pH nousee itsestään?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

pH nousee itsestään?

Viesti Kirjoittaja ubi »

En ole tällaiseenkaan ongelmaan ennen törmännyt: 60 litraisen monniakvani ph nousee viikon sisällä vedenvaihdosta itsestään liian korkealle, 7,2 tai ylemmäs! käytän SAtekin phmiinusta, veden ph on säädön jälkeen 6,5 (mitattu 5 tuntia kemikaalin lisäämisen jälkeen + veden kierto on hyvä) ja Turun veden pitäisi olla kovuudeltaan noin 5 -9 Gh. Mistä tämä voi johtua? puskuroiko vesi NÄIN paljon? mitään kalkkipitoista akvassa ei ole, vedenvaihdot 50 % per vko jne. Normaali pieni akvaario runsailla kasveilla ja juurakoilla, turvesuodatus. Kaiken järjen mukaan ph:n pitäisi vain LASKEA, vaankun näin ei käy. Mikä siis neuvoksi, toverit? 8O
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja tellie »

Minulla on sama ongelma, joskaan allas ei ole monniallas. pH nousee härskisti kasin pintaan, vaikka tuuppaan altaaseen jokaisessa vedenvaihdossa rikkihappoa. Jo samana iltana pH on noussut takaisin.

Hankin mangrovekannon altaaseen. Ei vaikutusta.

Kiroilin paljon ja toistin vesitestejä. Yllättäen tälläkään ei vaikutusta.

En tajua mikä pH:ta niin paljon nostaa. Pohjahiekka on samasta säkistä kuin isomman altaan, jossa pH pysyy nätisti seiskan paikkeilla avittamatta. Molemmissa on kierteissarvikotiloita. Molemmissa altaissa on jopa kutakuinkin sama lämpötila ja pintaveden kierto. Ei vaan uppoa kalloon.

Kuinka paljon turve värjää vettä? Sitä olisi seuraavaksi tarkoitus testata ellei aivan villiinnytä akvan väriä.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
pikkuakvaariosta
Member
Member
Viestit: 264
Liittynyt: 22:58, 26.01.2007
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja pikkuakvaariosta »

Ehkä olen ihan hakoteillä, mutta olisiko niin, että tehokas veden kierto poistaa hiilidioksidia liiankin tehokkaasti? Kun hiilidioksidia on riittävästi, osa siitä reagoituu kemiallisesti hiilihapoksi ja pH alenee.
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Kannattaisiko kokeilla hiilidioksidilevitystä, riippuen tietysti siitä mikä kh arvo altaassasi on.
Tässä eräs taulukko, joka on luotettava vaan siinä tapauksessa, että altaassa ei ole muita happoja kuten turpeen parkki ym. happoja.
http://www.dennerle.de/HG07UG07.htm
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

ph ja turvesuodatus/uute

Viesti Kirjoittaja ubi »

juuu... no minäpä olen tonne kokeillut turpeesta lähtien kaikkea, tammenlehtiä, lepänhedelmiä ja ties mitä vielä. Onhan aikamoinen biotooppi syntymässä tolla lehväpohjalla.

EI mitään vaikutusta: ph ei laske. (vaikka ne lupailivatkin kyllä et vaikutus on vähäinen) Vesi värjäytyy pelkästä turpeesta mulla hyvin vähän, (mähän värjään sitä vielä erikseen tammenlehti-uutteella tetrojen värejä voimistaakseni ) :mrgreen:

pitäsköhän sitä suodatusta hiljentää? monnit kuitenkin tykkää...
sitä en vaan ymmärrä, et mikä sen hapon muka vedestä neutralois, kun eihän toi satekin happo ole mitenkään haihtuvaa sorttia? kaasuna CO2 haihtuu, mut rikkihappohan jää veteen? jääkö? eikö?

mulla pohjalla piilteman puhallushiekka, jotenkin en usko et siitäkään mitään liukenis. (okei,okei, ei ole uskon asia, tiedän, muttah.) Tämä phn nousu on ollut ongelmana vasta ihan kuukauden ajan, aiemmin pysyi kohdallaan...
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Joissakin tapauksissa bilteman hiekka on nostanut pH: ta. En tiedä onko kyseessä jotkut tietyt erät, vai onko kyseisissä altaissa jokin tuntematon lisätekijä minkä kanssa yhdessä tuo bilteman hiekka toimii, mutta tällaista on aina välillä kuulunut.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
pikkuakvaariosta
Member
Member
Viestit: 264
Liittynyt: 22:58, 26.01.2007
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja pikkuakvaariosta »

Rikkihapon suoloja taitavat olla sulfaatit, eli happo taitaa reagoida esim. hiekan ainesten kanssa jolloin rikki menettää "hapokkuutensa"?
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Sama vika täällä. :?
Altaissani on ollut tuo korkean pH:n ongelma jo pitkään, mutta viime aikoina olen saanut sen kuriin, koska vesijohtovetemme on jossain vaiheessa pehmentynyt parilla asteella, ja virittelin pariin altaaseen hiilidioksidilevittimet.

Yhdessä akvaariossa pH kuitenkin kiipeilee edelleen sitkeästi 7,5 tuntumaan, vaikka purkissa on hiilidioksidilevitin (passiivinen mutta aika tehokas), tammenlehtiä, lepänkäpyjä, puuhaketta ja olenpa lisännyt sekä pH-miinusta että sadevettäkin. Ja vettäkään akvassa ei ole kuin nelisenkymmentä litraa, joten luulisi vesiarvojen muokkaamisen olevan kohtalaisen helppoa. :roll: Niin, ja suodaustakaan ei ole paljoa, pinta tuskin väreilee.
Epäilykset kohdistuvat nyt joko pohjahiekkaan (vaaleahkoa, hyvin hienoa akvaarioliikkeen hiekkaa) tai sen päällä koristeena olevaan soraan, joka on kerätty merenrannasta. Harmittaisi kyllä joutua vaihtamaan koko pohjamateriaali kun kasveilla on ollut niin paljon aikaa juurtua. :|
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja tellie »

pikkuakvaariosta kirjoitti:Rikkihapon suoloja taitavat olla sulfaatit, eli happo taitaa reagoida esim. hiekan ainesten kanssa jolloin rikki menettää "hapokkuutensa"?
Näin voi käydä, tai sitten jotain vastaavaa, sillä karanteenissa, jossa pohjalla on myös hieman samaa hiekkaa, rikkihappo kyllä pitää pH:n kurissa ja nuhteessa. Minun hiekkani on Optirockia.

Hiilidioksidia voisi tietysti kokeilla, en kyllä taida uskaltaa ilman hiilidioksiditestiä, tapahtuu vielä pahoja. Kasveja on kyllä allas täynnä, joten lisähiilari saattaisi niitäkin piristää - tosin haluanko parantaa jaavansaniaisen kasvua, on sitten tarina erikseen... pH:n puolesta mitä vain!
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

Yritystä !

Viesti Kirjoittaja ubi »

otin tuossa 5 litraa vesijohtovettä ämpäriin ja kokeilen säätää sen ph:n 7.4stä 6.4ään. annan olla nyt viikon ajan ämpärissä, ja katon puskuroiko tuo vesi itse itsensä takaisin seiskaan, vai onko vika oikeasti hiekassa... ( toivon, voi TOIVON jälkimmäistä 8O ) on muuten aika ongelma saada nuo pikkumoniset viihtymään tulevaisuudessakin.

miten on, jos vesi on liian kovaa, esim 10 tienoilla,(saksalaisen asteikon mukaan) , onko sitä mahdollista rikkihapolla säätää pysyvästi alle seiskaan?

siitähän tulee ihan mahdoton kierre jos joudun aina vedenvaihtojen yhteydessä kaatamaan suuria määriä rikkihappoa veteen nujertaakseni kemian lait. ( mikään eläin sellaista vettä kestä )

tämä on varmaan liikaa pyydetty, mutta voisiko ehkä joku turkulainen kertoa, onko täällä mahdollista pitää hapanta akvaariota?

kiitos muuten vastauksista. Nyt soitan vesilaitokselle ja piinaan niitäkin kysymyksilläni. 8-)
Panu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 225
Liittynyt: 10:56, 25.11.2004
Paikkakunta: Turku

Re: Yritystä !

Viesti Kirjoittaja Panu »

ubi kirjoitti:tämä on varmaan liikaa pyydetty, mutta voisiko ehkä joku turkulainen kertoa, onko täällä mahdollista pitää hapanta akvaariota?
Täällä myös herättänyt ihmetystä Ph:n nousu. Tippatestin mukaan Kh pysynyt samana. Syitä olen arvaillut, mutta viisaammaksi en ole tullut. Kasveja olen siistinyt ja zeoliitti alkaa olevaan vanhaa. Kaikki nämä yhdessä ehkäpä? Mutta vastauksena kysymykseesi; kyllä on turvesuodatuksella ja/tai RO-vedellä.
JKE
Senior Member
Senior Member
Viestit: 607
Liittynyt: 12:41, 26.09.2006

Viesti Kirjoittaja JKE »

Turpeella/turveuutteella ja hiilidioksidilevittimellä on oma altaani pysynyt n. pH 6,5:ssä täällä Turuus.
marddatyyri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 20:36, 25.04.2007

Viesti Kirjoittaja marddatyyri »

paljonko noi vedenarvo testit maksaa? mä en oo ees ikinä mitannu niitä arvoja :S??? pitäisiköhän niin tehdä?
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Ihan kivahan se olisi tietää missä vesissä kalasi uivat, niiden tarpeet kun eroavat jonkin verran toisistaan ja osan tarpeet eroavat perus-hanavedestä kovastikin.

Halvimmillaan testisetti on noin 15 €, tukku esim. Junglen testitikkuja. Varmimmat tulokset saa Tetran tipputasteillä, joiden tekeminen vie vähän esemmän aikaa ja jotka maksavat suoraan sanottuna paljon. Suosittaisi ostamaan Junglen testerit ja jos jokin luku on "outo" niin hankkimaan tippatesterin sille arvolle varmistukseksi.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”