Ensimmäinen allasprojektini

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Ensimmäinen allasprojektini

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Koko kesä on haudottu seuraavaa ensimmäisen altaan projektia ja nyt on tilanne vähän epämääräinen, johon apua kaivataan, tai lähinnä neuvoja/ehdotuksia.

Tekniikka:
Akvaario 100l (70/40/35), yhden putken valaisin, neliosainen aquaball suodatin, lämmitin

Vesi ja hiekka tuli lisättyä akvaarioon perjantaina (4.8.) piti aloitella kypsyttelemään allasta, mutta sittemmin tuli äkillinen etelänmatka ajankohdalle 12.8.-19.8. joten kypsyttely meni jäihin tai sitä ei edes aloitettu ikinä täyspainoisesti. Suodatin tuolla on porissut siitä asti, ei oikeastaan muuta vielä.

Mieltä askarruttaa tällä hetkellä eniten se että mahtaako tuo altaan vesi/hiekka/joku muu pilaantua jos vesi vaan kiertää suodattimen läpi ilman suurempia kypsyttelymateriaalien lisäilyjä? Vai mahtaako hyvin pestyssä harjusorassa (raekoko 0,5mm-1,2mm, silmällä arvioitu) olla jotain bakteereja tms. jotka voisivat alkaa lisääntymään, jos niitä ruokkisi jotenkin? Kasvit on tarkoitus tällä tietoa hankkia matkan jälkeen, mutta mahdollista olisi hankkia myös ennemmin.

Olen siis miettinyt eri vaihtoehtoja tuon altaan jatkon kannalta matkamme aikana:

1. Aloittaisin ”oikeaoppisen” kypsytyksen, joka jäisi täysin kesken matkan ajaksi (ei ilmeisen hyvä vaihtoehto)?

2. lisäisin ennen matkaa jotain bakteerivalmistetta, esim. Tetran Safestartia - http://www.amazon.fi/tetravedenhoitosafestart.htm - ja ruokkisin akvaariota jotenkin (kalanruualla tms.) niin kauan kuin mahdollista, eli nelisen päivää ja sitten antaisin sen olla viikon omillaan, mahtaisiko kaikki toiminta loppua tuon viikon aikana vai edistyisikö ”kypsyminen” itsestään? Mahtaisiko projektini nopeutua joillakin tällaisilla tempuilla?

3. Antaisin pelkän veden pyöriä akvaariossa tuon viikon (yhteensä siis kaksi viikkoa), tuleeko ongelmia, pilaantuuko kaikki jne.. ?

4. Tyhjennän altaan ja aloitan alusta matkan jälkeen (ehkä järkevä, mutta työläs ja jälleen projektia viivyttävä vaihtoehto, tätä on odotettu ja suunniteltu koko kesä [;)] ) ?

Veden lämpö tulisi olemaan noin 25-27, riippuen kesän helteistä, tällä hetkellä vesi on ilman lämmitystä siinä 26-27 paikkeilla (huoneistossa lämmintä ~28 HHHuhhh). PH oli siinä 7 pinnassa ja nitriitti vielä luonnollisesti ”minimissään” testien mukaan, tuossa juuri mittailtu. PH:ta tullaan hivenen laskemaan mikäli onnistuu (uskoisin).

Kalastoksi on suunniteltu jotain tämän tapaista:

Kardinaalitetroja ~10
Viisiraitabarbeja/kirsikkabarbeja ~7
Monnisia täplä/kupari/jotain lämpöön sopeutuvia ~7
Partamonni

Mielipiteitä ja ehdotuksia jatkoon?
irkku82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 847
Liittynyt: 00:42, 10.01.2004
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja irkku82 »

Itse aloittaisin kypsyttelyn vasta matkan jälkeen. En edes pitäisi mitään tekniikkaa päällä. Poistaisin veden. Hiekat jättäisin. Olisi rauhallisempi olo matkan ajan, ei tarvitse pelätä, että sattuisi mitään vahinkoa.

Mutta, jos saisin jonkun jatkamaan aloittamaani kypsyttelyä, niin asia olisikin ihan eri. Siinä tapauksessa aloittaisin bakteerien kasvattelemisen. Kasveja ei kannata lisätä ennen, kuin akvaario on kypsynyt. Jotkut kasvit, kun ottaa nokkiinsa nitriitistä.
460l. Seurana tiibetinspanieli Kaaos. Myydään: Ulkosuodatin
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Jos jättäisin sen hiekan sinne pohjalle, lapollahan ei saa kaikkea vettä millään altaan pohjalta pois, joten hiekka jää täysin märäksi, onko se vahngollista, mahtaako hiekka tai vesi pilaantua, ettei tarvitsisi pestä hiekkaa sitten reilu viikon päästä uudestaan?

Melko kova työ lapioida hiekka altaanpohjalta pesuun ja takaisin... Mutta itse olen kyllä soppani keitellyt :). ei auta valittaa...

Muita mielipiteitä toimintatapaan :D ?
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Voithan aloittaa ammoniakkikypsytyksen ja lisätä alkuun "hieman roiman annoksen" ammoniakkia/hirvensarvensuolaa sekä tietysti vaikkapa kukkamultaa josta saat bakteeriympin + kalanruokaa jonkin verran. Tuon viikon kestävän reissun aikana pitäisi jo bakteerikanta herätä ja alkaa kehittämään ammoniakkia nitriitiksi ja ehkä jo nitraatiksikin. Palattuasi voisit mitata arvot (nitriitti & nitraatti ja ammoniakkikin jos omistat kyseisen testin) ja jatkaa ammoniakin syöttöä. Jos aiot lisätä Tetran SafeStarttia, kannattaisin sen tekemään vasta loman jälkeen, ettei bakteerit ala kupsahtelemaan ollessaan viikon ajan "toimettomana". Tai voithan lisätä nyt alkuun ammoniakkiannoksen ja kun palaat lomalta niin laita sitten SafeStart pyttyyn. Ja eikun arvoja taas seurailemaan.

Tuo kypsytyksen ensimmäinen viikko onkin yleensä vain odottelua että milloin sitä nitriittiä ja lopulta nitraattia ilmestyy, sehän olisi toisaalta kätevää että itse voi olla muilla mailla sen viikon ja kotiin palattuaan voikin mitata jo nitraattia vedestä 8-).
Joku viisaampi voisi kertoa mikähän se hyvä ammoniakkimäärä voisi olla tuonkokoiseen pyttyyn. Mutta mielestäni voisit siis ihan hyvin jättää altaan kypsymään viikoksi oman onnensa nojaan. Kasvit olisikin parasta tuoda vasta kypsytettyyn altaaseen, näin voit hoitaa kypsytyksen ilman valoja ja säästyä pahemmilta leväongelmilta kypsytyksen aikana.

Tsemppiä uuteen harrastukseen! :)
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Onkos tästä jotain haittaa/etua, jos lisään nyt altaaseen ammoniakkiliuosta tuon sopivan pitoisuuden saavuttamiseksi ja myös ympin lisään samalla, eli siis kypsyttelyohjeiden mukaan. Sitten nitriittiä alkaa muodostua matkan aikana ja ammoniakkipitoisuus laskee, enkä pääse sitä lisäämään.

Minkälaiseen malliin allas siis kypsyy vajaassa parissa viikossa pelkällä tuolla ensimmäisellä ammoniakin lisäyksellä?
Sweetberry
Starting Member
Starting Member
Viestit: 21
Liittynyt: 13:23, 07.08.2006

Viesti Kirjoittaja Sweetberry »

Missäs tuota safestartia myydään?
Marsut <3 kalat <3
Liinanen
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1273
Liittynyt: 18:18, 26.08.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liinanen »

Minä pistäisin kyllä kypsymään vaan. Jatkat sitten kypsyttelyä kun tulet. Voihan sen altaan kypsyyden mitata laittamalla sinne ammoniakkia ja mittaamalla arvot sen jälkeen.
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

En kyllä tiedä tarkemmin mistä tuota safestartia saisi, jälleenmyyjiä ton linkin kautta näkyy olevan monia, mutta kellä sitten on just tota hyllyssä, vaikee sanoa.

Joo, pistin sitten altaan kypsymään ja kattelen sitten viikon kuluttua, että mitä siellä on ehtinyt tapahtuun :) . En tiä miten käy jos kaikki ammoniakki on ehtinyt jo kulua siihen mennessä loppuun, mutta voihan sitä sitten ottaa uuden startin matkan jälkeen, jos niin hullusti käy. Toivottavasti kuitenkin jotain edistystä tapahtuu.. saa nähdä.
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Juu hyvä lykkää vaan kypsymään rojekti ja ihmetellään sitten lisää kun palaat matkalta! :)
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

No niin, back in business...

Eli allas on nyt kypsyillyt itsekseen tuon reilun viikon ammoniakin, ympin ja reilun kalanruokalisäyksen kera. Pohjalla näkyy jotain homeen tapaista kerrosta ja samaa kerrosta näkyy myös hivenen suodattimen ritilöiden välissä, kenties joku ruoan murunen sinne "homehtunut".

Mitattuja arvoja:

Nitriitti (Tetran testillä) Äärimmäisen punainen, eli nitriiti on korkealla
Nitraatti (-||-) myös äärimmaisen punainen..
Ph (-||-) noin 6,5

Mitäköhän tästä voimme päätellä, ainakin nitriitti piikki on saavutettu, ilmeisesti? Ja nitriittiä on muuttunut nitraatiksi "runsain mitoin" koska viikko sitten nitraatti näytti melko alhaista lukemaa, toiseksi alinta ( en nyt muista noita lukuarvoja, pitää kohta mennä nukkumaan, yötöiden jälkeen tässä kasailen ajatusta ja kirjottelen ). Mutta pitäisikö kaiken nitriitin muuttua nitraatiksi, jotta allas olisi kypsä? Pitäisikö alkaa vedenvaihdolla ja laskea tuo nitriitti alas?? tms...

Mitenköhän tästä olisi hyvä jatkaa. Kasvien pitäisi suunnitelmien mukaan tulla altaaseen pikapuoliin, sitten ajatus oli hankkia kalojakin sinne tuonnempana, mutta koska :) ?! Nyt ei ajatus kulje enempää... Pistäkää ihmeessä kommenttia!

Kiitos..
Liinanen
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1273
Liittynyt: 18:18, 26.08.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liinanen »

Kalanruoka on sinne homehtunut mutta se ei ole kauhean vaarallista, voit vähän lapota pois jos haittaa silmää. Minä odottelisin että kaikki nitriitti muuttuu nitraatiksi, ehkä pieniä vedenvaihtoja voisi tehdä mutta ei kauhean radikaaleja. Ihan pikkuisen kalanruokaa ehkä päivittäin. Kun nitriittiä ei ole enää niin hyppysellinen hirvensarvisuolaa tai muuta ammoniumia akvaan ja mittaus seuraavana päivänä. Jos nitriittiä ei ole niin allas alkaa olla kypsä ainakin pienelle kalastolle. Neuvokoon viisaammat enemmän, minä toimin mututuntumalla näissä eikä yhtään kaloja ole vielä kuollut.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kun nitraatti on korkealla, esim. lähentelee sataa mg/l, voisi vaihtaa veden. Jotkut vaihtavat veden jo aiemmin. Tämän jälkeen säännölliset pienet ammoniumlisäykset lienevät tehokkain tapa. Päivää kohden laskettuna 0,5 tai 1mg/l voisi kokeilla, aiheuttaako sen suuruinen kuormitus vielä nitriitin isompaa nousua vai muuttuuko jo noin nopeasti nitraatiksi.

Nämä pari ensimmäistä suosittelen lämpimästi luettavaksi, vaikka uudestaan, jos ovat tuttuja:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=80014
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 67#3698467

Linkit aukeavat mielestäni oikein hyviin kohtiin, jotka saattavat auttaa aiheeseen perehtyjää.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 36#6465736
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 81#6453581
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 79#6453579
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 95#6483895
Teemu Salonen

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Safestart on tullut suomessa tukkumyyntiin viime viikolla. Kukin yrittäjä joko ottaa tai jättääottamatta sen hyllynsä omalla tahdillaan.
Jännä muuten... Suosittelevat käyttämään safestartin lisäksi myöskin bactozymeä. Eikös se bactozyme markkinoille tullessaan luvannut samaa kuin safestart: kalat seuraavana päivänä...
Ei taida tetra itsekkään tuntea tuotteitansa tai sit alkaa vanhan miehen muisti pätkimään:)
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Viikon aikana on ehtinyt tapahtuun jonkin verran, hyvää ja huonoa.

tässä nyt nopea yhteenveto tapahtumista alusta asti:

10.8 (noin)
Laitettu akvaario kypsymään "oikeaoppisesti" ammoniakilla, ympillä ja kalanruualla.

nitriitti ja nitraatti käytännössä nollia

Viikon poissaolo.. allas saanut olla rauhassa ja kypsyä

20.8
Nitriitti todella punainen (en osannut silloin laimentaa testejä, joten ei tarkkaa arvoa)
Nitraatti myös todella korkealla

Tässä vaiheessa kysyin neuvoja ja sain neuvoksi kypsytellä akvaarion kypsäksi kunnolla.

No en niin tehnyt, koska tarkoitukseni ei ollut hankkia kaikkia kaloja kerralla jolloin "kunnolla kypsyttämisestä" ei olisi ollut niin suurta hyötyä, kuin siitä voisi jossain tapauksissa olla.

20-21.8 Tein vedenvaihtoja niin että nitriitti oli alin mahdollinen (<0,3) Tetran testeillä ja nitraatti myös melko matala olisiko ollut 12,5... sitä on ilmeisesti vähän myös hanavedessä.

Ajattelin että pakkohan akvaarion on kyettävä ottamaan pieni kalasto vastaan, koska nitriittiä on selvästikkin jo alkanut muuttua nitraatiksi asti. (näin ajattelin, koska nitraatti oli todella korkea)

Kalat hankittiin keskiviikko iltana, kasvit olivat jo olleeet akvaariossa muutaman päivän. Partamonninpoikanen ja 10 kirsikkabarbinpoikasta.(Kalastoon tuli pieni muutos, koska hanavesi on hivenen emäksistä, joten en sitä nyt halunnut alkaa tetroille sopivaksi muutmaan ainakaan vielä.)

Kalat kotiutuivat hyvin ja ensimmäisenä aamuna (To) olivat suhteellisen virkeitä ja söivät innolla niukan ruokansa ja monnille tarkoitetun tabletin, joka oli vähän liikaa barbeille, no illalla ei enää ruokaa annettukkaan...

Pe-Su kalat todella virkeitä ja uivat altaassa innolla, yksi kirsikkapoika on vähän rauhallinen ja omissa oloissaan mutta syö hyvin. Myös partis on eloisa, päivälläkin.. tablettien tai kurkkujen perään ei vielä ymmärrä, mutta imeskelee kyllä kaikkia pintoja ja kasveja innolla. (Kasveissa ei vielä suurta tuhoa, mutta toivottavasti oppii kurkkua tai muita eväitä syömään)

Nitriitti taso kuitenkin hyvistä odotuksistani huolimatta lähti nousuun kalojen tultua (en siis testannut altaani kypsyyttä sen trarkemmin), joten olen tuota vettä vaihtanut ja pyrkinyt pitämään nitriitin alle 0,5 lukemissa.. se nousi jo lähelle tasoa 1 ja barbit olivat vähän rauhallisen näköisiä, mutta vedenvaihto virkistytti ne jälleen riehumaan. Vettä olen joutunut vaihtamaan päivittäin noin puolet, jotta nitriitti ei ole noussut paljoa yli tuon 0,5 tason.

Mietityttää vaan, että kauankohan sen putoaminen nollaan vie. Tai toisaalta että mikä sen sinne pudottaa.. täältä lueskelemalla ei ole tarkempaa tietoa saanut mitkä bakteerit ovat kyseessä ja ne Jjärven sivutkin ovat kabut niiltä mielenkiintoisilta osin.. ainakin nähdäkseni... Ja läpikäymäni kypsytyskeskustelut loppuvat poikkeuksetta siihen, kun altaassa on vielä nitriittiongelma, mistään en ole siis saanut esimerkkiä että kuinka kauan vedenvaihtoja tulee jatkaa saadakseen nitriitit nollaan tai pikemminkin bakteerit kasvamaan (nitriitithän saa melko helpolla nollaan vedenvaihdoilla). Pohjaa tai muita pintoja tai mitään en putsaile vedenvaihdoissa, pelkkä vesi vaihtoon.

Hidastaako matala nitriittitaso bakteerien lisääntymistä jollain tavalla?

Voinko olettaa että altaassani on ollenkaan "nitriitistä nitraatiksi-bakteereita", vai lienevätkö kaikki kuolleen jossain vaiheessa, vai liekö niitä ollutkaan?

Kuinka nopeasti kalallinen kypsytys on edennyt muilla?

Lopussa kolme eniten mieltä askarruttavaa kysymystä... Kiitos kokemuksistanne...
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Vastaan itselleni, taisi tulla liian pitkä tarina eilen, kun kukaan ei vastaillut vielä. Tai seuraavassa lähinnä tilannekatsaus.

Tänään päivällä koulun jälkeen nitriitti lähellä 0,8... ehkä 0,6. Kolme kirsikkabarbipoikaa oli haukkomassa henkeä ylhäällä suodattimen ja lämmittimen päällä kulmassa. Nopeasti vaihtelin noin puolet vedestä. Yksi kirsikka piristyi heti, yksi kohta ja yksi jäi vielä haukkomaan. Jostain muistan lukeneeni, että tämä nitriitti olisi kaloille kuin häkä ihmisille, mahtaako olla paikkansapitävä?

Kannattaisiko ostaa jotain bakteerivalmistetta? Mikä neuvoksi? ...viidettä päivää siis vettä vaihtelen.
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Aijai, jäi varmaan kypsytys hieman puolitiehen (itselläni on sattunut samanlailla ekan akvaarion kanssa). Ei kai tuossa ole vaihtoehtona muuta kuin vaihdella riittävän tiuhaan vettä, ettei nitriitti pääse korkealle. Bakteerivalmistettakin voisi kokeilla, tosin valmisteiden tehosta on täälläkin keskusteltu tiuhaan ja korotetuin äänin.

Niin ja kun saat kypsytyksen lopullisesti loppuun, kannattaa hommata toinenkin loisteputki niin kasvit kasvaa paremmin. :D
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Joo niin tais jäädä :) . Kiva että saa jotain vastausta :) Suurin ilohan tästä foorumista on sillon kun alkaa itseltä usko loppua, en nyt myönnä että allekirjoittaneelta alkaisi ;) ! Mutta odottelu helpottuu, kun saa jostain vastaavista tapauksista kuulla ja että kauanko muilla on kestänyt.. odottavan aikahan on tunnetusti pitkä.

Ei kai tuosta bakteerivalmisteesta haittaakaan ole, suurta ainakaan.. täytyy harkita.. toisen putken hankkiminen sitten on jo eri asia.. Taitaisi vaatia uuden lampun vallan.. No jos sopiva osuu kohdalle vaikka käytettynä... Vaikka kasvuun ovat jo kasvit ihan kohtuullisesti lähteneet, vielä ajattelin lisätä veteen ravinnetta, kun nyt tosiaan saa nuo vedenvaihdot vähenemään..
Kiiki74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 581
Liittynyt: 23:09, 26.05.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Kiiki74 »

Itse hankin kalat altaaseeni vasta noin 3 viikon kuluttua kypsyttämisen aloittamisesta. Kypsyttelin baktozymillä ja startzymellä, kolmen päivän välein lisäilin molempia. Arvot pysyivät loistavasti omilla paikoillaan. Suosittelen sinullekin. Vettä vaihda niin kauan kuin arvot ovat alle sen 0,3mg/l. En muista oliko sinulla tippatestiä, mutta se on se paras (tarkin). Kalan ruokintaa ei kannata tosiaan antaa kuin vain vähän ja kerran päivässä. Kalat pärjäävät viikonlopunkin ilman ruokaa, että voisit harkita pikku dieettiä ja jos saisit siten vielä veden arvojen luvut oikeisiin kohtiin.
Tyhjänä ja myynnissä on 90 ja 412 litraiset jalustalliset kehysakvat.
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Akvaarion kypsyminen oli todellakin vielä kesken, mutta koska lykkäsit jo kalat altaaseen, niin niitä vedenvaihtoja tiuhaan ja erittäin niukkaa ruokintaa ja tiheää vesiarvojen seurantaa. Niinkuin olet näköjään jo tehnytkin. :)

Tetran Safestartista on myös positiivisia kokemuksia, missähän se ketju oli jossa siitä oli puhetta, koitan sen kaivaa vielä foorumin uumenista.
muoks: tässä
Kiiki74 kirjoitti:Itse hankin kalat altaaseeni vasta noin 3 viikon kuluttua kypsyttämisen aloittamisesta. Kypsyttelin baktozymillä ja startzymellä, kolmen päivän välein lisäilin molempia. Arvot pysyivät loistavasti omilla paikoillaan.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, jos arvot pysyivät omilla paikoillaan, mitään nitriittipiikkiä ei ilmeisesti syntynyt, mitä käytit bakteeriymppinä? Seurasitko arvoja vielä kalojen tultua? Tuliko missään vaiheessa nitriittiä?
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Tilanne tämä:

Kaksi poikakirsikkabarbia pari päivää sitten henkeä ahdistavassa tilassa, eli siis haukkoivat kovasti.. ja olivat koko ajan pinnan tuntumassa ja rauhallisia. Nitriittiä muodostuu edelleen jonkin verran.. pahimmillaan tilanne oli siis noin 1mg/l tuntumassa. Hoitotoimenpiteitä: Äärimmäiset vedenvaihdot, ehkä 60% kahdesti päivässä (tämä siis vain yhtenä päivänä). Nitriittitasot laski ja samalla lisäsin veteen Ph-miinus ainetta ja Nitriveciä. Tuohon jälkimmäiseen en nyt niin suuresti usko, mutta jotain on koitettava silloin kun henkisesti koetellaan, tuskin tuosta haittaakaan on. Nitriitin muodostuminen on mielestäni hidastunut, toisaalta vähäisempi ruokinta on voinut edesauttaa tapahtumia. Ihmetyttää noiden kahden kirsikkapojan huono kunto, kun vastaavasti kaikki muut kirsikat (1koiras ja 7 naarasta) ovat todella pirteitä ja yksi pullea naaras kutikin koiraan kanssa.. pistelivät kyllä parempiin suihin herkut.

Jotenkin odotan sitä, että nitriittitesti näyttää täysin keltaista. Kummastuttaa vaan tämä kovin pitkään kestävä odottelu :) . Jos bakteerit todella jakautuvat vuorokaudessa (vai oliko se peräti 18h), niin alunpitäen ei kovin montaa bakteeria altaassa ole ollut :) ! No joo, eivät taida olla niin mustavalkoisia nähä reaalimaailman tapahtumat, toista se on paperilla, kenties.. Mutta edelleen odotellaan siis asettumista.
Leksi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 14:49, 26.06.2006

Viesti Kirjoittaja Leksi »

Tilannekatsaus:

Tänään ensimmäistä kertaa nitriittitesti näitti keltaista, vettä vaihdettu viimeksi noin 5 päivää sitten. tuon viiden päivän ajan nitriitti ei enää noussut yli 0,5. Kaloja ruokittu "normaalisti".

Eli kokonaisuudessaan kypsyminen vei noin 40 päivää. No, en ala sen kumemmin vaiheita kertailla, jos joku haluaa, voi lukea koko ketjun, mutta sen verran sanon, että epäilys näin hitaaseen kypsymiseen on alun suuri kuormitus, josta seurasi viikon poissaolon aikana hapenpuute )hapetus ei ollut suodattimessa päällä) ja bakteerien katoaminen, koska viikon aikana oli kuitenkin NO2 ja NO3 arvot molemmat kohonneet pilviin. Vedenvaihtoden jälkeen ei NO3 enää tuntunut ollenkaan muodostuvan.. jne.. n. viikko sitten puristelin suodattimen tyynyt altaan pohjalle (alkoi olla melko tukkoinen) ja lisäsin altaaseen mustamulta vesi seosta hivenen. Siitä lähti käyntiin selvä kehitys.. no nyt tilanne siis KYPSÄ :) !

Partamonni raukka ei pärjännyt jostakin syystä tästä höykytyksestä, liekö stressaantunut vedenvaihdoista tai huonosta vedestä kärsinyt, mutta poissaolopäivän (paastopäivän n.2vk sitten ) aikana oli monni lähtenyt paremmille uintivesille. Koko aikana (n.2vk) ei partamonni syönyt mitään sille tarjottua ruokaa (kurkkua, porkkanaa, perunaa, pohjatabletteja, hiutaleita), yön ylikin monet herkut sitä odottivat, lehtiä ja laseja monni nuoleskeli. Ehkä hän vaan ei sopeutunut uuteen kotiin, vaikea tietää.

10 kirsikkabarbia ovat iloisia ja kasvaneita ja kututouhuja harrastelevia vekkuleita ja pärjäävät hyvin.

Tällainen tilannekatsaus, tarkoitus on lähiviikkoina hankkia monnisia, joko täplä tai panda ja ehkä partamonni.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”