-Alix- kirjoitti:
No on sitä enemmän kuin mitä osaamme arvata. Suomeen ostetaan hiivaa ja erilaisia leivän kuohkeuttamisaineita tanskasta, missä ko aineiden tehoa on geenimanipulaatiolla tehostettu. Viljojakin käsitellään, lisätään vaikka minkä muiden kasvien geenejä jotta kestäisivät kylmyyttä yms paremmin. En tiedä kuinka paljon näitä käytetään, mutta enemmän kuin kuvitellaan. Ja vaikka niitä ei suomessa käytettäisi niin kaikki syömämme vilja ei ole suomalaista. Pääpointtini on siis se, että luulemme ettei mitään geenimanipuloitua löydy elämästämme, mutta kyllä sitä vaan löytyy sieltä sun täältä.
Suomessa elintarvikkeet joissa on yli 0,9 % geenimuunneltua materaalia on merkittävä. Eli muunneltua materiaalia voi käsittääkseni olla elintarvikkeissa, kunhan muunnellun materialiin osuus on tuota rajaa pienempi. Tähän kun yhdistetään se, että Yhdysvalloissa iso osa esimerkiksi soijasta on muunneltua, voisin arvella että joissain tuotteissa on muunneltua materiaalia. Eli oikeassa varmaan olet.
JKE kirjoitti:
EU:ssa säädellään hyvin tarkasti muuntogeenisten elintarvikkeiden/rehujen tuonnista, valmistuksesta sekä jäljitettävyydestä. Uskaltaisin väittää, että hyvin harvassa on tapaukset, joissa kuluttaja pistelee napaansa muuntegeenistä tuotetta, ilman että siitä olisi saanut selvyyden ilman suurempaa salapoliisityötä.
Tämäkin totta. Muuntogeenistä materiaalia voi olla tuotteissa, mutta sen havaitseminen/aluperän jäljittäminen onkin sitten toinen juttu. Jos otetaan hypoteettinen tapaus jossa geenimuunneltua organismia on käytetty tuotteen valmistuksessa:
* On geenimuunneltu soija, joka kestää paremmin kylmää, joten sitä voidaan viljellä Yhdysvaltojen pohjoisosissa. Kylmänkestävyys ei vaikuta soijan rasvojen tuotantoon millään lailla.
* Soijasato kerätään, ja siitä eristetään lesitiiniä (rasva) jota käytetään sulkaapatukoiden valmistuksessa.
* Koska lesitiini on rasva, ja puhdistusprosessi on tarkka, eli lesitiinin seassa ole yhtään geneettistä materiaalia eikä yhtään proteiinia
Voidaanko sanoa että suklaapatukat olisivat "geenimuunneltuja", vaikka niissä ei ole yhtään geneettistä materiaalia, tai geneettisestä materiaalista syntynyttä proteiinia? Vaikka muunnellusta soijasta saatua lesitiiniä olisi maustettu sokerilla ja truutattu sitten patukan sisus täyteen, sanotaan vaikka 50% painosta olisi lesitiiniä?
-Alix- kirjoitti:
Toisena ajatuksena tulee se, että onko sitten pieni pakkasenkestogeeni vehnässä niin paljon kummallisempi juttu kuin ihan jalostamalla aikaansaadut supertehokkaat tosimatalat jättijyväiset lajikkeet joita meillä nyt viljellään. Sekään ei ole mielestäni kovinkaan luonnollista.
Ei olekaan, ja karmaisevia esimerkkejä "perinteisestä" jalostuksesta löytyy pilvin pimein. Akvaarioharrastajille tutumpia lienevät kultakalat. Ja kuten sanoit, joissain tapauksissa mennään turhan pitkälle.
killitys kirjoitti:
Toinen mahdollinen riski geenimuuntelun kohdalla on, että muunneltu organismi tai geeni karkaa luontoon. Viljelykasvien kohdalla tämä on osoittautunut mahdolliseksi. Kuitenkin myös akvaariokaloja on päästetty luontoon, ja ne ovat näin levinneet uusille alueille ja muuttaneetkin alkuperäistä lajistoa. Olin eräässä seminaarissa kuuntelemassa esitelmää tutkimuksesta, jossa yritettiin selvittää, kuinka todennäköisesti juuri fluoresoivat seeprakalat pääsisivät valloilleen ja syrjäyttäisivät tavalliset luonnossa. Onneksi vaikuttaa siltä, että luonnon seeprakalat eivät ole kovin ihastuneita loistavista lajitovereistaan, vaan pyrkivät mieluummin lisääntymään tavallisten yksilöiden kanssa. Toivottavasti sen sijaan pedot napsivat mieluummin geeniörkkejä kuin luonnonvärisiä. Tutkija kuitenkin muistaakseni heitti epäilyksen tämän toiveen ylle kysymällä: "Would you eat green chicken?"
Muunneltujen organismien "karkaaminen" luontoon ei mielestäni ole kovinkaan suuri riski, mutta se ei tarkoita sitä että riskiä ei pitäisi ottaa huomioon. Suurin osa muunneltavista lajeista on kuitenkin sellaisia, joilla on jo takanaan pitkä jalostushistoria eivätkä ne selviä luonnossa ilman ihmisen toimitaa, hyvänä esimerkkinä viljat. Pelloilla viljelty vehnä ei siitä pellolta leviä kotinurmikoille koska se ei pärjää kilpailussa muille lajeille. Kuitenkin, jos vehnään lisätään vaikkapa tuholaistenkestävyyteen liittyviä geenejä, voi olla että lajin kilpailuasema paranee, ja leviäminen tulee mahdolliseksi. Tämän takia kaikkia geenimuunneltuja lajeja testataan, testataan ja testataan ennenkuin niitä ryhdytään käyttämään "yleisesti".
Lajeihin siirrettyjen geenien leviämistä on kuitenkin tarkasteltava hieman eri näkökulmasta. Jos muunnellulla eliöllä on luonnonvaraisia sukulaisia joiden kanssa se voi risteytyä on olemassa riski siitä että muunneltuun eliöön tehdyt muutokset leviävät luonnonpopulaatioihin, varsinkin jos ne liittyvät kilpailukyvyn parantamiseen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tähän mennessä eri eliöihin siirretyt geenit ovat peräisin luonnosta, eli ne eivät ole keinotekoisia DNA-pätkiä, vaan niitä löytyy hyvinkin laajalti luonnosta jo valmiiksi. Ne vain "napataan" sieltä missä niitä esiintyy valmiiksi, ja siirretään eliöön jossa niitä ei esiinny. Näin karkeasti, osa geenimuuntelusta liittyy kuitenkin eliöiden omien geenien toiminnan tehostamiseen tai vaimentamiseen.
Tulipas monsteripostaus
