Lammikon vesi liian pehmeää

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jorma_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 08:17, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsingistä vähän pohjoiseen
Viesti:

Lammikon vesi liian pehmeää

Viesti Kirjoittaja Jorma_L »

Kaivatin viime vuonna noin 5-6 m3 altaan, allasmuovilla vuorattu. Suihkulähde, pieni puro jonka yläpäässä 8W UVC-filter + karkea suodatin. Purossa on allasubstraattia soran lisäksi.
Muutama viikko sitten laitoin sinne 5 karppia (noin 10 cm silloin) ja kasveja. Altaassa oli ennestään vesiliskoja (salamanterin sukua...) jotka olivat lisääntyneet tänäkin vuonna. No kalat on kasvaneet nopsaan, nyt varmaan lähemmäs 15 cm. Söivät kai normaalin ruokinnan lisäksi vesiliskojen poikaset ja saivat kunnolla proteiinia.
Ongelma on nyt veden pehmeys. Vesi on kotoisin porakaivosta. Olen tehnyt semmoisella Tetra 5 in 1 liuskoilla testejä. NO2 ja -3 on nolla, GH on alle 3*d, KH on alle 3*d, pH vajaa 7.
Liuotin kilon (1 kg) ruokasoodaa (McGormick?) viiteen kastelukannulliseen vettä (á 10L) ja ruiskuttelin ympäri allasta parin päivän aikana. pH nousi ihan vähän, muut arvot pysyi samoissa.
En ole saanut vettäkään täysin kirkastumaan, siitepölykausi on kuitenkin loppunut. Pohjassa on jotain sakkaa muutama milli. En ole oikein keksinyt millä sitä sieltä imuroisi.

Montako kiloa ostaisin ruokasoodaa?

Muita vihjeitä?


Kuva
Wildzared
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 18:06, 30.06.2006

Viesti Kirjoittaja Wildzared »

eka haluun tietää mistä sä ostat kiloittin ruokasoodaa. ajatuskin että ostat niitä pikkupurkkeja ruokakaupassa pistää hymyilemään.
Jorma_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 08:17, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsingistä vähän pohjoiseen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jorma_L »

Wildzared kirjoitti:eka haluun tietää mistä sä ostat kiloittin ruokasoodaa. ajatuskin että ostat niitä pikkupurkkeja ruokakaupassa pistää hymyilemään.
Löysin yhden kilon purkin Nummelan Citymarketista. Siihe loppui heidän varastonsa. Kilo maksoi 4,26 e.
No kun se ei riittänyt, ostin 20 kpl 125g Meira purkkeja. Kilohinta 6,03 e.
Nyt olet liottanut yhteensä kolmisen kiloa ja pH nousi jo yli 7,5. KH on jossain 3 ja 6 välillä. Mittatikku on aika karkea luettava.

Kysyin apteekista vastaavaa ja Orion toimittaa mutta kilohinta on noin 17e. Aine on kuulemma niin "puhdasta". Tyydyin tähän marketin valmisteeseen.
Laitoin päivän välein pullon Sera Crystal lampeen ja imuroin kokkareet pois. Vesi ei edelleenkään ole kovin kirkasta. Näkyvyys on metrin paikkeilla.
Vielä viime kesänä vesi oli kuin lähdevettä. Pohjaan näki helposti. Talvella vesi vähän sameutui ja erityisesti siitepölykausi pahensi tilannetta selvästi. Mäntymetsää on ympärillä kilometrikaupalla.
ristoantero
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 21:49, 04.09.2002

Viesti Kirjoittaja ristoantero »

Kyllä kilon satsin puhdasta natriumbikarbonaattia (ruokasoodaa) pitäisi nostaa tuon vesimäärän pH:ta ja karbonaattikovuutta enemmän. Kolmella kilolla pH on varmasti yli 8 ja kovuuskin lähempänä kymmentä. Ongelma saattaa olla mittauksen tarkkuudessa, liuskat ovat epätarkkoja noin yleensäkin ja esim. vanheneminen pahentanee tilannetta.

Hanki karbonaattikovuuden mittaamiseen kunnon tippatesti ja pH:n mittaukseen kapeamman asteikon testi, jonka väriasteikolla erotat selvästi onko arvo seitsemän nurkilla vai yli kahdeksan. Yksi hyvä keino on ottaa selville käytetyn vesijohtoveden todelliset arvot ja "kalibroida" omat mittarit/mittaukset niihin. Voit myös laittaa kokeeksi vaikka litraan hanavettä annoksen ruokasoodaa ja katsoa, että mittaustulos myös muuttuu. Vanhat testit saattavat näyttää samaa arvoa olivatpa todelliset arvot mitä hyvänsä.

Allasveden pH:n mittauksissa on hyvä huomioida myös se, että tulokset saattavat vaihdella kovasti vuorokauden eri aikoina, varsinkin jos vesi on pehmeää. Kannattaa mitata varhain aamulla ja verrata tulosta iltapäivän valoisampaan aikaan.

Karbonaattikovuus olisi hyvä saada vähintään arvoon 6-7 ja pH ei saa mennä alle seitsemään eikä myöskään heilua laajasti. Sopiva arvo on 7,5-8,5.

Itse käytän altaassa ja akvaarioissa erittäin pehmeää kaivovettä. Karppien kanssa oli aikoinaan jatkuvia terveysongelmia kun pH saattoi kuormituksen seurauksena pudota hyvinkin nopeasti jopa alle viiteen. Lisäsin suodattimiin korallimurskaa ja se auttoi jonkin verran, joskus 90-luvun lopulla aloin sitten kokeilla natriumbikarbonaattia ja sen jälkeen ei ongelmia ole ollut. Lisään sitä aina kun vaihdan vettä ja ulkoaltaaseen teen myös täydennyksiä kesän mittaan. Olen hankkinut natriumbikarbonaattia (NaHCO3) 25 kilon säkeissä, joiden hinta on luokkaa 30 euroa. Säkkien saanti on hiukan vaikeutunut kun tukkurit eivät enää myy niitä suoraan yksityisille kuluttajille.
Jorma_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 08:17, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsingistä vähän pohjoiseen
Viesti:

Vähän lisää tietoa

Viesti Kirjoittaja Jorma_L »

Kiitos Ristoantero.

Olen laittanut hankintalistalle tippatestin KH varten.

Oma "tetratest 5 in 1" ei pitäisi olla pilaantunut tai vanha. Ostin sen muutama viikko sitten ja exp. päiväys on 15.7.2008.
Käytin yhden liuskan veden testaukseen kastelukannussa kun olin laittanut siihen pari desiä ruokasoodaa. KH ja Ph meni ihan tappiin.
KH asteikko on ongelma. Sama vihertävä sävy vain tummuu.
Ph asteikko sen sijaan on minusta ihan luettava. 6.4 on keltainen, siitä oranssin kautta punaiseksi arvossa 8.4.
Lammen veden Ph on nyt välillä 7.2-7.6.

Olen epäillyt tähän asti että ruokasooda ei kovin helposti liukene veteen. Laitoin sitä nimittäin pienen kasan puroon ja vielä tuntien päästä siinä oli valkoinen läjä. Kun laitoin kastelukannulla ruokasoodaa veteen niin siihen noin 10 litraan ei liuennut läheskään koko 1-2 dl jota laitoin kerralla (sekoitin kyllä).

Vesi on kotoisin porakaivosta. Alunperin Ph on 6.5 (vesilabran mukaan) mutta laitoin veden jo viime kesänä (ei kaloja, ei kasveja) joten talven aikana arvot on varmaan muuttuneet.

Minulla on toinen koristesuihkuallas. Vettä siinä on noin 400L, ei kasveja, ei kaloja, yksi sammakko näyttää asuvan.
Laitoin siihen 125g purkin ruokasoodaa eilen. Ph meni reilusti yli kahdeksan, mutta KH ei siinäkään noussut paljoa. Se oli nolla ja nyt on nollan ja 3 välillä.
Ehkä toinen testi auttaa.

Onko kenelläkään vihjeitä miten tällaisesta 5m3 lammesta (pinta-ala noin 12 m2) saisi imuroitua sakat pois pohjalta? UVC on pitänyt elävän levän pois mutta semmoista mömmöä kelluu jonkun verran vedessä ja muutama milli pohjassa. Karpit vähän pöllyttää sitä.
Imuroin sitä pohjasta ja vedestä jokin aika sitten ihan manuaalisesti uppopumpulla kun olin käyttänyt Sera Crystal'ia. Laitoin veden takaisin altaaseen saavin kautta jonka pohjassa oli reikiä, pohjan päällä 20mm suodatin ja vielä kuituharso. Harso meni tukkoon noin puolessa tunnissa, valkoinen muuttui tumman vihreäksi. Vettä meni tässä ajassa noin 2m3.
Tähän voisi olla jokin automaattinen, jatkuvampikin menetelmä?
On olemassa monenlaisia suodattimia, itsellä on melko yksinkertainen. Mietityttää voiko "muta" oikeasti hävitä bakteerien avulla suodattimessa vai pitääkö niitäkin vain puhdistaa säännöllisesti.
ristoantero
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 21:49, 04.09.2002

Viesti Kirjoittaja ristoantero »

En ole huomannut erityisiä ongelmia ruokasoodan liukenemisessa. Lammikossa laitan ruokasoodan puroon ja karppiakvaarioihin annostelen suoraan lusikalla. Tuotteissa on kyllä eroja, itse käytän siis säkkitavaraa, joka on tarkoitettu lähinnä vesilaitoksille (niissäkin olen huomannut kyllä aika tavalla rakenteellisia eroja, esim. jokin tuote paakkuntuu jokin ei). Onkohan kaikki ruokakauppojen tavara 100 % NaHCO3:sta vai onko niihin lisätty myös jotakin muuta?

Itse olen jo aikoja sitten kyllästynyt tulkitsemaan pH-tippatestejä ja menossa on jo kolmas elektroninen mittari.

Veden puskurointia voi siis tehdä myös lisäämällä johonkin suodatinpyttyyn korallimurskaa tai simpukan kuoria. Jotkut harrastajat ovat kipanneet isoihin altaisiin myös kalkkikiveä. Ruokasoodan kanssa prosessin ja vesiarvojen hallinta on kuitenkin mielestäni varmenpaaa ja helpompaa normaalin kokoisissa altaissa (5000-40000 litraa).

Altaasta on hyvä saada kaikki kuona ja roska yms. tarpeeton moska pois kuormittamasta mahdollisimman varhain. Tietysti levä ja roskat hiljalleen hajoavat mutta se vaarantaa aina myös vesiarvoja ja altistaa haitalliselle bakteerikasvustolle jne. Mekaaniseen suodatukseen kannattaa siis panostaa. Pintaroskat kannattaa pyrkiä poistamaan skimmerillä ennen niiden vajoamista, suodatiimiin tuleva vesi kuljetetaan vortexin tai siivilän kautta isompien jätteiden erottamiseksi ennen biologista suodatinta jne.

Itse voi sitten viritellä erilaisia muita vaihtoehtoja käyttämällä roskat kerääviä suodatinmassoja, selkeytysaltaita tms. jotka täytyy tietysti puhdistaa riittävän useasti että saadaan kertynyt hajoava jäte pois vesikierrosta.

Pohjan imurointiin on saatavissa kaukallisia tuotteita esim. nettikaupoista (Oase Pondvac 3 yms.) Jotkut ovat rakentaneet imurin sinun laillasi uppopumpusta. Yksi tehoka sovellus on laittaa erittäin tehokkaan uppopumpun (750 W) poistoletkun päähän kahdet 60 denierin sukkahousut päällekkäin ja palauttaa suodattunut vesi takaisin altaaseen. Virityksen voi laittaa vaikka erilliseen saaviin, riippuu tietysti miten homman haluaa toteuttaa. Moskan imurointiin voi kokeilla myös asiallista märkäimuria.
JeepKimmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 20:33, 15.03.2006
Akvaarioseurat: http://p1.foorumi.info/koijarit/
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JeepKimmo »

Kokeilin aikoinaan tota sukkahuosusuodatinta, eikä se ainakaan mun pisteitä saa... Perus ideanahan on kunnollinen suodatus, joka imee tuon moskan pohjalta pois. Miten olet Jorma tuon mekaanisen suodatuksen hoitanut, altaasi alkaa olemaan jo sen kokoinen, että se vaatii jo kunnon vermeet.

Tuohon soodaan vinkki, itse annostelen sen aina litran purkkiin ja kaadan altaan vettä päälle. Sooda kovettuu astian pohjalle heti, josta sitä käsin hämmentelen hetken. Kun tuo sooda on veteen liuennut annostelen sen altaaseen.
Toinen tapa on laittaa soodaa suoraan suodattimeen, jossa on ilmastus käynnissä, jolloin se liukenee nopeasti.

Tuossa purossa käy juuri tuo kovettuminen pohjaan ja siitä hiljallinen liukeneminen virtauksen mukana.
.: Elämä on :.
pikkuharakka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 13:58, 19.05.2005
Paikkakunta: Iisalmi

Lammikon pehmeä vesi

Viesti Kirjoittaja pikkuharakka »

Kokeilepas kipsijauhetta 8-) Sillä on ainakin halvempi kilohinta kuin ruokasoodalla. Ainakin minulla ennen niin toivottoman pehmeästä vedestä tuli kovempaa vettä. :D
Pikkuisen pikkuharakan pikkuiset harakanvarpaat
JeepKimmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 20:33, 15.03.2006
Akvaarioseurat: http://p1.foorumi.info/koijarit/
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JeepKimmo »

Onkos tuo 30€/25kg liikaa ? Mitäs tuo kipsi tekee Ph:lle ?

Ristoa lainaten "Myös kipsillä voit nostaa kokonaiskovuutta, mutta se ei nosta pH:ta mainittavasti"

Tästä löytyy lisää juttua http://groups.msn.com/Koijarit/test3.ms ... 4135769974
.: Elämä on :.
Jorma_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 08:17, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsingistä vähän pohjoiseen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jorma_L »

JeepKimmo kirjoitti:Miten olet Jorma tuon mekaanisen suodatuksen hoitanut, altaasi alkaa olemaan jo sen kokoinen, että se vaatii jo kunnon vermeet.

.
Minulla on melko yksinkertainen suodatussysteemi. Pumppaan vettä puroa varten pumpulla joka nollatasoon siirtää 3,5 m3/h. Lienee noin 2 kuutiota tunnissa kun pumppaa 2,5m korkeuteen ja otetaan huomioon häviöt. Puron alkupäässä on 50 litran "pönttö" johon vesi menee. Ko. astian katossa on UVC lamppu (2 x 8W PL putket) ja siitä vesi menee läpiviennillä 100L suorakulmaiseen paljuun jossa on 50x40cm x 22mm "etola" teollisuussuodatinmatto ja vesi virtaa sen läpi puroon.
Putsaan suodattimen pari kertaa viikossa painepesurilla.
Purossa (noin 600cm) on kiviä ja allassubstraattia, pari suvantoa.
Lammessa on suihkulähde, joka suihkuttaa noin 3 kuutiota vettä tunnissa reiluun kahteen metriin ja siitä takaisin muutaman neliön alueelle.

Uskon että vesi sinällään on puhdasta kuljettuaan tämän lenkin mutta ongelma on lähinnä ettei koko altaan pohjassa olevaa mutaa saa oikein liikkeelle jotta se kulkeutuisi suodattimeen.

Sattui aika outo juttu pari päivää sitten. Vesi oli sameaa (näkyvyys alle 1 metri). Aamulla ihmettelin että miten allas näyttää niin ihmeelliseltä ja käytännössä "yön yli" vesi oli kirkastunut täysin...!! Nyt näkyy pohjaan kauttaaltaan melko hyvin.

Testasin veden muttei mitään eroa aikaisempaan löytynyt.

Mitä tapahtui aiemmin:

- lisäsin vähän aiemmin UVC tehoa 1x8W -> 2 x 8W
- pari viikkoa sitten käytin SERA Crystalia ja imuroin pohjaa muutaman päivän ajan
- muutamaa päivää aiemmin toin järvestä reilut 100kpl 1-2 cm täkyä (säynettä ja ahventa) kun halusin tietää josko karpit osaa metsästää elävää ravintoa (ei muuten osaa!, pikkukalat on vieläkin lammessa, söivät vain muutaman jotka pökertyivät kuljetuksen (10 min) aikana)

Kaikki on vielä OK
JeepKimmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 20:33, 15.03.2006
Akvaarioseurat: http://p1.foorumi.info/koijarit/
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JeepKimmo »

Jorma_L kirjoitti: Puron alkupäässä on 50 litran "pönttö" johon vesi menee. Ko. astian katossa on UVC lamppu (2 x 8W PL putket)...
Mitäs tuossa astiassa on suodatusmateriaalina ?
Jorma_L kirjoitti:
...siitä vesi menee läpiviennillä 100L suorakulmaiseen paljuun jossa on 50x40cm x 22mm "etola" teollisuussuodatinmatto ja vesi virtaa sen läpi puroon.
Putsaan suodattimen pari kertaa viikossa painepesurilla.
Onkos tuo Etolan matto millaista ? Kuten japanismattingia ?? http://images.google.fi/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN

Tuo putsaus !! Kun putsaat suodattimen ns puhtaalla vedellä, et allasvedellä, kuolee suodatusmateriaalista lähes kaikki bakteerikanta. Lisäksi putsausvälisi on mielestäni noin 10 kertaa liian usein.

Itselläni oli aikoinaan noin 8m3 allas onnettomalla sähköputkisuodattimella ja putsailin sitä noin 1-1,5kk välain ja aina allasvedessä huuhtoen. Eihän noista palleroista ihan puhtaita tullut, muttei se ole tarkoituskaan.

Tuosta Uv:n toimivuudesta. Teho mielestäni riittää tappamaa normaalin hieman varjostetun altaan leväkasvustot, kunhan vaihdat putkia vaikka kahden vuoden välein ja muistat putsata myös Uv:n sisällä olevan lasiputken päältä.

Vesi näyttää kuvissa hyvältä :mrgreen:
.: Elämä on :.
Jorma_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 08:17, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsingistä vähän pohjoiseen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jorma_L »

UVC pönttö on tyhjä, vesi kiertää vain sen kautta, UVC putket on paljaana kannen sisäpuolella.

Suodatinmateriaali on vain mekaaninen filtteri, biologinen osa on purossa jossa massaa on reilusti. Kyse ei ole aidosta japanilaisesta matosta vaan muistuttaa ns. superlonia mutta on kovempaa ja harvempaa.

Suodatin on ollut pakko pestä usein koska tähän asti se on mennyt viikossa niin tukkoon ettei vesi mennyt enää kunnolla läpi vaan virtasi ylivuotoputken kautta.

Vesi on nyt erittäin kirkasta. Karpit pöllyttää vähän pohjaa mutta sakka vajoaa nopeasti takaisin pohjalle.
JeepKimmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 20:33, 15.03.2006
Akvaarioseurat: http://p1.foorumi.info/koijarit/
Paikkakunta: Vantaa, Tikkurila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JeepKimmo »

Onkos sulla käsitystä mistä tuo sakka pohjalle on oikein tullut ? Onkos se ollut ennen nykyistä suodatin kokonaisuutta ? Sillä, jos nykyisin tuo sakka suodattimeen jää, niin miksei aikaisemmin ?

Juu, jos vesi on kirkasta, niin hyvä. Eihän noi Uv-putket vaan ole vedessä ?

Olis parempi, jos saisit tuon biologisen vaikka tohon Uv-pönttöön. Mitäs jos vaihtaisit noi 50l ja 100l toisinpäin ja laittaisit tuohon 50l:een kaldnesia ilmastuksella ? Toisaalta ei tääkään tota lietettä pois vie :roll:
.: Elämä on :.
Jorma_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 08:17, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsingistä vähän pohjoiseen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jorma_L »

JeepKimmo kirjoitti:Onkos sulla käsitystä mistä tuo sakka pohjalle on oikein tullut ? Onkos se ollut ennen nykyistä suodatin kokonaisuutta ? Sillä, jos nykyisin tuo sakka suodattimeen jää, niin miksei aikaisemmin ?

Juu, jos vesi on kirkasta, niin hyvä. Eihän noi Uv-putket vaan ole vedessä ?

:roll:
Sakka tuli viime talvena. Rakensin altaan vuosi sitten. Talvella altaan päälle tuli tietty paljon kaikkea roskaa joka ehti vajota keväällä ennen kun siivilöin ne pois. Hankin karpit vasta kesäkuussa joten altaassa ei ollut mitään kierrätystä tms. talvella. UV-putket on noin 10cm päässä veden pinnasta. Siitepölyä tulee kesäkuussa aika reippaasti. Suihkulähde taitaa vielä pestä siitepölyä ilmastakin veteen.
Vaikka vesi onkin kirkasta, siinä on jotain "hiukkasia" jotka näkyy kun laitoin pohjalle valon (poistin sen muutaman päivän päästä kun kesällä siitä ei oikein ollut mitään iloa.)
Suodatinmatto on varmastikin jokin pohja kasvustolle koska siihen tulee noin 0,5kg lisämassaa vajaassa viikossa. Pestessä "massa" värjää veden tumman vihreäksi. Ehkä UV-putket pitäisi olla tässä samassa laatikossa. En tiedä sitten tappaako UVC hyödyllisetkin bakteerit jos UV-valo olisi bio-osastossa...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”