Mistä palikkaohjeet kypsyttämiseen?
Valvoja: Moderaattorit
Mistä palikkaohjeet kypsyttämiseen?
Hei!
Olen yrittänyt löytää joitakin todella yksinkertaisia ja vaihe vaiheittain eteneviä ohjeita akvaarion kypsyttämiseen, mutta en ole löytänyt. Voitteko auttaa?
Täällä on tottakai aivan mielettömästi tietoa, mutta sitä on jo vähän liikaakin. Kaipaisin siis vain sellaisia helppoja ohjeita, jossa olisi selitetty kaikki kohdat niin, ettei niitä voi tajuta väärin. Olisi myös mukava lukea, mitä tarvikkeita tarvitaan, paljonko ne maksaa ja mistä niitä saa. Sellainenkin kiinnostaa, voiko bakteereita saada muuten kuin kaupan tuotteilla.
Jos aiotte muuten tarjota ohjeiksi sivua http://www.aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.php , se ei kelpaa. Tällaisen aloittelijan kohdalla ymmärrys tökkää jo heti ensimmäiseen sanaan "ymppi", jota ei edes selitetä millään tavoin.
Olen yrittänyt löytää joitakin todella yksinkertaisia ja vaihe vaiheittain eteneviä ohjeita akvaarion kypsyttämiseen, mutta en ole löytänyt. Voitteko auttaa?
Täällä on tottakai aivan mielettömästi tietoa, mutta sitä on jo vähän liikaakin. Kaipaisin siis vain sellaisia helppoja ohjeita, jossa olisi selitetty kaikki kohdat niin, ettei niitä voi tajuta väärin. Olisi myös mukava lukea, mitä tarvikkeita tarvitaan, paljonko ne maksaa ja mistä niitä saa. Sellainenkin kiinnostaa, voiko bakteereita saada muuten kuin kaupan tuotteilla.
Jos aiotte muuten tarjota ohjeiksi sivua http://www.aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.php , se ei kelpaa. Tällaisen aloittelijan kohdalla ymmärrys tökkää jo heti ensimmäiseen sanaan "ymppi", jota ei edes selitetä millään tavoin.
-
- Advanced Member
- Viestit: 1337
- Liittynyt: 16:39, 07.12.2003
- Akvaarioseurat: TAY
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Turku
Luepa ensin nämä läpi:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=67551
Pitäisi löytyä apua.
Seasta löytyy takuulla helppokin ohje, lukemaan vaan. 
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=67551
Pitäisi löytyä apua.


Muut jo laitteli tuohon kasan linkkejä, joita lueskella, mutta laitanpa nyt kuitenkin tähän vielä muutaman sanasen kypsyttämisestä.
Se ymppi tarkoittaa juuri niitä bakteereita. Eli se on tavallaan se "bakteerijuuri", joka laitetaan kypsytyksen alkaessa akvaarioon. Bakteereita saa muualtakin kuin kaupan tuotteista, itse olen käyttänyt kukkamultaa. Esim. kourallinen kukkamultaa muutamaan desiin vettä, sekoitetaan ja annetaan kiinteän aineen painua pohjalle. Liuos laitetaan altaaseen.
Seuraavaksi pitää saada bakteerit lisääntymään. Altaaseen lisätään pieniä määriä kalanruokaa, joku viisaampi varmaan kertoo, kuinka usein. Itse olen tainnut laittaa silloin tällöin (eli ei välttämättä edes joka päivä) hyppysellisen ihan tavallista hiutaleruokaa. Ruokaa ei kannata laitta hirveitä määriä, koska silloin hajottajabakteerit voivat päästä valloilleen ja vesi kuormittuu. Typenlähteeksi lisätään joko ammoniakkiliuosta tai hirvensarvisuolaa (näistä siis ammoniumia altaaseen), näitä saa apteekista. Järven sivuilta löytyy hyvät ohjeet tuolle annostelulle. Itse olen käyttänyt n. 10 % ammoniakkiliuosta.
Nitriitti- ja nitraattitestien avulla seurataan päivittäin kypsymisen etenemistä ja ammoniakin/hirvensarvisuolan annostelua muutetaan Järven sivujen ohjeiden mukaan sitä mukaa, kun kypsyminen etenee. Ensin ammonium muuttuu nitriitiksi ja sitten nitriitti nitraatiksi. Kun altaassa on vain nitraattia eikä enää nitriittiä, allas on kypsä.
Kyllä se kypsyttämisen ymmärtäminen vaatii vaan tuota ketjujen kahlaamista. Itse ole jo kolme allasta kypsytellyt näiden nykyohjeiden mukaan ja viimeisenkin kohdalla joutui välillä miettimään, että lisätäkö tätä vai tuota ja kuinka paljon jne. Pääasia kai on, että jaksaa olla kärsivällinen ja antaa luonnolle aikaa hoitaa tuo typenkierron käynnistyminen kypsytyksen aikana.
Se ymppi tarkoittaa juuri niitä bakteereita. Eli se on tavallaan se "bakteerijuuri", joka laitetaan kypsytyksen alkaessa akvaarioon. Bakteereita saa muualtakin kuin kaupan tuotteista, itse olen käyttänyt kukkamultaa. Esim. kourallinen kukkamultaa muutamaan desiin vettä, sekoitetaan ja annetaan kiinteän aineen painua pohjalle. Liuos laitetaan altaaseen.
Seuraavaksi pitää saada bakteerit lisääntymään. Altaaseen lisätään pieniä määriä kalanruokaa, joku viisaampi varmaan kertoo, kuinka usein. Itse olen tainnut laittaa silloin tällöin (eli ei välttämättä edes joka päivä) hyppysellisen ihan tavallista hiutaleruokaa. Ruokaa ei kannata laitta hirveitä määriä, koska silloin hajottajabakteerit voivat päästä valloilleen ja vesi kuormittuu. Typenlähteeksi lisätään joko ammoniakkiliuosta tai hirvensarvisuolaa (näistä siis ammoniumia altaaseen), näitä saa apteekista. Järven sivuilta löytyy hyvät ohjeet tuolle annostelulle. Itse olen käyttänyt n. 10 % ammoniakkiliuosta.
Nitriitti- ja nitraattitestien avulla seurataan päivittäin kypsymisen etenemistä ja ammoniakin/hirvensarvisuolan annostelua muutetaan Järven sivujen ohjeiden mukaan sitä mukaa, kun kypsyminen etenee. Ensin ammonium muuttuu nitriitiksi ja sitten nitriitti nitraatiksi. Kun altaassa on vain nitraattia eikä enää nitriittiä, allas on kypsä.
Kyllä se kypsyttämisen ymmärtäminen vaatii vaan tuota ketjujen kahlaamista. Itse ole jo kolme allasta kypsytellyt näiden nykyohjeiden mukaan ja viimeisenkin kohdalla joutui välillä miettimään, että lisätäkö tätä vai tuota ja kuinka paljon jne. Pääasia kai on, että jaksaa olla kärsivällinen ja antaa luonnolle aikaa hoitaa tuo typenkierron käynnistyminen kypsytyksen aikana.
Tärkeää on että multavesi on sakeaa, eikä sen anneta laskeutua liikaa. Sen voi sen sijaan kaataa siivilän läpi saman tien akvaarioon, tehokkaan sekoituksen jälkeen. Akvaarioon halutut bakteerit ovat kuitenkin kiinni hiukkasissa.Hermis kirjoitti:Esim. kourallinen kukkamultaa muutamaan desiin vettä, sekoitetaan ja annetaan kiinteän aineen painua pohjalle. Liuos laitetaan altaaseen.
Toinen tärkeä seikka on miten multa valitaan, jotta siinä olisi hyvin typpibakteereita.
Kyllä, sillä akvaario kypsyy varmasti, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Tätä ei voi nopeuttaa annostelemalla enemmän ammoniumia sopivasta määrästä - mieluummin päin vastoin. Multaympin kanssa - tai muutenkin aina kun alun lisättyjen typpibakteerien määrä on epämääräinen, ja näin ympin testeissä näkyvän heräämisen ajankohta ennalta arvaamaton - on heti aluksi vaara laittaa liikaa ammoniumia palikkaohjeita seuraamalla.Hermis kirjoitti:Pääasia kai on, että jaksaa olla kärsivällinen ja antaa luonnolle aikaa hoitaa tuo typenkierron käynnistyminen kypsytyksen aikana.
Sen sijaan pitää laittaa kerta-annos ammoniumia 5-8 mg/l aluksi ja jäädä odottamaan tapahtumia nitriitissä ja nitraatissa ennen lisä-lisäyksiä. Tämä taktiikka toimii hyvin toki kaikilla ympeillä.
------------------
Kokosin tähän kirjoittamiani mullan valintaan liittyviä juttuja:
---------------------------------------------------------------------
Vähän varmemmin hyvin typpibakteeriymppinä toimiva multa löytyy tyypillisesti ulkoa rehevästä paikasta. (Ellei nyt ihan varsinainen viherpeukalo kotoa löydy, usein kasteltava ruukku ja mielellään luonnonlannoituksen ystävä.)
Mullan määrässä ei kannata liioitella, koska siitä tulee muuten turhan paljon lietettä pohjalle. (Siinä sitä toivottua bakteeristoa kuitenkin juuri on ja sitä voi pölläytellä välillä vähän käsi räpylänä lentoon.) Sen sijaan hyvän tuoreen, ravinteikkaan ja elävän mullan valintaan kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Määräksi riittää silloin vähäinenkin: ehkäpä pieni kourallinen tai pari ruokalusikallista pieneen akvaarioon. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 51#6637351
-----------------------------------------------------------------------
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=37143 (Pussimulta on korvike paremman puutteessa! Sekin voi olla kuivaa ja heikkoa.)
--------------------------------------------------------------------
Jos mullassa elää matoja ja muuta pieneläjää, on se hyvä merkki. Paljon humusta sisältävä puutarhamulta, lehtimulta, on varmasti hyvää. Jos on rajoitettu pussimultiin, mustamulta on kokeilun arvoinen. Kukkaruukkujen multa vaihtelee hoitajiensa mukaan. Sopivasti ureapitoisella tai ammoniumtyppeäkin sisältävällä lannoitteella (esim. biolannoitteella) joskus lannoitettukin ja säännöllisesti kasteltu on hyvää.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=87664
-------------------------------------------------------------------------
Köyhä multa = vähän elämää. Lannoituksen pitäisi parantaa tilannetta - luonnollisesti viiveellä.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=37143
Multa on järjellä ajatellen tuhat kertaa tehokkaampi ja varmempi ymppi kuin vanhentunut pulloon suljettu bakteerivalmiste. Bakteerit tarvitsevat mm. happea ja ravinteita. On eroa saadaanko ympiksi 100 vai 100000 toivottua bakteeria. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 6&start=15 (Kirjoitettu ennen SafeStartin markkinoille tuloa, mutta on nähty että siihenkin liittyy säilytysongelmia.)
-----------------------------------------------------------------
Kaikin tavoin elävä multa toimii parhaiten. Pussimulta on korvike.
Hyviä tuntomerkkejä, mielellään monia yhtä aikaa:
Siinä kasvaa hyvinvoipia kasveja.
Se on kosteaa vaikka ei olisi satanut aikoihin.
Siinä on pinnalla kompostoituvaa ainesta, kasveja tai muuta.
Se on luonnollisesti lannoitettua.
Siinä vipeltää silminnähtävää elämää, tuhatjalkaisia, kuoriaisia ja lieroja.
Pakkanen? En tiedä. Varmaankin roudan alta voisi kaivaa.
Komposti kehittää lämpöä.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 2&start=30 (hyvä ketju muutenkin)
_________________________________________
Ja vielä pari lyhyttä kypsytysjuttua.

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=102098
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=117355
_______________________________________
(SafeStartista ja yleensä vedenvaihdoista kalallisessa kypsymisessä - ja niitä kannattaa välttää myös kalattomassa kypsytyksessä!
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 1�
(Vastatkaa mieluusti siihen aiheeseen sinne mihin se on kirjoitettukin, eikä tähän ketjuun. Tämä on lievästi ulkona aiheesta ja ehkä alkeistakin.)
------------------
Yksinkertaisissa vaihe vaiheelta etenevissä ohjeissa on aina omat puutteensa, koska muuttuvia - ja eläviä - tekijöitä on niin paljon.Virtanen kirjoitti:Hei!
Olen yrittänyt löytää joitakin todella yksinkertaisia ja vaihe vaiheittain eteneviä ohjeita akvaarion kypsyttämiseen, mutta en ole löytänyt. Voitteko auttaa?
Siis tästä ja eteenpäin:111na kirjoitti:Lue tuosta linkkikoosteen alta ensin. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=67551
"Kypsyminen on saatettu hyvälle alulle, kun perustettavaan akvaarioon on saatu pohjahiekka ja hapekkuutta ylläpitävä vedenkierto sekä bakteeriymppi ja ravinteita bakteereille, kuten kalanruokaa. Tämä riittää."
Ja jos tästä johtaa palikkaohjeen, tarvitaan vain yksi virke lisäksi:
Kalanruokaa ripotellaan akvaarioon päivittäin sen verran kuin kalojakin ruokittaisiin, kunnes nitriittipitoisuus on nousunsa jälkeen myös kadonnut.
Akvaario on kypsä ja kalat voi istuttaa suuren (mahdollisimman täydellisen) vedenvaihdon jälkeen.
Vaivautuisiko joku kertomaan, mitä tapahtuu, jos ammoniumia on liikaa?111na kirjoitti: Kyllä, sillä akvaario kypsyy varmasti, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Tätä ei voi nopeuttaa annostelemalla enemmän ammoniumia sopivasta määrästä - mieluummin päin vastoin. Multaympin kanssa - tai muutenkin aina kun alun lisättyjen typpibakteerien määrä on epämääräinen, ja näin ympin testeissä näkyvän heräämisen ajankohta ennalta arvaamaton - on heti aluksi vaara laittaa liikaa ammoniumia palikkaohjeita seuraamalla.
Sen sijaan pitää laittaa kerta-annos ammoniumia 5-8 mg/l aluksi ja jäädä odottamaan tapahtumia nitriitissä ja nitraatissa ennen lisä-lisäyksiä. Tämä taktiikka toimii hyvin toki kaikilla ympeillä.
No jos nyt vaikka lisäät päivittäin kaavalla 5 + 2,5 + 1,25 +1,25 + 1,25 mg/l, vaikka ymppi ei herää, niin eipä siinä muuta kuin nuo kaikki luvut voi laskea yhteen ja tulokseksi saadaan ammoniumpitoisuus akvaariossa, koska sitä ei ole nitriitiksi eikä nitraatiksi ehtinyt muuntua.Fransesca kirjoitti:Vaivautuisiko joku kertomaan, mitä tapahtuu, jos ammoniumia on liikaa?
Esimerkiksi kuudessa päivässä siellä on siten 12,5 mg/l ammoniumia. Ei siinä vielä mitään hankaluuksia tule. Onko se tarkoituksenmukaista, on toinen kysymys. Päivittäin lisäämällä syntyy usein huomattavia annosteluvirheitä, kumulatiivisesti. Täällä on nähty vuosien varrella paljon tapauksia, jossa on annettu ylenmäärin. On sitten jossain vaiheessa vaihdettu kaikki vesi, kun nitriitti on viikkoja "pilvissä" ja vielä senkin jälkeen altaassa on pahimmillaan ollut järkyttäviä määriä typpiyhdisteitä. Hankalaksihan sellainen menee.
Päivittäin lisäämisellä ei saavuteta mitään.
Yhtä hyvin voidaan lisätä, aina kun lisätään, 5mg/l annoksia: tarvitaan vain 2 - 4 annosta kunnes akvaario on kypsä. Toinen annos lisätään kun nitriitti tai nitraatti on selvästi liikahtanut alkuarvoista ja kolmas kun nitraatti on noussut vähintään 20mg/l. Aina muutoin vain odotetaan ja pikkuruisen lisäillään kalanruokaa. Helppoa kuin mikä.
Kun ennalta määrätyn lisäystahdin sijaan lisätään näin nitriitin ja nitraatin kehitystä seuraten, seuraa lisäys aina kunkin akvaarion omaa luonnollista kehitystä. Ei tule kuormitusta liikaa eikä liian vähän.
(Myös pelkkää nitriittiä mittaamalla voi kypsytyksen hyvin tehdä, ei mitään ongelmaa!)
---------------------------------------------------------
Tyydyttivätkö vastaukset jo Virtasta?
Ammoniumista muodostuu 3,44 kertaa nitraattia (mg/l). Näin jokainen 5mg/l ammoniumlisäys muodostaa lopulta 17,2 mg/l nitraattia.
Hirvensarvensuola on ammoniumbikarbonaattia. Kun sitä pannaan sataan vesilitraan 1,35 grammaa, tulee ammoniumpitoisuudeksi 5 mg/l.
1 millilitra (ml) HSS-jauhetta painaa noin 1 grammaa (g).
1 ml sitä - eli maustemitallinen tai n. 1/3 teelusikkaa (tl) - sadan litran akvaarioon antaa ammoniumpitoisuudeksi samaten 5mg/l. Näin tapahtuu koska sadan litran akvaariossa ei ole sataa litraa vettä vaan noin 80l.
( http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 61#6686161 Mihin kalanruokaa tarvitaan, kun on käytössä hirvensarvensuolaa?)
Hirvensarvensuola on ammoniumbikarbonaattia. Kun sitä pannaan sataan vesilitraan 1,35 grammaa, tulee ammoniumpitoisuudeksi 5 mg/l.
1 millilitra (ml) HSS-jauhetta painaa noin 1 grammaa (g).
1 ml sitä - eli maustemitallinen tai n. 1/3 teelusikkaa (tl) - sadan litran akvaarioon antaa ammoniumpitoisuudeksi samaten 5mg/l. Näin tapahtuu koska sadan litran akvaariossa ei ole sataa litraa vettä vaan noin 80l.
( http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 61#6686161 Mihin kalanruokaa tarvitaan, kun on käytössä hirvensarvensuolaa?)
No sehän on yksinkertainen ja vieläpä koska tietyt bakteerit tekevät sen puolestamme riippumatta kypsytystavasta, eihän sitä kypsymistä helpolla voi estää. Typpibakteerit asettuvat ja kasvavat itselleen suotuisiin paikkoihin kaikkialle akvaarioon 2-3 viikossa.
Pitää lähinnä vain huolehtia a) että tarvittavia typpibakteerilajeja on mukana b) ammoniumia laitetaan tai syntyy veteen
Ei vaikeaa sekään.
Pitää lähinnä vain huolehtia a) että tarvittavia typpibakteerilajeja on mukana b) ammoniumia laitetaan tai syntyy veteen
Tämä on jo suorastaan professionaalia.111na kirjoitti:Yhtä hyvin voidaan lisätä, aina kun lisätään, 5mg/l annoksia: tarvitaan vain 2 - 4 annosta kunnes akvaario on kypsä. Toinen annos lisätään kun nitriitti tai nitraatti on selvästi liikahtanut alkuarvoista ja kolmas kun nitraatti on noussut vähintään 20mg/l. Aina muutoin vain odotetaan ja pikkuruisen lisäillään kalanruokaa. Helppoa kuin mikä.

Tämäkin toimii. Kalanruuasta syntyy ammoniumia veteen sen hajotessa. Ei ole niin tehokas tapa kuin (voimakkaan) ammoniumin lisääminen, mutta lopputulos on sama.111na kirjoitti:"Kypsyminen on saatettu hyvälle alulle, kun perustettavaan akvaarioon on saatu pohjahiekka ja hapekkuutta ylläpitävä vedenkierto sekä bakteeriymppi ja ravinteita bakteereille, kuten kalanruokaa. Tämä riittää."
Ja jos tästä johtaa palikkaohjeen, tarvitaan vain yksi virke lisäksi:
Kalanruokaa ripotellaan akvaarioon päivittäin sen verran kuin kalojakin ruokittaisiin, kunnes nitriittipitoisuus on nousunsa jälkeen myös kadonnut.
Akvaario on kypsä ja kalat voi istuttaa suuren (mahdollisimman täydellisen) vedenvaihdon jälkeen.
Aika sekavan vaikutelman sain kypsytysohjeista viime kesänä eka kertaa lukiessani. Olisipa kiintoisaa yrittää tehdä Virtasen peräänkuuluttama 'palikkaohje tumpelolle', testata se 20 tumpelolla kuin käyttöliittymä, ja katsoa, onnistuuko yksikään.
Nim. Murphyn lain mukaan kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee.
Irvileuat ovat kyllä oikeassa myös siinä, että myös ne seikat, jotka eivä t voi mennä, menevät silti.
Ohjeentekijä kuvittelee, että joka asia on yhtä selvä lukijalle kuin itselle.
Tuo alku, 'ymppi', on mainio esimerkki. Millilitra? Milligramma? Teelusikallinen? Litra? Ppm? Hirvensarvisuola? Typpibakteeri? Testiliuska? ...
Nim. Murphyn lain mukaan kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee.
Irvileuat ovat kyllä oikeassa myös siinä, että myös ne seikat, jotka eivä t voi mennä, menevät silti.
Ohjeentekijä kuvittelee, että joka asia on yhtä selvä lukijalle kuin itselle.
Tuo alku, 'ymppi', on mainio esimerkki. Millilitra? Milligramma? Teelusikallinen? Litra? Ppm? Hirvensarvisuola? Typpibakteeri? Testiliuska? ...
Voisinpa pistääkin testiin. Jotta olemme yksimielisiä siitä, mikä ohje täsmälleen on , niin voisiko saada ohje-ehdotuksen varmuuden vuoksi yhteen kohtaan täydellisenä ilman linkkejä, ilmen viitauksia minnekään näin:111na kirjoitti:No eihän optimistixille kelpaa tietenkään mikään. Mikset testaa jompaa kumpaa noista tähän muotoilemistani ohjeista? Teelusikatkin selitin. Kaikki yhdellä sivulla - tätä toista ei tarvita.
---- ohjeen alku ----
bla bla bla
--- ohjeen loppu ---
Vielä täydellisempi ohje tietysti
'katso netistä'.
Kyllä luulen tästä selviytyväni, mutta pointtini on, että 20 umpimähkkäistä aloittelevaa harrastajaa ilman mitään taustatietoja todennäköisesti kyllästyy penkomaan aihettä milloin mistäkin.
Ohjeen pitäsi olla yhtä ytimekäs ja mietitty kuin parhaat tippatestin ohjeet.
Ajatukseni oli testata sitä ulkopuolisilla, mutta antaa olla.
'katso netistä'.
Kyllä luulen tästä selviytyväni, mutta pointtini on, että 20 umpimähkkäistä aloittelevaa harrastajaa ilman mitään taustatietoja todennäköisesti kyllästyy penkomaan aihettä milloin mistäkin.
Ohjeen pitäsi olla yhtä ytimekäs ja mietitty kuin parhaat tippatestin ohjeet.
Ajatukseni oli testata sitä ulkopuolisilla, mutta antaa olla.
Tuo 'blaa blaa' on sentään täydellinen! Mihin joutuisimmekaan ilman sellaista. 
Mutta vapaa on kenttä. Koitappa harjoittelun vuoksi vaikka tässä auttaa: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=120012

Mutta vapaa on kenttä. Koitappa harjoittelun vuoksi vaikka tässä auttaa: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=120012
Mielestäni ihan tarkkaa jokamiehelle käypää palikkaohjetta on aika työlästä kirjoittaa. Ihan jo pelkästään sen takia, että ihmisillä on erikokoisia altaita. Ketään nyt toivottavasti loukkaamatta, jos ajatellaan, että 111na:n esittämien laskutoimitusten mukaan ei pystyisi käsittämään, miten suolat ynnä muut lisäillään, miten sitten muuntaa määrät suhteessa altaan litramääriin? Kukaan tuskin jaksaa tehdä taulukkoa, jossa kerrotaan, että 63 litran altaaseen lisätään teelusikallinen X:ää, 85 litran altaaseen määrä on Y, 100 litran altaaseen se on Z jne. Kuinka palikka sen ohjeen pitää olla? Mutta toki, jos jollakulla on aikaa ja tarmoa, sopii kirjoittaa 20-sivuinen palikkaohje kypsytyksestä kaikkine pieleenmenomahdollisuuksineen
.
Lisäys: Luultavasti silloinkin joku pyytää vielä uutta ohjetta, kun ei jaksa ymmärtää lukemaansa.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Lisäys: Luultavasti silloinkin joku pyytää vielä uutta ohjetta, kun ei jaksa ymmärtää lukemaansa.
Kyllähän se noin voi olla. Yksi hankaluus on, kypsyttämistä tarvitsevat vasta-alkajat, joilla ei voi olettaa olevan tietoa, mikä on miljis, keltis, hyppysellinen, sopiva, mg, ph, riittävä, PMDD, Hupsis, Hehheh jne.Hermis kirjoitti:Mielestäni ihan tarkkaa jokamiehelle käypää palikkaohjetta on aika työlästä kirjoittaa.
...
.
Vertaisin tätä tehtävään tehdä tietokoneohjelman käyttöliittymä, jonka täytyisi toimia lähes ilman aikaisempaa kokemusta tietokoneista.
Kun ei ole tietoa, että 1 kuutiodesimetri on yksi litra, tai 10 % 90 eurosta on 9 euroa (! olen trömännyt jopa kaupan kassalla tähän 10 % tapaukseen!), niin palikkaohjeen täytyisi olla tosiaan 'paina tästä' -tyyliä ja oikeastaan yksinkertaisempikin . Ja sliti on joitakin jotka painavat siitä peukalolla, tai ihmettelevät, mistä pitää painaa, jne.
Kun sitten näin tekee ohjetta niin osa porukasta huutaa ehkä 'idiootti! pidätkö meitä idiootteina? Pois täältä heti!'. Menee hieman ohjeen tekemisestä motivaatio ja tulee ymmälläoloa tilalle.
-
- Junior Member
- Viestit: 165
- Liittynyt: 23:33, 28.12.2007
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Länsi-Uusimaa
- Viesti:
Yksinkertainen on kaunista
Olen aloittelija, ja juuri aiemmin tänään mietiskelin miksi nuo ovat linkkikokoelmia, eivätkä suoria ohjeita. Aivan hirveää poukkoilua linkistä toiseen, vaikka tuossa kypsytyksessä. Lisäksi on useita toistensa kanssa ristiriitaisia näkemyksiä, joten ota siitä nyt sitten tolkku. Hyvä ohje on minusta kirjoitettu juuri tuohon tapaan kuin Optimistix sen vapaasti lainattuna muotoili:
Ohjeen alku
ohjeen sisältö vaiheittain (mahdollisimman vähillä linkeillä, slangilla ja knoppitiedoilla)
Ohjeen loppu
Loppuun vaikka vielä linkki keskusteluun, jossa on sitten esitelty erilaisia muita tapoja / ongelmakohtia, joihin on törmätty.
Eli oikeastaan tuonne linkkikokoelman alkuun voisi vain lisätä yhden mahdollisimman yksinkertaisen ja varmatoimisen ohjeen, riippumatta siitä onko se paras tai nopein, kunhan sillä homma hoituu.
Ohjeen alku
ohjeen sisältö vaiheittain (mahdollisimman vähillä linkeillä, slangilla ja knoppitiedoilla)
Ohjeen loppu
Loppuun vaikka vielä linkki keskusteluun, jossa on sitten esitelty erilaisia muita tapoja / ongelmakohtia, joihin on törmätty.
Eli oikeastaan tuonne linkkikokoelman alkuun voisi vain lisätä yhden mahdollisimman yksinkertaisen ja varmatoimisen ohjeen, riippumatta siitä onko se paras tai nopein, kunhan sillä homma hoituu.
Mutta tokihan sitä voi itsekin vaivaa nähdä, en minä sillä, että noin pitäisi tehdä. Mutta helpompaa se vasta-alkajalle olisi. Kiitos ja kumarrus joka tapauksessa kaikille, jotka jaksavat vastailla meidän aloittelijoiden kysymyksiin. "Ei ole lahjahevosta hampaisiin katsominen."111na kirjoitti:
"Kypsyminen on saatettu hyvälle alulle, kun perustettavaan akvaarioon on saatu pohjahiekka ja hapekkuutta ylläpitävä vedenkierto sekä bakteeriymppi ja ravinteita bakteereille, kuten kalanruokaa. Tämä riittää."
Ja jos tästä johtaa palikkaohjeen, tarvitaan vain yksi virke lisäksi:
Kalanruokaa ripotellaan akvaarioon päivittäin sen verran kuin kalojakin ruokittaisiin, kunnes nitriittipitoisuus on nousunsa jälkeen myös kadonnut.
Akvaario on kypsä ja kalat voi istuttaa suuren (mahdollisimman täydellisen) vedenvaihdon jälkeen.
128 litraa: juovaperhosnuoliainen, rubiiniseeprakala, pandamonninen, smaragdirasbora
110 litraa: kääpiöpallokala, täplänuolimonni
-- -- -- --
110 litraa: kääpiöpallokala, täplänuolimonni
-- -- -- --
Kypsytysjakson yksi mielenkiintoinen puoli on, että siinä useimmin joutuu ajattelemaan ja ymmärtämään akvaarion ja luonnon toimintaa yllättävän laajasti, puhumatta yleisistä taidoista käyttää yksinkertaista arjen matematiikkaa.
Myös tämä toinen muotoilemani ohje toimii, joka perustuu ammoniumlisäyksiin. Tämähän on jo tehokas tapa. Valmista on kun 5mg/l lisäys muuntuu kokonaan nitraatiksi 4-5 päivässä. (Eli nitriitti laskee nollaan.)
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Laajaksi sen kyllä saa helposti. Mutta ytimekkäässä ohjeessa pitää rajata paljon ja jättää vain oleellisin.
Kyllä minusta tuntuu että nimenomaan tätä ketjua tulen linkkaamaan kysyjille vielä monesti. Onhan näitä harjoiteltu jo 'hiukan'.
Niin se aina on, että viimeisin 'teos' on se paras - ennen seuraavaa. 
---------------
Linkkikoosteen alle tuli jo yli vuosi sitten kirjoitettua näin:
Lainaamasi ohje toimii! Varsinkin jos lisäksi edes vähän seurataan nitraatin nousua, koska jos ymppi on erityisen hyvä, nitriitti ei nouse välttämättä lainkaan.Jr. Jones kirjoitti:Eli oikeastaan tuonne linkkikokoelman alkuun voisi vain lisätä yhden mahdollisimman yksinkertaisen ja varmatoimisen ohjeen, riippumatta siitä onko se paras tai nopein, kunhan sillä homma hoituu.
Myös tämä toinen muotoilemani ohje toimii, joka perustuu ammoniumlisäyksiin. Tämähän on jo tehokas tapa. Valmista on kun 5mg/l lisäys muuntuu kokonaan nitraatiksi 4-5 päivässä. (Eli nitriitti laskee nollaan.)
Joitain yleisiä auttavia tietoja, kuten parhaat olosuhteet typpibakteereille, löytyy linkkikoosteen alle kirjoitettuna. Ei kuitenkaan kaikkea... pitäisi kirjoittaa valmiiksi. Veden hapekkuuden merkitys ja sen edesauttaminen, paras lämpötila, typpibakteerien hiilen tarve ja mahdollisesti tarpeellinen karbonaattikovuuden lisääminen ruokasoodalla. Tässä ne tarpeelliset asiat kuitenkin alkavat olla mahdollisimman tehokkaaseen kypsymiseen. Ei tästä hirveän monimutkaista saa millään!111na kirjoitti:Yhtä hyvin voidaan lisätä, aina kun lisätään, 5mg/l annoksia: tarvitaan vain 2 - 4 annosta kunnes akvaario on kypsä. Toinen annos lisätään kun nitriitti tai nitraatti on selvästi liikahtanut alkuarvoista ja kolmas kun nitraatti on noussut vähintään 20mg/l. Aina muutoin vain odotetaan ja pikkuruisen lisäillään kalanruokaa. Helppoa kuin mikä.
Kun ennalta määrätyn lisäystahdin sijaan lisätään näin nitriitin ja nitraatin kehitystä seuraten, seuraa lisäys aina kunkin akvaarion omaa luonnollista kehitystä. Ei tule kuormitusta liikaa eikä liian vähän.
(Myös pelkkää nitriittiä mittaamalla voi kypsytyksen hyvin tehdä, ei mitään ongelmaa!)
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Laajaksi sen kyllä saa helposti. Mutta ytimekkäässä ohjeessa pitää rajata paljon ja jättää vain oleellisin.
Kyllä minusta tuntuu että nimenomaan tätä ketjua tulen linkkaamaan kysyjille vielä monesti. Onhan näitä harjoiteltu jo 'hiukan'.


---------------
Linkkikoosteen alle tuli jo yli vuosi sitten kirjoitettua näin:
Jo sekin että SafeStart ilmaantui markkinoille uutuutena, romuttaa osaltaan lisää vanhan linkkikokoelman toimivuutta.111na kirjoitti:Jonkin ajan kuluttua tulee kenties tarve muuttaa tätä stickyä. On ihan hyvä että on koottu monia ketjuja aiheesta, mutta tuo suuri paketti heti alkuun on myös omiaan sekoittamaan aloittelijaa. Yksinkertaiset perusteet hukkuvat sinne keskustelun sekaan.
Jo vähintään neljäs virhe. Et käsittänyt repliikkini olevan vakavalla naamalla esitetty vitsi siitä 'kuinka ihailtavan hyvin Murphyn laki toimii heti '. Lisätään nyt sitten tämä111na kirjoitti:En käsittänyt väärin, vaan viittasin paneutumiseesi aiheeseen ja sanomisen helppouteen.

Eli 3 sanan ohjeen yhteyteen sai kaksi 'asiantuntijaa' mahtumaan tahtomattaan ainakin nelja virhettä tai väärinkäsitystä tahattomasti ja yrittämättä, muutamassa minuutissa. Aika tehokas demo
