Kunhan tässä mielenkiinnosta kyselen. Kun tulin muutama kuukausi sitten ostaneeksi pikkiriikkisen huntueväisen partamonnilapsen. Periaatteessa en huntueviä ostele, mutta tämä oli niin suloinen.
Evät ovat kasvaneet aivan suhteettomasti muuhun ruumiiseen nähden. Tänään mittasin, että pituus nenästä pyrstön tyveen oli vajaat 5 cm, kun taas kokonaispituus 9 cm! Kala alkaa ola aika näky. http://img305.imageshack.us/img305/5428 ... tis6pe.jpg
Huhuui! Riehakkaan näköinen kaveri ! Piti vain kysymäni että pysyvätkö sen evät ehjinä kannonkoloja yms. nuohotessa?
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Täältä löytyy myös huntupartis tosin punaisena versiona. Meillä ei ainakaan kovin hyvin evät pysy ehjinä, aina jostain suunnasta repsottaa ja useimmiten useammastakin evästä En kuitenkaan ole päätynyt lopettamiseenkaan kun touhukkaana vipeltää altaassa.
Viherkalassa oli joskus myytävänä juurikin tuollaisia punertavia/oransseja huntupartiksia. Tosi hauskannäköisiä ne oli, mutta kalan kannalta varsin epäkäytännölliset, luulisin.
Harmi etten kuvaa edes saanut räpsäistyksi.
Jossakin akvaariokaupassa tuli vastaan myös kamalan suuri-selkäeväisiä, liehupyrstöisiä täplämonnisia.
Adrianna kirjoitti:Huhuui! Riehakkaan näköinen kaveri ! Piti vain kysymäni että pysyvätkö sen evät ehjinä kannonkoloja yms. nuohotessa?
Kyllä sillä on ihan hyvin pysynyt, tosin altaassa ei tällä hetkellä olekaan ahtaita koloja vaan se joutuu nukkumaan seinään nojaavan puupalan alla. Sen verran täytyy kyllä varoa, että muiden plekojen kanssa en tuota uskalla sijoittaa, tappeluissa tulisi varmaan hurjaa jälkeä.
Pikapuoliin se pääsee pois evakosta 63-litraisesta, kun iso naaraspartis ja juovapuupleko lähtevät 180-litraisesta. Ahtaista tiloista huolimatta se on kasvanut hyvin.
Onhan se ihan hauskan näköinen. Hmm, jos tuollaisen risteyttää tavallisen partamonnin kanssa, niin onko tuloksena monta huntueväistä vai tavallisia partiksia? Vaiko puoliksi huntueväisiä?
Mulla on muutama vahinkolapsi yhdistelmästä punainenhuntu-uros ja albiino-naaras... valitettavan tavallisen näköisiä noista kakaroista kuitenkin näyttää tulevan
Ilmeisesti sitten huntuevien, albiinojen ja oranssisuuden geenit ovat resessiivisiä. Jos risteyttäisit näitä poikasia samanmoisten risteytysten tai albiinojen/oranssien/huntueväisten kanssa, olisivat poikaset taas ties minkä näköisiä.
Ostin minäkin noin kuukausi sitten huntueväisen partiksen pienen poikasen. Kaverin pyrstö oli yhtä pitkä kuin ruumiskin. Niin siis todellakin OLI. Jostain syystä pyrstö on kadonnut. Se ikäänkuin pikkuhiljaa "kului" pois. Syytän siitä kaverin mieltymystä oleilla sisäsuodattimen imuritilällä. Ehkä suodattimen imu on kuluttanut hennon pyrstön. Jäljellä on vain tavallisen partiksen pyrstön verran evää. Sääli sillä halusin tuohon altaaseeni jonkin hieman erikoisemman monnin tavis partiksen sijaan. Etsiskelin tähtipartista, mutta en sellaista löytänyt. Sitten kupassa kerran näin näitä hurmaavan hauskoja hamememmoja. Ostin sen ja nyt minulla on kuitenkin tavis.
Kasvaakohan nuo huntuevät takaisin. Yleensähän kalojen evät kyllä repeydyttyään paranevat hämmästyttävän nopeasti, mutta jos tuollaisen vartaloltaan n. nelisenttisen poikasen pyrstöstä on lähtenyt 2-3 senttiä pituudesta pois niin voiko se vielä kasvaa ennalleen? Onko jollakin kokemusta vastaavasta?
Niin siis vesiarvot ovat kunnossa ja samoin altaan muiden kalojen evät, joten evien syödymisestä tai evärutosta ei liene kysymys. Muina asukkaina altaassa on kardinaalitetroja, intiaaninsulkia, puna-aavetetroja ja kirsikkatetroja. Tietääkseni näillä ei pitäisi olla taipumusta evien nyppimiseen. En myöskään ole tälläistä käyttäytymistä havainnut.
Järkyttävä ainakin tuo Thompsonin linkin kala! En kyllä soisi yhdenkään partiksen (tai minkään muunkaan kalan) joutuvan taistelemaan tuollaisten liehukkeiden kanssa... Toivottavasti tuo kala oli joku ääripää, eivätkä kaikki pitkäeväiset ole tuollaisia.