Pitänee tunnustautua: Olen hurahtanut aika pahasti orkideoihin viimeisen puolen vuoden aikana.

Näitä löytyy markettiorkideasta (perhoskämmekkä) Masdevallioihin, suurin osa on vielä pieniä taimia.
Kastelen viikottain, toisia parikin kertaa upottamalla ruukun altaaseen noin minuutiksi. Näyttävät ehtivän kuivahtaa vähän välillä, sormituntumalla kannattaa mennä. Niin, ja meikäläisen altaat ovat kaikki vähän emäksisiä ja kalkkiakin löytyy... Saa nähdä kauanko kasvit pysyvät hengissä!
Joululahjaksi saamani kaksivanainen valkoinen perhosorkidea kukkii edelleen, ts. yksikään sen kukista ei ole vielä tipahtanut! Nyt näyttäisi olevan vähän uutta kasvuakin tulossa vanojen päähän, eli ehkäpä lisää kukkia pukkaa. Toinen perhonen lähti tekemään jatkoa viidennen kasvupisteen yläpuolelta leikattuun vanaan ja avasi tällä viikolla ensimmäisen nupuistaan. Minikokoinen
Phalaenopsis lobbiilla on toinen kukka menossa (huhtikuun alun jälkeen).
Suihkuttelen pari-kolme kertaa päivässä - ihan Turun ihanalla kraanavedellä - eikä yksikään näytä siitä mieltään pahoittavan. Suihkutus pitää tapahtua aamulla/ päivällä, sillä yöksi ei ruusukkeeseen saa jäädä vettä. Samoin suorassa auringossa olevia kasveja ei tule suihkuttaa, koska vesipisarat taittavat vettä niin että lehdet palavat.
Huonojuurisille kasveille kannattaa laittaa elävää rahkasammalta tyvelle - tai istuttaa jopa pelkästään sammaleeseen. Rahkasammal on vähän antiseptinen ja sen ideaali kosteus edesauttaa uusien juurien kasvua. Tämä on vanha ohje (mm. E. Puupposen klassisessa orkideakirjassa), ja hyvin näyttää pelittävän. Mulla on miniakvaariossa pohjalla hiekkaa ja sen päällä rahkasammalta kasvamassa. Orkideapistokkaat ovat innokkaasti tehneet juuria siellä. Orkidea-lehdestä lukemani vihje on, että juureton kasvi (bulbi) laitetaan läpinäkyvään muovipussiin (minigrip), jonka pohjalla on sammalta. Pussi kiinni ja ripustetaan ikkunalle (ei suoraan aurinkoon). Pitäisi juurien lähteä uudelleen kasvuun, jos kasvista on eläjäksi.
