lusmu-late kirjoitti:Etsiskelen tässä omaan 400 litraiseen altaaseen Tanganjika lajistoa. Mitä suosittelisitte? Tälläisiä olen miettinyt, mutta monia näistä tuntuu olevan kovin vaikea saada:
*Altolamprologus calvus (erityisesti tämä)
Hieno kala, itselläni on ollut pariskunta monta vuotta. Eivät ole kuitenkaan kuteneet. Rauhallinen mutta erittäin hidaskasvuinen. Luonnossa syö pieniä äyriäisiä, kalanpoikasia, jne. joita se pystyy litteän muotonsa takia saalistamaan kapeista kalliohalkeamista. Altolamprologukset ovat melko herkkiä, etenkin lämpötilan nousulle, yli 28C on niille liikaa.
lusmu-late kirjoitti:*Benthochromis tricoti
Hieno kala tämäkin. Hyvin harvoin saatavilla edes Ruotsista, Saksassa tavallisempi mutta kallis sielläkin, yleensä listoilla 50e+ /pyrstö. Melko isokokoinen. Toisin kuin muut sulka-ahvenet, käyttää ilmeisesti pääasiassa eläinravintoa. Olisin itse hyvin kiinnostunut hankkimaan näitä.
lusmu-late kirjoitti:*Cyprichromis leptosoma kigoma
Leptosomat ovat Tanganija-altaiden peruskalastoa. Eloisa kala, joka on paljon esillä, koiraat ovat värikkäitä. Ei kovin vaikeahoitoinen eikä nirso ruoasta, näitä on menestyksekkäästi pidetty hyvin monenlaisten kalojen seurassa. Tarvitsee lisääntyäkseen melko korkean 50cm+ altaan.
lusmu-late kirjoitti:*Cyphotilapia frontosa
Iso petokala, syö luonnossa leptosomia eikä siksi sovi näiden (tai muidenkaan pikkukalojen) seuraan. Muuten erittäin rauhallinen mutta kaivaa pohjaa ja repii kasveja. Kutee vain isossa 600L+ altaassa. Melko arka ja aluksi paljon piilossa, tarvitsee piiloiksi isoja luolia. Kasvaa 35cm mittaiseksi, joskin hyvin hitaasti. Parvi kolmesenttisiä pikkufrontosoja kasvaa kymmensenttisiksi noin vuodessa, eikä vielä näytä kovin komealta 1000-litraisessa altaassa.
lusmu-late kirjoitti:*Neolamprologus sexfasciatus
Melko agressiivinen petokala. Ei sovi frontosojen seuraan, koska pieksee ne (lajien väritys on sama). Ei myöskään pikkukalojen seuraan eikä kasvissyöjien.
lusmu-late kirjoitti:*Ophtaalmotilapia nasuta
Erittäin eloisa kala, koiraat kauniin värisiä. Rauhallinen, mutta repinee kasveja kuten O. ventralis. Opthalmotilapiat ovat yksi omista suosikkilajiryhmistäni. Melko kallis ja harvoin saatavilla. Pääasiassa kasvissyöjä, mutta ei kuitenkaan niin tarkka tässä suhteessa kuin tropheukset. Sulka-ahvenet ovat yleisesti ottaen melko herkkiä ja vaativammasta päästä olevaa tanganjika-lajistoa.
lusmu-late kirjoitti:*Paracyprichromis nigripinnis (erityisesti tämä)
Samantapainen kuin leptosoma kasvaa ehkä hieman isommaksi. Rauhallinen parvikala, joka sopii useimpien Tanganjika-lajien seuraan.
lusmu-late kirjoitti:*Kaikki Tropheukset..
Minulla on näistä vain huonoja kokemuksia. Tropheukset ovat helposti stressaantuvia kaloja, jotka saattavat kaikki yllättäen heittää henkensä vaikeasti määriteltävistä syistä.
Stressiä saattavat aiheuttaa vääränlaiset allastoverit, vääränlainen ruokinta tai kuun asento. Jos hankit tropheuksia, laita ne omaan altaaseensa, jossa on vain niitä ja ehkä jotakin ravinnon ja luonteenpiireteiden puolesta yhteensopivia lajeja, kuten sulka-ahvenia. Ota selvää, miten ostamiasi tropheuksia on ruokittu, äläkä muuta ruokintaa liian nopeasti.
Tropheukset ovat toisiaan kohtaan agressiivisia ja erittäin vilkkaita. Niitä pidetään mieluiten isossa parvessa.
lusmu-late kirjoitti:Tietysti muutkin kiinnostavat, joten kertokaa ajatuksianne! Allasta aloitan rakentelemaan tässä kevään aikana, kun vain saisin amazonin tyhjennettyä
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Haukea muistuttavat Lepidolamprologukset, esim.
L. kendalli ovat mielenkiintoisia, ostin näytä muutaman hiljattain.
Kirjoahventen lisäksi Tanganjika-järvestä löytyy myös mm. ripsimonneja ja muita endeemisiä monnilajeja, puikkokaloja, pinnan tuntumassa viihtyviä killejä,