillisesti innostamalla kasveja kasvamaan, vaan suoraan. Se siis tappaa punalevät kemiallisen rakenteensa ansiosta.

Nitraatin määrän vähentäminen ei mielestäni ole mikään keino tässä tapauksessa, todennäköisesti se vain pahentaisi ongelmia, nollanitraatti on paha asia kasvialtaassa. Jos kasveilta vie niitten tarvitseman nitraatin pois -> kasvit voivat huonosti ja levät innostuvat. Mutta se nitraatin ilmestymistapa taas voi vaikuttaa siihen, että innostuvatko levät vai eivät. Nitraatti itsessään ei sitä ilmeisesti tee, vaan suurempi vaikutus on ammoniakilla. Näin väittää ainakin Tom Barr. Itse lisään kasvialtaaseeni 10-25 mg/l nitraattia ilman, että se vaikuttaa levien kasvamiseen suotuisasti, tuon teorian mukaan taas jos ruokkisin ötökköjä niin paljon, että sama määrä nitraattia tulisi sitä kautta (eli muuttuisi ammoniakista nitraatiksi), niin levät tykkäisivät.

pH on aika korkea, onko karbonaattikovuus (KH) myös korkealla? Mietin, että hiilidioksidilisäyksen kanssa "perusvetisen" altaan pH yleensä on alle 7. Kasviakvaarioväellä on kovasti kokemuksia hiilidioksidin liian vähäisestä määrästä syynä punalevän rehottamiseen, hiilidioksidin määrän lisääminen on vaikuttanut positiivisesti.

Tässä tapauksessa suosittelisin kokeilemaan tuota Seachem Flourish Exceliä, lisää juttua löytyy maaliskuun Aponogetonista. Kun asiat tuntuvat muuten olevan parempaan suuntaan menossa, niin en todellakaan suosittele tekemään mitään hirmuisen radikaalia (ja en ikinäkoskaanmilloinkaan levämyrkkyjä), parempi etsiskellä sitä tasapainoa rauhassa ja katsella josko jutut (kasvien määrän, ravinteitten, hiilidioksidin ja valon määrän suhde) naksahtaisivat paikoilleen ilman sen dramaattisempia käänteitä. Levämyrkyt ovat vain oireen hoitamista. Tasapainossa olevassa altaassa levät eivät saa sitä niskaotetta kasveihin, vaan kasvavat näkymättöminä vieraina.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”