Kalakuolemia (oli:apua!)

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
marddatyyri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 20:36, 25.04.2007

Kalakuolemia (oli:apua!)

Viesti Kirjoittaja marddatyyri »

Mikähän mun akvaariossa on vikana, kun sieltä on kuollu mun lehtikala (luulen että sillä oli jotain loisia) ja tänään löysin mun leopardimonnin kuolleena pohjalta ! :S Voi ei!
Ne oli molemmat mulle rakkaita!
Mä vaihdan sinne veden joka viikko ja pesen myös suodattimen joka viikko. Lisään vähän vedenparannusainetta aina vedenvaihdon yhteydessä. Vesiarvoja en ole ikinä mitannut, mutta ovat ne kalat tähännkin asti pärjäilleet? Mitä minun nyt pitäisi tehdä?
nallu80
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1147
Liittynyt: 14:05, 20.03.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja nallu80 »

Pitäisi nyt ensiksi mitata ne vesiarvot.
"Sä pärjäät, sä pärjäät aina"
Kaija K
Junior Member
Junior Member
Viestit: 176
Liittynyt: 16:01, 26.03.2007
Paikkakunta: KOKKOLA

Niin

Viesti Kirjoittaja Kaija K »

Ja kertoa vähän akvan koosta, paikasta , suodattimesta ja muista kaloista. :D
talo alkaa täyttyä akvoista.........
marddatyyri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 20:36, 25.04.2007

Viesti Kirjoittaja marddatyyri »

Akvaario on 100-litrainen. Siellä on jok suodatin, en ole perehtynyt. Muita kaloja siellä on kardinaalitetroja, miljoonakaloja, 2 lehtikalaa, partamonneja, kultakala ja 2 piikkisilmää. Toiset kalat eivät ole vahingoittaneet niitä kuolleita kaloja. Mutta jos siellä akvaariossa nyt on joku tauti, niin pitäisikö minun pestä se nyt ihan kokonaan, kaikki hiekat ja koko veden vaihto yms?
Poppeli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 551
Liittynyt: 17:31, 11.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Poppeli »

No ei ainakaan kannata loppuja hyviä bakteereja tappaa pesemällä. Muutenkin kalastossa olisi vähän muuteltavaa.
Pete28
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:46, 18.10.2005
Paikkakunta: Ylihärmä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pete28 »

marddatyyri kirjoitti:akvaario on 100-litrainen. siellä on jok suodatin :D en ole perehtynyt... ja muitakaloja siellä on kardinaalitetroja,miljoonakaloja, 2 lehtikalaa, partamonneja ja kultakala, ja 2 piikkisilmää. Toiset kalat eivät ole vahingoittaneet niitä kuolleita kaloja. Mutta jos siellä akvaariossa nyt on joku tauti, niin pitäisikö minun pestä se nyt ihan kokonaan, kaikki hiekat ja koko veden vaihto yms?
Kalasto on aika lailla sekalainen. Lehtikalat ja kultakala vaativat isomman akvaarion. Partamonneja mahtuu vain yksi. Miljoonakalat ovat kovan veden kaloja. Kalastoa pitäisi siis vähän muokata.
96l+38l+20l
Kaija K
Junior Member
Junior Member
Viestit: 176
Liittynyt: 16:01, 26.03.2007
Paikkakunta: KOKKOLA

juu

Viesti Kirjoittaja Kaija K »

Nitriittimyrkytys vois olla yksi. Pilkkutauti toinen ja arvailla voi vain muuta lisää.Katsoppas onko missään kaloistasi valkoisia pilkkuja, käyttäytyvätkö oudosti.
Jos kaloja on liikaa ja pumppu alimitoitettu voi tulla nitriittimyrkytys.
En nyt osaa muuta neuvoa, kuin 40% vedenvaihdon, kalojen tarkkailun ja luopumisen osasta kaloista. Esim aluksi nyt tuosta kultakalasta. Lehtikalallekin tuo purkki on liian pieni.
Sori :?
talo alkaa täyttyä akvoista.........
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Tosiaan jo korkea nitraattipitoisuus voi aiheuttaa kuolemia. Noin valtavalla ylikansoituksella pitäisin sitä jopa todennäköisenä tai ainakin osallisena kalojen heikkokuntoisuuteen. Lisäksi raskaalla kalastolla liian tiheä suodattimen peseminen saattaa aiheuttaa bakteerikannanpienentymisen liian pieneksi jotta se riittäisi hajottamaan kalojen ulosteita ja muuta jätettä. Tästä seuraa mahdollisesti myös erittäin myrkyllisen nitriitin muodostuminen veteen.
Lehtikalat vaativat vähintään 50 cm korkean ja mielellään ainakin 250-litraisen akvaarion sekä lämpötilan suht. korkeaksi. Kultakaloille ainakin 500 litraa tilaa sekä muutamia lajitovereita seuraksi, viileää vettä.
Lisäksi partamonneille on aika toimiva sääntö tilantarpeesta: yksi partamonni / 100 litraa. Käytännössä koiraat tarvitsevat enemmän tilaa, eli sinulle mahtuisi yksi patamonninaaras.
Kuten edelläkin jo mainittiin, viljellyt millikset tarvitsisivat kovetettua vettä joten ne eivät sovellu muiden kalojesi joukkoon.

Missään nimessä älä pese koko akvaariota, se stressaa kaloja hengenvaarallisissa määrin ja tuhoaa bakteerikannan (-> huima nitriittipitoisuus) jolloin loputkin kalat todennäköisesti kuolevat.
Vaihda ensiapuna vajaat puolet akvaarione vedestä päivän-parin välein sekä suodatin noin kolmen viikon välein.
Hanki mahdollisimman nopeasti ainakin nitraatti- ja nitriittitesti (tippatestit, liuskat antavat epätarkkoja ja joskus virhellisiäkin tuloksia) joilla voit selvittää onko jompi kumpi syyllisenä kalojen heikkokuntoisuuteen ja kuolemiin.
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Luin aiemman viestisi, jossa kerroit lehtikalasi kuolleen (mahd. johonkin loisiin?) ja olit ostamassa sille kaveria. Nyt altaassasi on silti vielä kaksi lehtaria.. ymmärsinkö oikein?
Tarkoititkohan leopardimonnista?
Jos on yhtään epäilyjä että altaassa jyllää jokin kaloja tappava tauti, ei sinne ole viisasta ostaa uusia kaloja (jotka tuovat omat bakteerit sekoittamaan soppaa vielä lisää).
Kalastosi vaatisi uusimista, mutta kalojasi ei voi myydä / luovuttaa eteenpäin jos/kun on tautiepäily. Ja tuolla kalamäärällä /-laadulla voi olla ettei altaassasi voida vähään aikaan hyvin.
*huoks*
Hinanaa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 13:06, 12.03.2006

Viesti Kirjoittaja Hinanaa »

Liian huolellinen suodattimen pesu tappaa hyviä bakuja ja siten saattaa nostaa nitriittipitoisuutta. Vesi voi olla myrkyllistä kaloille vaikka olisikin ihan kirkkaan, puhtaan näköistä. Nitraattikin voi olla vaihtoehtona kun akvasi tuntuu olevan aika täysi! Kun vesiarvot eivät ole kohdallaan ovat kalat alttiimpia sairauksille. Myös ph tulisi mitata säännöllisesti!
LEHTIKALAT EIVÄT KUULU 100 LITRAISEEN AKVAARIOON! Ne kasvavat melko suuriksi ja kituvat pienessä tilassa! SAMOIN KULTAKALAT! Ennen kuin lääkitset varmista, että kaloissasi on jokin konkreettinen sairaus. Ensin kipität eläinkaupaan ja ostat nitriitti-, nitraatti- ja ph testin! Se voi hieman nipistää budjetista, mutta ei tämä akvaarioharrastus muutenkaan ole ilmaista. Sen jälkeen ryhdyt tarvittaviin toimenpiteisiin!
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Hinanaa: Voi vähän ystävällisemminkin esittää noita kommenttejaan. Ei tarvitse esimerkiksi huutaa, eiköhän viesti mene muutenkin perille Ei ertiyisemmin kannusta korjaaamaan kalastoa kun tuolla tavalla asia esitetään...
Kaija K
Junior Member
Junior Member
Viestit: 176
Liittynyt: 16:01, 26.03.2007
Paikkakunta: KOKKOLA

Mitäs teit?

Viesti Kirjoittaja Kaija K »

Oli apuako :D
Se on aina kiva että näin on käynyt. Mitä on tapahtunut?
Ystävällisesti tuttavallisesti kyselee hän. :roll:
talo alkaa täyttyä akvoista.........
Chrystal
Member
Member
Viestit: 369
Liittynyt: 11:07, 17.01.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: H-vesi

Viesti Kirjoittaja Chrystal »

sinun kannattaa tarkastaa, onko kaloissa mitään sairauden merkkejä. Hanki vesitestit(miel.tippatesti) ja vaihda vähän vettä.
Sitten kalastoon. Lehtikalat tarvitsevat väh. 200 litraa per pari. Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm korkea. Partiksille vähintään sata litraa per pyrstö. Myönnetään, itselläni on kaksi partista 128-litran altaassa mutta 240-litrainen on tulossa heti kesän alussa. Kultakala tarvitsee rutkasti kylmempää vettä kuin esim. kardinaalitetrat. Lisäksi se tarvitsee paljon suuremman altaan kuin 100- tai 200-litrainen. Lisäksi sille lajitovereita ja mieluiten lajiallas. Kala syö kasveja, joten sen altaaseen ei kannata laittaa kuin muovikasveja. Milliksille kovaa vettä, joten ne eivät sovi noiden muiden kalojen kanssa. Niille vähintään 40 litraa ja vain kovanveden kaloja seuraksi. Käy etsimässä kaloistasi lisää tietoa netistä, esim. faunattaren nettisivuilta. Akvaariosta pois siis vähintään lehtikalat ja kultakala. Lisäksi milliksiä ei voi pitää noiden kardinaalitetrojen tai piikkisilmien kanssa, koska ne tarvitsevat kovaa vettä. Jos partamonneja aiot pitää, niin tuohon altaaseen mahtuu yksi naaras.
Kuka sanoikaan akvaarioita rentouttavaksi ja huolettomaksi harrastukseksi?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”