LeveäsuuIMUMONNI onkin puroPLEKO!

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
kastanja*
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 23:12, 18.01.2007
Paikkakunta: Turku

LeveäsuuIMUMONNI onkin puroPLEKO!

Viesti Kirjoittaja kastanja* »

Minulle kun suositeltiin aqua-webissä imumonnien hankkimista 120-litraiseen akvaani partamonnin seuraksi. Menin sitten kauppaan ja tiedustelin myyjältä hauskannäköisistä leveäsuuimumonneista, ja kerroin hänelle luonnollisesti myös akvaarioni koon. Tähän myyjä totesi, että "kyllä näitä voi 120-litraiseen ottaa, kun ovat pieneksi jääviä imumonneja....olis eri asia jos olisivat jotain plekoja.." Niinpä ostin onnellisena 2 monnia ja toin ne takaisin kotiin..kun sitten aloinkin netistä etsimään lisää tietoa kyseisestä kalasta ja kaikeksi kauhistuksekseni sain huomata, että todellisuudessa tämä imumonni onkin omaan akvaani liian suureksi kasvava pleko! Eli en ilmeisestikään voi noita tuossa akvassani pitää..? :( Ei muuta kuin uutta kotia etsimään.. :cry:

nimim. en enää koskaan tule uskomaan yhdenkään eläinkaupan myyjän sanoja!!
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

Käsitykseni mukaan puropleko kasvaa korkeintaan 10 cm:ksi, eli partiksen kokoiseksi. Altaasi ei ole liian pieni puroplekolle, mutta partisten kanssa tulee melko varmasti sanomista. Puropleko on melko ärhäkkä kaveri, eikä siedä reviirillään muita plekoja tai edes niitä muistuttavia otuksia.

Toisaalta, itse aikoinaan pidin kahta puroplekoa tähtipartamonnien kanssa eikä ongelmia ollut, tosin litroja oli 250.

Katso nyt ennen kun heität kirveen kaivoon. Voipi olla, että menestyvätkin yhdessä mikäli kaikilla on omat reviirinsä ja kolonsa.
Ilkka T
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 16:03, 22.03.2006
Akvaarioseurat: HAS - Ciklidistit - SAL
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Ilkka T »

Pieleen tuossa meni lähinnä tuo nimipuoli. Puroplekoja (Chaetostoma) on joskus aikoinaan kutsuttu leveäsuuimumonneiksi. Tavallisimmin saatavilla olevan lajin suhteen ei pitäisi 120 litran akvaariossa tilan muodostua ongelmaksi. Lainattakoon tähän Pertti Rassin kommentit tästä kalasta eräästä taannoisesta keskustelusta.
prboy kirjoitti:TÄPLÄPUROPLEKO

Chaetostoma cf. tachiraense

Tästä yleisimmin kaupan olevasta puroplekolajista on käytetty vuosien kuluessa lukuisia vääriä nimiä, mm. Hypostomus wuchereri, Chaetostoma "Thomasi", Chaetostoma cf. taczanowskii ja Chaetostoma thomsoni.

Laji tachiraense on kuvattu Venezuelasta (Maracaibo-altaan joet). Täysin identtisiä kaloja on kuitenkin löydetty myös Kolumbiasta Rio Metan vesistöalueelta. Jos ne kuuluvat samaan lajiin, niin sillä puroplekoksi poikkeuksellisen laaja levinneisyysalue. Kaupan olevat kalat tulevat yleensä Kolumbiasta.

Rio Metan vesi on erään mittauksen mukaan hapanta ja hyvin pehmeää sekä melko lämmintä (pH 5,5, 0 odGH, 2 oKH. ->27 oC). Suositeltava veden lämpö on 24-28 astetta. Muutoin täpläpuropleko tulee toimeen tavallisessa yleisessä vesijohtovedessä. Lämpötilan lähestyessä ylärajaa (esim kesällä) on huolehdittava runsain vedenvaihdoin riittävästä happipitoisuudesta. Virtauksen tulee olla akvaariossa tuntuva.

Aikuiskoko: 8-10 cm.

Allaskoko: Pieneksi jäävänä sopii mainiosti jo melko pieniinkin akvaarioihin. Vähintään 100 litran akvaariossa voi hoitaa muutamaa yksilöä. Akvaariossa tulee olla runsaasti piilopaikkoja. Koiraat muodostavat reviirejä, joilta ne ajavat pois kaikki isommatkin plekot. Hyökkäykset ovat kuitenkin yleensä vaarattomia eivätkä aiheuta vammoja.

Puroplekot tarvitsevat ennen muuta levää, jota ne raastavat levällä imusuullaan erilaisilta pinnoilta. Akvaariossa tulee siis olla riittävä valaistus, jotta levää muodostuu. Levän sijasta voi yrittää antaa erilaisia kasviksia. Erinomaista on myös kasvipitoinen valmisruoka (tabletit hiutaleet ym.) Levän tai kasviravinnon puuttuessa ja usein muutoinkin puroplekot jäytävät kasvien pintakerroksia.

Täpläpuropleko on kohtuullisen helppo saada kutemaan (mutta se onkin jo toinen tarina, kuten Kipling aikoinaan totesi)

Pääasiallinen lähde: Monniatlas II
Imumonneja ne plekotkin ovat, joskaan kaikki imumonnit eivät ole plekoja. Plekot (Hypostominae) ovat alaheimo, joka muodostaa yhdessä siimapyrstöjen (Loricariinae), pikkuimumonnien (Hypoptopomatinae), valeplekojen (Neoplecostominae) alaheimojen ja Delturinae-alaheimon kanssa imumonnien heimon (Loricariidae). Puroplekot kuuluessaan plekojen alaheimoon ovat siis paitsi plekoja myös imumonneja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”