Mistähän sitä aloittaisi. Reilu kuukausi sitten lopetin sinileukakirjoahvenpojan reikätaudin vuoksi ja lääkitsin altaan Octozinilla. Tämän kuurin päätyttyä laitoin vielä Myxazin-kuurin akvaariokauppiaan suosituksesta, koska kalat hankailivat itseään. Puhuttiin myös mahdollisesta loislääkityksestä, jos hankailu ei lopu.
Kaikki näytti hyvälle. Kalat vaikuttivat päässeen eroon kaikista vaivoistaan, kunnes sitten kolmisen viikkoa lääkitysten jälkeen alkoi keltabarbeille ilmestyä verestäviä läikkiä iholle. KLIK Näitä on nyt ilmestynyt neljä tai viisi kertaa. Ei samalle kalalle aina, mutta ilmeisesti kahdelle. Viimeisin läikkä oli näkyvissä alkuviikosta. Läikät paranevat aina parissa päivässä, eikä kalat ole vaikuttaneet mitenkään sairaille. Eikö kyseessä ole kuitenkin tubin oire?
Tänä aamuna järkytyin todella kun huomasin yhden kirsikkatetran olevan täydellisen "räjähtänyt" Kaikki evät ja pyrstö ovat riekaleina ja otsalla tai pään ja selkäevän välissäkin on jotain vauriota. KLIK Kala on näyttänyt tässä aamupäivän aikana jotenkin apaattisemmalle kuin yleensä ja roikkuu paikoillaan pinnan tuntumassa, missä siis yleensä ei ole tapana oleskella. Näyttäisi myöskin, että tetrakumppanit ajavat tätä rassukkaa takaa ja hätisteli ahventyttökin sitä tuossa äsken. Onkohan kala saanut vain kunnolla selkäänsä vai onko kyseessä ehkä joku tauti?
Tiistaina meillä oli vesi poikki päivän, mutta koska oli vedenvaihtopäivä niin uskaltauduin kuitenkin illalla hommaan ruveta. Laskin vettä hanasta varmaan yli puoli tuntia ennen kuin se kirkastui tummanruskeasta. Voihan olla, että vedessä on silti ollut normaalia enemmän jotain hiukkasia. (?) Olisikohan tällä jotain yhteyttä tuon tetran vointiin?
Eli, miten keltabarbien verestäviin läikkiin tulisi suhtautua? Mitä tehdä repaleiselle kirsikkatetralle? Odotellakko päivä-pari ja katsoa josku tyyppi paranisi vai lopettaakko heti?
Perustietoa akvasta
260l
Juwel jumbo ja Fluval 4 suodattimet
3x30w lamput
lämmitin on ja pitää lämmön 26 asteessa
hiilaria kiljupullosta passiivisesti
vettä vaihtuu noin viiden päivän välein 50-70%
Tänään mitatut vesirvot
pH 7
KH 2
GH 3
NO2 0
NO3 20
Kalasto
sinileukakirjoahven tyttö
6 keltabarbia
5 kirsikkatetraa
15 kiilakylkeä
sokkelopleko
partis
Mikä akvaariota vaivaa?
Valvoja: Moderaattorit
Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
- akvaarion tilavuus ja mitat
- Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
- Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
- Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
- Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
- Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
- Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
- Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Re: Mikä akvaariota vaivaa?
Meillä oli ennen keltabarbeja kolmin kappalein (ennen kuin annoin ne naapureille, kun meni hermot..) ja niillä oli myös toisinaan tuollaisia läiskiä.. kerran niillä oli ilmeisesti loisia (verestävissä läikissä muutamia vaaleita "matoja") joten jotain loislääkettä (nimeä en muista) niille laitettiin ja muutaman päivän päästä tokenivat kuntoon.. Senkin jälkeen on tuollaista ollut, mutta ilman loisia, ja ovat ainakin meillä itsestään menneet ohi, eikä ole muihin mitään tarttunut.. Aina kyllä ovat olleet pirteitä ja vilkkaita ja syöneet hyvin..PkutriX kirjoitti: Eli, miten keltabarbien verestäviin läikkiin tulisi suhtautua?
eläintarhamme
100L ja n. 13L
seeprapeipot ja kaksi koiraa.
100L ja n. 13L
seeprapeipot ja kaksi koiraa.
Re: Mikä akvaariota vaivaa?
Liittymättä mitenkään (?) ongelmaasi, kysyisin miksi vaihdat noin tiheästi vettä ja kerrallaan noin paljon? Ja miten sinulla silti nitraatti voi olla noin korkea?PkutriX kirjoitti:vettä vaihtuu noin viiden päivän välein 50-70%
NO3 20
-
- Junior Member
- Viestit: 92
- Liittynyt: 20:01, 14.02.2006
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Mikä akvaariota vaivaa?
Tosiaan testiaine loppui tänään ja jäi pari tippaa uupumaan, joten arvioin tuloksen. Voi olla, että se oli alle tuon 20:n. Reilun viikon vedenvaihtovälillä nitraatti kyllä nousi yli 20:n välillä, joten siksikin olen tihentänyt väliä. Täytyypäs miettiä, miksi se noin nousee, kun ei tuo kalasto nyt kauhean raskas ole. Vai onko?f_isu kirjoitti:Liittymättä mitenkään (?) ongelmaasi, kysyisin miksi vaihdat noin tiheästi vettä ja kerrallaan noin paljon? Ja miten sinulla silti nitraatti voi olla noin korkea?

Vettä olen vaihtanut runsaasti myös siksi, kun oli nuo lääkekuurit. Jotenkin olen halunnut varmistella, että kalasilla on puhdasta vettä. Usein neuvotaan, että ensimmäiseksi vettä vaihtoon, jos on jotain ongelmia ja nuo barbien verestävät läikät on ollut minusta sellainen ongelma, että tuntuu hyvälle vaihtaa vettä usein ja paljon.