Tarkoitus olisi siis laittaa pystyyn suolavesiallas kotia koristamaan. Allas on hankittu jo hyvä tovi sitten (Cailta ostettu), mutta vauvan saaminen ja pesänrakennus ovat vieneet ajan ja ajatukset tähän saakka. Vielä on kuitenkin vanhempainlomaa hyvin jäljellä, joten nyt on hyvä hetki alkaa ajamaan asiaa eteenpäin. Shimekin kirja tulossa postissa...
Akvaario on ulkomitoiltaan 170 x 60 x 55 (l x s x k), n 500 l vettä pääaltaassa. Ala-allas on 40 cm korkea, alakaapissa korkeuden puolesta tilaa max 64 cm. Refu 66 x 32 x 40. Lisäksi korkea sivukaappi, jonka kautta paluuvesi on tarkoitus laittaa kulkemaan pääaltaaseen. Tarkoitus olisi laittaa elävän kiven seuraksi kivikoralleja, joitakin pehmeitä ja kaloja jokunen, rapuja ym. Myös simpukka kiinnostaisi.
Laitteistona täytyy hankkia ainakin: vaahdottaja, virtauspumput, lamput, lämmittimet ja RO-laitos. Lisäksi olin ajatellut Ca-reaktoria, sähkönjohtavuusmittaria, virtauspumppujen kontrolleria ja muuta pikkusälää.
Pohjalle olin ajatellut korallihiekkaa (raekoko 0-1 mm (0-2 mm)) n. 5 cm kerros eli tekee litroina suunnilleen 50 l ja lisäksi n 5 cm kerros refuun eli lisäksi 10 l. Kuinkahan paljon tuo litramäärä vastaa kg:ssa?
Vaahdottajaksi olin ajatellut esim Tunze 3130/2. Vanhoista viesteistä ei oikein saa tolkkua, onko riittävä (vaikka valmistajahan lupaa kapasiteetiksi vaikka ja mitä). Tunzen sivuilta en jostain syystä löytänyt tuota mallia, ovatko DOC-mallit tulleet tilalle. Kuinka syvän veden vaatii toimiakseen ja mahtuuko tuohon alakaappiin?
Valaistukseen ajattelin HQI 3 x 250 W sekä pari sinivaloputkea (esim Arcadian 3 kpl 250 W + 2 kpl 58 W fluor-putkia. Valaisin 38 x 160 cm. Lamput 14000 K. Sisäänrakennettu (analoginen) ajastinsysteemi. Kokemuksia tästä?)
Riittääkö 250 W valaistukseen, jos pohjalle keskelle (hiekkapedille) tulisi joskus Tridacna crocea, joka tarvitsee voimakkaan valon? Vaatiiko 400 W vai onko joku saanut kukoistamaan pienemmällä valomäärällä? Refun valaistukseen ajattelin energiansäästölappuja a 13 W. Kuinka montahan noita tarvitsee yllämainitunkokoiseen refuun, jos tarkoitus on kasvattaa makroleviä?
Riittääkö virtauspumpuiksi 2 kpl Tunze turbelle stream 6000 (kapasiteettia luvataan 7000 l/h molemmilla)? Kannattaako laittaa myös kontrolleri?
Saako pumput pöhisemään muutoinkin kuin suorassa kulmassa poispäin lasista, missä ovat kiinni (magneettikiinnityksillä)? Ovatko magn.kiinnittimet toimivia?
Ilmeisesti kalkkikivireaktorin ja hiilidioksidipullon voi laittaa sivukaappiin eli ei tarvii olla vedessä? Voiko kuitenkin olla sumpussa, jos tarve vaatii? Onko reaktoreissa vedensiirtoon tarvittava pumppu eli se, joka ottaa meriveden ala-altaasta ja palauttaa sen sitten sinne?
Mikä kalkkireaktoreissa tekee riskin? Onko ne vältettävissä säännöllisillä huolloilla ja Ph:n jatkuvalla vartioimisella)? Ilmeisesti aika moni on luopunut reaktoreistaan...
Onko kalkkireaktorista haittaa alkuvaiheessa, kun ei vielä ole paljon kalkkia kuluttavia koralleja?
Pitääkö Ca-reaktorin lisäksi aina käyttää myös kalkkivettä, ettei Ph laskee liiaksi?
Kuinka usein reaktorin korallimurska täytyy vaihtaa vai täytyykö sitä vaihtaa? Entä CO2-pullo, missä ja kuinka usein yleensä pitää täyttää?
Riittääkö 500 l akvaariossa (jonne tulisi kivikoralleja) Ca-kulutukseen pelkkä Ca-vesi, jos sitä terästää etikalla? Kokemuksia?
Vedenpinnantasauksesta: Jos on ”Haagan uimuri”, onko ilmapumppu jatkuvasti päällä? Kuinka pienitehoinen täytyy olla, ettei paine ”nosta uimuria” ja vettä siirry jatkuvasti? Voiko olla korvausvesiastia ylempänä ja lapposysteemillä (ilman minkäänlaista pumppua) laskea vettä ala-altaaseen sitä vauhtia kuin uimuri päästää? Mitä materiaalia uimuri käytännössä on?
Voiko refuun istuttaa makrolevää (jos sitä joltain saa) heti kun altaan laittaa pystyyn vai pitääkö kypsytellä ensin?
Kannattaako altaan lämpötila pitää korkeampana (30 astetta) nitriittivaiheessa? (viite ”Merivesiakvaarion perustaminen, Jukka ’Mikael’ Majuri, s. 60)
Lisäättekö rutiinisti jodia estämään korallien valkaistumista? (viite ”Merivesiakvaarion perustaminen, Jukka ’Mikael’ Majuri, s. 73)
Tässä nyt siis vaan osa mieltä askarruttavista kysymyksistä, enempää ei millään ilikiä laittaa kerralla, että edes joku jaksaisi vastailla näihinkin.
