Tämän viikkoa olen seurannut leopardimonnisteni touhuja, menevät pitkin ja poikin takalasia kylkikyljessä! Kyseisiä monnisia on kaikkiaan neljä, joista yksi on luultavasti naaras ja loput kolme kaiketi koiraita.
Yhtenä päivänä koiras värisytti itseään naaraan lähettyvillä useaan otteeseen ja arvelin että liekkö kutupuuhat mielessä? Eilen siirsin monniset pienempään altaaseen(63L), jos vaikka innostuisivat tosiaankin kutemaan! Tänä iltana "takalasi-tanssijaiset" jatkuivat uudessa altaassa usean tunnin valojen sammumisen jälkeenkin!
Saas nähä tuleeko mitään...
santam kirjoitti: Jos mahdollista, voisit hankkia naaraita lisää?
Ongelmana vain on, etttei Joensuun seudulla ole saatavilla leopardimonnisia, en ainakaan ole nähnyt! Voisihan sitä tietty kysyä, jos pystyisivät liikkeeseen tilaamaan!
Meillä leopardimonniset kutevat aina niin, että yhtä naarasta kohti on useampi koiras. Yhdellä naaraalla oli kerran viisi sulhoa samaan aikaan, melkoinen täti.
Monnisia kannattaa tosiaan hankkia lisää, muuten tulee nopeasti sukusiittoisuutta jos vain yhden naaraan ja kolmen koiran jälkeläisillä rupeat parvea lisäämään. Meillä noita leopardinpoikasia olisi, mutta taitaa olla pikkaisen liian pitkä tuo välimatka. Kannattaa kysäistä kauppiastasi tilaamaan, luulisin että tilaamalla niitä kyllä saa.
Mielenkiintoisia kutupuuhia on jo itsessään kiva seurata, mutta onnea myös mahdollisten tulevien poikasten kasvatteluun.
Nyt se sitten tapahtui, huomasin altaassa kaksi valkeaa munaa kiinnitettyinä kasvin lehdille!
Jatko toimenpide ohjeita kaipailisin! Kannattaako munat siirtää lehtineen esim. kelluvaan poikasaltaaseen, jotta aikuiset ei söisi niitä. Monnisia pitäisin mielellään vielä jonkin aikaa altaassa, jos kutisivat vielä lisää!
Kaikki muutkin ohjeet kudun hoidosta ja poikasten kasvatuksesta on myöskin tervetulleita, vaikkakin olen niistä jo tietoa hankkinut!
Yritin kovasti lukea kaiken maailman tiedot leopardimonnisten kutupuuhista, mutta vielä jäi pari kysymystä, johon en löytänyt vastauksia.
Eli: voinko jättää emoleopardit samaan akvaan kudun kanssa? Monnisia on 3, ovat aika pienikokoisia, ja akvaario on 20-litrainen (kutualtaana siis). Akvassa ei ole muita "elollisia", omppukotilotkin poistin heti kun munia alkoi näkymään, etteivät söisi mätimunia.
Toinen kysymys olisi, että kun siinä akvaariossa on vanhastaan (jotenkuten) toimiva ilmapumpulla käyvä vaahtomuovisuodatin, jonka lisäksi laitoin Fluvalin 1-suodattimen 3 päivää sitten, putsaamaan roskia jotka jäi lillumaan vedenvaihdon (50% 5 päivää sitten) jälkeen veteen ja pohjalle, niin... (pitkän selityksen jälkeen) Voinko jättää sen fluvalin pyörimään poikasten kuoriutumisen ja kasvun ajaksi, kun peitän sen imuaukot ah niin kätevällä sukkahousun pätkällä? Vai onko se liian vahvatehoinen, ettei poikaset pysty elämään siinä pyörityksessä? Puhaltaa nyt tosiaankin hyvin tehokkaasti...
Ja kolmantena kysyisin, että onko niitä vaaveja lähes pakko ruokkia elävillä artemian toukilla, vai kasvaako ne tavallisilla valmisruuilla? Mitenkäs tuo nestemäinen "valmis-artemia", onko siitä vastaavaa tehoa, eli syövätkö poikaset sitä, vaikka on "elotonta"? Itsellä olen kasvattanut platyn poikasia mm. pölymäisellä JBL.n poikasruualla (Novo Tom, tai joku), kävisikö se myös monnisten poikasille?
Leopardimonniseni kutivat tänä aamuna, 1 iso naaras ja 1 vähän pienempi uros perässä. Munia laitettiin vain 1, joskus 2 samalla kertaa ja tosiaankin veivät niitä munia ihan jokapuolelle akvaariota. 3.s leopardimonninen, ilmeisesti tyttö, ei osallistunut kutuun millään tavalla. Kyhjötti vaan kannon alla. Ovat kuteneet aiemminkin, mutta seura-altaassa munat ovat menneet parempiin suihin. Toivottavasti nyt onnistuu!! Kiitoksia kaikille, jotka osaavat vastata näihin kysymyksiin!
Itse ainakin sammuttaisin fluvalin kun nuo kuoriutuvat, kun penikat hiukan kasvavat niin sitten vasta laittaisin päälle - tuo pillisuodatin riittää ihmeellisesti.
Artemiallahan nuo lähtevät parhaiten kasvuun, mutta jotku ruokkiin penikoita esim. viformo napeilla jotka hajoaa aika pieneksi ja liiallisena pilaa veden hienosti.
Joo, no onneksi en poistanut vanhempia, kun aloittivat uudet kutupuuhat perjantaina, eli muutaman päivän päästä siitä ekasta kudusta. Ne vanhemmat mätimunat on kaikki (tai enimmäkseen) hedelmättömiä, kun homehtuivat ja olivat valkoisia. Nyt toivon että nämä uudet munat onnistuisivat paremmin... Laitoin home-lääkettä akvaarioon, vähän norm. pienemmän määrän, ettei ne uudet munat homehdu jos ovat laskeneet joitakin uusia munia niiden vanhojen homeisten viereen.
Monniset ovat kylläkin sisaruksia, ja en tiedä vaikka niiden vanhemmatkin olisivat olleet. Kun nämä 3 kuoriutuivat meidän omassa akvassa, niin emoehdokkaita on ollut 1 vanha (n.20v!) leopardimonninen ja sille ostetut n.6 uutta monnista jotka olivat samasta akvasta. Että jos vain nämä nuoret ovat kuteneet, niin silloin voi tietysti olla, että nämä mun 3 poikasta ovat sisäsiitettyjä jo toista sukupolvea... Voi siinä tapauksessa varmaan vaikuttaa hedelmällisyyteen? Ajattelin ostaa näille kolmelle pari uutta kaveria lisää, parantamaan geenejä, mikäli ne uudetkin suostuisivat kutu-puuhiin näiden vanhempien rinnalla. Pitäisikö odottaa, että näiden kutuinto laantuu vai voinko vaan lykätä ne uudet näiden "keimeihin" mukaan?
Akvaariot 200L, 300L, 2 viljakäärmettä, 2 koiraa, 1 kissa, 17 kania, 10+kesyrottaa, 3 marsua, 1 hamsteri, monta kesyhiirtä, seeprahiirtä, okahiirtä, natalhiirtä, afr.kääpiöhiiriä ja vaivaishiiriä ovat holhokkeina...
Jee! Ensimmäinen oma leopardimonniseni on kuoriutunut! Tosiaankin nämä omani ovat kuteneet kahden päivän välein, nyt tiistaina 4:ttä kertaa. (Siis 7., 9., 11. ja 13.3). Aikamoista intoa näyttää riittävän... Ensimmäiset siis homehtuivat, toiset taidettiin syödä (paitsi 1?), sunnuntaisesta kudusta pelastin 2 munaa maanantaina ja tämän yhden tumman, joka kuoriutui eilen! Löysin akvaariosta eilen myös uusia munia 11kpl, jotka laitoin eilen illalla siis niiden 2 munan ja 1.n poikasen joukkoon puolen litran pakastepurkkiin akvaarioon kellumaan. Päivällä kun katsoin niitä, niin ovat tummentuneet hiukan, eli siis kypsyvät hienosti!
Nyt pesen niille 9L pikkuakvaariota, johon laitan sen toimivan ilmapumppusuodattimen pulputtamaan, ja sitten vaan ruokkimaan. Ostin niille äsken sitä nestemäistä artemiaa, suosittelivat sitä hyvien kokemusten perusteella. Ja sitten kerätään mahdollista lisäsatoa munivista kaloista! Tosi hyvin ne munat pystyi irrottamaan kasvien lehdiltä, kun ovat tosi isoja (halk. jotain 1-1,5mm) ja kovia kuin mitkäkin.
Olisiko jollain teillä kokemuksia siitä, miten näitä sitten ruokitaan? Siis sitten kun niiden ruskuaispussit on kulutettu, johon menee... 2pv? 4pv? Mikä on siis ruokinnan tiheys päivässä? Riittääkö 3 kertaa päivässä? Tarviiko useammin?
Akvaariot 200L, 300L, 2 viljakäärmettä, 2 koiraa, 1 kissa, 17 kania, 10+kesyrottaa, 3 marsua, 1 hamsteri, monta kesyhiirtä, seeprahiirtä, okahiirtä, natalhiirtä, afr.kääpiöhiiriä ja vaivaishiiriä ovat holhokkeina...
Täälläkin 3 Leopardimonnista ja yksi Rusomonninen seassa, pyörivät sellaisessa ihme kasassa keskenään. Yksi Leopardi liimailikin mielestäni rintaevistään jotain lehden alapinnalle. En kyllä nähnyt kutua siinä evien välissä, enkä sen jälkeen lehdessäkään. Onko kenelläkään käynyt niin, että monniset liimailevat tuota "kutua", jota ei siis oikeasti ole?
Meilläkin luultavasti leopardimonniset kutivat!!!! Luultavasti viime yönä! Akvaario on ihan tavallinen 200 l seura-akvaario, ei mitään ihmeempiä ole sille tehty ja nyt tuommoisia muutaman munan rypäleitä on laseissa. Yhteensä ehkä n. 12 kpl? Hieman epäilyttää lehtikala luulen että ovat melkoista herkkua sille kunhan huomaa ne Olisihan se kiva jos noista tulisi jotakin mutta en usko, koska ei ole kutuallasta mihin ne siirtäisi...