Akvaarion kypsytys J.Järven sivuston avulla
Valvoja: Moderaattorit
Akvaarion kypsytys J.Järven sivuston avulla
Täällä monissa kypsytyskeskusteluissa on annettu linkki J-Järven akvaariosivulle, josta löytyy kalattoman kypsytyksen ohjeet. Tuo linkki ei vaan toimi. =( Mahtaakohan kellään olla koneella tuota ohjetta?
...Tiedän, haku-toimintoa voi käyttää, mutta ajanpuutteen takia olisi yksinkertaisinta, jos saisin tuon ohjeen tähän suoraan..
...Tiedän, haku-toimintoa voi käyttää, mutta ajanpuutteen takia olisi yksinkertaisinta, jos saisin tuon ohjeen tähän suoraan..
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
Tuossa on J. Järven sivujen yksi hakemisto, jossa jo osa linkeistä toimii. Sivut ovat siis uusinnassa, päivitykset ovat vielä kesken, ja siksi kaikki ei vielä oikein toimi.
Tässä jotain luettavaa odotellessa, että tuo aquahoito.info alkaa jälleen toimia: Water World.
Tässä jotain luettavaa odotellessa, että tuo aquahoito.info alkaa jälleen toimia: Water World.
Voi järjettömyys. Noita aiempia keskusteluja mitä olen selaillut, olen saanut käsityksen, että kalaton kypsytys olisi varmin keino ja tietenkin paras myös kalojen kannalta katsottuna. Enpä tiedä, mitä tässä tehdä, kun joka suunnasta tulee eri ohjeita. Akvaariokaupassa minulle myytiin niitä bakteerivalmisteita, ja annettiin ohjeeksi että viikon jälkeen voi kalat lisätä... (Näin siis en ole kuitenkaan toiminut.)
Minun mielestä ihmisen kannattaa luottaa itseensä sen verran että jos osaa laittaa altaaseen jotain bakteerivalmistetta pakkauksen käyttöohjeen mukaan, osaa myös kypsyttää altaan jarvij:n sivuilta ja tältä palstalta löytyvien ohjeiden mukaan. Senverran suoraviivainen asia on, että hetken ohjeita katselemalla onnistuu. Millälailla metikköön 80 % Teemu Salosen asiakkaista on muuten mennyt, mikä siinä kypsytyksessä on kanittanut?
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
Vaikka oletkin jo selaillut vanhoja viestejä, linkkaan tähän vielä mielestäni pari hyvää keskustelua:
Kypsytys: mihin sitä nyt pitäisi uskoa?
Kokemusta kaupallisilla litkuilla kypsyttämisestä?
TAAS kypsytyksestä!
Ja koska nuo jjärven sivut ovat "huollossa", kysy ihmeessä mikä askarruttaa niin koetetaan neuvoa.
Kypsytys: mihin sitä nyt pitäisi uskoa?
Kokemusta kaupallisilla litkuilla kypsyttämisestä?
TAAS kypsytyksestä!
Ja koska nuo jjärven sivut ovat "huollossa", kysy ihmeessä mikä askarruttaa niin koetetaan neuvoa.
Ainakin asiakkaiden puheiden mukaan nitriittipiikki on mennyt ohi ja nitraatit laskenut asialliselle tasolle. Kuitenkin kun kalat on kotiutettu, kuolee ne yksi toisensa jälkeen nitriittimyrkytykseen.
Kakkosena top-listassa on akvaarion muuttuminen haisevaksi, sameaksi ja kaikinpuolin epämiellyttävän näköiseksi jo ennen kalojen tuontia.
En yhtään epäile, etteikö kalaton kypsytys toimisi, jos tietää mitä tekee. En kuitenkaan luota niin paljon itseeni, että lähtisin sen kanssa seikkailemaan. Niin paljon huonoa palautetta siitä kuitenkin on tullut. Ja kun vuosia olen altaat kypsyttänyt bakteeritiivisteen avulla (bactozymestä ei ole mihinkään, käytän jbl:n denitrolia), ja homma on toiminut täydellisesti en näe mitään järkeä muuttaa toimintatapoja. Kalallisen kypsytyksen kun tekee asianmukaisesti ei nitriittiä pääse edes muodostumaan.
Tässä lyhykädyydessään kalallisen kypsytyksen ohje:
Päivä 1. pohjamateriaali, sinne kasviravinteet paikalleen. Vedet sisään, tekniikka pörisemään ja runsas kasvillisuus sisään. Samoin bakteeritiiviste ja vedenparannusaine sekaan.
Päivä 3. Akvaarion koosta riippuen ensimmäinen/ensimmäiset kala(t) sisään. esim. 100l:n akvaarioon voi viedä sen pakollisen partamonnin.
Päivä 4 ja 5. Kannattaa seurata nitriittiä. Sen ei pitäisi nousta mihinkään, mutta jos jostain kumman syystä näin käy, niin pientä vedenvaihtoa. Muista tarkistaa myös pH.
Päivä 6. Taas muutama kala lisää.
Näin jatketaan, kunnes allas on täynnä. Tällä systeemillä ei nitriittiä saa itkemälläkään nousemaan haitallisiin saatikka sitten edes myrkyllisiin lukemiin.
Ymmärrän, että tämä tekniikka ei toimi, jos lähimpään akvaarioliikkeeseen on matkaa. Silloin voisi tuo kalaton kypsytys alla parempi ratkaisu. Älkää ymmärtäkö tätä kirjoitusta väärin. En missään tapauksessa tuomitse sitä. Onhan täällä palstalaiset saavuttaneet hyviä tuloksia sen kanssa. Pitää kuitenkin muistaa, että suurimmalla osalla meistä on jo vähän pidempään kokemusta akvaarioiden parissa, joten käsitteet ammoniakki, nitriitti, nitraatii jne on jo hallussa.
Kakkosena top-listassa on akvaarion muuttuminen haisevaksi, sameaksi ja kaikinpuolin epämiellyttävän näköiseksi jo ennen kalojen tuontia.
En yhtään epäile, etteikö kalaton kypsytys toimisi, jos tietää mitä tekee. En kuitenkaan luota niin paljon itseeni, että lähtisin sen kanssa seikkailemaan. Niin paljon huonoa palautetta siitä kuitenkin on tullut. Ja kun vuosia olen altaat kypsyttänyt bakteeritiivisteen avulla (bactozymestä ei ole mihinkään, käytän jbl:n denitrolia), ja homma on toiminut täydellisesti en näe mitään järkeä muuttaa toimintatapoja. Kalallisen kypsytyksen kun tekee asianmukaisesti ei nitriittiä pääse edes muodostumaan.
Tässä lyhykädyydessään kalallisen kypsytyksen ohje:
Päivä 1. pohjamateriaali, sinne kasviravinteet paikalleen. Vedet sisään, tekniikka pörisemään ja runsas kasvillisuus sisään. Samoin bakteeritiiviste ja vedenparannusaine sekaan.
Päivä 3. Akvaarion koosta riippuen ensimmäinen/ensimmäiset kala(t) sisään. esim. 100l:n akvaarioon voi viedä sen pakollisen partamonnin.
Päivä 4 ja 5. Kannattaa seurata nitriittiä. Sen ei pitäisi nousta mihinkään, mutta jos jostain kumman syystä näin käy, niin pientä vedenvaihtoa. Muista tarkistaa myös pH.
Päivä 6. Taas muutama kala lisää.
Näin jatketaan, kunnes allas on täynnä. Tällä systeemillä ei nitriittiä saa itkemälläkään nousemaan haitallisiin saatikka sitten edes myrkyllisiin lukemiin.
Ymmärrän, että tämä tekniikka ei toimi, jos lähimpään akvaarioliikkeeseen on matkaa. Silloin voisi tuo kalaton kypsytys alla parempi ratkaisu. Älkää ymmärtäkö tätä kirjoitusta väärin. En missään tapauksessa tuomitse sitä. Onhan täällä palstalaiset saavuttaneet hyviä tuloksia sen kanssa. Pitää kuitenkin muistaa, että suurimmalla osalla meistä on jo vähän pidempään kokemusta akvaarioiden parissa, joten käsitteet ammoniakki, nitriitti, nitraatii jne on jo hallussa.
Sellaista asiaa (nyt tulee typerä kysymys) vielä mietin, että käytänkö hirvensarvisuolan annostelussa altaan ulkomittojen avulla laskettua tilavuutta vai todellista vesimäärää?
"Kun nitriitti on kokonaan hävinnyt ja nitraattia muodostunut, allas on kypsä. Sen voit vielä varmistaa pienellä ammoniakkimäärällä (muuttuuko n. vuorokaudessa nitraatiksi). "
Yllä lainaus lainaus yhdestä jossuliinin antamasta linkistä. Mitä tarkoittaa tuo pieni ammoniakkimäärä minun tapauksessani? Akvaario siis on 180litraa ja käytän hirvensarvensuolaa..Vaikka näin pitkällä en tosiaan vielä kypsytyksessä ole, kysynpähän jo valmiiksi...
"Kun nitriitti on kokonaan hävinnyt ja nitraattia muodostunut, allas on kypsä. Sen voit vielä varmistaa pienellä ammoniakkimäärällä (muuttuuko n. vuorokaudessa nitraatiksi). "
Yllä lainaus lainaus yhdestä jossuliinin antamasta linkistä. Mitä tarkoittaa tuo pieni ammoniakkimäärä minun tapauksessani? Akvaario siis on 180litraa ja käytän hirvensarvensuolaa..Vaikka näin pitkällä en tosiaan vielä kypsytyksessä ole, kysynpähän jo valmiiksi...
Todellisen vesimäärän mukaan jotta saat oikean pitoisuuden ammoniumia veteen. 5mg/l on hyvä pitoisuus tähdätä (ei se niin tarkkaa ole, 3-8mg/l) ja sitten vain odotat ympin heräämistä lisäämättä lisää ennen tapahtumia testeissä. Alkuarvot otetaan aluksi, sillä ei pidä olettaa että ne aina olisivat nollilla kaikki. 1/3 tl antaa noin 5mg/l sataan litraan vettä.Mayday kirjoitti:Sellaista asiaa (nyt tulee typerä kysymys) vielä mietin, että käytänkö hirvensarvisuolan annostelussa altaan ulkomittojen avulla laskettua tilavuutta vai todellista vesimäärää?
"Akvaariota ruokitaan hieman jollain typpiyhdisteellä (salmiakki, ammoniakki, ammoniumkloridi jne.) ja kalanruoalla, jolloin kehittyvät typpibakteerit saavat ravintoa." http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/typenkrt.php (Siinä on hieman kumma multaympin lisäämistapa. Mielestäni perustellumpi on mullasta samea vesi.)
Ja ohjeita löytyy näistä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 67#3698467
Pari uusinta kanssakypsyttelijää:
1. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=73316
2. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=71554
Asia selvinnee perusteellisesti 2. linkistä yllä. Lyhyesti sanottuna 1mg/l (vuorokautta kohden) ammoniumia on vielä pienehkö määrä, mutta kuitenkin niin suuri että kypsyys on silloin riittävä jo kalaston (täyden kalaston, "normaalin" kokoisen) kannalta. (Kannattaa muistaa että kypsyys niin lisääntyy kuin väheneekin kuormituksen mukaan ja tämä tapahtuu viiveellä. Kerran kypsä ei siis ole aina kypsä - ei milloinkaan eikä millään menetelmällä - vaan jatkuvasti kohti tasapainoa pyrkivä eliöiden ja ravinteiden systeemi.)Mayday kirjoitti: "Kun nitriitti on kokonaan hävinnyt ja nitraattia muodostunut, allas on kypsä. Sen voit vielä varmistaa pienellä ammoniakkimäärällä (muuttuuko n. vuorokaudessa nitraatiksi). "
Yllä lainaus lainaus yhdestä jossuliinin antamasta linkistä. Mitä tarkoittaa tuo pieni ammoniakkimäärä minun tapauksessani? Akvaario siis on 180litraa ja käytän hirvensarvensuolaa..Vaikka näin pitkällä en tosiaan vielä kypsytyksessä ole, kysynpähän jo valmiiksi...
Jos ammoniumia lappaa altaaseen siihen malliin kuin netissä paikoin on neuvottu, on mainittuja ongelmia tiedossa. Ammoniumia ei kannata syöttää paljoa enempää kuin typpibakteerit sitä ehtivät muuntaa eteenpäin nitriitiksi ja nitraatiksi. Muuten lukemalla hieman näitä alkeitten kypsytysjuttuja, voi huomata että asia on helppo hoitaa hyvin, ongelmitta ja helposti.Teemu Salonen kirjoitti:Ainakin asiakkaiden puheiden mukaan nitriittipiikki on mennyt ohi ja nitraatit laskenut asialliselle tasolle. Kuitenkin kun kalat on kotiutettu, kuolee ne yksi toisensa jälkeen nitriittimyrkytykseen.
Kakkosena top-listassa on akvaarion muuttuminen haisevaksi, sameaksi ja kaikinpuolin epämiellyttävän näköiseksi jo ennen kalojen tuontia.
En yhtään epäile, etteikö kalaton kypsytys toimisi, jos tietää mitä tekee. En kuitenkaan luota niin paljon itseeni, että lähtisin sen kanssa seikkailemaan. Niin paljon huonoa palautetta siitä kuitenkin on tullut.
(Teemu taitaa olla hyvin unohtanut, kuinka omassa kokeessaan sai nitriittiä veteen. Ei kalojen mukanaolo siinä olisi muuttanut tilannetta mitenkään parempaan - mikä on aivan alkeita akvaarion biologiasta. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=58005 )
Luulisi olevan akvaariokauppojenkin perustietämystä. Ei ne aina itsestään tietoon tule ajankaan kanssa, vaikka kyllä ongelmat saattavat ajaa pohtimaan mikä meni pieleen hoidossa. Esimerkiksi siivotaan liikaa ja jos suodattimessakaan ei ole kunnollista biologista toimintaa niin... Siinä sitten ihmetellään kai että mikä ihmeen nitriitti.Teemu Salonen kirjoitti:Pitää kuitenkin muistaa, että suurimmalla osalla meistä on jo vähän pidempään kokemusta akvaarioiden parissa, joten käsitteet ammoniakki, nitriitti, nitraatii jne on jo hallussa.
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
^Sitäpaitsi, jos aikoo ekosysteemin kotiinsa ottaa huollettavaksi elävine eläimineen, olisi paras perehtyä hieman sen toimintaan ja kohtuudelliseen hoitoon, eikä vaan ostaa kaikkea kaupan suosituksessa ja pitää peukkuja pystyssä. Typpikierto on yksi perustavaa laatua oleva seikka akvaarionpidossa.
Mayday, mikäli tulkitsin 111nan ohjetta oikein, sinun kannattaisi vajaa teelusikallinen sitä jauhetta laittaa akvaarioosi. Voithan toki tarkastaa sitten pitoisuuden, jos sinulla on sopiva testeri. Lisäksi mahdollisimman hyvä bakteeriymppi jostain, mieluimmin ei akvaariosta ettet saa tyypillisiä kalatauteja vahingossa mukana. Kukkaruukusta, pihalta, tms multaa vaikka sukkahousuihin... Ja sitten mittaat vesiarvot lähtötilanteessa (jotta tiedät mistä lähdet liikkeelle) ja mittailet vaikkapa päivän päästä jos olet utelias, pari päivää menee kuitenkin ennen kuin mitään tapahtuu. Ja sitten vaan mittailet ja mittailet, ruokit pikkuhyppysellisellä kalanruokaa ja odottelet että ensin nitriitti nuosee ja alkaa laskea, jolloin nitraatti alkaa nousta. Sitten kun nitriitti on kokonaan kadonnut, typpibakteereita on kaikensorttisia tarpeeksi, jotta allas on "kypsä" vastaanottamaan kaloja. Tällöin tehdään vedenvaihto, tavallaan puhdasta vettä akvaarioon, laimennetaan sitä vettä niin että on hyvä tuoda kasvit ja kalat.
Malttia vaan matkaan; ne typpibakteerit tuplaavat massansa tietyssä ajassa, jota mikään ei voi nopeuttaa (jjarven sivuilla tästä havainnollistava taulukko). Eli bakteerit kasvavat ja jakaantuvat tietyllä vauhdilla, mihin tapahtumaan mitkään aineet eivät vaikuta. Ainoastaan optimaaliset kasvuolosuhteet antamalla ja runsaalla alkuympillä voidaan tapahtumat saada mahdollisimman hyvin käyntiin. Tsemppiä!
Mayday, mikäli tulkitsin 111nan ohjetta oikein, sinun kannattaisi vajaa teelusikallinen sitä jauhetta laittaa akvaarioosi. Voithan toki tarkastaa sitten pitoisuuden, jos sinulla on sopiva testeri. Lisäksi mahdollisimman hyvä bakteeriymppi jostain, mieluimmin ei akvaariosta ettet saa tyypillisiä kalatauteja vahingossa mukana. Kukkaruukusta, pihalta, tms multaa vaikka sukkahousuihin... Ja sitten mittaat vesiarvot lähtötilanteessa (jotta tiedät mistä lähdet liikkeelle) ja mittailet vaikkapa päivän päästä jos olet utelias, pari päivää menee kuitenkin ennen kuin mitään tapahtuu. Ja sitten vaan mittailet ja mittailet, ruokit pikkuhyppysellisellä kalanruokaa ja odottelet että ensin nitriitti nuosee ja alkaa laskea, jolloin nitraatti alkaa nousta. Sitten kun nitriitti on kokonaan kadonnut, typpibakteereita on kaikensorttisia tarpeeksi, jotta allas on "kypsä" vastaanottamaan kaloja. Tällöin tehdään vedenvaihto, tavallaan puhdasta vettä akvaarioon, laimennetaan sitä vettä niin että on hyvä tuoda kasvit ja kalat.
Malttia vaan matkaan; ne typpibakteerit tuplaavat massansa tietyssä ajassa, jota mikään ei voi nopeuttaa (jjarven sivuilla tästä havainnollistava taulukko). Eli bakteerit kasvavat ja jakaantuvat tietyllä vauhdilla, mihin tapahtumaan mitkään aineet eivät vaikuta. Ainoastaan optimaaliset kasvuolosuhteet antamalla ja runsaalla alkuympillä voidaan tapahtumat saada mahdollisimman hyvin käyntiin. Tsemppiä!
Näin toimin itse ja kaikki hengissä, allas 240L.
Päivä 1: Hiekan pesu ja "asennus" lannoitteen päälle. Vedet pönttöön ja suodatin päälle. Ja juurakoita myös.
Päivä 3: Kasveja ja sisustelua.
Päivä 4: Kaloja.
Päivä 5: Loput kalat.
Tai oikeastaan en muista tarkkaan laitoinko jotain kaloja aamupäivällä ja loput illalla 4. päivänä. Joten silloin olisi päivä 5: Valmis.
Luotan sen verran tähän paikalliseen vesijohtoveteen, että pienemmän altaan 63L jonka hiekat oli vanhat, laitoin kaikki sinne samana päivänä. Altaassa kasveja ja katkarapuja silloin ja samat vieläkin.
Päivä 1: Hiekan pesu ja "asennus" lannoitteen päälle. Vedet pönttöön ja suodatin päälle. Ja juurakoita myös.
Päivä 3: Kasveja ja sisustelua.
Päivä 4: Kaloja.
Päivä 5: Loput kalat.
Tai oikeastaan en muista tarkkaan laitoinko jotain kaloja aamupäivällä ja loput illalla 4. päivänä. Joten silloin olisi päivä 5: Valmis.
Luotan sen verran tähän paikalliseen vesijohtoveteen, että pienemmän altaan 63L jonka hiekat oli vanhat, laitoin kaikki sinne samana päivänä. Altaassa kasveja ja katkarapuja silloin ja samat vieläkin.
"A day without sunshine is like, you know, night."
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
No vedenpuhdistamoissa lisätään aineita veteen klooria ja muuta, joissakin maissa myös fluoria. Eri paikkakunnalla vesi on erillaista. Tässä Excel taulukko Vaasan vedeenlaadusta vuodelta 2003 http://www.vaasanvesi.fi/_FileRoot/294964.xls. Ei tästä sen enempää.
Sen unohdin mainita että suodatin oli käytetty ja siinä varmaan bakteerikantaa oli.
Sen unohdin mainita että suodatin oli käytetty ja siinä varmaan bakteerikantaa oli.
"A day without sunshine is like, you know, night."
Kyllä juu, tuosta selostuksestasi. Siitä ainoastaan puuttui säännöllinen ammoniumin annostelu. Oli mainittu vain alkulisäys ja sitten kalanruokaa.jossuliini kirjoitti: Sitten kun nitriitti on kokonaan kadonnut, typpibakteereita on kaikensorttisia tarpeeksi, jotta allas on "kypsä" vastaanottamaan kaloja.
Sekin toimii, mutta parempi olisi ruokkia säännöllisesti myös ammoniumilla. Se alkaa silloin kun nitriitti ja tai nitraatti on huomattu selvästi liikahtaneen alkuarvoista. 0,5mg/l vuorokautta kohden on hyvä aloittaa ja siitä voi nostaa vielä tuplaksi muutaman päivän tai viikon päästä lopuksi. Siinä sitten samalla se nitriitti katoaa.
Vaihtoehtoisesti voi tämän säännöllisen ammoniumruokinnan hoitaa niin että laittaa neljäsosan tai puolikkaan alkuannoksesta ja sen mukaan lisää sellaisia, kuinka nitriitti kehittyy. Kun nitriitti on ylhäällä ei tehdä mitään ja kun se laskee, lisätään taas. Toimivat rajat joissa nitriittiä pyrkii pitämään, ovat ainakin 3-8mg/l, suunnilleen, laajemmatkin toimivat. Sehän onkin sitä myöten valmis, kun huomaa annetun ammoniumin riittävän nopeasti muuntuvan nitraatiksi asti.
Ammoniumtesti on mielestäni ihan turha, mutta on syytä olla tarkkana vahvan jauheen kanssa että ei laita mitään ylimääräisiä. Pyrkii siis mittaamaan oikein. Ei sellaisella "riittävästi" tyylillä, tiedätte varmaan mitä tarkoitan.

-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
En tajua mikä hinku akvaariokauppiailla on pelotella kalattomasti akvaarioitaan kypsyttäviä. Vuoden sisällä olen 10-% ammoniakkiliuoksella ja kalanruoalla kypsyttänyt kaksi akvaariota, toinen 240 litraa ja toinen 400 litraa. Homma kesti molemmissa noin kaksi viikkoa, nitriittipiikki tuli nätisti, kesti muutamia päiviä ja laski sitten melkein päivässä nollille. Lätt som plätt sade ruåtsalainen. Eikä kalakuolemia tai nitriittipiikkejä enää sen jälkeen, kun kalat oli akvaarioon laitettu. Tietysti pitää alusta alkaen olla tippatestit, joilla voi seurata nitriitti-ja nitraattiarvoja.
Jos ei jaksa odotella, voi ekaksi viikoksi lähteä matkoille tai tehdä jotakin muuta, toisella viikolla vasta alkaa tapahtua. Kunnon ohjeita löytyy varmasti tältä foorumilta, ammoniakkiliuosta voi ostaa apteekista ja se on siinä! Aivan turhaa on puristella niitä ja pelätä, että kuoleeko kalat vai ei kun pistin nitriveccejä tai bactozymejä ja nitriitti vain nousee joka päivä! Tuostakin on nimittäin kokemusta eka akvaarion osalta (100 l) ja sen jälkeen päätin, että seuraavat kypsytän kalattomasti ammoniakilla!
Ehkä kauppiailla on vain kiire saada myytyä kaloja?
Jos ei jaksa odotella, voi ekaksi viikoksi lähteä matkoille tai tehdä jotakin muuta, toisella viikolla vasta alkaa tapahtua. Kunnon ohjeita löytyy varmasti tältä foorumilta, ammoniakkiliuosta voi ostaa apteekista ja se on siinä! Aivan turhaa on puristella niitä ja pelätä, että kuoleeko kalat vai ei kun pistin nitriveccejä tai bactozymejä ja nitriitti vain nousee joka päivä! Tuostakin on nimittäin kokemusta eka akvaarion osalta (100 l) ja sen jälkeen päätin, että seuraavat kypsytän kalattomasti ammoniakilla!
Ehkä kauppiailla on vain kiire saada myytyä kaloja?
Naulan kantaan, Klenkku! Kun ovat asiakkaan saaneet liikkeeseen sisään, on järkevää myydä kerralla mahdollisimman paljon. Tämän "luonnonlain" tajuaa ken tajuaa, ilman sen kummempia kauppiaitten mollaamisia. Se on vaan entinen kauppias, jos myymiseen ei pysty.
Testeistä lisää: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 12#6458012
Ja ongelmista ammoniumkypsytyksen jälkeen: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=58796 (Luonnollisesti ei ole kuulunut tietoa, miten oli homma hoidettu.)
Testeistä lisää: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 12#6458012
Ja ongelmista ammoniumkypsytyksen jälkeen: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=58796 (Luonnollisesti ei ole kuulunut tietoa, miten oli homma hoidettu.)
Eipä taida olla kovin pitkäjänteistä toimintaa tuo mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti myyminen...
Kyllä asiakkaita päinvastoin joutuu jatkuvasti jarruttelemaan niissä kalahankinnoissa.
Kalojen tuuppaamisessa saadaan tietysti hetkellinen maksimimyynti, mutta aika nopeasti kyllästytään katselemaan purkkia jossa sintit säilyy hengissä vaan muutaman viikon. Purkki lähtee aika nopeasti kiertoon.
Kun homma tehdään kiltisti ja maltilla, jää asiakkaalle hyvä maku kaupoista ja harrastus jatkuu ja kasvaa. Eli asiakasta toppuuttelemalla sitä rahaa jää kassaan loppupeleissä enemmän:)
edit
Lisäyksenä vielä hyvä esimerkki asiakkaan toppuuttelemisesta. Hänellä oli altaassaan kala, joka ei todellakaan ole akvaariokala (mutta maistuu silti todella hyvältä). Emme suostuneet hankkimaan niitä hänelle lisää, jotenka asiakas marssi naapurikauppaan ja teki kaupat siellä. Aina ei pelkkä järjen puhuminen riitä...
Kyllä asiakkaita päinvastoin joutuu jatkuvasti jarruttelemaan niissä kalahankinnoissa.
Kalojen tuuppaamisessa saadaan tietysti hetkellinen maksimimyynti, mutta aika nopeasti kyllästytään katselemaan purkkia jossa sintit säilyy hengissä vaan muutaman viikon. Purkki lähtee aika nopeasti kiertoon.
Kun homma tehdään kiltisti ja maltilla, jää asiakkaalle hyvä maku kaupoista ja harrastus jatkuu ja kasvaa. Eli asiakasta toppuuttelemalla sitä rahaa jää kassaan loppupeleissä enemmän:)
edit
Lisäyksenä vielä hyvä esimerkki asiakkaan toppuuttelemisesta. Hänellä oli altaassaan kala, joka ei todellakaan ole akvaariokala (mutta maistuu silti todella hyvältä). Emme suostuneet hankkimaan niitä hänelle lisää, jotenka asiakas marssi naapurikauppaan ja teki kaupat siellä. Aina ei pelkkä järjen puhuminen riitä...
OK. Kuitenkin ammoniumkypsytyksen ongelmiin ja jopa vaarallisuuteen viittaaminen on panettelua esitetyin tiedoin.
Mielestäni leireihin jakautuminen asiassa ei tuo mitään hyvää. Myös pelottelu kalallisen kypsytyksen välttämättömistä ongelmista on usein panettelua, sillä senkin voi tehdä oikein kaloja vaarantamatta. Järkevä tapa on yksilöllisesti valittava, tilanteen mukaan, mitä halutaan ja miten toimia. Moni asia vaikuttaa valintaan.
Mielestäni leireihin jakautuminen asiassa ei tuo mitään hyvää. Myös pelottelu kalallisen kypsytyksen välttämättömistä ongelmista on usein panettelua, sillä senkin voi tehdä oikein kaloja vaarantamatta. Järkevä tapa on yksilöllisesti valittava, tilanteen mukaan, mitä halutaan ja miten toimia. Moni asia vaikuttaa valintaan.

AW:ta seuranneena voin sanoa, että tuo edellä linkittämäni ongelma(1) on harvinainen poikkeus joukossa ja sen sijaan saa lukea usein kertomuksia ikävästi jännittävistä kalallisista kypsymisistä ja kuolemista. Siksi ei voi yleisesti suositella kalojen tuomista "raakaan".
1) Tämä myös jää raportoinnissaan huhun asteelle. Tiedot kypsyttämisestä ovat tässä: "kypsytin ammoniakilla". Ollaan nähdäkseni samassa sarjassa informatiivisuudessa kuin edellisen sivun asiakkaiden kanssa keskusteluissa. Jos tämä tuntuu panettelulta, haluan huomauttaa, että kerron vain miltä tämä keskustelu silmissäni todella näyttää.