Papukaija-ahven/Blood parrot (Oli:Papukaijakalat)

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

kaisa.s
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 14:41, 26.02.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Papukaija-ahven/Blood parrot (Oli:Papukaijakalat)

Viesti Kirjoittaja kaisa.s »

Haluaisin ihmisten kokemuksia kyseisistä kaloista. Huomasin kyllä että kyseisestä lajista on jo monta ketjua, mutta koska monessa niistä on sivutolkulla marmatuksia ja etiikka-saarnaa kyseistä kalaa kohtaan, jota verrataan koiriin -ja jopa värjättyihin lapsiin, en jaksanut kaikkea lukea läpi.

Kysyisin nyt kokemuksia kyseisestä lajista. Meille on tulossa mahdollisesti kuuden parvi tätä sorttia, pyrstölisiä haalean oransseja. Väristä ja evistä tuntuu olleen suuri keskustelu.

Eli millaisia ovat kyseiset kalat luonteeltaan? Touhuilevia? Rauhallisia? Reviiritietoisia?

Nyt sitten todellakin kaikki värjäys-rääkkäys-jalostus-spekuloinnit pois, kiitos. Tiedän että tässä on kala, joka aiheuttaa kaikenlaisia niskavillan kohotuksia, mutta antaa nyt niskavillojen olla.
Akvaarioharrastusta vuodesta -92. Harrastuksena myös koirat, käärmeet ja moottoripyöräily.
Jespox
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 00:48, 15.05.2007
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Jespox »

Meillä oli 300L 2 *kutupariskunta. Aivan ihania kaloja, oransseja normiväritykseltä. Jos otat laji akvaarioon eli pelkkiä näitä niin ok, mutta muun lajin kalat paitsi pohja tönkijäiset saa kyytiä. Kysele toki lisää jos kiinnostaa. Vanhempi pariskunta eli 8 vuotiaaksi, en tiedä minkäikäiseksi pitäisi muuten elää. Toisen pariskunnan pistimme eteenpäin kalaston vaihdoksen vuoksi.

Edit: Lisätty isot alkukirjaimet ja välilyönnit välimerkkien jälkeen.
-Ylläpito
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Meillä on yli 20-senttinen Jörtsy-poika seura-akvaariossa nuoren noin 10-senttisen oskun, 3 suurinpiirtein samaa kaliiberia olevan helmikirjoahvenen, 3 keskenkasvuisen lehtikalan ja plekojen kanssa, eikä mitään ongelmia ole ollut. Ei kerrassaan mitään.

Välihuomautuksena mainittakoon, että ovat keskenään väliaikaisesti, kunnes saan 1000-litraisen käyttöön. Lehtikaloja ei siis ole tarkoitus pitää samassa oskun kanssa enää, kun osku on isompi. Muiden ahventen kanssa lehtikset kyllä sopisivatkin.

Lukaisepa muuten eilen aloittamani aihe "Leikkisä papuska" [;)]

Jörtsy on hyvin päiväaktiivinen ja rohkeasti esillä, ja aina takuuvarmasti ruokinta-aikaan oikealla paikalla. Se ui rauhallisesti ison möhömahansa kanssa, eikä sähellä tai häslää tai saa mitään sätkyspurtteja. Kasveja se työntelee pois tieltään, jos olen istuttanut täysin väärään paikkaan. Eipä se niitäkään katkotuksi ole saanut, kunhan puskee ja työntää ja tuhisee aikanasa, ja jos kasvi sisukkaasti pysyy paikallaan, Jörtsy luovuttaa.

Jörtsyn lemppariruokaa on kärpäsentoukat sekä casterit (kotiloituneet toukat). Isompia hiutaleitakin saattaa hakea pinnalta, ja keitettyä basmatiriisiäkin olen antanut. Pakastetut mysis-ravut ja hyttysentoukat ovat liian pientä purtavaa Jörtsylle, niistä se ei perusta. Kuivaruokana on kelvannut myös Tropicalin Discus Gran, vaikka pienehköä raetta onkin. Sitä Jörtsy imuttelee pohjahiekan seasta.

Melkoinen kakkakone tuollainen iso ahven on, joten suodatuksen pitää olla hyvä. 400-litraisessa mulla on kaksi Seran ulkosuodatinta (1300 ja 900) sekä Fluval 4+ sisäsuodatin, ja enemmänkin suodatustehoa voisi olla.

Mutta kaikkiaan aivan ihana kala. Suosittelen! :mrgreen:

Ja mainittakoon nyt noista jalostusasioista (vaikka kiellettiinkin) sen verran, että tosiaan onhan niitä koiria, kissoja ja muitakin eläimiä jalostettu jo maailman sivu. Tietysti eettistä mielestäni on valita papuska, jonka esim. pään rakenne ei ole niin pahasti vinoutunut, että kala selvästi kärsisi siitä. Ja pyrstöttömät toki pannaan - sehän on selvä.
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Meillä Salama ja Martti -nimiset papuskat ovat hauskaa katseltavaa. Seurallisia ja älykkäitä, tuntevat ruokkijan kasvot ja ovat rohkeita.

Meillä Martti ja Salama ovat sisustaneet; repineet lehdet parista pohjan kasvista, olivat vissiin sitten tiellä, joten sijoitin ne uudelleen eri kohtaan, missä ovat saaneet olla rauhassa. Paput kaivavat luoliensa pohjaa alemmaksi, jos pohjana on hiekkaa tai 2-5mm soraa. Piilopaikkoja papuille saakin olla, juurakkoja, luolia, suuria kasveja, ainakin meillä menevät lepäilemään piiloon, vaikka muuten vilkkaita ja seurallisia ovatkin.

Paput ovat meillä syöneet pakastettua katkarapua, Tetra diskusta sekä oman valintansa mukaan muiden kalojen hiutaleita, toisinaan ovat pöllineet pohjatabletitkin muitten kalojen edestä. Enimmäkseen paput ovat kuitenkin petokaloja (kai) ja tämän huomaa niiden ruokailutavoistakin, syövät suht suuria paloja, ei tosiaan mitään hiutaletta. Epäilen että asumisensa alkutaipaleella paput pistivät poskeensa miljoonakalaurokset, neontetrat sekä kalanpoikaset, mitä monneilta ja miljoonilta oli päässyt syntymään.

Poikasina ovat olleet leväbarbien, keltabarbien, mustatetrojen, helmimonnisten sekä partamonnien seuralaisina. Hyvin ovat menestyneet ainakin vielä näin. Itselläni olisi tarkoituksena muuttaa allas vähitellen lajiakvaarioksi suosien papuja, ja jättää tietysti partamonnit pohjalle.
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
KuPLa_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 126
Liittynyt: 22:46, 20.06.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja KuPLa_ »

Mukavaa kun löytyy välillä tälläinen asiallinen keskustelu :D

Itselläni asustaa 2 papuskia 400 litraisessa akvaariossa. :)
Toinen on n.20 cm kokoinen, oranssi, pyrstöllinen, ja niska on suora. (ei ole sellaista normaali mutkaa niskassa.) Ja sitten on sellainen oranssi, pyrstöllinen, pieni n.10cm kokoinen :) Isomman nimi on Körmy, mutta pienemmän nimi on vielä hakusessa. Papuskit ovat kovin erilaisia "luonteeltaan". Isompi on sellainen reilu kaverin puollustaja. Ympäristöään innokkaasti seuraava ja leikkisä. Pienempi puolestaan on vähän ärhäkämpi ja antaa toisille välillä vähän kyytiä :roll:
Viihtyvät hyvin muiden kalojen kanssa. (meillä seurana on 4 nuorta haibarbia ja helmipurjepleko) Ja kasvit saavat meillä olla rauhassa :)
400, 225, 100 ja 80 litraiset akvaariot
+2 kissaa
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Meidän paplareista suurempi on selkeästi dominantti, mitä tuohon ruuansyöntiin tulee...
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
puikkis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 19:16, 08.11.2006

Viesti Kirjoittaja puikkis »

Meillä asustaa kuuden papukaijan parvi 1200l altaassa. 5 aikuista ja 1 nuorukainen joka muutaman päivän takaa-ajon jälkeen hyväksyttiin laumaan. Porukassa kutupari joka välillä innostuu kutemaan, mutta yleensä nälkä voittaa jo kolmantena päivänä ja kutuhommat unohtuu.

Syövät lähes kaikkea mitä tarjotaan, eivät revi kasveja, eivätkä hätyyttele muita kaloja.
Ovat erittäin seurallisia ja rohkeita möllejä, en ole katunut kun otin ne altaan mukan kun sen ostin.

Ovat ehdottomia suosikkeja vieraiden mielestä, ylesin kommentti on, ompa upeita kultakaloja!
agr
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 16:21, 11.03.2006
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja agr »

Laitetaan jatkoksi vielä lisää positiivisia kokemuksia papukaijoista. Neljä kaverusta on hankittu kolme vuotta sitten antamaan väriä altaaseen (tietämättä silloin ko. lajin taustoja).

Nykyinen akvaario on 650 litrainen, ja muina asukkeina on parvi tiikerinuoliaisia, keltaisia kongontetroja (lieneekö virallinen nimi), loistobarbeja, levänuoliaisia, monnisia, ottoja, partiksia, palettikalapariskunta ja yksi tulisuu. Papukaijat ovat melkoisia möhköjä kooltaan, mutta todella hyvätapaisia: kaksi kutuparia, jotka kutevat säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta vahtivat kutuaan hyvin maltillisesti ja pienellä reviirillä. Muulloin eivät ahdistele muita kaloja lainkaan. Yksinäisen tulisuunkin "adoptoivat" jengiinsä pienen tutustumisajan jälkeen.

Kuduista ei tietenkään ole tullut mitään, koska risteytyksinä ovat steriilejä, mutta ahkerasti ovat kutuaan hoitaneet muutaman päivän, kunnes ovat itsekin kyllästyneet ja liittyneet muiden seuraan. Ainoa pieni harmi on ollut kudun yhteydessä kaivettava siirtokuoppa, joka on joskus sen verran iso, että altaan sisustus menee osittain uusiksi.

Nämä ovat varmaankin ensimmäiset ja viimeiset papukaijani (koska itsekin pidän altaassani mieluummin luonnollisia lajeja), mutta näille kavereille aion tarjota mahdollisimman hyvän kodin niiden loppuiäksi (mikä saattaa olla hyvinkin pitkä); sen ne ovat ahveniksi poikkeuksellisen hyvällä käytöksellään ansainneet.
650 litraa ahvensoppaa lisukkeilla
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Taju »

Anteeksi jo etukäteen, mutta meikäläisen on ihan pakko hiukan niuhottaa: Eli kala josta aloittaja hakee tietoa on kutsumanimeltään papukaijakirjoahven (joka tämä ei oikeastaan ole), papukaija-ahven tai blood parrot. Periaatteessa kai viimeksimainittu olisi selkein kutsumanimi, tälle ei taida varsinaista suomenkielistä nimeä löytyäkään, koska ei ole laji vaan risteytys. Papukaijakala taasen on tämän näköinen epeli ja merivesikala. Tästä lähinnä siksi nillittelin, että menin itse lankaan aiheen otsikkoa lukiessa, kun en heti huomannut että on kirjoahvenfoorumilla. [;)]

Lisäksi kalojen värjääminen happokäsittelyllä ja injektioneuloilla on mielestäni nostanut enemmänki älämölöä kuin jalostuspuoli. En muista kenen papuskasta näin kuvia AW:ssa - olisiko ollut juurikin Jörtsy - mutta oli ns. luonnonmuotoinen väritys. Oli todella komea kala! :mrgreen:
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Niuhottaa tai ei, minusta näyttää, että sitruunakirjoahven on todella paljon meidän papusten näköinen kala. Eli en usko, että papukaijakirjoahven on välttämättä värjätty kala. Meillä on näitä oransseja. Ovat poikasina olleet kuulemma mustia ihan kokonaan, kunnes väritys on muuttunut iän mukana. Tämä siis viittaa luonnolliseen värin kehittymiseen. JOS paplarit ovat sitruunakirjoahvenista johdettuja, tahtoisin tietää, millainen olisi tämän luonnollinen elinympäristö sitten.

Muutoinkin olen kiinnostunut sitruunakirjoahvenista.
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Taju »

Juu, ei Suomessa myytävät papuskat yleensä olekaan värjättyjä. Tarkoitinkin, että lähinnä tuo suuren maailman tyyli on ottanut jostain syystä lempilapsekseen tämän kalan, ja siksi juuri papuskoista puhuttaessa aina on tämä värjäyskeskustelu nostanut niskakarvoja pystyyn. Kyllähän tätä tehdään muillekin kaloille. Vaikea kuitenkin käsittää, miksi juuri paplareita kiusataan niin järjestelmällisesti.

Suomessa ei lain mukaan saa edes myydä värjättyjä kaloja. Juurikin tuo oranssi on käsittääkseni näiden yleisin luonnollinen väritys. Sen sijaan nämä epelit on värjätty. Eli Suomessa ainakin toistaiseksi uskaltanee aika rauhassa ja ilman suurempia omantunnon tuskia ostaa papuskoita. Tuosta kuvastakin näkee, että värjätyt kalat ovat varsin luonnottoman näköisiä, eli jos tuollainen kaupassa tulisi vastaan, herättäisi varmasti epäilyksiä.

Mutta en nyt halua herätellä tässä enää uutta keskustelua värjätyistä kaloista, lähinnä halusin vain oikaista väärinkäsityksen: en siis missään nimessä epäile tai väitä, että täkäläisillä papukaija-ahvenen omistajilla olisi värjättyjä kaloja altaissaan, tai että he hyväksyisivät kalojen keinotekoisen värjäämisen.
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Kuva

Siinä on meidän Jörtsy-poika. Lisää kuvia Jörtsystä ja muista täällä:
KUVABLOGI


:mrgreen:
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Millainen "tyyppi" tämä teidän Jörtsy on luonteeltaan? Onko Jörtsy kuitenkin samaa lajia, kuin nämä oranssit paplarit? Ihan vain sillä, että tietäisin, sopiiko seura-akvaarioon vanhempana. Miksi Jörtsyjä on muuten vain yksi?

---------------------
Taju kirjoitti:Juu, ei Suomessa myytävät papuskat yleensä olekaan värjättyjä. Tarkoitinkin, että lähinnä tuo suuren maailman tyyli on ottanut jostain syystä lempilapsekseen tämän kalan, ja siksi juuri papuskoista puhuttaessa aina on tämä värjäyskeskustelu nostanut niskakarvoja pystyyn. Kyllähän tätä tehdään muillekin kaloille. Vaikea kuitenkin käsittää, miksi juuri paplareita kiusataan niin järjestelmällisesti.

Suomessa ei lain mukaan saa edes myydä värjättyjä kaloja. Juurikin tuo oranssi on käsittääkseni näiden yleisin luonnollinen väritys. Sen sijaan nämä epelit on värjätty. Eli Suomessa ainakin toistaiseksi uskaltanee aika rauhassa ja ilman suurempia omantunnon tuskia ostaa papuskoita. Tuosta kuvastakin näkee, että värjätyt kalat ovat varsin luonnottoman näköisiä, eli jos tuollainen kaupassa tulisi vastaan, herättäisi varmasti epäilyksiä.

Mutta en nyt halua herätellä tässä enää uutta keskustelua värjätyistä kaloista, lähinnä halusin vain oikaista väärinkäsityksen: en siis missään nimessä epäile tai väitä, että täkäläisillä papukaija-ahvenen omistajilla olisi värjättyjä kaloja altaissaan, tai että he hyväksyisivät kalojen keinotekoisen värjäämisen.
Kiitos, tätä onkin kaivattu! Täällä on tuskin ollenkaan uskaltanut kuiskatakaan, että omistaa paplareita, saamatta hirmuista etiikan ja moraalin ryöpytystä niskaansa!
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Sissie kirjoitti:Millainen "tyyppi" tämä teidän Jörtsy on luonteeltaan? Onko Jörtsy kuitenkin samaa lajia, kuin nämä oranssit paplarit? Ihan vain sillä, että tietäisin, sopiiko seura-akvaarioon vanhempana. Miksi Jörtsyjä on muuten vain yksi?
Jörtsyjä on todellakin vain yksi. :mrgreen:

Herra on luonteeltaan varsin lunki möhömaha. Uiskentelee niin ylevästi, kuin vain ison mahansa kanssa voi, eikä turhia säntäile. Nyt ihan viimeaikoina Jörtsy on oppinut kuopankaivuun jalon taidon, ja akvaariomme yhteen tiettyyn kohtaan tämä pallomaha onkin kuopsuttanut kuopan. Sitä en kyllä käsitä, että miksi. Kututoiveita Jörtsyllä kun lajitoverin puutteessa ei ole.

Kasvit Jörtsy jättää rauhaan, kunhan ne eivät ole hänen reitillään. Jos minä olen tyhmänä mennyt istuttamaan kasvin Jörtsyn mielestä aivan väärään paikkaan, se tuuppii sitä aikansa. Joko niin kauan, että kasvi katkeaa tai irtoaa, tai niin kauan, että siltä itseltään loppuu puhti/mielenkiinto. Pääsääntöisesti kasvit saa olla meillä rauhassa.

Jörtsy asuu seura-akvaariossa nuorten vähän yli 10-senttisten helmikirjoahventen, saman kokoisen oskarin sekä nuorten lehtikalojen ja isoseepraplekojen kanssa, eikä ongelmia ole ollut. Yhdessä vaiheessa seurueeseen kuuluivat myös mustatetrat, eikä ongelmia ollut silloinkaan. Kyllä papuskat mielestäni sopivat seura-akvaarioon, mutta minkään säheltävän babriparven kanssa en suosittelisi. Ainakin Jörtsyllä voisi mennä hermot alati koheltavien barbien kanssa. Ja liian pienet tetrat taas VOI päätyä aamupalaksi...

Hauskaa Jörtsyssä on sekin, että se tunnistaa hoitajansa ja tulee etulasille tarkkailemaan meitä ihmisiä. Olenpa jopa kehitellyt Jörtsyn kanssa oman leikin, jota leikitään nykyään lähes päivittäin. Siitä on toisessa viestiketjussa aiheella "Leikkisä papuska" (tai jotain).

Kyllä on samaa lajia kuin nämä oranssit papukaijat. Näistähän on maailmalla eri värimuunnoksia, joilla ihan omat nimitykset. Enkä tarkoita värjättyjä kaloja. Perusväritys vaihtelee hyvin vaaleasta pinkinsävyisestä voimakkaan keltaiseen ja punaoranssiin. Väritys voi olla yksivärinen tai kirjava tummemmilla alueilla. Olen jossain törmännyt myös kuviin oranssi-valkoisesta. Ja sitten on Jörtsy. :mrgreen:
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Azkhaeracan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1302
Liittynyt: 19:02, 04.12.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Azkhaeracan »

Mäkätänpä sen verran, että otsikko tulisi vaihtaa.

Papukaijakala on jotain ihan muuta kuin "blood parrot" ja papukaijakirjoahven, josta nyt puhutaan. Sanokaa vaikka papukaija-ahveneksi, mutta älkää papukaijakalaksi.

Papukaijakala on ihan oikea laji, Sparisoma cretense. Papukaijakalojen heimoon Scaridae taas kuuluu useita lajeja. Otsikkoa katsottaessa tulee helpolla isoja sekaannuksia.
Fishy fella.
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Taju »

Juurikin Jörtsyhän se oli, jonka fyysistä olemusta olen aikaisemminkin täällä ihaillut. :mrgreen:

Paplarihan on yleensä sitruunakirjoahvenen ja ennytmuistaminkäahvenen risteytys. Sitruunoissa on tuota tummahkoa, juovikasta värimuotoa. Tuo Jörtsyn upean erikoinen värisävy lienee näitä peruja..? En siis väitä varmaksi, mutta näyttää varsin samalta kuin noiden juovikkaiden sitikoiden väri.

Azkhaeracan: Mää tosta jo kerkesin kitistä. [;)]
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Minulle ainakin kyseistä kalaa myytiin papukaijakirjoahvenena, mutta sanana tuo on niin pitkä, että täällä ihmiset puhuvat papuskoista tai paplareista. Ainakaan googlettamalla ei toista papukaijakirjoahventa löydy, itseasiassa ei ainuttakaan. Ainakaan kuvahaulla.

Hauskoja kaloja, värikkäitä, älykkäitä sekä seurallisia, ainakin ihmisiä kohtaan.

Mitenköhän suuriksi nämä paplarit kasvavat? Ja mitataanko se cm-mitta pyrstön tyvestä vai pyrstön päästä? Ja entäs ne paplarit, joissa ei sitä tummaa väritystä ole, ovatko silti samaa risteymää kuin esim. Jörtsy?

Miten Jörtsyn akvaario on sisustettu? Siis piilopaikkoja, onko paljon kasveja, millainen valaistus?
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
-Piia-
Member
Member
Viestit: 319
Liittynyt: 11:51, 18.01.2006

Viesti Kirjoittaja -Piia- »

Noiden Sisien kysymysten lisäks haluaisin tietää voiko papuskoita pitää isompaakin parvee, ryhmää tai mikä se nimitys nyt sit onkaan isommalle porukalle :mrgreen:
Ja toinen, että mistähän päin suomenmaata vois löytää näitä luonnollisia papuskoita? Ei teillä kellään sattuis olemaan vaaveja kasvamassa? :roll:
800+570+450 (200+mini... just nyt ei käytössä), minä, mies, 2x mustaterrieri, 2x kissa, 2x neitokakadu
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Sissie kirjoitti:Miten Jörtsyn akvaario on sisustettu? Siis piilopaikkoja, onko paljon kasveja, millainen valaistus?
Jörtsy on sellainen porsas, että sille on vaikea piilopaikkoja järjestää! Pituutta pojalla on nenänpäästä pyrstönkärkeen arvioiden lähes 30cm ja leveyttä massun kohdalta ainakin yhtä paljon kun meikäläisen kämmenellä. :roll: Altaassa on ISO mangrovejuurakko, joka ylettyy ihan pintaan asti, ja sen taakse Jörtsy pääsee "piiloon". Kasveina jättiläisvallisneriaa (jota on kiskottu pohjasta, jos on ollut ihan väärässä paikassa), paria erilaista anubiasta sekä kookkaamman puoleinen jättiläismiekka. Muille kaloille on sitten kiviä ja putkiakin, mutta Jörtsyn kannalta ne on yks hailee. Valaistus on vähän hämärämmän sorttinen. Sen verran valoa, että jättiläismiekka selviää juuri tuossa loisteputkien kohdalla. 2-putkinen valaisin, jossa toinen ns. yleislamppu, toinen kasvilamppu. Watteja en nyt tähän hätään tiedä... Mutta tuskin valon määräkään on papujen kannalta mitenkään merkittävä.

Tärkeintä on, että ruokaa sataa. Hyvää ruokaa. :mrgreen:
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Semiramis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 18:42, 22.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)

Viesti Kirjoittaja Semiramis »

Mulla on kaks papukaijaa, ostin ne...oisko ollut 4 vuotta sitten tietämättäni mitä ne ovat, kun myyjä sanoi "joo nää on oikein kivoja, joo hyvin mahtuu sun 180litraseen".
menin kotiin, googletin, ja sain paskaryöpyn niskaani.
no kalat jäi mulle, ensimmäiset viikot olivat piilossa kunnes tulivat tutuiksi ja siivotessa allasta olivat ihan kämmenellä.
vuos sitten ostin uuden isomman altaan niille, ja taas olivat pari viikkoa piilossa, kavereille oli kiva sanoa että "on tuolla altaassa kalojakin, ne on vaan piilossa".
nyt pyörivät ihan näkyvillä vaikka huoneeseen tulisikin ihmisiä.
Altaassa ei ole muita kuin pohjakaloja näiden lisäksi. En viitsi häiritä näitä muilla kaloilla, meinasin jo antaa ne pois jossain vaiheessa mutta eihän niistä raaski luopua :mrgreen:
joskus toisiaan jahtaavat niin että altaan reunat heiluu, muuten ei mitää ongelmia. eivät syö kasveja, eivätkä kiusaa pohjakaloja.
ulostavat paljon, se on tullut huomattua nyt kun altaassa on hieno hiekka.
---ja kalojen nimet on niinkin erikoiset kuin Papu ja Kaija [;)]
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Niin, minkähän kokoinen allas noille paplareille oikein sitten ois se sopiva?
Tietääköhän kauppiaat itsekään mitä myyvät. Mulla on muitakin kaloja, mut tässä on alkanut itsellä tuntua, että lajiallas (tietty pohjakaloja olis, eli kaksilajiallas :mrgreen: ) olis parempi, kun on noita paplareita. Mut kyl ne mustatetrojen kanssa kilpasilla on, kun tetrat nappaa makupalan suuhunsa, siinä sitä vilinää sit riittää :mrgreen: Mut kuitenkin, olis parempi pitää muutamaa monnia ja noita paria paplaria.

Siis minkä kokoisissa oloissa muitten paplarit elelevät?
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Minulla on kysymys kokeneemmille papukaijakirjoahventen omistajille...

Minulla on noita paplareita, oransseja kaksin kappalein. Nyt toiselle on alkanut tulla sellaisia tummia merkkejä, onkohan se merkki mistä? Taudista? Loisista? Toinen kala on ihan kirkkaan värinen, ei tummia merkkejä. Merkit ovat tulleet nyt muutamien päivien aikana. Niitä on ollut ennenkin, ne tulevat ja menevät, enkä ole muuta lääkintää asiaan käyttänyt kuin ylimääräisiä vedenvaihtoja.

Minun paplarit on muuten taas olleet tuhmina, tuo yksi tähdikki-mikälie-kasvi saa niiltä aina kyytiä. Lehden palasia leijuu vedessä, ja kasvi näyttää kamalan resuiselta, vaikka se muuten kasvaisi hyvin. Vielä tuota touhua katsellaan, mutta mielessä on kyllä käynyt sekin, että otan koko tähdikin tuolta pois maisemaa pilaamasta.
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
Semiramis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 18:42, 22.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)

Viesti Kirjoittaja Semiramis »

Täällä on mun oranssit ihmeet kutenu ollessani viikon poissa 8O
olihan se odotettavissa, jumalattoman montun tekivät tohon kannon alle viime viikolla, niin että pohjalasi on näkyvissä.
kiva että viihtyvät :mrgreen:
piraja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 248
Liittynyt: 13:58, 05.02.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja piraja »

Semiramis kirjoitti:Täällä on mun oranssit ihmeet kutenu ollessani viikon poissa 8O
olihan se odotettavissa, jumalattoman montun tekivät tohon kannon alle viime viikolla, niin että pohjalasi on näkyvissä.
kiva että viihtyvät :mrgreen:
Ahaa! Kivaa seurata tuleeko pikkupapuja.. Mihin ne teki sen kutun, siihen monttuunko? Minkä ikäisiä sun paput ovat?
Ajattelin vaan, että oiskohan mun paput perustamassa perhettä kun toinen niistä (luultavasti ukkopuoli) on tullut agressiiviseksi kaikkea jopa mua kohti. Se puolustaa omaa pikkureviiriänsä samalla kun muija siivoo lattioita (kaivelee monttuja niin että pohjalasi näkyy). Mun paput ovat vielä nuoria.. ei edes täyskasvuisia vielä. Oiskohan 10cm pituisia? Ajattelin vaan, että tarkoittaako tää sitä, että ne meinaa ruveta tekemään pikkupapuja vai muutenko vaan ovat mennyt sekaisin päästä. Toinen papu on ihan tässä vähän aikaa sitten tullut äksyksi, aikaisemmin on ollut hyvin seurallinen.
Semiramis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 18:42, 22.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)

Viesti Kirjoittaja Semiramis »

Ne teki kudun tohon kannon kylkeen, kanto menee sen montun yli.
Nää on ollu mulla jonku 4vuotta,pieninä ne ostin ja ovat nyt suunnilleen mun kämmenen kokosia.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”