Jos kerättäisiin tähän vinkkejä aloittelijoille?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Jos kerättäisiin tähän vinkkejä aloittelijoille?

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

En tiedä onko kukaan aiemmin kokeillut tälläistä, en ainakaan haulla löytänyt.
Otsikon saa muokata vapaasti kuvaavammaksi en keksinyt oikein parempaa. Kun tämä puoli tahtoo täytyyä näistä "meneekö nämä kalat sen sen kokoiseen altaaseen.." viesteistä, niin ajattelin jos tänne koottaisiin erilaisia ehdotuksia erikokoisten altaiden kalastoksi, lisäksi varoituksia joistain aloittelijoille epäsopivista kalalajeista, tai huomioita suosittujen kalojen tila vaatimuksista.
Näitä tietoja löytyy kyllä varmasti, mutta ne ovat pitkin poikin ja varsin hajanaisia, ehkä tämä hieman vähentäisi samojen asioiden kysymistä.
Allas esimerkit olisivat vaikka 60litrainen,100litrainen ja 150litrainen kaikista ei ole pakko laittaa esimerkki kalastoja vaan, jos vaikka, jopa yhteen semmoisen hyvän keksii niin sen saa julki antaa.
Jos joku jaksaisi myös selkeällä kielellä kertoa vesikemiasta ihan perusjuttuja,
alkuun tarvittavista laitteista informaatiota, ja
kaikkea muutakin hyödyllistä tähän ketjuun, niin saataisiin tuhti tietopaketti..=)
Damae
Junior Member
Junior Member
Viestit: 191
Liittynyt: 15:36, 22.02.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kiuruvesi

Viesti Kirjoittaja Damae »

Tosi hyvä idea! Kunnian ehdotuksista annan kyllä suosiolla muille, tulinpahan vaan kertomaan positiivisen mielipiteeni :)
Pessimisti ei pety.
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Tai sitten tuhti tietopaketti aponogetoon. :D
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Tuon verkkolehden vain niin kovin harva tuntuu huomaavan, ja siihen kun ei sitten tavallaan saisi kuin yhen ihmisen mielipiteen. Rohkeasti vaan vinkkejä mitä on tullu kompasteltua harrastuksen alussa niin tietää varoittaa muita. =)
Itse voisin sitten kait aloittaa tämän että toisetkin uskaltautuisivat.

Kolme perussääntöä (tiiviisti):
1: Isompi akvaario on aina helpompi hoitaa kuin pieni, ja voikin tulla halvemmaksi kuin pieni akvaario vaikka alku sijoitus onkin isompi, tämä koska pienellä akvaariolla voi helpommin epäonnistua ja pitemmän päälle uusien kalojen hankkiminen tulee kalliiksi. Pienessä akvaariossa on hankala saada vesi pysymään puhtaana, vesi voi sisältää vaarallisia määriä haitallisia aineita vaikka näyttäisikin puhtaalle.
2: Älä hanki kaloja ennen kuin olet ottanut selvää niiden tarpeista. Kaikki kalat eivät ui samanlaisissa vesissä, ja jotkut kalat voivat häiriköidä toisiaan, tai kasvavat turhan isoiksi akvaarioosi, toiset kalat tahtovat olla yksin ilman lajitovereidensa seuraa, toisille parvi antaa turvaa. Parvi on aina vähintään kuusi kalaa. Akvaario kauppias ei välttämättä kerrokaan sinulle totuutta kalasta, jonka myyntialtaassa näet hän saattaa tietää kalasta yhtä vähän kuin sinä, vaikka antaakin ymmärtää toisin.
3: Akvaarion lisäksi tarvitset, suodattimen, lämmittimen, vesitestejä (ehdottomasti tippatestejä tikkutestit eivät ole riittävän tarkkoja), valaisimen, vedenparannus ainetta, akvaariokasvienlannoitetta, laadukasta kalanruokaa akvaariokaupasta, mieluusti myös pakasteruokaa ja pohjakaloille ruokatabletteja. Lämmitin on ehdoton huone lämpö ei säily jatkuvasti samana, ja trooppiset kalat palelevat 22 asteisessa vedessä, ota selvää siis myös kalojesi lämpötila vaatimuksista. Vesitesteillä saat tärkeää tietoa altaasi hyvin voinnista ja siitä mitä kaloja voit sinne hankkia.

Lisään: eijkö kukkaan uskalla?..Rohkeesti vuan lissää neuvoja saa olla ihan yksittäis juttuja, tai vaikkapa pieniä kertomuksia omista alku ajan vahingoista.. Eij sitten ruveta pureksimaan keltään päitä poikki tässä ketjussa, näissä jutuissa kun on monen sorttista kokemusta, turhaan vaan sekottaa semmonen sitten aloittelijan päätä kun koettaa oppimis mielessä lueskella. Jokanen saa toki oman näkemyksensä tuoda esille, mutta monen viestin pituinen inttäminen voidaan jättää. Mainintana ihan tässä alakuunsa. [;)]
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Taju »

Tässä pari kokemusperäistä vinkkiä, jotka mulle tulis ekana mieleen:

1)Uusi allas kannattaa kypsyttää kalattomasti, siis ammoniakilla. Ohjeita löytyy paljon tältä foorumilta!

2) Haku on ystävämme! Käytä aqua-webin hakua, etenkin jos tarvitset vastauksia nopeasti. Jos kala sairastaa tai akvaario vuotaa, ei kannata suoralta kädeltä aloittaa uutta viestiketjua, johon saattaa saada vastauksia vuorokauden-parin sisällä. Haulla saattaa löytää elintärkeää tietoa ilman odottelua.
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
kasiko
Member
Member
Viestit: 407
Liittynyt: 23:33, 07.11.2005
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja kasiko »

Miten mukavaa on kun omput ja kalat saavat poikasia!
Älä anna kalojen tai omenakotiloiden lisääntyä holtittomasti, pilaa pohjan ja veden [}:)] etkä saa niitä myytyä. Kokemuksen syvä rintaääni...
Hoc non credo; toga mea iterum surrepta est!
Ei voi olla totta! Togani on taas varastettu.
Lapinakka
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 15:35, 14.04.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Lapinakka »

Kasvit ovat myöskin osa akvaariota eli ota huomioon myös niiden tarvitsemat lämpötilat ja vesiolot.
Niille hyvä ja riittävä valaistus ( aika ja laatu tärkeät).
Oikea lannoitus (pohja ja nestemäinen) ja hiilidioksidi ovat tarpeen.

Pohjamateriaali: sora vs. hiekka. Tästä vastakkainasettelusta täällä runsaasti tietoa ja haulla löytyy varmasti.
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Rupeshan niitä löytymään.. :D "metsä olisi hiljainen jos vain ne linnut laulaisivat jokta osaavat parhaiten" eli ei kun lisää vaan..
Sitten niitä vinkkejä jos tässä pari lisää ettei ole ihan ohi aiheen menevä viesti.
Sääntö numre yksi:
Halvin ja paras suodatin on ollut jo pitkään säännölliset ja riittävän suuret veden vaihdot, mikään suodatin ei pysty poistamaan kaikkia veteen kertyviä haitta aineita. Sopiva määrä riippuu vähän kalastosta mutta kerran kuuaudessa on liian harvoin ja se että haihtuneen veden tilalle vain lisätään uutta on liian vähän, sillä kun vettä haihtuu haihtuu tosiankin vain vettä ja kaikki muu jää akvaarioon. Varmasti sopiva määrä on puolet akvaarion vesitilavuudesta viikon kahden välein, tätä varten on hyvä olla nitraatti (NO2) testi, mikäli nitraatti pysyy alle 20mg/l niin kaikki on ok, jos ei täytyy vettä vaihtaa useammin. Varmimman tuloksen saat tippatesteillä liuskatestit ovat aika huonoja.
MKM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 09:30, 23.08.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja MKM »

Voisi varmaan myös listata yleisiä, mutta hyvin usein liian pieniin akvaarioon myytäviä lajeja. Minä aloitan muutamilla lajeilla:

Tummaleväpleko - altaan suosituskoko vähintään 500l

Isopurjepleko - altaan suosituskoko vähintään 500l

Kultakala - altaan suosituskoko vähintään 300l. Parvikala, pienille yksilöille varattava tilaa 100l/kala, isommille enemmän.

Sinirihma-/Keltarihma-/Kultarihmakala - yksinäiselle sinirihmalle vähintään 100l, pariskunnalle 250l tai siitä ylöspäin.

Leväbarbi - vähintään 200-300l - altaan pituus litroja olennaisempi, suositus vähintään 120cm pitkä allas. Parvikala.

Partamonni eli Partis eli Maatiaispartamonni (Partaimumonni) - altaan suosituskoko 100l per partis.
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Käärmekala- altaalla pituutta vähintään 150cm, mielelllään enemmänkin.
Tiikerinuoliainen- Altaalla saisi olla pituutta miel. n. 2m, vauhdikkaita parvikaloja. Saattaa popsia monnisten silmät.
Lehtikala- altaalla korkeutta väh. 50cm. Minimilitramääränä pariskunnalle altaan mallista riippuen voidaan pitää 200-250litraa. Useammalle pariskunnalle 400L ja siittä ylöspäin.
KLIK, KLIK

Ohje kalojen hankintaan:
kun tulee aika hankkia akvaarioon kaloja käy ensin kiertelemässä liikkeissä, tutkimassa valikoima. Laita mielenkiintoisten lajien nimet muistiin. Älä osta vielä mitään. Kotona tarkista lajien altaan koko, lämpötila ja vesiarvovaatimukset, sekä tietenkin yhteensopivuus ettei tule altaaseen peto-saalis suhdetta.
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Tuo oli hyvä ehdotus...näihin epä sopiviin kaloihin lisäisin ehdottomasti haimonnin ja haibarbin, näillä kaloilla ei ole nimestä huolimatta mitään tekemistä haiden kanssa ensimmäinen on todella isoksi yli puolimetriseksi (joku varmaan osaa sen tarkan kauhu mitan kertoa, itse en nyt muista) kasvava jatkuvasti liikkuva avovesi kala, jonka pitäminen edes tuhat litraisessa akvaariossa on varsin tuskaisaa, saa kahjous kohtauksia jolloin teloo itseään akvaarion laseihin ja voi kolhia itsensä hengiltä. Haibarbit kasvavat kolmikymmen senttisiksi ja tahtoisivat parven ympärilleen, niitäkin vasta yli tuhat litraiseen akvaarioon..
Erikseen vielä nämä kalat mitkä sikävät kuin sienet sateella ja ajavat akvaarion muut kalat yhteen nurkkaan poikasia suojellessaan seeprakirjoahven näistä varsin hyvänä esimerkkinä. Palettikalojakin hankkiessa kannattaisi miettiä vaihtoehtoa kaksi naarasta. Onhan se alkuun kiva katsella kalojen perhe onnea, mutta kun poikasia ei oikein saa menemään minnekkään edes ilmaiseksi..
srd
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2010
Liittynyt: 13:11, 28.09.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja srd »

Haibarbi

Haimonni

Fishbase On aika hyvä haku eri kalalajeille. Jos ei muuta niin selviää ainakin elukan koko. ;)
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Haimonnin yms. todellakin akvaarioon sopimattomien kalojen tietoja löytyy tuolta edllisen viestini toisesta linkistä. J. Järven sivuja kun kannattaa muutenkin kahlata läpi, pitävät paljon tietoa sisällään.
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Tuo crissen linkki on tosissaan hyvä käydä katsomassa ja kaluta muutenkin samaisii sivustoa, itse tulin klikanneeksi vasta sen jälkeen kun olin oman viestini kirjoittanut.
Synnyttävistähammaskarpeista miljoonkaloista, platyistä, miekkapyrstöistä ja molleista joita ulkomainen akvaario kirjallisuus suosittaa usein aloittelijoille tahtoisin mainita että vaativat erilaista vettä kuin mitä suomessa vesijohto vesi yleensä on, joten niitä suotuisempia vaihtoehtoja ovat vaikkapa pienet tetrat tai barbit jotka tulevat hyvin toimeen suomalaisessa pehmoisessa vedessä.
Esimerkki kokoonpanoista olisi varmaan paljon hyötyä akvaarion kalastoa pähkäillessä, 60litrainen on ehdottomasti hankalampi niin hoitaa kuin hankkia sinne kalojakin sen pienemmät kannattaisi jättää ihan kutu ja karanteeni altaiksi. 100litrainen akvaario olisi aloittelevalle harrastajalle pienin mikä kannattaa hankkia, mutta moni silti aloittaa 60litraisella. Tuollaisen pienen akvaarion kalastoksi oma ehdotus:
Taistelukala uros x1 (huomioi lämpötila vaatimus minimissään 26astetta)
Pieniä tetroja 10kpl parvi esim: kardinaalitetroja, rubiinitetroja, punatetroja (ei neontetroja koska eivät viihdytaistelukalan vaatimassa lämpimässä vedessä)
Levänsyöjiä on hankala ehdottaa tämän kokoiseen akvaarioon oma ehdotus, jota saa kritisoida, mutta tällöin kannattaa myös tehdä parempi ratkaisu.
Katinkultamonni x3 näille tulee tarjoilla vihreää ravintoa kurkkua, salaattia yms.. vaikka leviä syövätkin.
Repe Sorsa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 101
Liittynyt: 22:43, 29.05.2006
Paikkakunta: Kaakonkulma

Viesti Kirjoittaja Repe Sorsa »

Tehkääpäs joku selkokielinen ohje vesiarvoista.Joku voisi oikein rautalangasta vääntää mitä on nitriitti,nitraatti,ph,kovuus ja jne. Siis kaikki mikä liittyy veteen.Mitä mikäkin pitää olla miten niitä muutetaan ja mitataan.Mikä vaikuttaa mihinkin.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Suomenselkokielinen selonteko vesiarvoista:

Okei, tämä on aika vahvasti yksinkertaistettu ja korjatkaa jos sanon jotain pieleen, mutta
-Nitriitti NO2 on "kalankakan" hajoamisen vaihe. Se on erittäin myrkyllistä kaloille eikä sitä esiinny kypsässä akvaariossa. Kypsyttämättömässä altaassa se usein tappaa tai ainakin vahingoittaa kaloja. Jos näin käy, pitoisuutta saa alaspäin isoilla vedenvaihdoilla. Tuolta ylemmistä viesteistä löytyykin ohjeita kypsyttämiseen.

-Nitraatti NO3 on kalankakan viimeinen vaihe. Se on kaloille vaarallista vasta melko suurina pitoisuuksina ja kasvit käyttävät sitä kasvuunsa. Nitraatin määrällä mitataan vedenvaihdon tarve, sen olisi hyvä pysyä korkeintaan 10-15 mg/l. Liika nitraatti vahingoittaa sekä kaloja että kasveja. Suodatin ei poista nitraattia! Nitraatin saa pois vain vettä vaihtamalla.

-pH tarkoittaa veden happamuutta. pH 7 on neutraali, siitä korkeampi emäksinen ja matalampi hapan. Useimmille trooppisille akvaariokaloille kelpaa pH 6,5-7,5, mustan veden kaloille mieluusti vähemmän ja synnyttäville hammaskarpeille ehdottomasti enemmän, muuten sairastelevat. kH:n nostaminen puskuroi vettä eli vähentää pH:n taipumusta heilahdella.
Muita tapoja vaikuttaa happamuuteen: gH:n nostaminen tai akvaarioliikkeen pH+-liuokset nostavat pH:ta. Sitä laskevat esimerkiksi turveuute, kannot ja ylivuotiset lehdet, hiilidioksidin lisäys, hapon tai pH--liuoksen lisääminen.

-gH eli kokonaiskovuus mittaa kalkin ja muutamien muiden alkuaineiden kaksi- tai kolmiarvoisten ionien määrää vedessä. Se vaikuttaa sekä suoraan kaloihin että välillisesti pH:n kautta. Useimmat akvaariokalat ovat pehmeän veden lajeja, poikkeuksena esimerkiksi synnyttävät hammaskarpit. Suomalainen vesijohtovesikin on onneksi yleensä pehmeää.
gH:ta ei voi laskea oikeastaan millään akvaarioharrastajalle mahdollisella menetelmällä. Tislatun veden lisääminen toki on mahdollista. Nostamiseen käy esimerkiksi kipsi, korallimurska, simpukankuoret, kalkkisora. Pehmeän veden kalojen altaan pohjalle ei kannatakaan laittaa valkoista kalkkisoraa. Muutama simpukankuori ei kuitenkaan haittaa.

-kH eli karbonaattikovuus kertoo eri alkuaineiden karbonaatti-ionien määrän. kH ei ole mitenkään suoraan sidoksissa gH:n. kH ei vaikuta suoraan kaloihin, vaan välillisesti hillitsemällä pH:n heilahteluja. Sitä olisikin hyvä olla edes muutaman dH-asteen verran.
kH: ta laskee hieman turveuutteen lisäys, mutta sitä voidaan nostaa esimerkiksi ruokasoodalla.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
kumma_otus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 14:28, 13.03.2006

Viesti Kirjoittaja kumma_otus »

Tuo oli oikein hyvin neuvottu. Ja niistä vesitesteistä Ph, nitriitti NO2 ja nitraatti NO3, ovat tarpeellisimmat. Tesiti liuskat voivat houkuttaa halvalla ostohinnallaan, mutta ne eivät ole luotettavia, jonka lisäksi käytössä tulevat kalliimmiksi kuin tippatestit. Tippatestejä käyttäessä luet ohjeen huolella ja toimit sen mukaisesti, ja vertaat tulosta väriasteikkoon normaali valoisessa paikassa valkeaa pintaa vasten. Ohje saattaa sallia korkeampia nitriitti tai nitraatti määriä, kuin mitä täällä on mainittu, mutta niihin ei kannata luottaa. Kalat sairastuvat huonossa vääränlaisessa vedessä, joten on tärkeää tietää millaista akvaarion vesi on.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Vielä yksi neuvo: Älä usko akvaariokauppiasta! :frown:

Tältä foorumilta löytyy muutama hyvä akvaariokauppias ja muualtakin joitakin, mutta pohjana kannattaa pitää se, ettei kauppiaan neuvoa uskota sokeasti.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Höpötys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1008
Liittynyt: 15:47, 23.07.2005
Paikkakunta: vsa

Viesti Kirjoittaja Höpötys »

Kauppiasta kannattaa testata. Kysy esimerkiksi sopiiko kultakala, taistelukala sekä pari monnista ja 6 platya ja vielä jotain kivaa samaan 60L altaaseen, johon laitoit eileen hiekat, somisteet, vedet ja suodattimen. Jos vaustaus on kyllä, vaihda kauppaa, tämä kauppias on joko tietämätön, välinpitämätön tai ahne, eikä siis hyvä, asiantunteva ja luotettava.
Jos kauppias neuvoo kypsyttämään altaan (vaikkakin vain kaupallisilla valmisteilla, joita et siis osta), ja sanoo ettei 60L sovi kultakala kokonsa takia, platyt vesiarvojen, mutta taistelukalan ja 5 monnista voisit ottaa, sekä jotain tetraa tai muuta pientä parvikalaa (tarkista parvikalan tarpeet, että sopivatko taiston kanssa samaan). Tällöin olet löytänyt ihan varteenotetavan kauppiaan, jonka neuvoja ei tietystikkään kannata edelleenkään ensimmäiseksi uskoa.
Muutenkin tutustu lähiseudun liikkeisiin ja tarkista myytävien kalojen hyvinvointi, löytyykö sairaita tai kuolleita kaloja. Toki voi yksittäisiä tapauksia olla, mutta ongelmaliikkeissä on usein useita sairaita/kuolleita kaloja (tarkista myös näkyykö missään roskista, jossa olisi kuolleita kaloja!), älä osta tällaisesta liikkeestä kaloja, saat todennäköisesti sairaita yksilöitä ja niitähän et halua.

Aluksi kannattaa ostaa (liikkeestä tai muilta harrastajilta) paljon kasveja, köynnöstäviä muutamaa lajia, joitain yksittäisiä kasveja (miekkasvit, anubiaat, lumpeet) sekä paria etualan kasvia. Kun istutat altaaseen heti reippaasti kasveja (yli puolet pinta-alasta), lannoita pohjalannoitteella ja nestemmäisllä alusta asti. Näin saat kasvit hyvään kasvuvauhtiin ja voit poistaa altaasta sellaisen lajin, joka ei siellä viihdy.

Muutama kalasto ehdotus:
-taisto +6 kiilakylkeä +4 piikkisilmää +2-6 nuolimonnia (ottoa) 60L
-taisto +10-15 kiilakylkeä +6 piikkisilmää +6 nuolimonnia/ 1 partis 100L
-10-15 neontetraa + 10 pikku-/kääpiömonnista 60L
-6-8 seeprakalaa +20 neontetraa + 6-8 monnista +partis 100L

Aloittelija voisi mielestäni unohtaa heti aluksi (ainakin vuodeksi) muutamat herkemmät lajit/rymät, kuten ahvenet, nuoliaiset, sukaravut, jotkin labyrinttilakat, synnyttävät hammaskarpit jne. Eli en suosittelisi aloittelijalle mitään sellaista kalaa/otusta, joka on herkkä vesiarvojen vaihteluille, epäpuhtauksille (nitriitti ja nitraatti), vaatii muita erikois järjestelyitä (kuten pallokalat ja makkarakalat normaalista poikkeavaa ruokaa), vesiarvojen muuttamista, lisääntyy hillittömästi (kuten partikset ja palettikalat) tai niiden hoito on jotenkin muuten hiukan normaalia haastavampaa. Tämä siksi, ettei aloittelija pety, kun epäonnistuu ja niitä helppoja vaihtoehtoja on pilvin pimein mistä valita.

Ai niin, ja tätä harrastusta ei opita yhdessä yössä, ei edes tuhansissa öissä, joten ei kannata heti luovuttaa, jollei ymmärrä/osaa kaikkea. Kaiken lisäksi on monta erilaista ja yhtä hyvää tapaa tehdä asiat, joten yksiselitteisiä ohjeita ei voi joka asiaan antaa. Ei me vanhatkaan (9 vuotta olen harrastanut) mitään akvaarioprofessoreita olla :mrgreen: .
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Nostan, kun on ihan hyvä ketju. Lisään omiani:
Akvaarioista puhuttaessa: mitä suurempi, sitä parempi
Suodattimista: Kun ostat kerralla hyvän ja vähän kalliimman, säästyt ostamasta uutta, halpaa kerran vuodessa.
Kalastosta: Jos vain mahdollista, pyri näkemään aikomasi kalat aikuiskoossa! Täysikasvuinen lehtikala 100-litraisessa näyttäisi naurettavalta, jollei se olisi niin surullista katsottavaa...
Tarkasta aina ennen kotiinlähtöä, että akvaariokaupan täti on laittanut pussiisi ne kalat, jotka näytit altaasta!
Ja ennen kuin teet kaupat, pyrähdä mutka kotiin ja googleta ko. kalan vaatimukset ja aikuiskoko. Tähän on moni kompastunut: kaupassa on sanottu jotain ihan muuta kuin mitä netin kautta on kotona kalan ostettuaan saanut selville...
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
Retuliini
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 20:54, 05.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja Retuliini »

Erittäin hieno aihe! Tämän kun vain saisi pysymään vakituisesti ylhäällä esillä, onnistuisiko ylläpidon jotenkin saada tämä pysyvästi esiin? (ymmärsiköhän kukaan mitä tällä tarkoitin). Eli parin päivän päästä tämäkin aihe siirtyy sivulle se ja se ja jää helposti uusilta akvaristeilta näkemättä.

Toinen pysyvästi "ylhäällä" oleva aihe olisi mielestäni "Niksi-nurkka". Eli jonne voisi koota esim. taustojen teko-ohjeita, riccia-kiven ohjeet jne.

Meni vähän OT aiheesta, sorry.
Miksi tehdä samat virheet uudelleen,
kun voi tehdä kymmeniä uusia.
http://kuvablogi.com/blog/5383/1/
http://kuvablogi.com/blog/5383/24/ (myynnissä olevaa tavaraa)
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Joo oikeesti tosi hyviä neuvoja, toivottavasti jätettäs pysyvästi tänne.
Harmittaa vaan kun en löytäny tätä paikkaa ennen kuin käytiin ostamassa meile noi nykyset kalat ( milljonakala,platy, neontetra, kirjomonnisia ja kaks partamonnii. *vihainen itelleen* :twisted:
Ja muutenkii tuli tehtyä suunilleen noi kaikki virheet mitä luettelitte. [:I] :roll: [:I]
pikkuakvaariosta
Member
Member
Viestit: 264
Liittynyt: 22:58, 26.01.2007
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja pikkuakvaariosta »

Ne toiveesi esimerkkikalastoista ovat hieno idea, "kumma_otus"! Ehkä kalalistoista saisi sellaisen "Stickyn" tämän foorumin alkuun....

Itse kyllä sympatiseeraan sitä 60-litraista, koska se on aloittelijalle halpa, ei aiheuta katastrofaalisia vesivahinkoja ja sen siivous käy nopsasti. Olen jo 30 vuotta pitänyt akvaariota, en ikinä yli 120-litraista, ja olen ollut pikkuakvaarioihini tyytyväinen :D

Siis kalaehdotukseni 60-litraiseen "perusaltaaseen" (himmeähkö yhden loisteputken valaistus / hillitty moottorisisäsuodatus):
a) Amerikka-teemalla 4 platya tai miljoonakalaa, 6 intiaaninsulkaa
b) Aasia-teemalla 4 seeprakalaa, 4 kirsikkabarbia

Levänsyöjäksi molempiin voisi sopia 3 Otocinclus-nuolimonnia (katinkultamonnit ovat kuulemma liiankin tehokkaita, raastavat helposti kasvitkin rikki). Ja saan ehkä vihat päälleni tästä, mutta myös maatiais-partamonninaaras, joka on säyseä eikä kasva juuri sormenmittaa pitemmäksi, voisi sopia (siis oman kokemukseni mukaan SOPII, en yksioikoisesti vaatisi kaikkia partiksia vain isoihin altaisiin).
AY
Junior Member
Junior Member
Viestit: 244
Liittynyt: 18:05, 12.02.2006
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja AY »

Minä taas haluan sanoa aloittelijoille,että ottakaa rennosti ja käyttäkää myös hiukan omaa mielikuvitusta,ei harrastuksesta kannata ottaa stressiä :mrgreen:
Ei kaikke tarvitse tehdä/sisustaa tms. juuri kuten joku muu!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”